MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


MrChris
(nagyúr)

Szilveszterre egy kis Sigma FP pornó. :D


nozs23
(addikt)

Sony a9 III: Global shutter comes with an image quality cost
Magasabb ISO-n egy modern APS-C zajszintjén van kb., sőt. Ettől függetlenül nagyon jó, hogy a Sony elindította ezt a vonalat végre, kiváncsi vagyok hány év lesz, mire a prosumer kategóriába is eljut.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Azt eddig is lehetett tudni, hogy nem lesz egy képzaj bajnok. Viszont a tesztben hivatkozott Nikon Z9 zaj karakterét tökre bírom, inkább luma, mint színzaj ami jellemző rá, ami sokkal kellemesebb a szemnek.


zaskar
(senior tag)

Jó estét mindenkinek! Mint régen fotózó egyén (közel 30 év) tudom, hogy a magas expószámú gépek a zárcsere veszélyét hordozzák magukban (anno az egyik analóg Minoltámon éppen nálam lett esedékes ez a költséges beavatkozás). Manapság azonban a használt MILC gépek esetében gyakran alacsony az expószám, ilyenkor gyanús, hogy sokat videóztak a géppel. Ez a tevékenység is okozhatja a gép bármely alkatrészének a korai tönkremenetelét, tehát ugyanúgy nem tanácsos ilyet vásárolni, mint sok expós gépet? Nem készülök venni semmit, csak kíváncsiságból kérdezem.


MrChris
(nagyúr)

Ha nem használják a mechanikus zárat akkor talán az később krepál be. Videónál érzésre megítélve kevesebbet tekergetem, nyomkodom a gépet, kevesebbet cserélgetem a lencséket, mint fotónál. Ezért számomra vicces mikor odaírják előnyként, hogy videózásra soha sem volt használva.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Főként videóra használt gépek esetén feltételezhető, hogy sokat tekergették az LCD képernyőt, előfordulhatnak szalagkábel hibák, amiket szintén kellemtelen javíttatni (de azért egy zárcserénél olcsóbbak szoktak lenni), ezen kívül a HDMI (pláne ha Micro HDMI) és a mikrofon portok kaphattak rengeteg ki-be dugdosást. Meg saját megfigyelés: Aki sokat videózik, sokat cserélget akkut, ezeknek a záró fedele tud néha bénán záródni és kis műanyag basz létére elég sok fejfájást tud okozni ha javíttatni kell.

De én azt mondom, hogy ezektől nem félnék annyira, mindig jól meg kell nézni a gép küllemét, ha sok rajta a karc, már nem olyan feszesek a gombok és tekerők, esetleg ütődés nyomok vannak, akkor azt rendesen meghajtották már. De egy szép esztétikai állapot nagyobb eséllyel jelenti, hogy a gép nem ment őrülten sokat.


zaskar
(senior tag)

Köszi mindkettőnknek! Igen, ezek tényleg olyan dolgok, amik eszembe juthattak volna, ha egy kicsit gondolkodom :) A sok akkucsere egyértelmű, de a többi dolog is. Valóban, a hirdetők egy része előnyként tünteti fel, ha videózásra nem volt használva, másik részük meg azt, ha csak videózásra volt használva. Ezzel kicsit összezavartak, ezért is tettem fel a kérdést.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Fórumtársak, felrázhatjuk kicsit a topikot:

Ki-milyen vázra vagy objektívre vár idén? Lehet akár már bejelentett vagy csak valamilyen pletykákban létező is.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Fuji X100VI a részemről.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Tervezel is rá beruházni? Ennyire fontos lenne a mérete az alig drágább X-T5 ellenében?


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Nem tudom, hol így vagyok vele hol úgy. Inkább az a valószínű, hogy nem.
Egy évvel ezelőtt szinte biztos igent mondtam volna rá, de ma már sokkal fontosabb a cserélhető objektív. Inkább nem, azt hiszem.


MrChris
(nagyúr)

Pana GX9 mk2 az új pdaf szenzorral. De csak GH6 mk2-ről van pletyka.


Matska
(senior tag)

Az a különös helyzet állt elő, hogy mindenem meglett amire vágytam, így már nincs mentségem, hogyha 1-1 kép nem olyan, mint amit elképzeltem.
Egy X-E5-öst azért el tudnék képzelni 26-os szenzorral, IBIS-el, WR-el, de ez nagyjából kizárt, hogy ilyen lesz (vagy Pro4-nek fogják hívni.)

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Sony 24-200 f/2.8-4 és 25-50 f/2 érdekesnek tűnik, de attól tartok, mindkettő kegyetlen drága lesz (nekem).


hemaka
(nagyúr)

Arra en is kivancsi leszek, varosnezosnek vagy turazosnak eleg jo a merete es a sulya miatt.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Tényleg, új X-E, arra is kiváncsi lennék. De elsősorban úgy mint az x100-nál, hogy merre halad a gyártó, mert az X-T30-cal jól elvagyok amúgy.


vihartigris
(őstag)

A felszerelés nagyjából megvan. Persze az ember mindig vágyik kisebbre, nagyobbra, fényerősebbre, könnyebbre, stb.
Én inkább szép helyekre szeretnék eljutni, kapjon el a vágy, ihlet a fotózás iránt és legyen egy lőrinci bankkártyám :DDD


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

“Én inkább szép helyekre szeretnék eljutni”
Ezt akartam írni én is, csak nem mertem :)
Ez sokkal jobban hiányzik most a fotózásban (is) mint egy új gép.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Csak a bánatom sírom el:

Napok óta van egy becsípődésem, hogy tök sokat fogok a nyáron jönni-menni, ahol tök jól jönne egy X100-as (bármi T-től felfelé) a Fuji "nagyvas" mellé, de mocsok drágák. Még az X100T is 300 környékén megy, pedig egy idén 10 éves, mai standardok szerint eléggé régi váz az X-T1 érából. Annyira jó lenne ha végre lecsengene ez az irreális hype.

Amint a divatmajmok elkezdik önteni a piacra majd a polcon porosodó X100-asokat, nyilván lesz egy masszív árcsökkenés, de ki tudja mikor.

Sajnos az X-E vonalon sem vagyok kisegítve, ha fel is bukkan egy-egy X-E3-as, akkor is inkább 180 körül, mire ráraksz egy 27mm f/2.8-at, már az is közel 300 ezer és buktál egy fényértéket, cserébe modernebb a gép.

A Youtube tele van "best cheap X100 alternatives" videókkal, főleg MFT vázak (hiszen eddig eléggé lenézett rendszer volt és eddig olcsók voltak), de amint nagyot meg egy ilyen gépről készült anyag, azok is megdrágulnak. Most eszembe jutott a Panasonc GM5, gondoltam csak nem lehet olyan drága... MPB-ről mire ideér már majdnem 250k. De olyan Olympus PEN gépek is amik nemrég még 60 ezerért voltak az emberek után hajítva, már 140k körül járnak. Őrültek háza van.

A gyártóknak (mindegyiknek) fel kéne pörgetnie a kompakt vázak fejlesztését, mert látszólag most van egy hype, amit meg lehet lovagolni. Abból egyik sem profitál, hogy irreális árakon cserélnek gazdát a gépeik a használt piacon.

üzenetek