Milyen billentyűzetet vegyek? - Beviteli eszközök fórum

üzenetek

hozzászólások


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Az illető, akié a Laptop és most be kell állítanom a rendszert rajta neki, éppen hogy eléggé IT analfabéta és kifejezetten rühelli, ha új dolgokat kell neki tanulnia ezen a téren. De azért Word, meg PDF szerkesztgetésre használni akarja, szóval ezért nem mindegy ez a dolog.


Héraklész
(junior tag)

Az emberek többségének nem tökmindegy mi van a kupakokon. ;-)
Nekem sem, egyrészt nem tudnám a spéci karakterek helyét, aztán már csak esztétikai okokból sem. Egy litván, kínai, spanyol, de US kiosztású nem kellene ingyen sem.
Nem vagyunk egyformák. Rossz érzés lenne, ha a szomszéd (vagy unokaöcsém) átjönne, és magyaráznom kellene, mit üssön le, ha azt akarja írni... Valaki meg a blank Das-szel menőzik.


Csandi
(őstag)

Mondjuk én kiskorom óta US-t használok, ISO nagy entert rühellem is.

A szomszédos példát meg nem értem, magadnak veszel billt vagy másnak? :DDD


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

Megvan a Szomszédok legcikibb jelenete! - Blikk Rúzs


dqdb
(nagyúr)

Az emberek többségének nem tökmindegy mi van a kupakokon
Én csak azt nem értem, ha nem mindegy neki, hogy mi van a kupakokra írva, akkor miért vesz UK billentyűzetes laptopot?

a szomszéd (vagy unokaöcsém) átjönne
A szomszéd nem érdekel, az unokaöcsémtől visszavettem volna az ajándékba adott csecse billentyűzetét, ha nem teljesíti azt a feltételt, hogy megtanul vakon gépelni egy éven belül, a szülök pedig évekig egészen jól boldogultak angol kiosztáson is, amikor nálam voltak, és most sem gépelnek gyorsabban, hogy van magyar kupakkészletes billentyűzetem is.

[ Szerkesztve ]


dqdb
(nagyúr)

Igen, ősz óta lehet kapni, és a Fiio előtt a Moondrop kezdte ezt a vonalat, és már ott sem értettem.

Fognak egy RGB billentyűzetet a maga PWM-es háttérvilágításával, ami állandóan változó terheléssel jár a tápellátásra, és a PWM maga zajt generál (némely gyártónál hallhatót is ...), és összepárosítják egy DAC-kel, aminél a jó minőségű tápellátás és a minél kevesebb zaj a két legfontosabb dolog. Videó alapján legalább külön nyákon van a DAC, de akkor sem értem.


DevilAqua
(tag)

Sziasztok!

Csak egy gyors kérdés.
Van egy régebbi billentyűzetem amit kimondottan imádok. Viszont elég régi és PS/2-es csatlakozója van. Van bármilyen hátránya egy régi irodai billnek a PS/2-es csatlakozójával ha egy mai irodai USB-s billel összehasonlítjuk?

Gondolok itt sebességre stb..

Illetve ha van előnye akkor kérlek leírnátok? :D

Köszi!


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

google keresés (nem kioktatás, csak az illusztráció (pontos!) miatt rakom be :DDD kép nagyban)

[ Szerkesztve ]


dqdb
(nagyúr)

Van bármilyen hátránya egy régi irodai billnek a PS/2-es csatlakozójával ha egy mai irodai USB-s billel összehasonlítjuk?
Ha az alaplapon nincsen PS/2 csatlakozó, akkor eléggé nagy. Ha a billentyűzet túl régi, és aktív PS/2 adapter kell hozzá, akkor még nagyobb.

A PS/2 előnye, hogy interrupt alapú az USB pollozása helyett és a protokoll eleve képes NKRO-ra, de egy 15+ éves irodai billentyűzet úgyis 2KRO lesz ha nem rosszabb, így az elméleti előny a gyakorlatban semmit sem jelent.

A PS/2 hátránya, hogy nem hotswap, mindenképpen a számítógép bekapcsolása előtt kell bedugni a billentyűzetet, mert jobb esetben csak nem fog működni újraindításig, rosszabb esetben soha többé nem fog, mert kinyírod azzal a mozdulattal.

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)
Blog

Valoszinuleg nem lesz se kulosebb elonye, se semmi hatranya. Az irodaba szant billencsekre sosem volt jellemzo, hogy a PS/2 vagy az USB hatarait feszegettek. Nem hiszem, hogy ezeknek a protokolloknak a limitacioi akarmilyen formaban korlatoznak ezeket a klavikat.


geza.42
(friss újonc)

Sziasztok! Első hozzászólásom a prohardveren. Bocsi, ha offtopik leszek, mert a bill.-em már megvan, de tanácsokat kérnék hogyan tovább...

Eddig mindig is gumimembrános bill-t használtam, nem érdekelt különösebben ez az egész billentyűzetes témakör. De most eldöntöttem, hogy szeretnék egy US kiosztású vezetéknélkülit, és mivel ilyet nem nagyon találtam olcsón, úgy döntöttem veszek egy jónak és halknak mondott mechanikus bill-t. Keychron Q6 Max-ra esett a választásom, Gateron Jupiter Red kapcsolókkal. A billentyűzet elég jó, halk meg minden, de zavart, hogy könnyedén lenyomódnak a gombok. Sokszor előfordult, hogy kicsit mellényomok, és a szomszédos billentyű is lenyomódik (ilyen bajom nem volt a gumimembránossal). Szóval kicseréltem a kapcsolókat Gateron Silent Brown-ra (Krytox 205g0-val megkentem őket). Jóval jobb lett minden, és jelentősen halkabb is mint az eredeti kapcsolók, baromi jó rajta gépelni. A bajom az, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése viszont hangos maradt (a lenyomás az okés). Youtube-on találtam videokat, amik "rattle noise"-ról szólnak, több videot is megnéztem amiben modolják a stabilizátorokat, de őszintén szólva kb. semmi hatását nem hallom a videoban a mod-nak. Meg lehet, hogy a felengedésnek a zaja az nem is ez a "rattle noise".

Nem tudja esetleg valaki, mivel lehetne javítani a helyzeten, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése halkabb legyen? Köszi!


nyunyu
(félisten)

Stabilizált kupakok két végére tegyél o-ringet.

Egyébként meg egy ANSI Akko 5108B vagy 5108B Plus kijött volna 120-130$ körül Aliról, amikor éppen nem akciós.
(Képen látható kék 3098B-t asszem 75$-ért vettem akciósan a weblapjukról, fekete tesóját meg valami 66$-ért Aliról.)

[ Szerkesztve ]


Akhal24
(csendes tag)

Sziasztok!

Keycap pótlásban szeretnék segítséget kérni. Adott egy Kingston HyperX Alloy FPS Pro (Cherry MX RED)(US) billentyűzet, amin sajnos eltört egy keycap és ugyan lassan érik az upgrade ezen a fronton, de hátha ki lehetne húzni idejét még egy kicsit, mert egyébként nincs különösebb problémám vele. Mivel nem igazán vagyok sajnos jártas a témában, tudnátok esetleg ajánlani hozzá valamilyen kompatibilis keycap szettet amire megéri beruházni ebből a célból?
Köszi! :))


PROTRON
(addikt)

Ez az o-ringezés nem csak a lenyomáskor segít?


geza.42
(friss újonc)

Köszi a tippet de valszeg nálam ez nem működne, nálam nincs a + alakú dolgok körül még plusz műanyag izé. Szóval ha odateszek o-ringet, amit a fotó mutat, az o-ring nem fog semmihez se hozzáérni, szóval gondolom nem is csinálna semmit. Kipróbálnám amúgy, de nincs o-ringem (de asszem fogok venni).

Jól sejtem, hogy az az ötlet, hogy az o-ringgel kicsit lejjebb kerülne a stabilizer, és emiatt nem ütközik össze valamivel (amivel amúgy összeütközne), ha a gomb fent van? Mi lenne, ha belegyömöszölnék valamit a kupak + alakú résébe, és ezzel érném el ugyanazt a hatást? Szoktak ilyesmit csinálni? Egyelőre nem akarok semmit beletenni, mert hátha nem tudom kiszedni utána, gondolom valami spéci csipesz kellene hozzá.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Én is laikus vagyok, első tippre nem láttam a kettő közötti kapcsolatot, most azt gondolom hogy az O-ringnek az az előnye, hogy nem engedi hogy akkora utat járjon be a gomb, ezért a rövidebb út alatt nem gyorsul fel annyira--->kevésbé fog felcsapódni...
De ez csak tipp.


Molydeus
(őstag)

Az O-ring nem a keresztre megy, hanem a kupakban a foglalat köré. Amikor leütöd a billentyűt, a gyűrű a kapcsoló ill. ebben az esetben a stabilizátor ház tetejének ütközik, aminek két hatása lehet, ahogy sejted is.
1. Megemeli a kupakot lenyomott állapotban. A stabilizátor mozgó része (slider) lehet, hogy nem koppan a PCB-nek, mert a gyűrű előbb érheti el a stab. ház tetejét. Itt azért a pontos geometriát ismerni kell, hogy melyik stab, milyen profilú kupak, milyen vastag és keménységű gyűrű, stb., ezért a feltételes mód.
2. Maga a becsapódás tompított lesz a staboknál.

A stab rattling/tickling téma korábbról:
"
Nyomd le az egyik végét picit és egészen pici lenyomásokkal ütögesd végig a kupak teljes hosszán, utána ugyanez a vissza a másik oldalt lenyomva. Ha valahol kopácsol (tipikusan a végén), akkor a drót két vége nem párhozamos és/vagy nem pontosan van bepattintva a clip-be és/vagy a stabok közül az egyik magasabban áll. Ha a triviális hibákat kilőtted és még mindig csinálja, akkor érdemes a drót alá középre egy kis EVA vagy poron öntapadós szivacsot rakni, ami szintbe tudja hozni a drót két szárát.
Ha nincs tickling és mégis csattog, akkor a nincs jól megkenve és a drót keményen üti meg a slider belsejét.
És persze ezek bármilyen kombinációja is lehetséges.
"
A gyári stab újra kenését mindenképpen valamilyen sűrű, nem folyékony állagú kenőanyaggal érdemes csinálni (205G2, superlube, dielectric grease, stb.), amennyiben szükséges.
Ami esetleg még játszik a kis EVA csík mellett a drót slideren belüli zörgésére, az a holee mod valamelyik válfaja, de ezt a topikban nem nagyon szeretik, nekem jól bevált, de csak a durock v2-k mellé mellékelt pici poron csíkokkal, a teflon csík lejön a kenéstől, viszont ez csak még nem megkent stabokkal lehet megcsinálni. Ha pedig a probléma a slider PCB-nek csapódása, akkor a bandaid mod. Ezekre keress rá a topicban, de vannak YT videók is a témában.
Utolsó megoldás lehet, hogy cseréled a gyári stabokat. Ebben az esetben valami olyat választanék, aminek a belsejében már gyárilag valamilyen hangtompító anyag van, pl. a TX R3 a maxgamingtől. Ez bepattintós, nem csavaros, de a mellékelt ékekkel nagyon stabil lesz ez is. Csak a befogási pontokat kell kenni (erre jó a 205G0), belülre már nem kell semmi, se holee mod, se térkitöltő sűrű kenés. Az újabb TX AP-k a közvélekedés szerint kevésbé jók.

M.

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)
Blog

Az o-gyuru nem rovidit semmit a teljes billentyuuton.
Max annyit, amennyire az o-gyurut ossze lehet paszirozni amikor felrakod a kupakot.


dqdb
(nagyúr)

A stabilizált billentyű felengedése mindig hangosabb lesz a kupak nagyobb mérete miatt.

A felengedéskor hallható hangnak több forrása lehet és tipikusan több forrása is van.

Az egyik az, hogy a slider felfelé beleütközik a stabilizátor házába, ez ellen nem sokat tudsz tenni, ha a kupakok rendesen a stabilizátoron vannak, mert nincsen halkított stabilizátor a piacon, ahol ez tompítva lenne, és bármi házilagos modding esetében a teljes utat csökkentenéd, így lefelé válna hangosabbá bottom outnál.

A másik a drótból adódhat, itt ajánlom a Molydeus által javasolt spamming teszt elvégzését, hogy kierüljön, mindenhol hasonlóan hangos (ekkor lásd az előző pontot) vagy csak bizonyos helyeken. Ha csak bizonyos helyeken, akkor ilyenkor a drót nekiütközik a slider műanyag belsejének, ennek van zörgő hangja, rattle alatt ezt szokták érteni. Ezen a drót kiegyenesítésével, a slider belsejének sűrű kenőanyaggal teletömésével lehet segíteni, vagy olyan stabilizátorra váltással, amely védett ez ellen (TX, QMX).


Leavemealone
(tag)

Sziasztok!

Tudnátok kérlek ajánlani egy olyan billentyűzetet, ami magyar kiosztású, fekete, vezetékes (vagy esetleg ha vezetéknélküli IS az sem baj) TKL, nagyon halk, RGB-s és gémer (N-key rollover, alacsony latency és hasonló földi jóval van ellátva) ha lehet 100k alatt legyen :D
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

üzenetek