MinDig TV - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


semnos
(csendes tag)

Egy + tapasztalat némi szenvedés után: Alcor DTV 1000 egy erkélyen felállított Triax Digi 343 antennával szépen működik. Mondjuk kis híján rálátok az adótoronyra (XI. ker.).
Az egyetlen negatívum, hogy a szoftver (TotalMedia) nem tudja felnagyítani a képet és amikor az eredetileg 4:3 arányú műsort pl. az m2 16:9-ben sugározza a két szélén fekete sávval, akkor a 4:3-as monitorom tetetején és alján is van egy-egy csík, tehát egy a monitorral arányos kisebb téglalapban kell néznem a tv-t. Bosszantó, főleg, hogy a 16:9-et eleve értelmetlennek és beláthatatlannak találom. Ha tudtok esetleg olyan sw-t, amivel menne, írjatok, köszi.


Lala6
(őstag)

Most kezdtek el akciózni egy technisat készüléket. Meglehet venni jó hosszú havi részletre.
[link]

Amúgy nem nagyon értem, hogy miért annyival drágább egy mpeg4-es készülék, mint egy mpeg2-es. Semmi nem indokolja a nagy árkülönbséget.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Kösz de még ez sem az.Mire 715 ft-jával kivan fizetve 42 900 :Y A boltba meg 30 000 huf .Ez 14 havi Tányéros havidíja és nem 7 csatornával.A terv nem rossz csak jelenleg drága.


Lala6
(őstag)

Talán 2012-re lemegy ezeknek a vevőknek is az ára, már van ahol a DVB-T2-őt vezetik be, persze ehhez megint új box kell... Kivan ez találva, hogy a gyártóknak jó legyen.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Nem. 2141, csak nálunk még ez bejön analóg tetőantennával ilyen nagy távolság ellenére. Ez az egyetlen vidéki adó, amit itt fogni lehet.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Mire elkészül a négyes Metró :)


zhagyma
(őstag)
Blog

" ... már van ahol a DVB-T2-őt vezetik be ... "

Hát ki van találva az biztos. Az EU az idén deklarálta, hogy a DVB-T2 / MPEG4 az EU ajánlás. Gondolom ebben a gyártói lobbi keze is "tövig" benne van. Ha ez így is alakul, akkor DVB-T2 képes tunekre lesz szükség a felhasználónál, az AH pedig az eddig kiépített DVB infrastruktúrán 30%-al több adót lesz képes sugározni, ugyanennyi bevételnövekedés mellett.

Sajnos a kábeltv esetén is hasonló események várhatók. A DVB-C2 szabvány alkalmazása esetén új eszközökre lesz szükség: új TV, új STB beszerzésére szükséges a DVB-C2 kábeles digitális adáshoz.

Ui: Valószínűleg jóval gyorsabb lesz a technológiaváltás ciklusa. Például az EU 2015-ig szeretné kiírtani az analóg műsorszórást a tagállamokban. Jelenleg már zajlanak azok a tárgyalások, amelyek alapján majdan újraosztják a földfelszíni frekvenciák felhasználását. Na ettől a dátumtól lehet számítani szerintem a DVB-T -> DVB-T2 váltásra. Mondjuk ezen 5 év alatt az LCD TV-k (CCFL) háttérvilágításának teljesítménye a 1/3 - 1/2-re esik. Aktuális lesz az új TV-k beszerzése. Biztosan jó üzlet a gyártóknak :)


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Oké oké .A fejlődés jó.De miért kellene ekkora költségekbe verni magunkat.Azért mert a nagy testvér Brüsszelben kitalálta. :(( :N


zhagyma
(őstag)
Blog

Hát Én sem rajongok a kiadások miatt gondolhatod. Amennyit olvasgattam róla a földfelszíni sugárzás (levegő) esetén gyakorlatilag elfogytak a frekvenciák az analóg rendszerű sugárzás esetén (katonai és civil megtelt). A kommunikációs igény pedig folyamatosan nő. A digitális sugárzásra való áttérés esetén megtöbbszöröződik az átvihető információ mennyisége a rendelkezésre álló frekvenciák esetén. Az USA például már az idén lekapcsolta az analógot, ott ATSC digitális szabvány szerint adnak. Ez most nem csak minőségi ugrás, hanem mennyiségi bővítés is. Sajnos ezzel jár a teljes átviteli lánc lecserélése. A gondom inkább az, hogy készen van a digitális szabványok 2-es verzíója is az eszközkel együtt. Hamarosan tehát váltani is fognak, tehát dupla kiadás várhat ránk. Műhold esetén már gyakorlatilag DVB-S2 van.


user12
(őstag)

Azért ez nyilván a fogyasztói láncban visszafelé is érvényes. Tehát ha most az AH beüzemeli a DVB-T sugárzást, neki is át kell állni valamilyen szinten (már ha nem előrelátó és DVB-T2 kompatibilis eszközöket használ).


zhagyma
(őstag)
Blog

A modulátort mindenképpen cserélnie kell adótornyonként (moduláció módok bővülnek). Ha jól emlékszem a digitális hibajavítás nem változik. Az adóantenna, végfok, multiplexer, MPEG4 enkóder biztosan maradnak. Szóval nem túl nagy költség lenne az eddigiekhez képest. Inkább az a kérdés, mikor merik (kell) meglépni ...

[ Szerkesztve ]


user12
(őstag)

Remélem egy ideig megmarad a T, majd ha már felfut, akkor fognak cserélni. Szerintem az lenne a praktikus ha elkezdenék fokozatosan terjeszteni a T2 kompatibilis eszközöket.


canniball
(nagyúr)
Blog

DVB-T2 - minden nap valami új... Ezek szerint semmire nem megyek majd a TV-ben lévő DVB-T tunerrel?


zhagyma
(őstag)
Blog

Ha átállunk, akkor nem. Angliában most kezdődik a migráció DVB-T2-re főleg a BBC megnövekedett igényei miatt. Mondjuk ideiglenesen fenntartják a DVB-T sugárzást az átállás ideje alatt.


canniball
(nagyúr)
Blog

Nagyszerű. :(( Pedig hogy örültem hogy a viszonylag elfogadható ára mellett MPEG4 tuner van benne. Úgy látom ez rosszabb mint az IT ipar. Ezek után csak annak tudok drukkolni hogy minél később legyen ebből a digitális átállásból valami (legalábbis amíg valami fix szabványt meg nem alkotnak rá). Bár ahogy haladunk egy darabig azt hiszem nem kell aggódnom...


zhagyma
(őstag)
Blog

Nagyon pontos a helyzetértékelésed. A jelenlegi helyzetben biztosan nem merik meglépni. :)


JetiRulez
(őstag)
Blog

Látom nem csak én vagyok ezzel a véleménnyel.
Szükség van az analógra, mert az nem megy el viharban, mint a műhold adás.


user12
(őstag)

Majd veszel hozzá set-top-boxot :D
Ja...most, hogy belegondolok, akkor azok a készülékek olyan minőségben lesznek, mint most a "hagyományos" tv-k.


canniball
(nagyúr)
Blog

Persze, csak akkor minek bele tuner...mindjárt kettő is...?


user12
(őstag)

Minek-minek.....Mert tök jól hangzanak az ilyen szavak, hogy Dual Tuner, PiP, stb
Meg amugy gondolj arra, hogy mekkora biznisz ez, most megveszed ezt, de xx év múlva dobhatod ki (vagy ha nem is, de venned kell egy másikat, hogy haladhass a korral)
Másrészt a gyorsan fejlődő technikának is köszönhető, hogy nem tervezhető túl hosszú távra egy termék, mert az életkora jóval hosszabb, mint az elavulási ideje (gondolok itt arra, hogy a mostani tv-nk még bőven működhet 10 év múlva is, de akkor már valószínűleg nem lesz mit fogjon, de ennek ellenére - tudtommal - még mindig gyártanak crt tv-t).

üzenetek