Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Vision
(veterán)

Igen, így van.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[Megint egy új grafikon, amit eddig nem láttam]
Xi. kerületben érdekes nézni a keresések számában a változásokat.
Tavaly 520K-620K/hó. Majd januárban hirtelen 903K! Aztán azóta csorog lefelé, áprilisban 761K-nál tart. Ami még mindig egész sok persze.


axioma
(veterán)

Nekem a januarban kiurult kereseseim megint adnak talalatot. Csokkennek az arak, me'g ha azok el is mennek amit adott tipusbol az aljara tesznek. Aki regota tulaj, konnyebben belemegy h a regi arhoz viszonyitson.


Mercutio_
(félisten)

Csak nálam van egy kis kockában (és így a teljes mérete nem látható) az első grafikonnak? :U


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Most nekem is szarul mutatja. De tegnap jo volt meg. Pedig pont az a lenyegi resze az oldalnak.


Madwe
(nagyúr)

[link] ezt a grafikont tartalmazná


Mercutio_
(félisten)

Az nem igazán tiszta számomra, hogy mi történt Bp.-n decemberben, amitől hirtelen 50%-ot ugrottak a keresések :U az új CSOK lényegesen kevesebb személy számára hozzáférhető, komolyabb kamatvágás a lakáshiteleknél se történt, januártól pedig általában jönnek az áremelések, tehát még kevesebb pénze marad az embereknek törlesztőre :U

Madwe: :R

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Arggh aki azt a szurot rarakta.... huhh


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Azért voltak történések bőven:
- Hitelkamat sapkák. Akkortájt kezdte a lokális minimumát megközelíteni a lakáshitel kamat. Most nagyon enyhe visszamozgás tapasztalható már.
- CSOK+: valóban kevesebb ügyfél, de jóval magasabb összeghatárok.
- Babaváró változások: +1M, illetve 30 felettiek már csak idén vehetik fel.
- Nagyon sok elhalasztott korábbi vásárlási szándék.
- Az év eleji áremelések mellett az év eleji bérnövekedések időszaka is volt ez. Utóbbiak átlagos szinten jóval magasabbak voltak, mint az előbbiek. De természetesen az ember saját élménye ettől jelentősen eltérhet.

Alapvetően nagyon hitel vezérelte a tranzakciószámok növekedését. Csomóan akik teljesen kiárazódtak a hitelpiacról is, ideiglenesen újra visszaárazódtak. De persze ezt az ingatlan áremelkedések gyorsan meg tudják akadályozni. Év elején volt egy nagy hype a jó hír cunami miatt, most meg egy egyensúlyibb helyzetbe mozognak a dolgok. Van benne hype, de azért vannak benne fundamentumok is.

Viszont az árhelyzet szerintem nagyon aggasztó. Körülbelül úgy tűnik úgy működik a piac, hogy az árak az adott kategória célközönségének a maximum fizetőképességének határán mozognak. Nem tudom ezt a gordiuszi csomót át lehet-e valahogy vágni. Van egy olyan érzésem, hogy a kamatcsökkentések ezt a problémát alapvetően mélyíteni fogják, nem enyhíteni.


pit stop
(addikt)
Blog

Kamatcsökkentések?
Azokból már nem lesz sok, közel az alja az alapkamatnak.


gg07
(tag)

itthon olyan a piac..(bár nem tudom máshol milyen), hogy úgy alakul az árazás, hogy az eladók ismerik a lehetséges vevők támogatásait, tehetősebb rétegek lehetőségeit, a szomszédok/ismerősök storyát, hogy ők mennyiért adták el a kéglit+ megnézik a com-ot..és ebből kijön egy olyan ár amit elfogadnának + a lehetséges alku (aki ezzel számol egyáltalán). Tehát nem egy korrekt árazás van feltétlenül(ha létezik ilyen) hanem minden spekuláció és vágyat beépítenek.


Mercutio_
(félisten)

Szerintem irreálisak az árelképzelések, év végére várom a kijózanodást a hiába hirdető szélesebb réteg részéről.
Sem a gazdaság, sem a hitelkamatok, sem a már eddig is túlfújt ingatlan lufi nem indokolja szerintem :N és a "de alig épülnek új lakások" mantra is felesleges (nem rád értve), hisz egyrészt a már elkészültekben is sok helyen vannak eladatlan lakások, másrészt aki új lakást akar azok nagy része nem fog felújított régibe menni.

Egyébként is becsapós ez a grafikon, jó lenne hosszabb távú adatokat látni. (legalább covid előtti évig)

Amúgy vicces, hogy ismerős Edinburgban vesz lakást az ott tanuló gyereknek, mert jobban megéri mint albérletet fizetni, vagy itthon fektetni ingatlanba :DDD

[ Szerkesztve ]


_NCT
(őstag)

Sziasztok!

Ha nem gond itt is feltenném a kérdést; fizetett mostanában valaki foglalót utalással? 20M alatt ha jól tudom az azonnali utalási rendszeren megy keresztül. Ezt illik/kell jelezni a banknak, hogy ha ilyen jellegű utalást indítok bankon kívülre vagy sem? Nem szeretném, hogy megakadjon.


axioma
(veterán)

Ha az utalasi limited rendben - figyelj, h nemreg kitalaltak h 1M limitet raraknak mindenki vedelmeben - akkor nem lesz gond, plane bejelenteni nem kell. Fizetesi szamlarol fizetesi szamlara van csak 5mp, azt tudd, mas esetben meg a regi, munkanapon napi parszor elszamolos.


_NCT
(őstag)

Szuper, köszi szépen a választ!

Még arra gondoltam, hogy MÁK-ból utalni az eladó számlájára, de ha jól tudom ezen már szigorítottak, csak saját névhez kötődő számlára lehet kiutalni a pénzt. Pedig úgy ingyenes lenne :D

[ Szerkesztve ]


pit stop
(addikt)
Blog

Ha a bank Fraud rendszerén fennakad, akkor felhívnak/keresnek.
Én is azt hittem, hogy lesz valami miután milliós utalásom sem volt - de simán átment rendszeren ilyesmi, nem volt fennakadás (részben aggasztó, részben jó mert sima volt).

Akkor ingyenes onnan a kiutalás, ha oda megy a pénz vissza, ahonnan jött úgy tudom.


_NCT
(őstag)

Azt tudom, ami meg is lepne ha fennakadna, nincs semmi shady tevékenységem, se szerencsejáték stb. Átlag Jóska vagyok, csak próbálok felkészülni mindenre :)


pit stop
(addikt)
Blog

Fennakadást úgy értettem, hogy feltörték bankszámlád és más szeretne utalni - ők meg jófejek és mielőtt átengedik keresnek, hogy biztos te vagy-e és biztos el akarod tőlük vinni a pénzt :D


_NCT
(őstag)

Jaaa, értem :) Eddig csak 1 ilyen sziauram féle telefonos próbálkozás volt, de már az elején sejtettem, mire megy ki a játék.

[ Szerkesztve ]

üzenetek