Milyen routert? - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


kentucky
(őstag)

A TP-Link AX12 lesz az. Tőle függetlenül vicc, hogy ilyen routert a TP-Link kimer adni…


BiP
(nagyúr)

Mi a gond vele?


southernsun
(tag)

Sziasztok!
Az alábbi környezetbe szeretnék szüleim házába WIFI ügyben fejlesztést végrehajtani. Ehhez szeretnék ajánlást, tanácsot kérni!

■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? KB.100nm alapterület, földszint - emelet - tetőtér, szintek között 50cm vasbeton, gázszilikát külső falak, tégla válaszfalak 1-2-max3 falon keresztül kell menni! Az emeletek között kábellel szeretném összekötni az eszközöket, ha több eszköz szükségeltetik!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? 8-9 jelenleg, de legyen némi tartaléka rendszerben!
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Jelenleg TARR 250, de legyen tartalék a rendszerben, ha komolyabb net lesz!
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Passz, hasamra üthetek, de fogalmam sincs mi az ára egy ilyen fejlesztésnek. Annyit szeretnék elkülteni amennyi szükséges.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? ASUS-t preferálom mint márkát. Korábban ezzel a márkával jó tapasztalataim voltak. A mostani rendszerből semmit nem szeretnék megtartani,
Nem lesz se szerver telepítve, se torrentezés nem lesz rajta. Olyan rendszert szeretnék ami Wifi lefedettség szempontjából tudja ezeket a körülményeket stabilítás szempontjából biztosan. Azt nem kell feltétlen tudnia, hogy több falon kersztül, meg a kert végében is hozza a max sebességet.


tha_answer
(őstag)

Nem csak az...


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Elsődleges eszköznek Asus AX58Uv2/AX59U/TUF-AX3000v2/TUF-AX4200, másodlagos eszköznek Asus AX53U/AX55/AX1800U


Apachee80
(csendes tag)

Sziasztok,

Milyen megoldást javasoltok az alábbira?
(Esetleg Asus zenwifi xd5? Ha igen, hány darabos? Ehhez kell még vmi extrább router, vagy elég ha rádugom őket a szolgáltatóira?)

Előre is köszönöm!

■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Emeletes családi ház. 70+70nm, tégla falak, vasbeton födém. Az optika a vasbeton lépcső alá érkezik be, szóval innen nem sok wifi jut ki. Innen indul az utp csillagpontosan kb minden helyiségbe kiépítve. Ezekre építeném a wifit.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
kb 20 eszköz, fele WiFi 6.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Telekom Gigaerős Optika
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
50-100k
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Alapvetően csak hobby szinten játszunk. Inkább net, streaming, torrent stb


Patice
(nagyúr)
Blog

Megértem, hogy nem szeretnéd lecserélni a jelenlegi routereidet.

A kapcsolatok dobálása mögött általában számítási teljesítménybeli korlát áll. A routerek akkor kezdik el eldobálni a kapcsolatokat, amikor nem tudják már kiszolgálni őket.

Nem tudom, hogy az Asus-nál a Mesh fenntartása mennyi erőforrást visz el, de gyanítom minél több node van, annál többet igényel a fő routertől.

Esetleg még az lehet a megoldás az esetedben, hogy a router feladatokat "kiszervezed" egy erre dedikált eszközre, az Asus-ok csinálják a Mesh-t, az internetet, NAT-olást, routingot pedig egy külön eszköz.

Én egy miniPC-t állítottam be erre a feladatra, amin jelenleg pfSense fut, de lehetne rajta más Router OS is, pl. OPNsense, OpenWRT, stb.
Ezek egyben tűzfalak is, és meg lehet oldani velük a VLAN-ozást, teljes hálózati reklámszűrést és még sok minden mást is.

Ha van affinitásod saját routert építeni, akkor én csak ajánlani tudom ezt a megoldást.


zst
(tag)

Szia Patice!

Kicsit bele offolok. :)

Én is most tervezek egy saját router megépítésébe, OPNsense alapokon. Tudnál írni róla kis véleményt akár privátban, hogy mennyivel jobb egy ilyen eszköz a rendszerben, mint egy gyári TP-link, vagy Asus? Jelenleg a Telekom Technicolor 2235 a fő router az emeleten, és egy TP-link AX90 az AP a földszinten (meglepő, de az AX90 belövi az egész házat wifivel, még az emeleten is bőven van jel, pedig nem kicsi a ház). Engem nem igazán érdekel a Mesh, lenne ez az épített router mint "mindenes", aztán 2 AP a wifinek , 1-1 emeletre, földszintre. A többi kábel, switchekkel. Csak kíváncsi lennék az előnyeire, hátrányaira.

Megköszönném a tapasztalatod. :R


FlashLed
(senior tag)
Blog

Sziasztok!
Pici segítségre lenne szükségem. Adott egy jó nagy kétszintes családi ház. A házat és az udvart be kellene szórni WI-FI-vell, 1G/25 Telekomos net adott a házban. Én ezt úgy tervezném megoldani, hogy 4 fix long range ap vezetéken, és a vakfoltokat mesh eszközökkel átidalni. (sajnos a vezetékezés nem kivitelezhető, nem mennek bele).
Szerintetek ez egy normális elgondolás? Egyáltalán tudnak így működni ezek az eszközök? Illetve esetleg típusokat tudnátok írni erre az elképzelésre?
Köszi előre is.


stellaz
(addikt)

Gondolkozom, hogy az 500-as digi előfizetést (ez nálunk a legnagyobb digiből) egy 1000-es telekomra cserélem. Azt jól látom, hogy ahhoz egy külön modemet is kell használni még a wifi router előtt? Vagy ez már maga a wifi router is? Ha igen, akkor volt egyáltalán értelme új routert vennem?

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

1000-es telekomra
Ez így nem pontos. Létezik koaxos 1000-es és optikai 1000-es is. Az utóbbiról tudok nyilatkozni, nekem optika van. Egy eszközt kapsz. Ez modem és wifi router egyben. Általában jó véleménnyel vannak róla. Ha nincsenek különleges igényeid, használhatod routerként.


stellaz
(addikt)

Köszi.


BiP
(nagyúr)

Ezt csak alá tudom támasztani. Nekem optika van, a digi egysége modem és router egyben. Nekem még nem wifis, de újabban már olyat adnak. Gondolom Telekom is. (anno Telekomom volt ~10éve, koaxos, de akkor is már routeres modemet adtak, pedig még csak 50 és 120Mbit volt.).


memorix
(aktív tag)

Vegyél 2 db TUF AX4200 -t. Vagy 1 db TUF AX6000 és 1 db TUF 4200 -t.


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Elsődleges eszköznek Asus AX58Uv2/AX59U/TUF-AX3000v2/TUF-AX4200, másodlagos eszköznek Asus AX53U/AX55/AX1800U.


Vasy09
(őstag)

Köszi szépen neked is és mindenkinek! :R :R

A vége lehet, hogy az lesz majd, hogy egy külön hálózatot kell kiépítsek az okos cuccoknak... :K :K
Viszont most adok még egy esélyt az AX88U Pro-nak :K Aztán meglátjuk.

Affinitásom mindenhez is van, csak a tudásom csekély még hozzá :DDD , de majd utána olvasok ennek is és ha más nem , összehozom majd. :K

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítő hozzászólásokat, illetve tanácsokat mindenkinek. :R


Multibit
(veterán)

A vége lehet, hogy az lesz majd, hogy egy külön hálózatot kell kiépítsek az okos cuccoknak...
Elég a külön VLAN ;] Ja, a játék routerek legtöbbje még nem tud ezzel mit kezdeni. Ez sajnálatos.


Patice
(nagyúr)
Blog

Szerintem nem off a routeres topikban egy kicsit beszélni az épített routerekről, úgyhogy inkább itt nyilatkoznék, hátha másnak is jól jön.
Jelenleg egy HP T620 plus vékonyklienst használok erre a célra pfSense-el, mert ebbe a gépbe a gyári VGA kártya helyére be lehetett rakni egy low-profile 4 portos hálókártyát.
Hardveraprón találtam egyszer olcsón, nem hagyhattam ki. :))

pfSense-nek amúgy van itt aktív topikja, ott sok infót szívhatsz magadba erről a témáról.
Most már pár év aktív használat után szerintem van elég tapasztalatom vele, hogy at mondhassam, hogy nekem nagyon bevált otthonra.

Hogy miben tud többet egy gyári megoldásnál?
Első és legfontosabb - ez egy miniPC, azaz jóval nagyobb a számítási kapacitása, mint egy konzumer eszközben, mindegy milyen márkájú routerről beszélünk.
És hogy mihez kell ekkora számítási teljesítmény?
Pl. tűzfalszabályok, csomagszűrés, reklámblokkolás, VPN szerver, stb.
Nagyon sok kiegészítővel lehet pimpelni az alap rendszert és ehhez proci-erő és RAM is szükséges.
Minél több kliens, minél nagyobb internet sebesség, annál több kell mindkettőböl.

Az én gépemben 4 GB RAM van, ezzel simán megy egy alap routing, NAT-olás, portok kezelése, DNS, és reklámszűrés. Csomagok szűréséhez szerintem már kevés lenne, de épp tervezem az upgrade-et egy N100-as minigépre. Ezt néztem ki.

Amit el tudok mondani a használatáról: atomstabil, soha nem dobálta a kapcsolatot, bármikor léptem be a felületre azonnal reagált, bármennyi eszköz van éppen a hálózaton, nincs emiatt szűk keresztmetszet.

Szóval aki ilyesmire adja a fejét, annak csak ajánlani tudom. De vigyázat! Ha kipróbálod, akkor utána már nem lesz kedved visszaváltani gyári eszközökre. :D

Mögötte nekem is több switch és TP-Link Omada AP-ok vannak, tehát a pfSense-es gép csak a routolást intézi.


Multibit
(veterán)

Patice szavaihoz a következőket fűzném.
Az épített (DIY) router elsősorban a szoftverről szól. A vas legtöbbször valamilyen x64(x86) alapú lap, Intel, vagy AMD CPU-val. A használható szoftverek köre meglehetősen széles. A tűzfalak lehetnek layer3-as, layer7-es megvalósításúak. Akinek CLI jön be, az is talál magának megfelelőt, de a legtöbb router-szoft rendelkezik GUI-val.
Korábbi tapasztalatom, hogy az ellenkezők sokszor téves, vagy csúsztatott érvekkel próbálják indokolni, hogy miért nem. Pl. hogy a napi működés folytonos maintenance-t igényel, vagy, hogy jaj, parancssoros felületet nem akar (ezt egy fórumtárs hozta elő a legvadabb Xiaomi topikban). Mindkét kifogás nettó hülyeség.
Ami igaz, hogy hálózati alaptudás és angol nyelvismeret nélkül nem érdemes belefogni. Valamint - igényektől függően - drága lehet. Itt hangsúlyozni kell az igényeket, mert, ha valaki nagyon akarja, megúszhatja olcsón is.


zst
(tag)

Patice
Multibit

Köszönöm a válaszotokat. :R :R :R
Pont ezek a dolgok miatt szeretnék belevágni én is. Funkciók, stabilitás, teljesítmény stb.
Biztos vagyok abban, hogy sokkal nagyobb lehetőségek vannak benne, mint egy gyári eszközben. És én még jövőállóbbnak is látom ezt a dolgot. Kb csak a hálókártyát kell cserélni benne nagyobb sebességűre és kész is. Max az AP csere, ha nagyon szükséges.

Rengeteg jó tutorial van youtubon, szóval a kezeléstől nem félek elsőre. :)

Akkor ebből Hardverapró böngészés lesz. :D :D

üzenetek