Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


axioma
(veterán)

Nem, a lakashitelen belul a masodik opcio az az hogy a vasarlando mellett a szuloi haz is fedezet [technikailag mindkettore a teljes hitel bejegyzodik, de a kieg. fedezet csak akkor kerulne tenylegesen a bankhoz, ha az eredeti eladasa nem nullazza a hitelt]. De ezt csak akkor, ha amugy nem jonne ki a matek. Ha van a hazon masik tulaj, akkor o is benne kell igy legyen a hitelben (de csak mint zalogkotelezett, fizetnie nem kell).
Ez a default. A masik lehetoseg, ha fuggetlen hitelkent kene menjen (pl. nem akarod a szuloi hazat a tied futamidejeig terhelni - bar egyebkent ha mar lemegy a hitelara'ny, akkor szerz.modositassal, de kivonhato) hogy az onerobol hianyzot felveszi a szuloi hazra a szulo. Tobb mas hatranya van (szab.fel. hitel dragabb, masik biralat vszinu extra penz stb.), szoval ezt csak ha fontos ez a kulonallosag, es nem nagy hitel bejegyzese a szuloi hazon.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Tavaly telen meg a 10% onero csak tervezet formajaban letezett. Akkor nem volt egyertelmu, hogy lesz-e CSOK+on kivul is. Mara mar az. Bankmonitor.hu-n tamogatja is mar a kalkulator. Nalam pl. Unicredit, Erste, OTP es K&H opciok jottek ki.

Egyebkent valoszinuleg nem jo opcio a sajat bankodnal kotni a hitelszerzodest. Korbe kell jarni, hogy merre milyen feltetelekkel tud szerezni hitelt az ember. Lehet menni akar hitelkozvetitokhoz, akar bankokhoz kozvetlenul. De csak egy helyrol szarmazo javaslatot nem erdemes elfogadni, mert fog benne maradni boven.


mate317
(tag)

Sziasztok,

a tarsasházunk műszaki alaprajzára lenne szükségem, ez földhivatal kiadja, jól gondolom?Esetleg online is elérhető?


Cheesus
(senior tag)

#29781 axioma
köszi a segítséget :R

#29782 Dizzt
Ez viszont nagyon fontos infó, mivel elvileg megfelelek a 10% önerő feltételeihez, tehát magyarán akár egy nagyobb lakást is ki tudnánk nézni, ha minden úgy alakulna :U

Amúgy akkor összegezve, és leegyszerüsítve hogyan nézne ki ez a lakásvásárlás folyamata? (ELI5 :DDD )

1) Beszélek édesapámmal, hogy mégis mekkora lenne az induló tőke
2) Körbenézek a bankoknál a lakáshitel felvétel kérdésében, rákérdezve akár a 10%-os önerőre is
3) Kinézek egy lakást (most ebbe mindent beleértve, hogy környék, felszereltség stb)
4) Bemegyek a kiválasztott bankba, és megmutatom nekik hogy melyik lakást néztem ki, és mennyi összegre lenne szükségem

Na de innentől hogyan tovább? Mármint mikor jön a képbe az ügyvéd pl?

És mégegyszer elnézést hogy ilyen triviális kérdésekkel zaklatlak titeket :R


axioma
(veterán)

Naiv hozzaallas, hogy ilyen linearisan vegigmegy :)
Jo taktika: 1. onero, es lakas a'ra belove, kalkulatorral kb. kideriteni, hogy jo vagy-e ra, egyes bankok elominositenek fiktiv lakasra is
2. hirdetesek bongeszese az adott arig, de majdnem kizart hogy a hiteligervenyig varnak az ajanlattal, max. ha nagyon nincs mas jelentkezo (azaz nem jo az ar/ertek ara'ny) - tehat elobb fogsz elkezdeni ugyvedet intezni a szerz. megirasara, foglalo atadasara, es kozben annyit kitalalni, hogy melyik bank legyen (ugyved megmondja ha nem muszaj a bankot beleirni, nalunk benne volt)
3. benne vagy, es probalsz egyszerre mindent intezni, mert neked minden hataridos, de a masik oldal jellemzoen kihasznalja a valaszadasi idoket... hitelkozvetitovel kicsit jobb lehet a helyzet, keress egy jot
4. koltozesnek is van ara, es az illetekfizetest se felejtsd el hogy me'g viszonylag rovid idon belul pluszban esedekes lesz, plusz a lakas berendezese, esetleg ujitgatasa -> igy szamold hogy ezekre maradjon
+1. nem, jellemzoen nem lesz olcsobb, plane nem konnyebb mint alberletben lakni, ennek tudataban vagj bele, ha mas elonyeire szukseged van!
+2. chill, nem kell a max. lakasarra loni, ami kijohet ha szerencses a csillagzat - legyen most jo neked, aztan ha elethelyzet valtozik akkor lehet tovabblepni - na ebben is egyszerubb az albi, mint a lakas, de nem jelent azert bebetonozast
Gondold vegig rendesen pro-kontra, miert akarsz igazabol sajatot. Plane nagyobbat/dragabbat.

[ Szerkesztve ]


robag93
(aktív tag)

Sziasztok! Tippeket szeretnék kérni, hogy önerőt OTP CHF számláról hogyan lenne a legköltséghatékonyabb Forintban átutalni? Akár egy része lehetne kp is, de CSOK+ miatt csak kb. a negyede a teljes összegnek.


static00
(csendes tag)

Félig értem :)

A számlákat úgy írják jóvá, ahogy beküldöm, és látom hogy mennyit kell még gyűjteni, vagy x hónap múlva nézik át?

10e ft-ért lehet a megosztást a lakáscélok között módosítani még kiutalásig, csak azért kérdezem, és ha nincs elég számla, akkor a maradékot előtörlesztésre módosítom, ha már nem tudok elég számlát kapni.

--------------
Még azt nem találom, hogy számlát online nyilatkozás utáni perctől, vagy naptól lehet gyűjteni?

szerk:ez megvan :D Mikortól gyűjthetem a számlákat?
Felmondás esetén a felmondás napján (online vagy telefonos nyilatkozattétel napja), vagy azt követően kiállított számla fogadható el.

Köszi :R

[ Szerkesztve ]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[Minden várakozást felülír a kormány családpolitikai csodafegyverének sikere]

Nevetséges cikkcím, de a lényeg belőle a topic szempontjából: március végéig 3100 CSOK+ szerződés született. Illetve állítólag ez a mennyiség a harmada a teljes lakáshitelezésnek. Az átlagos CSOK+ hitelösszeg 26M forint. Tehát nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul eddig minden a CSOK+ kapcsán.


Segal
(veterán)

eddig ;]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[DH tranzakcióbecslés, 2024. április: 11200]

Refi:
- 2021. április: 13511
- 2022. április: 11911
- 2023. április: 6787

- 2024. március: 11046

Őszintén szólva meglep, mert a budapesti hirdetési számok alapján nem erre számítottam.

[Ingatlan.com-os gyorsösszegzés]


tepenzed
(őstag)

Sziasztok!
Saját házamban vettem plusz tulajdonrészt, várom a Navtól a 2 millios illeték számlát :W
Mivel így nem első lakásom és eladás sem volt újabb, ezért kedvezményekre nem vagyok jogosult.
Kérdeznem, hogy ilyen esetben mennyire macerás kamatmentes törlesztőt kérni rá? Nagyon megnéznek mindent és tényleg csak különös indokkal adják meg? Mert inkább forgatnám a pénzt tőzsdén és közben fizetném a törlesztőt

[ Szerkesztve ]


pit stop
(addikt)
Blog

Elvileg simaliba, nekem legalábbis még navos is ezt mondta. Aztán igazából egy elég hosszú igényt kell beadni, amiben le kell írni minden ingatlan és ingó vagyonod, illetve minden számlaegyenleged.
Ha ott látják, hogy lenne rá pénzed és/vagy élő tudnád teremteni rá a pénzt, akkor nem túl együttműködőek ...
Nekem is hasonló összeg volt, beleírtam, hogy be kell rendezni kéglit, első saját lakás, árajánlat mennyi lesz konyha stb. stb.
Elutasították. Majd fellebbezés után kaptam meg, de azt is egy év helyett fél évre..
Amúgy attól is függ kihez kerül - de akinek leadod a papírt mindig azt mondta persze gond nélkül meg fogják adni, akik döntenek azok viszont nem így vannak vele, sőt.


axioma
(veterán)

Lakashitelhez (bonyolito tenyezok vannak) a bankmonitor az ajanlott, vagy van jobb tippetek bankfuggetlen tanacsadora?


tepenzed
(őstag)

"Aztán igazából egy elég hosszú igényt kell beadni, amiben le kell írni minden ingatlan és ingó vagyonod, illetve minden számlaegyenleged."
Jó akkor igazából ezt meg sem próbálom. Már az ilyen bonyi navos hosszú kitöltendőktől is görcsbe rándulok :D Még a végén kijönnek és látják, hogy fullra be van rendezve, meg igazából a számláimon is van elég :(


_NCT
(őstag)

Van mostanában tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy az értékbecslő mennyire értékeli le az ingatlant? Nekünk egy laza 30% mínusz jött ki a vételárhoz képest egyik banknál, ami pofátlan szerintem. A lokáció jó, az eredményben is mindenhol jókat írt, a HBé mégis pofátlanul alacsony. A térképmásolaton van eltérés, de max kb 4m2. Hasonló állapotú ingatlanokat nem nagyon láttunk ennyiért, max olyat, amire még 20M-t legalább rá kell költeni, tehát egyáltalán nem túlárazott.

Menjek másik bankhoz?

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Az adásvétel és a tulajdonszerzés után B400-as nyomtatványon automatikusan egy rublikába X-elve tudod kérni a 12 havi részletet.
...amennyiben az ügyvéd szart szólni emiatt, akkor hívd fel a NAV-ot ott részletesen elmondják mit és hogyan kell csinálni. A 12 havi részlet jár, ha kéred!


pit stop
(addikt)
Blog

Maximum 12 havi részlet adható, és nem jár! A NAV pedig első új lakásnál sem hajlandó rá saját példa alapján [link]


Kobe
(veterán)

En mindenhonnan azt hallom hogy egyre macerasabb a reszletre keres
mondjuk nem meglepo, mert olyan szinten kong az allamkassza hogy a most szuletendoknek kb nyugdijaskorukban is kilog majd meg a segguk a gatyajukbol…..
le kell hajolni minden fillerert


Csabroncka
(addikt)
Blog

pit stop : az első, új alkás (CSOK-os), szerintem illetékmentes most...
"A nem első lakásszerzőknek is van lehetősége ún. automatikus részletfizetési kedvezményt igényelni viszont csak legfeljebb 1 millió forintot nem meghaladó összegű illetéktartozásra és legfeljebb 12 hónapra. Évente egy alkalommal lehet igényelni ezt a típusú kedvezményt."

Kobe: az illetékmentesség/vagy mérséklés igen, én a részlettel kapcsolatban ezt nem hallottam.

meg is találtam >>

[ Szerkesztve ]


pit stop
(addikt)
Blog

Ahogy kolléga is írta, neki 2 milliót kell fizetni (1 millió illeték ha átszámoljuk ingatlan árra vicc, na mindegy).
CSOK illetékmentes, de az fel sem merült most.

Veszel random ingatlant, ami nem CSOK, és több, mint 1 millió az illeték, akkor kérhető részletfizetés, de nem jár.
Járni meg jár csak nem jut - ahogy Kobe is írta.

üzenetek