Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


t72killer
(titán)
Blog

Ha már nikonosmotoros, z50? Az a6400 árából az is megvan/ha FTZ-s kitet veszel, a 70-300at nem is kell cserélni.

[ Szerkesztve ]


Neck
(veterán)
Blog

Ha jól értettem, nincs obija, mire írtad, hogy cserélni?

NadasiT:
80hunnal értek egyet, az a6100 jelenleg egyszerűen nem éri meg, sokkal többet ad az A6400, mint amennyivel többe kerül.


nozs23
(addikt)

Mondjuk azt erdemes merlegelni, hogy a Nikonra ket sotet zoomon kivul nincs nativ objektiv, valoszinuleg a jovoben is inkabb csak az FF verziora fog jonni minosegi uveg (nagy es draga egy APS-C vazra). Az 6400 meg csak obi nelkul jon ki a keretbol. (itthon)

Amugy a 6400 tenyleg nagyon jo gep, ha kulfoldi vasarlas is jatszik, akkor ossze lehet hozni a keretbol. Megfontolando meg az X-T30 is, ami az A6400 direkt konkurenciaja a Fujitol.

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

A jó videó miatt én megemlíteném a Panasonic G80-at is. De amúgy egyáltalán nem rossz fotóra sem, hiába kisebb egy csöppet a szenzor, mint a két említett gépnél.

Ráadásul még mindig tart az akció, amiben kapsz egy 60-70 ezres fényerős 25mm f/1.7 obit ajándékba. 250k a 12-60-as, 310k 14-140-es kit. A nézegetett telés Nikon kit miatt talán meg lehetne kockáztatni a nagyobb átfogású alap objektívvel, hiába több egy 10-essel, mint a keret.

[ Szerkesztve ]


Mirman
(őstag)

Addig a pillanatig gondolkodtam én is Z50en amíg meg nem láttam mekkorák az 1.8 fixek Z-re . :DD

Persze adapterezve olcsó használt obikkal ez is jópofa , de azért nem túl biztató hogy roadmapen terv sincs APS-C fixre.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Noigen, azok FF obik elég maximalista konstrukcióban. Az obigyűjtőknek tényleg nem a z50 az ideális:R

#53385: kérdés a videó fontossága, ha bármennyire tétel, akkor a tükrös bukta.

[ Szerkesztve ]


Neck
(veterán)
Blog

"de fontos lenne, hogy jól videózzon"

NadasiT:
Kérdés, mennyire fix a keret.
Eléggé akciózták az a6400 + 18-135 kombót, ment picivel 1000 EUR felett, annyiért jó vétel
volt, nézegetni kell.


jaanoo89
(aktív tag)

"#53330: a 60as Oly makró - gondolom ezt értette 80hun kolléga - azért elég jó darab, a konklúzió engem is meglep. Jobbak lennének a Canikonsony FF makró üvegek?"

Az a 60-as macro most 100.000 FT-ért vihető a Olympus Mintaboltból. Nagyon penge darab, ennyiért megéri. Amit 80hun feszegetett, általánosságban mindenre elmondható, nagyobb szenzor -> több részlet. Viszont sok esetben a GYAKORLATBAN közel sem akkora a különbség macronál, ahogy állítja.

A kis szenzor pont macronál előnyös, gyakorlatilag f/4.0-án SOKSZOR VAKU NÉLKÜL használható a 60-as macro alap érzékenységen és mivel az az objektív f/4.0 és 5.6 körül teljesít a legjobban, jó eredményt fogsz kapni. Ezzel szemben, hogy ugyanaz a téma beleférjen 1 képben és ne kelljen összefűzni többet, FF-en f/8-re kéne rekeszelni, ami azt jelenti, hogy az alapérzékenység kizárva, (kivéve statikus témáknál, de arról később írok), ha pedig minél jobban emeled az ISO-t a FF gépen, annál inkább veszik oda az előnyöd. Másrészt, ha nem csak a képminőséget nézzük, hanem úgy az egész szett használhatóságát, azért az elég buli, hogy egy mini állványt elég elvinni és sokszor vaku nélkül mehetsz macrozni.

Statikus téma: Itt kijöhet a nagyobb különbség a FF javára, hiszen mindkettőt lehet járatni alap érzékenységen, viszont nem egy cikk/blog született 2015-ben arról, mennyire jó eredményt ad HI-RES mód, amit az E-M5 II-ben vezettek be. Akkoriban 36 Megapixeles Nikon tükrösökhöz hasonlították, simán pariban volt részletesség szempontjából.

Szóval én személy szerint nem ajánlok senkinek FF gépet CSAK macrozásra, mert ahhoz drága és pont a macronál jön ki a legkisebb különbség az MFT és FF között. Olcsón egy E-M10 + most a 60-as macro bőven elég az emberek 99.99%-nak, ha sokszor fotózna az illető statikus témát, akkor E-M5II a 10-es helyett. Kellő tudással (macronál inkább az számít) készíthetők díjnyertes képek egy ilyen szettel.

Ha csak a képminőség számít és semmi más, mindenki tudja jól, hogy középformátum alatt meg se kéne állni, az emberek kis hányada megtudja venni, van aki kompromisszumot köt és megáll FF-n, viszont akik itt kérdeznek, gyanítom még kezdők macro téren, nekik szerintem MFT és a megmaradt pénzt tegyék inkább állványba, vakuba.


t72killer
(titán)
Blog

Igen, makróra - pláne álló témánál - én se forszíroznám a FF-et feltétlenül. f4-f8 iso: vázfüggően ekvivalens gépekről beszélünk, de ez csak szenzorgeneráción belül igaz, egy d3 már nem lenne jobb megoldás az em1 II-nél.

A hi-res mód szuper, ha áll a komplett téma (pl beállított makrók, szélcsendes tájkép), kb a7rII minőség az eredmény, Vond kolléga használja.

"nekik szerintem MFT és a megmaradt pénzt tegyék inkább állványba, vakuba." - ez feltételekkel megáll, a komolyabb MFT vázakat FF árban mérik, sőt, még egy mezei e-m5III is drágább mint pl az EOS RP. Ennek nyilvánvalóan megvan az oka, csak kérdés, hogy az okként szolgáló többletszolgáltatásokat kihasználja-e a vásárló.

[ Szerkesztve ]


jaanoo89
(aktív tag)

"feltételekkel megáll, a komolyabb MFT vázakat FF árban mérik, sőt, még egy mezei e-m5III is drágább mint pl az EOS RP."

Ez igaz, de macro-ra az E-M5 II is tökéletes, a HI-RES módot az is tudja, 270.000 a 14-150-es objektívvel és 100.000 most a 60-as zuiko (De ha előbb megveszed a gépet, törzsvásárló vagy, szóval 95 úgy a macro) és van egy picike, csepp és porálló felszerelésed.

Ha csak a macrozást nézzük, azt a 14-150-t akármikor eladhatod 0km-el 75-ért (talán még többért is), tehát 290.000-ből kijön a gép + macro objektív itthonról, 3 év garival. Az összes gyártó összes kombinációját nem ismerem, de hogy ez a szett ennyiért nagyon jó, azt tapasztalatból tudom mondani.


Neck
(veterán)
Blog

Csak FF és m4/3 létezik? Akkor már egy jó középút lehet egy APSC gép egy jó manuális macro obival...


nozs23
(addikt)

"Az összes gyártó összes kombinációját nem ismerem, de hogy ez a szett ennyiért nagyon jó, azt tapasztalatból tudom mondani."


soldier2
(őstag)

eGlobal "experience" - fekete péntekig vártam egy jó akcióra a Fuji 90mm f/2-re, nem jött, így rendeltem egyet eGlobalról. Rendben le is vették a pénzt, majd egy hét után sztornózták a fizetést, és a követésnél is úgy jelent meg, hogy az egész megrendelés sztornózva lett. Némi szentségelést követően (mi a bánatot teszek a fa alá ;]) megpróbáltam elhozni egy használt 55-200-at (az a következő a listán) de a hirdető nem válaszolt. Erre ma du kapom az emailt, hogy átadták a futárszolgálatnak eGlobal-ék a 90mm f/2-t. A pénzt persze levonták ismét:). Ezek után kíváncsi vagyok, hogy jön-e csomag pénteken.

[ Szerkesztve ]


simes
(csendes tag)

Én az FF-et kizárólag Fujival tudom helyettesíteni, már ami a zajt illeti, de részletvesztés akkor is van de elmegy...viszont a "messzefotóknál" jól jön az m4/3...ezért van szükség minimum két gépre....ha egy géped van, akkor vagy nagy, vagy lassú, vagy zajos, vagy nincs obi hozzá neked megfizethető stb valami gebasz mindig van velük :K ..kb. itt tartunk.


Neck
(veterán)
Blog

A Fuji jó példa egy kompromisszumra, de (nekem) a Sony apsc szenzor is több, kint elég.


t72killer
(titán)
Blog

Mind2töknek: jó, hogy a fujiban is ugyanazzal a technológiával készült, Sony APSC szenzor van, mint az újabb a6x00-esekben:)). Annyi, hogy a színszűrő mintázata más, ami semmi érzékenységbeli előnnyel nem jár (a Moirétől szabadulnak meg vele, szvsz ügyes technológia!). Azaz ha korrekt ISO-kkal számolunk, akkor biza a fuji pont ott lesz zajban/annyira lesz a FF-től, mint egy Sony vagy egy Nikon.

[ Szerkesztve ]


simes
(csendes tag)

ez óriási tévedés, ugyanis én nézek, a szememmel....(6d, d600, A7, Fuji xe3, egy rakat apsc stb)...képeimet és kizárólag az ff vagy a fujival vagyok megelegedve magas ison..az elso A7 a leggyengebb....az xtrans pont arrol ismerkszik meg, hogy alig veszed eszre hogy iso 3200 vagy 12800 on vagy...azt hogy ki és mit számol, marhara nem erdekel mert a kepeimről ugy sem mondjak meg milyen ison keszult, az ugy kb 100%.


t72killer
(titán)
Blog

Én itt a szememmel 1FÉ hátrányt látok a fuji apsc-sony/canon FF viszonylatban.

Hangyányit (1/3FÉ?) tényleg jobb a fuji, mint az a61/3/4/600:R

[ Szerkesztve ]


MrChris
(nagyúr)

Pana és Oly párhuzamosan használja ugyan azokat a szenzorokat és mégis más színeket produkál velük a váz is, Lr is.

üzenetek