MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


p_adam
(addikt)

Viszont legalább a fordítottjának is lehet örülni: ami nagy és nehéz, az kb. alig kell valakinek. Vettem alig használt D200 D700 D3s triót egy-két olcsó obival kb. alig többért, mint amibe egy X100T kerül itthon. Még 'Sony-mentes' korszak, kiváló színekkel (gyári LR profilokkal...), ezért átkozom folyton a modern gépeket (Leica-t leszámítva...), nem olyan gyors és kellemes élmény a szerkesztés, mint ezekkel.
De ami még jobban meglepett, hogy pár hete vettem Nikon D70-est fillérekért, kicsit rosszabb állapotban volt, mint gondoltam, így 1 nap után túladtam rajta, de igazából azzal sincs különösebb gond, ha nappal fotóz az ember meg nem húz mindent ide-oda (nem is lehet). Egész jól exponál, fókuszt eltalálja, ha oda van irányítva, kereső se annyira pici mint vártam és Optikai, kellemes stb. kevesebbet vártam egy ilyen öreg géptől - még valahol megvan egy Canon EOS D30 is, az már kicsit tényleg mazohista váz :)
Adott szint felett jók már ezek mind.

Kevésbé értem, mért van annyit ajánlva az MPB, elég drága, ha privát eladótól keveset használt hobbi gépet vesz az ember (ismert típushiba nélkül) akkor eléggé kicsi a valószínűsége, hogy bármi gond legyen vele, mindegy hány éves.
Korábban RXR II is volt pár hónapig, azt is el lehet csípni olcsóbban, mint egy X100V-t, pedig azért azzal a szenzor-optika duóval igen erős kompakt az is.
Csak az a baj vele, mint a Fuji-val, hogy az AF-re kell hagyatkozni, a manuális élességállítás vicc kategória. Ha betalál, akkor öröm és vidámság, ha viszont téveszt (akár még egy teljesen egyértelmű tájképnél, ahol csak a végtelenre kéne fókuszálnia) akkor meg anyázás, eléggé bipoláris karakter.

De számomra legalábbis van megoldás. Ergonomikus, kicsi, távmérős 28-35mm optikák + jó adapter + tetszőleges kompakt MILC váz és lehet szépen távolságra mérni, téveszteni a a user fog és videózni is sokkal kellemesebb (sajnos az IBIS azért nem feltétlen lesz olyan effektív, mintha van elektronikus kapcsolat, meg nem is előny a könnyű súly, szokni kell, a kinézet viszont ütős). A széleken vignettálnak, mosnak egy kicsit a legtöbb géppel de azért bőven használható, főleg ilyenkor, amikor nyugodtan lehet rekeszelni, ISO-t tolni, stb.

Szóval lehet itt fejlesztgetni mindenfele, de már annyi jó kamera van a piacon a hype körön kívül is, hogy mindenki találhat neki megfelelő eszközöket.

Ha meg tuti a kiszemelt eszköz, akkor nem foglalkoznék vele, hogy épp elég drága, ha az teszi az embert boldoggá épp akkor utazgat erre-arra stb. akkor nem kell sajnálni rá a pénzt (szvsz).

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Elnézést, de ez kb. olyan, mintha azon siránkoznál, hogy nem lehet kapni piros Nike Pegazust csak szürkét és fehéret. Viszont te UTAZNI fogsz és anélkül nem az igazi.

Szoktam utazgatni.
S5 kit semmivel nem foglal több helyet, mint a gx80 szettem. Ugyan abban a táskában viszem. Ha nem viszek táskát akkor meg tök mindegy. A kezemben, nyakamban nem fogom lóbálni. Marad a telefon.
Azt nekem senki ne magyarázza be, hogy a farmer/bermuda zsebében viszi egész nap a gépet. Volt hogy zsebre raktam a gx80+20-ast, de csak rövid időre, mert nem volt rajta nyakpánt. Az S5-re most beszereztem egy vékony nyakpántot, nem foglal helyet. Ha kiveszem a táskából és lusta vagyok visszarakni, a nyakamban lóg.

Béna divatcikk. Engedd el. Fotózzál. Oszd meg a termést.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Az elmúlt években végigfotóztam több kisebb-nagyobb utat az X-T3 + XF 18-55 kombóval vagy valamelyik fixemmel, nagyon szeretem, de ezt határozottan nem teszed bele egy kicsi, hagyományos övtáskának kinéző esőálló fotós tatyóba. Utálom az oldaltáskát, szóval ha nem hátizsák, akkor törzsön átvetett övtáska jöhet szóba (ilyesmire gondolok vagy akár még kompaktabbra).

Tavaly mikor megjártuk barátokkal Prágát, akkor kényelmetlen volt hátizsákkal (egy Wandrd Prvke 21-es) kocsmázni (leteszem a lábamhoz, tocsog a padló, felrúgják, félek, hogy otthagyom, stb) és a fenének van kedve eltűnni 1,5 órára, míg visszarohansz a szállásra lerakni a cuccod. Inkább az út jellegéhez választanék gépet amit magammal viszek.

Amúgy nem az a bajom, hogy drága az X100, hanem elkezdett irreális ára lenni mindennek, amire idióta Youtuberek azt mondják, hogy ezt kell venni ha kiárazódtál az X100 piacról. Ez most a buzzword, erről kell videót gyártani futószalagon és közben szétverik a használt piacot.

Amúgy gondolkoztam a GX80-on is, volt G80-am, szeretem a Panasonicot, de nem ezt a 16 MP szenzort. A későbbi 20 megapixelesnek szebb a highlight kezelése.

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Ott a telefon, fotózz azzal :)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Ha meg tuti a kiszemelt eszköz, akkor nem foglalkoznék vele, hogy épp elég drága, ha az teszi az embert boldoggá épp akkor utazgat erre-arra stb. akkor nem kell sajnálni rá a pénzt (szvsz)."

Egy nemrég 60 ezres gépre jobban sajnálom a 140 ezret, mint egy X-E4-re a 320-at. :D Anno mikor a HA-n szembe jött egy utóbbi, pár hónaposan még 2,5 év MM garival 320-ért, akkor kihagytam, pedig ezt még meg tudnám indokolni, hogy elmenne B-kamerának videós projektekhez az X-T3 mellé (igaz 10-bitet csak external tud), szemben a muzeális vasakkal, amikkel csak magamat szórakoztatom jó esetben.

De ma már nem kapható, amióta nem gyártják ennek is felkúszott az ára inkább 400 környékére vagy még feljebb, mert jó esetben havonta egy darab ha felbukkan belőle.

"Kevésbé értem, mért van annyit ajánlva az MPB, elég drága, ha privát eladótól keveset használt hobbi gépet vesz az ember (ismert típushiba nélkül) akkor eléggé kicsi a valószínűsége, hogy bármi gond legyen vele, mindegy hány éves."

Tökre egyetértek, de mi kicsike piac vagyunk, nehezen bukkannak fel niche gépek a használt mezőnyben. MPB-n meg minden van raktárról, cserébe nyilván drágább (de nem mindig, érdemes mindent párhuzamosan nézegetni, de most éppen megint kutyaszar a forint árfolyam).


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Sajnos utálom amióta egyre borzalmasabb tone mappelt hányások jönnek ki belőlük és már a RAW-ba is így belenyúlnak, sokkal több az utómunka velük, mint bármivel. :(

Na meg az iPhone 14 Pro Max-em hiába egész jó üzemidőben, ahogy kattintgatni kezdek, már durván merül. Múltkor Esztergomba mentem, igaz kicsit hűvös is volt, de gondoltam most elfotózgatok telefonnal és délután 4 körül már kávézót kellett keresnem, hogy tölthessem, pedig nem locsolom ész nélkül a képkockákat. Prágában meg végig a Fujival fotóztam, ott 2 napot elment egy feltöltéssel, mert nem igazán használtam a kameráját. Az Androidos telefonomat fel lehetett tölteni 15 perc alatt, az tényleg egy kávémegálló, de ennek kell 1,5 óra, szóval ez egy battery management ilyenkor.


madgie
(titán)

Én még most az infraszűrőt is elővettem a Dűne 2 hatására, a MILC-en hotspotol összevissza, az iPhone elé meg odatartom oszt szevasz.

Egyre több mindenre használom a telefont, melóban is.

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Egyik zseb telefon, másik zseb powerbank. ;] :D Ha végigfotózom a napot a OP8PRo-val, azt is töltenem kell egy kicsit a kocsiban, vagy bankról. Lehet, hogy kitartana, míg hazaérünk, de inkább nem kockáztatok.

Nehéz kérdés ez az egész. Nekem még az is nyűg, hogy kutyasétáltatás közben hova rakjam azokat a cuccokat, amik mindenképp nálam kell, hogy legyenek (telefon, kulcscsomó, kakizacsik, zsebkendők, iratok). Táskákat, övtáskákat, mindenféle szütyőket utálok ilyenkor (is) magammal vinni, szóval marad a zsebbe pakolászás. De ahogy melegszik az idő, egyre problémásabb a szitu.


p_adam
(addikt)

Én is izélhetek, hogy ó, a Leica M6 TTL 4x annyit ér most, mint amikor nagy nehezen eladtam egy spanyol neppernek aki még kifogást is keresett benne, hogy még a beérkezése után is kisajtoljon belőlem még egy kicsit, sose lesz már ilyenem, de nagy gyökér voltam (igen, az voltam, a legjobb képeimet lőttem vele, bármikor ezt látom, amikor visszatekintek rájuk).

De pár hete feltűnt a színen egy sima Leica M6, fordítva forog rajta a zársebesség választó stb. már nem az a teljes zökkenőmentes kezelés, de azért lehet ez se lenne rossz nekem.

Van egy tucat másik filmes kamerám, java részüket (sajnos) soha nem használtam, egy-kettő közöttük távmérős, amit az alábbi videó is illusztrál, és a Leica árának Töredése, ha az a objektív rajta meg az film van benne, akkor Elvileg Ugyanazokat a képeket lövi meg.

De az a helyzet, hogy sajnos Nem Ugyanaz és bizony van oka, amiért a Leica felára olyan irdatlan sok a többihez képest.
Beware of LEICA
Felnőttek vagyunk, el tudjuk mi dönteni a dolgok (aktuális) értékét, és nem is feltétlen azok alapján döntünk, hanem a kedv, érzelmek, stb.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Felnőttek vagyunk, el tudjuk mi dönteni a dolgok (aktuális) értékét, és nem is feltétlen azok alapján döntünk, hanem a kedv, érzelmek, stb."

Én ezt tökre élem és nagyjából ezt tudom mondani a "miért nem fotózol telefonnal" kérdésre is, hogy ez kizárólag érzelmi dolog. A barátaim vagy családom tökre megvolna azzal is, ha a telefonnal készült fotókat kapják meg, de ez inkább nekem fontos. Nem azért, mert fúj telefon, hanem mert az AI miatt a fotózás egy annyira marginális szegletbe fog visszaszorulni a tömegkommunikációban, hogy ezt az ember vagy önmaga szórakoztatására műveli vagy inkább ne csinálja egyáltalán.

Hogy akkor mégis miért nem veszek meg egy tetszőleges Fujifilm X100-at másodgépnek az szintén érzelmi dolog: Most van egy influencerek által felfújt hype, ami minden szóba hozható alternatíva árát is felhajtotta. Viszketek tőle, hogy a hype adót kifizessem valamiért, amin nem múlik az életem, maximum csak a kényelmem. A Fuji topikból simán tudnék hozni 10 évvel ezelőtti posztokat, hogy már akkor akartam egy X100-at, de úgy voltam vele, hogy "majd akkor, amikor megengedhetem magamnak, hogy puszta szórakozásból erre költsek". Most megtehetném, de a hype adót kihagynám. Megvárom, míg elül a diliház zaja.

Amúgy is most költöttem el egy valag pénzt videós cuccokra. :D


p_adam
(addikt)

Ahogy az a Leica videó is kitér rá (kétszer!), erre is ugyanúgy rátehető ez a két szó: Vannak alternatívák.

Igazából én se tudom, miért kezdtem el DSLR-ekkel foglalkozni. Biztos megsasoltam jópár hype videót a "legenda" Nikon D700 színeiről, stb.
Sajnos vagy nem sajnos, de csak bólogatni tudok, hogy ez bizony Tényleg ilyen, a kezelése Tényleg jobb, mint más Nikon gépek, az AF Tényleg használható, a 12 megapixel Tényleg elegendő ezzel a szenzormérettel - meg tényleg jó nehéz és hangos, de a gyerekek ezt szeretik :) Stb. stb.
Csak akkor meg nézem, hogy a legtöbb MILC kamerának miért Nem ilyen Jók a színei. Mért fejlődtünk vissza? Nem értem...

De tudom még szemetelni a témát: egy Sony Alpha 850-be is sikerült belebotlanom. Nagy megdöbbenésemre 2000 expo se volt benne. Egy Ennyire Jó kamerában. Nem is értem...
Hát, fiúk, lányok, részemről ebben a (digitális, markolat nélküli) vázban van "A" kereső (Minolta technológia, a minőség meg az ergonómia is pont ezért jók...).
Egyetlen hátrány, hogy az Alpha 900-ban van ennek a spórolásmentes változata, és évekbe telhet, míg találok egyet hasonló állapotban. De innen már nincs visszaút, egy ilyen kelleni fog a gyűjteménybe véglegesen, persze nem mindegy, mennyiért.

Ezzel a kamerával viszont tényleg átok a fókuszálás a D700-hoz képest, véget nem érő küzdelem, nem annyira "Mindenes" kamera. De van jutalom is, tényleg Élmény használni ezt is, és csak sokkal könnyebb mint a Nikon, felbontásban abszolút 2024-es szint. Bizony, a Nikon D3X-be került ugyanez a szenzor, és a Nikon mélyrepülése is kb. ezzel kezdődhetett, elkezdek mohó kapzsi módra 8000$-os árcédulát rakni rá, mikor a D3s csak 5200$ volt, az A900 csak 3000$, az A850 meg már csak 2000$, és így se figyelt rá szinte senki...

Most meg 2500$-ért tényleg Mindenes Hibrid kamerát kaphat az ember (még mindig ezzel a felbontással :) ) aminél azt a legnagyobb nehézség kitalálni, hogy ez vajon mire Nem jó.
Csak már kicsit ki is veszett belőlük az "Élet". Túl könnyű.

1000 szónak is egy a vége, tele vagyunk jobbnál-jobb lehetőségekkel ismert, nem ismert MILC, kompakt, DSLR, stb. kamerák terén.
De tényleg.

[ Szerkesztve ]


Grillo
(senior tag)

GX8? Abban már a 20as van.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Teljesen megértem amit írsz, az x100 széria vásárlói közül 80% egy divatcikket vett (plusz ilyen kis bőrtatyó, olyan kis napellenző), a maradék fotózik is vele. Szerintem hiába vársz arra hogy megszabadulhatnak tőle, nem fognak, pózolni lehet vele továbbra is. Már forog a szemem mikor szembejön egy x100 videó a yt-on, elképedek hogy még mindig el lehet adni a megtekintést azzal hogy x100 akármi. Engem már elkezdett taszítani egyszerűen. Azt hiszem le is mondtam róla hogy ilyen gépem legyen, és maradok a cserélhető obis vonalon. Azért egy xt30 egy kis fixszel elég kompakt. Második gépnek van egy pana gx80-am, a 12-32 kitobival vagy a 20-as fixszel szintén elég kompakt. Utazásra valószínű a 12-32-vel vinném.


madgie
(titán)

Én nagyon szerettem az X100V-t, a sok cserélhető obis cucc mellett tényleg tök jó volt, de megcsömörlöttem, hogy a komplett 365 projektet azzal csináltam végig.

Ha "csak" fotóznék, simán vennék most is V-t, vagy VI-t, egyszerűen jó érzés velük fotózni.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Mindig is egy kicsit divatcikk volt az X100, csak eddig főleg fotózó fotósznoboknak szólt, most meg boldog-boldogtalan vásárolja, hogy a nyakában lógassa.

Amúgy most kezdem elvetni a dolgot, hogy X100-ra vagy valamilyen alternatívára vadásszak, inkább elkezdtem nézegetni olyan fotós övtáskákat, amikbe beférhet az X-T3 egy kisebb objektívvel meg pár pót akkuval (csak szerettem volna sokkal kisebbre venni a méretet).

Bassza a csőrömet az XF 27mm f/2.8, mert azzal egészen kompakt tudna lenni ez is (az X-T3 kezelését meg egyszerűen imádom), de sokkal drágábbnak tartom, mint amit ad (nagyon keveslem az f/2.8-at, pláne IBIS nélkül), csak a rendszeren belül nincs más hozzá fogható méretben, úgy könnyű ennyit kérni érte. Látószögben van egy picivel szűkebb Sigma 30mm f/1.4-em, csak az jóval nagyobb jószág. Szóval csak utazós üvegre nem költenék ennyit. A TTArtisan 27mm f/2.8 sokkal olcsóbb, de ott meg zavar az elképesztően durva vignettálás és a szemből beverő napfényre is nagyon érzékenyen reagál (bár nem szoktam bánni de láttam pár példafotót, amin nem annyira esztétikus, de fene tudja, tesztelni kéne pár napig).

Amúgy kedvelek nappal szembem (is) streetezni. :D Csak ezért az aggodalom.


gery2123
(őstag)

Szia!
Igaz nem 18-55 hanem ttartisan 27 2.8 +XT3 pont belefér egy bellroy lite Mini táskába + egy akku, papírok de Balaton szeletnek is helyet lehet keríteni még benne. Egy kicsi fix obival már bőven elég a pigytech taska szerintem.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Wow, divatilag tetszik ez a Bellroy, de megkérik az árát. :D De mennyire vannak kis zsebei? Amiket néztem kifejezetten fotós célra készült cuccok és vannak pót akku zsebek, hogy ne kallódjanak, meg hasonló kis praktikumok amik meg tudják ragadni a fantáziám.


hibavissza
(veterán)

Bàrmelyik kisebb fotós oldaltàskàt lehet így hordani. Nekem sem a vàllamon lóg, hanem a hàtamon vagy hasamon, mint a linkelt fotón. Fotós tàskàkban van egy kis neoprén bélés, esővédő tok. Míg a divattàskàkban semmi. 33 ezerért...agyrém. Egyszerüen nem értem a problémàd. Bocsesz. :)

Ha nagyon akarnàm még az övemen is hordhatnàm, kéne rà két sekli amivel ràakaszrom....

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Egyszerüen nem értem a problémàd. Bocsesz."

A fórumtárs javaslatát ne keverd össze azzal, amit én keresek. Olyan fotós "sling bag" kell, ami alig nagyobb egy hagyományos övtáskánál (és leginkább annak néz ki, semmint fotós táskának), bélelt, esővédett, vannak pótakku rekeszek, stb. Eddig a Pgytech OneGo Solo vezet.


gery2123
(őstag)

A gyártó honlapján van mindig akció illetve outlet, én is 20 körül vettem.
Illetve van egy Ulanzi táskám is, az nagyobb de kifejezetten fotos. Ott +2 lencse elfér még. [link]

üzenetek