MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


p_adam
(addikt)

Viszont legalább a fordítottjának is lehet örülni: ami nagy és nehéz, az kb. alig kell valakinek. Vettem alig használt D200 D700 D3s triót egy-két olcsó obival kb. alig többért, mint amibe egy X100T kerül itthon. Még 'Sony-mentes' korszak, kiváló színekkel (gyári LR profilokkal...), ezért átkozom folyton a modern gépeket (Leica-t leszámítva...), nem olyan gyors és kellemes élmény a szerkesztés, mint ezekkel.
De ami még jobban meglepett, hogy pár hete vettem Nikon D70-est fillérekért, kicsit rosszabb állapotban volt, mint gondoltam, így 1 nap után túladtam rajta, de igazából azzal sincs különösebb gond, ha nappal fotóz az ember meg nem húz mindent ide-oda (nem is lehet). Egész jól exponál, fókuszt eltalálja, ha oda van irányítva, kereső se annyira pici mint vártam és Optikai, kellemes stb. kevesebbet vártam egy ilyen öreg géptől - még valahol megvan egy Canon EOS D30 is, az már kicsit tényleg mazohista váz :)
Adott szint felett jók már ezek mind.

Kevésbé értem, mért van annyit ajánlva az MPB, elég drága, ha privát eladótól keveset használt hobbi gépet vesz az ember (ismert típushiba nélkül) akkor eléggé kicsi a valószínűsége, hogy bármi gond legyen vele, mindegy hány éves.
Korábban RXR II is volt pár hónapig, azt is el lehet csípni olcsóbban, mint egy X100V-t, pedig azért azzal a szenzor-optika duóval igen erős kompakt az is.
Csak az a baj vele, mint a Fuji-val, hogy az AF-re kell hagyatkozni, a manuális élességállítás vicc kategória. Ha betalál, akkor öröm és vidámság, ha viszont téveszt (akár még egy teljesen egyértelmű tájképnél, ahol csak a végtelenre kéne fókuszálnia) akkor meg anyázás, eléggé bipoláris karakter.

De számomra legalábbis van megoldás. Ergonomikus, kicsi, távmérős 28-35mm optikák + jó adapter + tetszőleges kompakt MILC váz és lehet szépen távolságra mérni, téveszteni a a user fog és videózni is sokkal kellemesebb (sajnos az IBIS azért nem feltétlen lesz olyan effektív, mintha van elektronikus kapcsolat, meg nem is előny a könnyű súly, szokni kell, a kinézet viszont ütős). A széleken vignettálnak, mosnak egy kicsit a legtöbb géppel de azért bőven használható, főleg ilyenkor, amikor nyugodtan lehet rekeszelni, ISO-t tolni, stb.

Szóval lehet itt fejlesztgetni mindenfele, de már annyi jó kamera van a piacon a hype körön kívül is, hogy mindenki találhat neki megfelelő eszközöket.

Ha meg tuti a kiszemelt eszköz, akkor nem foglalkoznék vele, hogy épp elég drága, ha az teszi az embert boldoggá épp akkor utazgat erre-arra stb. akkor nem kell sajnálni rá a pénzt (szvsz).

[ Szerkesztve ]

üzenetek