Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


vihartigris
(őstag)

56-tól 70 mm-ig biztosan többet fog tudni, alatta meg bármi lehet.


kovsol
(titán)

És 17mm-en? :B


Neck
(veterán)
Blog

Mindig mondom, jobb későn mint sosenemis :D
Egyébként a 17mm jó, a 70mm-es vég is jó, a fényerő is jó. Már csak legyen éles (bár ahogy a Tamron obikat mostanában nézem, azzal nem szokott nagy gond lenni) és legyen olcsó (szintén). Ujjak imára kulcsolva.


vihartigris
(őstag)

Jogos :K
Az még fontosabb is lehet


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

eppenseggel a linearis motor + ois-re gondoltam, de a rumors se tudja meg, mi lesz.


kovsol
(titán)

RXD ha valóban igaz akkor azt az AF motort kapja amit a Tamron 28-75.

[ Szerkesztve ]


vihartigris
(őstag)

Én meg arra gondoltam, hogy jól esne egy jó féle pálinka :DDD


vond
(MODERÁTOR)

Na, egy ilyet kéne csinálniuk fullframe-re is. :K Na jó, elég lenne nekem mondjuk 20-50-es átfogás is. ;] :D Olcsón, f/4-gyel, és akkor talán nem veszélyeztetné a 17-28 és 28-75 f/2.8-at.

A Pana 20-60 qrvaszimpi, csak hát az az S5 váz nem az igazi, meg több szempontból az S1(H) sem. :(

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Ismertebb fotós boltokban december 31-ig egy ~160 ezres Weebill S-t adnak "ajándékba" a komolyabb, videós Panasonic vázak, kitek mellé (S1, S5, GH5, G9). Ha egyből elpasszoljuk a gimbalt, akkor azért jó árak jönnek így ki. Pl. G9 váz 300 ezer alatt, de az S5+20-60 is becsúszik így 700 alá.


Allien
(veterán)

Sajnos, én is érdeklődök. Jelenleg Pentax K-5-m van, 3 fix AF-s (21-40-100), és egy manuális fix (200mm) van. De, úgy érzem, kicsit zsák utca már. AF-s obiból egy értelmes lenne (számomra), de az 400E körül lenne... (Pentax HD D FA 24-70mm f/2.8 ED SDM WR, a 16-50 eléggé le van húzva...) A nagytele tartományról nem is beszélve (efektive 300mm és felette). Szokásaim szerint, az ultra nagy látószög nem nagyon hiányzik. De, a madarakat nem nagyon tudom fotózni a fix 100mm-l... Bár, elgondolkodnék aps-c vonalon is, de, ahogy látom, erősebb a M4/3 vonal talán. Viszont, ahogy sejtem, mintha ez is zsákutca kezdene lenni? Csak az Oly marad? Felhasználásnál többnyire család, és kirándulás. Elvétve naplemente, esti képek. Obiknál ugye eddig max 130-t költöttem, használtra... Tehát, vakarom a fejemet erőteljesen. Csábít a kisebb méret, elektronikus zár. Mennyire életképes még ez a mikro 4/3 rendszer? Vázban valszeg Oly lenne, OM-D, vagy pana, de ott nagyon függene a használt piactól is, hogy mit lehetne kifogni. Pedig, ebben a kategóriában már a canon m50 is befigyelhetne, de az is aps-c, és nem tudom, mennyire lenne nyerő az a vonal. (eleve, azért indultam Pentax-n, mert nem lesz pénzem csúcs optikákta fél milláért)


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Érdekes, nekem a Pentax mindig kimaradt valahogy a látóteremből, még a filmes korszakban is, pedig akiknek van/volt, mindig csak jókat mondanak róla. Most ez amit írsz, hogy 40mm-es objektív. Na az szuper lehet, m43-on a 20mm-esemet szeretem a legjobban.

"Mennyire életképes még ez a mikro 4/3 rendszer?"

m43 felhasználóként azt mondanám, hogy ne ebbe az irányba menj. Én most hogy ezt használom úgy vagyok vele, hogy leváltani csak a dolgok jelenlegi állása miatt nem fogom, de beletenni pénzt már nem fogok, és ha most vennék, biztos hogy nem ezt vennék. Szóval ez egy olyan utca (nekem), ahonnan elköltözni még nem kell, de odaköltözni már nem akarnék, ha lehet máshova is.


vond
(MODERÁTOR)

A Pana 100-300 II egy nagyon penge teleobjektív, brutál jó áron. Szokták mondani, hogy már ezért az egy üvegért megéri a rendszerben maradni, vagy épp belevágni. Madarazáshoz nem nagyon van ennél jobb választás ebben az olcsóbb kategóriában. Veszel mellé pl. egy szintén elég olcsó Lumix 12-60-at, és nagyjából meg is vagy a nagylátótól egészen a nagyteléig, két üveggel. De ha nem kell ilyen hosszú tele, akkor egy mindenes 14-140 akár magában is elég lehet.

Váznak meg nézhetsz akár Olympus-t is, főleg ha a videó annyira nem számít. Bár a Pana vázak stabilizátorával össze tudnak dolgozni a stabilizátoros objektívek.

Ha tényleg nem szeretnél sokat költeni, akkor én a helyedben a két fenti lencséhez vennék egy Pana GX80-at. Használtan 60 ezer körül mennek, így a három együtt megállna kicsivel 200 ezer fölött (60 + 60 + 110-120). Vagy egy GX80+14-140 160k körül szintén használtan.

Igaz, hogy az Oly átadta a fotós üzletágát egy kínai cégnek, meg mostanában amúgy sem pörögnek annyira az új fejlesztések az MFT piacon, de szerintem jópár évig még biztosan népszerű rendszer lesz. Meg úgyis az a lényeg, hogy neked megfeleljen, nem? :) A használt cuccoknak szerintem 2-3 év múlva is lesz piaca, de persze a jövőbe nem látok én sem.

[ Szerkesztve ]


Allien
(veterán)

Csak két lehetőségem van jelenleg! Az egyik, maradok Pentax vonalon, de valszeg vázat kellene cserélni a legújabb Pentax HD DA 55-300mm f/4.5-6.3 ED PLM WR RE sajna már nem kompatibilis a K-5-l. De, a vázak közt ugye a K-2, ami reálisabb, a szívem a K-70-re húzna. Az is 100 felett van, a K-2 is, használtan persze. Az obi új ára meg 150... Ergo, még akkor is jobban járnék, ha vennék egy Oly-t használtan (pl Olympus OM-D E-M10 II), és rá egy 10-300II-t. Aztán szép lassan tudnék építeni egy ilyen rendszert is, csak, két vázat cipelni, két külön rendszert felesleges. Asztró fotózást eddig se csináltam, max 2x esti égbolt fotózást, állványról. Minden más megoldás elvethető, mert minek váltanék canikonsonyra? Egyikre sincsen pénzem, mint írtam. Már, a 400e-s optikákra... Vázat tudnék venni, mert C-M50 is elérhető árban. De, optikák? Nagylátóra bőven jó egy átlagos közepes, legalábbis árban pl a 40mm LIMITED volt 50, és még az előző vázam, ami közel 10 évig volt (K200D) is táltos paripa lett tőle! :D


Schanyee
(senior tag)

Sziasztok!

5-6 éven át m4/3 vázakkal és objektívekkel fotóztam és szerettem is. Viszont kb 3 éve nem volt már semmi időm fotózni ezért el is adtam a komplett szettemet. Most újra gondolkodom a fotózáson. Amit tudok hogy mire van szükségem látószög és téma területén és nulláról kell úgyis vegyek valamit. Amit nem tudok hogy mennyit fejlődtek azóta a márkák és mi most az a rendszer amit megéri venni. Ezért a segítségeteket szeretném kérni.

A legutolsó szettem az egy Panasonic GX80 volt Olympus 25mm f1.8-as társaságában (ekv 50mm). Ez a témák 90%-ára jó volt, amire nem arra vagy a 9-18mm-est használtam (ekv 18-36) vagy még ritkábban a 45mm F1.8 (ekv 90mm). Most is nagyjából ezekre lenne szükségem.

A témák kutya, gyerek, portré fotózás ezért a jó single és követő fókusz fontos. Használt cucc is játszik, 200e Ft fölé nem szeretnék menni váz plusz egy ekv. 50mm körüli objektívvel.

Mennyire javult a GX80 óta a technika? Van másik (rendszer) amit ajánlanátok helyette a témákra? Teszteket szívesen olvasok hogy aztán melyik lesz a nyerő, csak minden rendszerben átnézni melyik váz és objektív lehetne jó és használtan melyik fér bele a kertbe az nulláról nagyon nagy meló.

Előre is köszi a segítségeteket!
Sanyi


nozs23
(addikt)

Ha elorelepest szeretnel akkor ujabb szenzorral GX9 gyakran ajandekkal (25mm f/1.7-el, ami neked pont jo) vagy akciozva. Illetve Sony A6100 szinten akcioban neha vagy szurken kijohet 200 korul, de obi nelkul. Alapvetoen szukos a a keret igazi elore lepeshez, meg mindig jo vetel a GX80.


Schanyee
(senior tag)

Köszi az ötleteket! Annyit még pontosítok, hogy elsősorban használt cuccban gondolkodom, nem akarom bukni az újkori áresést.Ahogy néztem az A6100-at tényleg dicsérik pont ilyen felhasználásra. Sony-nál melyik lenne jó obi? Ami szépen rajzol mint az írt Olympus és fényerős is hogy tudják rövid záridőt használni, de jó áron is van azért :) ott sigma-t érdemes nézni? Fuji/Nikon/canon annyira nem játszik ebben a kategóriában?

[ Szerkesztve ]


nozs23
(addikt)

Sigma 30mm f1.4 nagyon rendben van. Fuji also kategoriat nem ismerem, az X-T30 jo kis gep, de szerintem az mar eleg messze lesz a kerettol. A Canon/Nikon kinalata aps-c milcbol nem tul combos, foleg obiban, de mondjuk az emlitett Sigma kijott talan Canonra is.


s4tch
(veterán)

Fuji: 200e körül van választék, pl. ma került fel fb csoportba X-T20 + 18-55mm 190-ért; ebből az obi villám áron elmegy 80e körül. Illetve X-E3 is van időnként 120-130e körül. Bármelyik vázhoz jól passzol egy új XC 35mm, vagy egy szerencsés esetben 80e körül kapható XF 35mm (optikailag gyakorlatilag ugyanaz a kettő).


Schanyee
(senior tag)

Köszi az ötleteket mindkettőtöknek! Megnézem akkor még ezeket.


NandorHUN
(addikt)

Ár értékben szerintem Nikon DSLR -eknél nagyon nincsen jobb. Olcsó obik miatt sokkal több kijön a pénzből.

üzenetek