MinDig TV - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


HXY
(addikt)
Blog

A MinDig TV a Magyarországon 2008. december 1-jén elindult digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez egy jelátalakító berendezésre (DVB-T MPEG-4 HD dekóder) van szükség.

Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 7 csatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a Duna TV HD és a Duna II Automónia, valamint tesztjelleggel az Euronews programja, kódolt formában pedig az ATV és Hír TV programja érhető el.

Link: http://www.mindigtv.hu

[ Szerkesztve ]


HXY
(addikt)
Blog

Én erősítős szobaantennával próbáltam, de egy csatornát se talált a készülék.
A MinDig TV weboldalon azt írják, hogy a címemen (Budapest, Blaha L.tér) csak tetőantennás vételi lehetőség van. Társasházban lakom, így a tetőantenna nem megoldható...

Nálatok mik a tapasztalatok?


JetiRulez
(őstag)
Blog

Én is csak ennyi információt tudok szolgáltatni. [link]


balazsasd
(csendes tag)

Javaslat!

Én sem értem miért, de ha sokat jászol vele sikered is lehet.
Amit én tettem, a XXII-ker nagytétény úton:
- Gyári antennájával gondoltam esélytelen (15 cm-es botantenna), de nem, kiraktam az ablakba, semmi, átmentem az épület tetejére notival, ott jó volt. Visszamentem a 6.-ra ott semmi. Addig addig játszottam az antennával, hogy bejött a 802 MHz. Az antennát vizszintesen tettem ki az ablak fémkeretére.

Nemtudom miért szükséges, de olyan antennával működik csak a rendszer amit DVB-T-re terveztek. Hiába szedtem elő a régi antennáimat, azokkal nem működött.


HXY
(addikt)
Blog

Szoftveres mérést nem tudok végezni, mivel a tuner a TV-ben van.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Üdv.
Ha vásárolok egy alcor dtv -1000 vevőt azt lehet használni televíziózáshoz?
Esetleg lefedettségi térkép van.Mik az ideális viszonyok?Egyéb jófajta vevő egység.
Kiskunhalas


zhagyma
(őstag)
Blog

Szia!

" Ha vásárolok egy alcor dtv -1000 vevőt azt lehet használni televíziózáshoz? ... "

Ha ez alatt a számítógépes TV nézésre gondolsz, akkor igen. Egyébként ebben a topicban döntően a MindigTv PC-s vételével foglalkozunk már több mint 1 éve. Ezt nem "reklámnak" szánom, csak egyszerűen senki nem szereti leírni újra és újra ugyanazt a választ. Gondolom megérted ... :)

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Ha 10 ezer forintos kütyüt veszek és bedugom a tv készülékbe -ha egyáltalán lehetséges-tudok 7 féle csatit nézni?Vagy meg kell vennem a 25 ezer ft beltérit? :F


zhagyma
(őstag)
Blog

Szia!

Mivel TV típust és képességeket nem írtál, feltételezéssel élek: Vagy olyan TV-d van, amelyikben nincs MPEG4 videódekóder (tuner: DVB-T MPEG2), vagy egyáltalán nincs digitális tuner (analóg tuner). Tudomásom szerint CRT TV (hagyományos analóg TV) esetén csak az STB a járható út.

Az Alcor DTV 1000 USB2 interface-n keresztül elérhető DVB-T vevő. Ebben csak a DVB-T hardware van benne és PC-s TV vételre lett tervezve kiegészítő software-k segítségével (driver, TV néző program): [link]. Ezt hiába dugod be egy LCD / Plazma TV USB2 service vagy HDD / Pendrive kezelő portjába. A TV firmware ezen vevő kezelésére nincs felkészítve, így nem is működhet vele. Ezért ekkor is STB-t kell venned.

Ui: Mivel minden mai TV egy számítógép, ezért nem lehetetlen elképzelést vázoltál fel. A kérdés az, vajon ki hajlandó módosítani és mennyiért a TV firmware-t számodra? :F

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

zhagyma
Köszönöm a válaszodat.CRT tv-ről volna szó.De olvasva a válaszodat lehet számító gépes megoldás lesz.Az STB az-az ami úgy néz ki mint egy beltéri?
**Ha ilyen beruházás szükséges a tvzéshez ,nyugdíjas mamókák mit csinálnak?


zhagyma
(őstag)
Blog

Igen. Az STB (Set Top Box) úgy néz ki mint a "beltéri" a DVB-S/S2 (műhold) esetén. Az STB feladata a Te esetedben, a vett jelből kikódolt digitális adás visszalakítása hagyományos analóg jellé, amit a CRT TV-k képesek megemészteni.

" ... Ha ilyen beruházás szükséges a tvzéshez ,nyugdíjas mamókák mit csinálnak? ... "

Szerintem a "nyugdíjas mamóka" szól az unokájának ...


JetiRulez
(őstag)
Blog

Nekem is CRT TV-m van, de a beállításokban van ilyen lehetőség, hogy "Dekóder". Akkor ez a készülék most önmagában alkalmas digitális műsorok vételére STB nélkül?


zhagyma
(őstag)
Blog

Nem tartom valószínűnek, hogy CRT TV-be egy STB funcionalítását annak idején előrelátóan beépítették volna, de semmi sem lehetetlen. Ahhoz, hogy egy TV digitális adást képes legyen venni az analógtól gyökeresen eltérő modulációt támogató tunerre van szükség:

DVB-T földfelszín sugárzás ODFM modulációval.
DVB-C kábeltv QAM moduláció.
DVB-S satellite QPSK moduláció.

Ezen eljárások 2-es verziói is elfogadásra kerültek (DVB-T2 / C2 /S2 ), amelyek közül a DVB-S2 már lassan átvette a DVB-S helyét a műholdas sugárzásban. Egy mai "lapos TV"-től már elvárható a DVB-T (földi) / DVB-C (kábel) jelek vételi képessége.

Emellett szükség van a különböző DVB szabványú jeleken keresztül továbbított digitális videó- és hang stream dekódólására is. Itt a hangdekóder "hallgatólagos" megléte mellett az MPEG2 / MPEG4 videódekódert szokták kiemelni. Magyarország az MPEG4 videókódolás mellett döntött. Ha ezek megvannak egy TV-ben, akkor képes a digitális adások vételére.

Ezek alapján azt gondolom az a "dekóder" beállítási lehetőség nem az STB-t jelentheti a TV-dben.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Hát ezen nem is csodálkozom.klikk
És gondolom míg 30 000 huf egy DVB-T vevő nem is nagyon változik.Ha jól emlékszem ettől olcsóbb megoldásról volt szó néhány éve.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Köszönöm a felvilágosítást. Ha megtalálom a használati utasítást, utánanézek. Egyébként a nappaliban lévő lapos tévé képes ilyesmire, de ott nincs szükség rá.

(#14) Dízeles
Itt találtam 8000-ért is, de a forgalmazó cégben nem szabad megbízni, tapasztalatból tudom.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Hát még ezt is sokallom .Nekem az rémlik valami egyszerű "adapterről" volt szó-annak idején- amibe be kell dugni az antenna zsinórt és a tévén látható lesz egy kezelő felület.És kész.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Igaz, hogy ez is drága, de én 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a megadott időpontig Magyarországon nem lesz átállás digitális rendszerre. A lakosok még nem készültek fel erre anyagilag. Szóval az öregeknek sem kell aggódniuk, hogy eztán nem tudnak tévét nézni.


zhagyma
(őstag)
Blog

Xoro HRT 1280. Van benne DVB-T tuner, de csak Scart kimenete van és 720*576i SD adás vételére alkalmas. A specifikacióban ugyan nem írják, de valószínűleg MPEG2 videódekóder van benne, mivel a nagyobb testvér HD típus HDMI kimenettel is csak MPEG2-s. Németországban MPEG2 van. Szóval itthon nem használható semmire.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Kösz. Tényleg figyelnem kellett volna a specifikációra. :B

Van egy olyan érzésem, ha mégis bekövetkezne jóslatom ellenére a digitális átállás, a vidéki csatornák (nálunk pl. HalomTV) továbbra is analóg sugároznák a műsort. Rosszabb esetben lehúzzák a rolót.

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

irszám 2440?

üzenetek