Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


jaanoo89
(aktív tag)

"#53330: a 60as Oly makró - gondolom ezt értette 80hun kolléga - azért elég jó darab, a konklúzió engem is meglep. Jobbak lennének a Canikonsony FF makró üvegek?"

Az a 60-as macro most 100.000 FT-ért vihető a Olympus Mintaboltból. Nagyon penge darab, ennyiért megéri. Amit 80hun feszegetett, általánosságban mindenre elmondható, nagyobb szenzor -> több részlet. Viszont sok esetben a GYAKORLATBAN közel sem akkora a különbség macronál, ahogy állítja.

A kis szenzor pont macronál előnyös, gyakorlatilag f/4.0-án SOKSZOR VAKU NÉLKÜL használható a 60-as macro alap érzékenységen és mivel az az objektív f/4.0 és 5.6 körül teljesít a legjobban, jó eredményt fogsz kapni. Ezzel szemben, hogy ugyanaz a téma beleférjen 1 képben és ne kelljen összefűzni többet, FF-en f/8-re kéne rekeszelni, ami azt jelenti, hogy az alapérzékenység kizárva, (kivéve statikus témáknál, de arról később írok), ha pedig minél jobban emeled az ISO-t a FF gépen, annál inkább veszik oda az előnyöd. Másrészt, ha nem csak a képminőséget nézzük, hanem úgy az egész szett használhatóságát, azért az elég buli, hogy egy mini állványt elég elvinni és sokszor vaku nélkül mehetsz macrozni.

Statikus téma: Itt kijöhet a nagyobb különbség a FF javára, hiszen mindkettőt lehet járatni alap érzékenységen, viszont nem egy cikk/blog született 2015-ben arról, mennyire jó eredményt ad HI-RES mód, amit az E-M5 II-ben vezettek be. Akkoriban 36 Megapixeles Nikon tükrösökhöz hasonlították, simán pariban volt részletesség szempontjából.

Szóval én személy szerint nem ajánlok senkinek FF gépet CSAK macrozásra, mert ahhoz drága és pont a macronál jön ki a legkisebb különbség az MFT és FF között. Olcsón egy E-M10 + most a 60-as macro bőven elég az emberek 99.99%-nak, ha sokszor fotózna az illető statikus témát, akkor E-M5II a 10-es helyett. Kellő tudással (macronál inkább az számít) készíthetők díjnyertes képek egy ilyen szettel.

Ha csak a képminőség számít és semmi más, mindenki tudja jól, hogy középformátum alatt meg se kéne állni, az emberek kis hányada megtudja venni, van aki kompromisszumot köt és megáll FF-n, viszont akik itt kérdeznek, gyanítom még kezdők macro téren, nekik szerintem MFT és a megmaradt pénzt tegyék inkább állványba, vakuba.

üzenetek