Projektor topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Cseneles
(őstag)

Az ra a magyarazat h a Sony erdekeltsegek kenytelen ezt a teny tagadni, illetve kotelesek a szőnyeg alá söpörni. :)
Szepi0808

Az ,hogy ismetelten linkelgetsz ossze vissza mindent tapasztalat, tudas hianyaban ez nem vezet sehova! A hozzaertoket megerosited a nem hozzaertesedben, a laikusokat meg teljesen osszezavarod az ertelmetlen egy embertol valo linkelgeteseddel. Ez egy szakmai forumon kritikan aluli. Magad képtelen vagy a tények ellen kallni es valos ervekkel azokat alatamasztani, csak beszelsz es ez nagyon keves. Meg a sajat mereseid is ellened vallanak.

[ Szerkesztve ]


Cseneles
(őstag)

Közben időm engedett géphez ülni. Csak hogy a szavaknak súlya is legyen a tegnapi Sony HW55es gépekkel kapcsolatban. Megosztok pár képet és mérést.

Degradáció okozta színtér fakulás, jól látható REC709-ben mérten a színtér csökkenés 67%-ra.

Majd a valós ON/OFF kontrasztérték.


A Gammát nem sikerült egy szervíz programmal a helyére tenni, mivel hiába az RS232 usb átalakítóm nem kommunikált a géppel. Viszont a gammának semmi köze a mérhető kontraszt értékhez!

Ez a Sony projektor elért 666:1 értéket...


Joshi
(titán)

Szerintem engedjétek el a történetet. Én úgy is megírom, ha lesz degradáció. ;)


Cseneles
(őstag)

Egy Sony 270es 4k gép is volt nálam az idei évben.
Előzetes mérést és kalibrációt a tulajdonos elégedtlenségére és kérésére, Vhiktor(Tökéletes kép)aki az egyik, ha nem a legjobb és felkészültebb kalibrátora megejtett.
Az ő mérése: 2458:1 ON/OFF kontraszt érték.

Majd nem kis kavalkád után visszatért ugyan ez a készülék a Sony Supportól. A tulajdonos még mindig elégedetlen volt a látottakkal és felkeresett a garancia lejártát követően engem. Takarítás után 3800:1 on/off kontraszt értéket teljesített.


Amit egy gamma kalibrácó a Sony segédprogrammal, majd egy teljes színtér és köztes pont szabvány szerinti beállítás követett.
A végén egy maximálisan elérhető kontraszt mérés egybe kötve a szürkeskála pontosságával.

Mondhatni újkori tudása 50%-át nyújtja még a SonySupport után is viszont azt 99%-ban színhelyesen teszi.


Cseneles
(őstag)

A félreértések elkerülése végett, MINDEN hozzám kerülő degradálódott Sony projektort, minden alegységen jelölök a gépben ami közreműködik a kép előállításban és felelős a kontraszt-ért!

Annak esetére ha megkérdőjeleződne bármi álltalam mért érték, az a jelenlétemben és mérési környezetemben újra mérhető, előzetesen a gépben ellenőrzött alegységek után bárki számára! A kiszállás és járulékos dolgok a kívéncsi szemeket terhelik.

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]


m3ss
(veterán)

Ma belenéztem az újra masterelt Alienbe (1986), hát valami pazar a látvány, pedig fehér falaim vannak. Az biztos hogy most jó az XW5000-nek a kontrasztja. :DDD
amugy konkretan a toredeket latod a vetito valos tudasanak vilagos falak mellett. meg a relative sotetebb (3-5% adl) jeleneteknel is 3x jobb kontrasztod lenne egy moziszobaban. akkor fogsz igazan pislogni, ha meglatod olyan korulmenyek kozott. vagy gondolom lattad Szepinel :K
amugy az alien 4k hdr remaster tenyleg brutal jo, es idealis film amugy ilyen vetitovel.


Cseneles
(őstag)

Ez pedig egy másik HW55es
Takarítás után 820:1 nem kalibrált on/off kontraszt és 69%-ra beszűkült színtérlefedettség.
Nagyobb színtérben rá lehetett erőlteni egy "nagyjából" színhelyeen nézhető képet Dynamikul full állású iriszvezérlés mellett 4700:1 kontraszt volt maximálisan elérhető.
Gammán ez a gép esetén sem tudtam segíteni. RS232 a ludas de az a kontraszt értéken semmit nem fog segíteni. Kalibráltan ha emlékeim nem csalnak 8-900:1 ON/OFF érték volt mérhető!


Janaboy
(veterán)
Blog

Oké, rendben a hiba ott van, de továbbra is kérdés, hogy hány százalékban?
Tényleg minden gép érintett?
Ezt ugye te se tudod kijelenteni gondolom.


Cseneles
(őstag)

Ugye a kereskedők új gépekkel foglalkoznak én pedig 90%-ban a problémásokkal.

Nem tudok számokat mondani mivel az emberek 95%-nak felsem tünne ha egy gép 10000:1 értékről leereszkedik 300 uzemóra alatt 3-4000:1 környékére. A maradék 5%-az aki moziteremmel rendelkezik, avatottabb szemmel és fusztrálja valami hogy nem oke. Hozzám ezek e gépek jutnak el és én még nem mértem itthon olyan Sony legyen FullHD vagy 4K készüléket ami 5000:1 felett teljesített volna. Lámpás, lézer teljesen mind1. Lilás kékes feketes szint elegye a szürkével jó kifakultan...

Nehéz számszerűsíteni az esetet, nálam évente kb 4db...idén eddig 3-om.


Ijk
(nagyúr)

Hogy lehetne ezt kijelenteni? Minden típusból random 10 példányt tesztelni 500 óránként, és ha 10-ből 9-ben jelentkezik x%-nál nagyobb kontrasztvesztés akkor kijelenthető? Még ez is irreális, nemhogy minden gép tesztelése.
Jelen helyzetben ha vásárló lennék első körben amúgy is JVC felé hajlanék, ha mégis SXRD képvilágát preferálnám akkor kizárólag új vagy bemért használtat vásárolnék. Új esetén pedig érdemes rendszeresen használni is hogy minél előbb, garancia időn belül prögjön az óraszám legalább 1000-re, és akkor ismét kalibráltatni. Ha a kontraszt szignifikánsan csökkent akkor elindítani a garanciális ügyintézést. Itt persze kérdéses lehet a Sony hozzáállása, ha mondjuk a megadott 12 ezer helyett 6 ezer a kontrasztod akkor mit reagál.


Q
(senior tag)

Amikor megjelentek az új xw sorozatú vetítők, akkor már nyílt titok volt az előző szériás Sony-k problémája. Akkor a gyártó azt nyilatkozta, hogy olyan megoldásokat alkalmazott, ami kiküszöböli az előző szériák hibáit. Valamelyik német portál szétkapott egy új gépet és megállapították, hogy szinte semmi nem változott az új gépekben és csak néztek értetlenül. Nem tudom linkelni az írást, ez már nem most volt. Ha valaki nagyon szeretné biztosan megtalálja a cikket, PH-ról vagy AVX-ről néztem annak idején. Nem sokkal utána vagy lehet ezzel egy időben függesztette fel egy német kereskedés a Sony forgalmazást egy hibás széria miatt. Erről talán valakinek beugrik az időpont.

Nálam nem az a kérdés, hogy hány százalék érintett, hanem az, ha én veszek egyet és érintett, akkor kihez fordulhatok? A magyar kereskedőhöz nem, mert el sem ismeri, hogy létező a hiba. Megmérem magamnak, az nem hivatalos. Ha nem lenne ez a mizéria, már lehet én is egy Sony-val vetítenék. Bár nekem az 5000-res nem éri el azt a szintet amire érdemes váltanom a mostani gépemről. A 7000-res árából meg már igazi projektort is kapni ;] :D


péjé
(őstag)

Vhiktornak van ISF certifikációja, kiindulásnak jó ha vki reklamálni akar sztem, persze ez csak a garis gépekre vonatkozik. Garin kívüli gépnél van rizikó bár ha ( talán jól gondolom) van már 1-2000 üzemóra a vetítőben és nincs jelentős romlás akkor az a gép valszeg nem esik ebbe a kategóriába.
Tanulság: használt sony/jvc-t csak mérés után szabad megvenni, mérlegelve ezeket a dolgokat.
Én ebben az ügyben látok olyat is hogy utolérte a sony-t ennél a terméknél a végletekig való költségcsökkenés mizériája. Huszonévig ilyen multiknak dolgoztam, netudjátok meg milyen hiszti és dekázás megy minden lefaragott centért. Már nem tizenévekre gyártanak terméket de ez nem titok. Az első vevő 4-5 évig fogja használni mert meghülyítik majd a 8K-val meg a mittudomén mivel és vesz másikat. Sok emberke nem is veszi észre hogy ez idő alatt elment a kontraszt, szín stb. Kuka, jöhet a másik vetítő (NY-EU piacról beszélek), kb mint a telefonnál ami azért kuka mert "belassult".


mandju
(senior tag)

"Itt persze kérdéses lehet a Sony hozzáállása, ha mondjuk a megadott 12 ezer helyett 6 ezer a kontrasztod akkor mit reagál."

már nem ad meg kontrasztot. csak dinamikusat, végtelen az 1-hez... nincs miért reklamálnod.
Valamint bekerült a user manualba, hogy a rendszertelen használat miatt a gép veszíthet a teljesítményéből...

forrás:
http://cine4home.de/sony-vpl-xw5000-im-teardown/

Szintén Ekki-től.... őnála az jelentett nagy fordulatot, hogy az AVITECT csapat tagja lett. Előtte a cine4home "független" embereként "ment a sony ellen". Degradáció, kontrasztvesztés, stb.

Méréssorozatokat szervezett régi gépeknek. Amióta az AVITECT égisze alatt tevékenykedik, nincsenek ilyen jellegű cikkek. Azóta minden rózsaszín.


Joshi
(titán)

Nekem is az tűnt fel, hogy Sony nem ad meg natív kontraszt értéket. Nem véletlenül kérdeztem hogy ez miatt lehet-e reklamálni. Most nyilván gari időn belüli gépekre gondolok. Egyébként Sonytól nem meglepő az ilyen és hasonló lépés. Anno a Sony OLED tévéknél egyértelműen nem ajánlják a kézi pixelfrissítést. Szerintük évente egyszer ajánlott lefuttatni különben degradálódik a panel.

Hamarosan be lesz kalibrálva az én gépem is, aztán majd meglátjuk hogy több száz óra után milyen lesz.

Nálam elég jók a körülmények (vetítőnek ;] ), nyáron klímát is használok.

[ Szerkesztve ]


m3ss
(veterán)

big pharma, big tech, most mar big projector is? :DDD
amugy abszolut egyetertek.

#64971 Q en is kerdeztem tobbszor. nekem is siman elobb-utobb latoteremben lenne egy 5000-es sony, de igy kihagyom. ha tudnam, hogy javitjak gariidon belul ha csokken a kontraszt igazoltan akkor meg csak-csak bevallalnam, de igy hogy lutri..

kicsit kiabrandultam a vetitozesbol. tv-k fejlodese miatt is, de megbizhatosagilag is. van 2 ember aki javit vetitoket, tobbszaz kilometerra raadasul fovarostol. ha van vmi honapokat varsz, es ezeknel a komolyabb lcd gepeknel nagyon konnyen gazdasagi totalcar lesz a vege.
kozel vagyok hozza, hogy eladok mindent (velvet, vaszon, vetito) es veszek egy tvt.
vagy tenyleg veszek 80 ezerert egy bright f22-ot.
mit vegyen az ember ha garisat akar? epson 9400 kifutott. ls12000 egy glorified 9400 jobb elettartammal kb. jvc nem olcso, ha jol tudom meg gariztatni is kintre kuldenek, nincs is itthon szerviz. sony meg igy nekem rizikos. ls5 meg nem vetit eleg nagy kepet, na meg 600-700-at se adnek erte.

[ Szerkesztve ]


sony89
(tag)

Megtudnál esetleg osztani JVC gépekről is ilyen információkat hogy ott mennyire szokott előjönni kontraszt veszteség vagy valami hasonló hiba?
Gondolok itt a JVC DLA-X30,35,55 vagy a nagyobb 5000,5500,7000-es stb gépekre!

Ha már ez a téma itt!
Egyébként jó a téma, ezért van ez a szakmai fórum hogy ilyeneket is kitárgyaljunk persze normális hangnemben ... :Y

Köszi :R


Reinhardt
(őstag)

Tudnatok ajanlani egy irodai projectort max 260kert?
120"os vaszonra vetitene, egy nem nagyon besotetitheto targyaloteremben.
A vaszon mar valtozott a kep ota, az ablakok nem.
A mostani projector egy derusebb napon szinte hasznalhatatlan kepet produkal.
Elvaras FullHD es gondolom nagy fenyero, smart rendszer, gaming response time meg hangszoro nem kell/fontos. Automata elesseg allitas nem lenne gond.


Vhiktor
(veterán)

JVC-nél én még nem láttam olyat, hogy megemelkedett volna a feketeszint.
Jvc gépekre a gamma droop a jellemző, amikor a gamma nagyon lecsökken 1.4 köré, aminek eredményeként nagyon "kivilágosodik" a kép. De ez pillanatok alatt korrigálható a jvc saját szoftverrel és közben nem csökken az on off kontraszt arány gamma droop mellett sem. De nyilván így a kép dinamikatlan, fakó, amíg nincs rendben téve.

Gondolom szervizelés szempontjából ezknek is megvannak a jellegzetesen előforduló hibái, mint mindennek.

[ Szerkesztve ]


Cseneles
(őstag)

JVC DLA projektoroknal nincs kontraszt vesztesz csak gamma dropp. Ahogy vhiktor is mondja kalibralassal vagy az ujabb modelleknel szofveresen orvosolhato! En tulnyomoreszt Jvc gepekkel foglakozom a csucs dlp-k utan. Ezekkel nem volt gond komolyabb. X3-7-9, x30-50-70-90 gepeknel ballaszt szokott behalni illetve infra vevo. x7900-as sorozatnal meg lencse takaro elhuzo egyseg..

[ Szerkesztve ]


makkmarce
(őstag)

senki se ad meg natív kontraszt értéket :)
mindenki összevissza hazudozik a papírokon

üzenetek