MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Papa-Het
(aktív tag)

Nagyon jól hangzik amiket írtál! Volt anno a kezemben az S5 (nagyjából 1-2 éve) szóval méretre megvan. Szokatlanul kicsi nyilván a tégla után, de funkciókban nagyon jókat kínál. Pont emiatt is hezitálok és hezitáltam az a7iii és e között. Nagyon sokszor azt érzem hogy egyszerűen csak Sony mert mainstream... és ekkor ugrott be hogy hopsz, Pana S5. Annyira minimális a különbség a 2 gép között.


nozs23
(addikt)

Ha S5 vonalon indulsz es hasznalnal video AF-t, akkor erdemes atgondolni azt a Sigmat, mivel a 3rd party obik hasznalata tovabb neheziti az AF dolgat. SAF fotoban nem sok kulonbseg lesz. CAF fotoban mar erezheto. CAF videoban pedig tenyleg surolja a hasznalhatosag hatarat. Az S5 videoban AF-al nekem csak APS-C crop modban volt hasznalhato. FF (24p) eleg latvanyosan pulzal. Laikus nezok nem feltetlenul szurjak ki, de ha userkent egyszer eszreveszed, akkor mindig latni fogod.


Papa-Het
(aktív tag)

Mellé, vagy helyette melyiket ajánlanád? Pana 50 1.8?


nozs23
(addikt)

Az osszes Lumix S obi nagyon rendben van minden szempontbol, ott nem tudsz mellenyulni. Nincs koztuk kakukktojas hangos, vagy csiga fokusszal.


vond
(MODERÁTOR)

Persze, kell, hogy tudja a váz a lehető legtöbb mindent, amire szükséged van, meg élvezd használni, de a legjobb tanács, amit ajánlott megfogadni új rendszer választása előtt, az az, hogy nézd meg az objektív parkot.

Ez az, amiben a Sony jelenleg az élen áll. Nem csak ott van a legtöbb lehetőséged obik választására, hanem a használt piac is ott pörög a legjobban, szóval ha netán meg akarsz szabadulni egy-egy üvegtől, akkor nagy valószínűséggel ott lesz a legkönnyebb, és venni is egyszerűbb lesz.

Persze ha 1-2 jól bevált obival tervezed leélni a következő jópár évet, akkor mehetsz másfelé is. Mindenhol vannak olyan lencsék, amikkel teljesen jól el lehet lenni.

Engem például már ott elveszített a fullframe Pana, hogy még mindig nincs ultrazoom L bajonettre, mondjuk egy Tamron 28-200-hoz hasonló mindenes.

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Onnan indultunk, hogy pontos e az s5 fókusza. Pontos, kivéve a gyors közeledő vagy távolodó fókuszt (ez nem azt jelenti, hogy abszolút használhatatlan ekkor, hanem azt, hogy nem 100% a hitrate csak mondjuk 90), illetve nozs23 kiegészítette, hogy videó 24p-nél, pulzálhat.

A kérdésre, hogy melyik vázat válaszd elég markáns a válasz. Ha nincs nagy árkülönbség a két váz között és nem kell 4K 60p és nincs valami kiszemelt, jó ár-érték arányú L-mount lencséd – ami EF-re nincs vagy nem annyiért – akkor Sony. Egyértelmű.

[ Szerkesztve ]


Papa-Het
(aktív tag)

Plusz az adapterezés a Sony-t illetően is előny.

Nézd, jelenleg a Nikonhoz 15-300-ig le vagyok fedve. Ebből az utóbbi időben a 24-120 f4-en kívül semmit nem használtam már. Az egy kiváló utazó zoom.

Vannak azért használtan L lencsék csak a veséimre szükség van. De lehet obi parkom ha csak 1-et használok belőle. Régen azt akartam hogy mindenre is jó legyen, de igazából hobbi célra az-az 1-2 is bőven megfelel. Plusz magammal hordani mindet... gyah nem :D Ettől függetlenül abszolút értem amit írsz mert teljesen logikus.

A Sonynál én látok egy óriási hype-ot is. Boldog boldogtalan azt használja már. Elhiszem hogy jók, próbálni nem próbáltam csak a kezemben volt. A másik titkos opcióm az S1 lenne, de súlyban akkor megint ott vagyok mint a D800-zal voltam. Iszonyatosan bejött ami azt illeti. Anno mikor üzletben fogdostam őket össze, akkor az eladó kérdezte hogy miért az S1-et választanám a D800 után mikor a MILC-re váltás lényege hogy kisebb géped legyen.

@hibavissza - :R

[ Szerkesztve ]


Rapid136
(őstag)

Nekem az A7 első váza azért tetszett, mert pont olyan kompakt volt, mint az AF korszak előtti manuális vázak. Az AF vázakkal kezdődött a gépek felfújása.
Sajnálom, hogy az ujabb Sony vázakban már kötelezően benne van a képstabi, amitől vastagabb a váz...
Amúgy meg pont azért van prizmaház jellegű kinövés a tetején, mert marketing szempontból vizuálisan komolyságot mutat. A tükörrendszer megjelenése óta ez természetes látvány volt a gépeken, sőt szinte lehetetlen lett volna nélküle.
Adapterezés szempontjából meg a Sony még verhetetlen a régi objektivekhez készített átalakítók bőséges választéka miatt, köszönhetően a két nagy márka totojázásnak :-)


vihartigris
(őstag)

Bérelj ki egy rövid időre egy S5-öt és a választott objektívet, próbálgasd az általad használt körülmények között és megkapod a legpontosabb választ.


Neck
(veterán)
Blog

A video és az ahhoz szükséges hűtés miatt lesznek a házak egyre nagyobbak és nagyobbak...


Papa-Het
(aktív tag)

Igazából ha végig gondolom akkor lehet a teljes rendszerváltás gyökér megoldás lenne a részemről. Van 1-2 jó Nikom obim amik akár adapterezve egy Z6 vázon is jól használhatóak lennének. Mióta beírtam a kérdést a csoportba szinte minden nap olvasok valami cikket ezekről, és mindig találok valami ellenérvet a rendszerváltásra.

Akik korábban kommenteltek: FTZ adapterrel, a vázban lévő stabi ugyanúgy működik ha nem Z lencse van rajta, igaz? A kompatibilitást láttam és olvastam, csak most éppen ezen töprengek hogy működni fog e. Illetve ha van VR az obiban az nyilván ugyanúgy működik bekapcsoláskor? Semmilyen más mem kártyával nem működik csak ezzel a XQD-vel vagy CF ExpressB-vel így van? Azért ki van ez találva minden szempontból. Találok egy jó alternatívát (ami az én képességemnek és terveimnek megfelel) majd a gyökér kiegészítők pedig megsiratnak :C :DD :DD (Jelenleg a terv a 24-120 f4 marad), mellé jön a Z6+FTZ+AFS 24-70 2.8 G


hibavissza
(veterán)

Adapterezés soha nem 100%-os megoldàs. Alapos próba nélkül nem ugranék bele, akàrki akàrmit mond.


Papa-Het
(aktív tag)

Nyilván. Semmi nem az. Aránylag pozitív visszajelzéseket írnak Nikon üvegekkel, a 3rd party ahol akadnak gondok ahogy olvastam. Az IBiS működik nem VR lencsevel is? Olvastam hogy VR-rel 5 tengely, a non vr pedig 3? Ez létezhet? Portrenal lehet hasznos ha van azért.


MrChris
(nagyúr)

Nincs nikonom. Általánosan 3 tengelyes az ibis, az 5-höz kell ismerni a pontos lencse pozíciót (fókusztávolságot) amit a lencse ad át a váznak. Ha van a lencsében OIS az még nem garantálja ezt, mert korábban erre az adatra nem volt szükség. OIS nélküli lencsével is lehet 5 tengely. A dual IS pedig egy másik dolog, akkor 2 tengely mentén az OIS dolgozik, maradék 3-t a szenzor csinálja.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Hivatalos Nikon weboldalon ezt írják az FTZ adapterről:

"Experience fast aperture NIKKOR primes like the AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED with up to 5 stops of 3-axis VR* image stabilization. NIKKOR lenses that already have VR, like the AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, get the added benefit of roll axis for a total of 3-axis VR*.

*When used on a Z series camera with in-body VR."


ph_5.5
(aktív tag)

Túlbonyolítod a dolgot.
A Z6II egy remek váz általános felhasználásra. A szenzorstabi teljesen jól működik. Ha felteszem rá pl a 105-ös Z-s makrot, akkor az obi és a szenzor stabija együttműködik. Ha felteszek pl egy Sigma 85 1.4-t, akkor a szenzorstabi hibátlan- kikapcsolni vagy sport módra átkapcsolni pl a gyors menüben ("i") lehet. Ha pedig felcsavarok egy olyan külsős obit mint pl a Sigma 70-200 Sport, akkor a váz menüjében a szenzorstabi kiszürkül, és az objektíven tudom a funkciót bekapcsolni, kikapcsolni vagy sportba tenni.
A D800 váz egy remek cucc. A Z6II modernebb- ennel előnyeivel és hátrányaival.


Papa-Het
(aktív tag)

Igen, hajlamos vagyok a túlgondolásra.
Amire igazából kíváncsi lettem volna hogy nem VR (adott esetben 24-70 2.8 AFS) és nem Z obival a szenzorstabi megy-e. De te is, és Stauffenberg társ is megválaszolta a kérdést!

A D800 egy kiváló gép, nagyon tetszik is. Viszont szeretnék egy picivel kisebbet, és újabbat ami több funkcióval jár. Fentebb kérdeztem a Sony A7/Pana S5 sorozatról is ugye. Viszont közben gondolkozva hogy van már egy rendszerem így a rendszert cserélni full hülyeség. Viszont a Z6-nál is megvannak a trükkök azért... adapter még rendben is van, de az a XQD kártya...

Tökéletes kamera nincs nyilván, mindegyiknek van előnye-hátránya.. csak ha már van egy rendszerem lehet nem érné meg teljesen más vízre evezni.


ph_5.5
(aktív tag)

Közel 20 éve Nikonos vagyok. Nem fanatikus, csak egyszerűen engem kiszolgál a tudásuk. A CfExpress kártya szerntem egy jó cucc. Nem csak a lehúzás vezérelte őket, hanem az hogy nagyon megbízható és kicseszett gyors. Plusz gy UHS II-s SD kártya sem nagyságrendekkel olcsóbb. Párhuzamos mentésesn vagyok amióta kétkártyás vázaink vannak. Letöltésnél PC-re pedig brutál amit az CfEpress tud. Meg sorozatnál sem lassul be... XQD-t nem vennék.
Amikor megszokunk pl egy váz menüt, ergonómiát, komlettkiegészítő szettet egem elgondolkodtatott az hogy van-e bármire értelme váltani. A pro szegmens mindenből drága. És szvsz kevés embernek éri meg igazából...

A stabis dolgot annyival kiegészíteném hogy nem csak az AF-S HSM és hasonló obikkal van stabi, hanem a full manuális üvegekkel is.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Plusz gy UHS II-s SD kártya sem nagyságrendekkel olcsóbb."

Mondjuk a legtöbb felhasználónak elég egy minőségibb UHS-I kártya is. Aki gyakran locsol hosszú sorozatokat és gyorsan kell üríteni a buffert, ott valóban eléggé kijön a CFexpress, XQD vagy bármilyen gyors UHS-II kártya előnye (feltéve ha a váz is tud akkora sebességgel írni, ez sokszor erősen alultárgyalt dolog, hogy nem mindegyik tudja, hiába képes fogadni az adott szabványt). Egy jobbféle UHS-II-es SD kártya nemhogy nagyságrendileg sem olcsóbb ezektől, hanem szinte semmivel (ami igen, az annyival lassabb is).

Lényeg a lényeg, hogy a szédítő sebesség mindenhol drága, teljesítményarányosan az XQD, CFexpress árakkal semmi baj nincs, de (szerintem) jobb megközelítés ha van lehetőség kevésbé szédítőt is vásárolni, de ha kell, meg tudja hajtani a komolyabb kártyákat is. Például ha valaki videózik, annak sok helyre van szüksége, de mondjuk egy 400 Mbps videó az másodpercenként ~50MB. Pont ma jött meg az új Sandisk Extreme Pro SDXC kártyám ami 90 MB/s írást tud (olvasni 200 MB/s) és egy jobbféle UHS-II kártyához képest ötször volt olcsóbb és a gyorsabbal sem lennék beljebb, pedig a vázam tudná írni.


Papa-Het
(aktív tag)

Csak annyira tudom mit akarok, hogy jelenleg ott tartok hogy a D800 marad és másodváznak lesz mellé egy Fuji XH1 azt hiszem a sima kit obival 16-80 f4. D700-at így lehet beáldozom a sötét obikkal... Tegnap elővettem a 800-ast és valahogy az merült fel bennem hogy lehet nem kellene eladni. Annyira stabil gép hogy nagyon.

[ Szerkesztve ]

üzenetek