Konzolokról KULTURÁLT módon - Konzol játékok fórum

üzenetek

hozzászólások


negyven2
(veterán)

De ha ezt ennyire egyszerűen akarjuk leírni, akkor ebben az esetben is nem az elmúlt 8-10 évet kell nézni, hanem a lényegében az Xbox brand létezésétől számolt időt. Vagyis a Microsoft pénze nélkül, már nagyon-nagyon régen nem lenne Xbox. Itt tényleg az a gond, hogy nagyon sokakan túlidealizáljak a 360-as korszakukat. Pedig ott az RROD nélkül is pl. a konzol hardver részlegük veszettséges lett volna. De szoftver szinten is (az elején főleg arányaiban, utána már ténylegesen is), a PS3 többet hozott, nagyobb volt ott az egy konzolra jutó szoftveres nyereség.

De ezt a problémát mindenki látja, még az MS vezetése is. Mégis ott van az a dolog, hogy ezek ellenére mégis közel 100 milliárdot toltak bele az egészbe az elmúlt 4 évben. És ez is egy olyan dolog, ami felületesen nézve pont annyira értelmetlen húzásnak tűnik, mint a Tango bezárása.

Amúgy én kicsit úgy látom, hogy ez a "nincs életképes vízió az Xbox-nál" dolgot inkább úgy látom, hogy: de van, több is, és amíg az MS megengedi addig kísérletezgetünk amíg valamelyik be nem jön. Csak sajnos azt látni (szintén ha csak felületesen nézzük) a piaci helyzeteket az elmúlt 10 évben, hogy igazából nincs szükség az Xbox-ra már (legalábbis konzol szinten). Letehetik a legjobb hardvert (képletesen értve), és letehetnek Sony ex. verő címeket is, attól az emberek nem fognak rohanni Xbox-t venni. Persze tudom, maradtak volna a konzol exkluzivitásnál, de onnan meg pont azért mentek el, mert nem érte meg nekik.


_drk
(őstag)

Nem a nagy pénzekkel van a baj, hanem nincs meg hozzá a rendszer és a szakértelem mit kéne ezzel kezdeni.
Az biztos hogy amit felvázoltál jelenlegi működés egy szar.
De legalább rengeteg vámpír rátelepedett erre az iparra.
A rengeteg vízfejű menedzsernek meg fogalma nincs hogyan kéne ezt de biztos van annyi belőlük mint fejlesztőkből...

Legjobb példa a múltkori sweet baby Inc hogy így is bajok vannak, de pont ez kell még ennek az egésznek és nem hiszem, hogy 1-2 dolláros oradijon adnak tanácsokat...
De nem őket, hanem akik felbéreli ezeket pofoznám fel...


l.skywalker
(félisten)
Blog

Illetve játékos oldalról értelem szerűen mi várunk valamit, nem azt, hogy az ő oldalukon a döntések a profitábilitást támogassák, hanem, hogy olyan tartalmat állítsanak elő, amitől befelé nő a hajunk. De alapvetően látszik, hogy a játékipar is ki lett szoltáltatva a nagyvállalait manőverezéseknek és egy évben több céget vásárolnak fel ill. szántanak be, mint amennyi értékelhető játék kerül ki a piacra. Ellenben legalább azoknak az ára is már 80€



(tag)

De szoftver szinten is (az elején főleg arányaiban, utána már ténylegesen is), a PS3 többet hozott, nagyobb volt ott az egy konzolra jutó szoftveres nyereség.

Ezt furcsállom, hiszen a generáció nagy részében nemcsak eladott gépben vezettek, hanem a legtöbb nagy multiplatfrom név is jobban fogyott rá, már az alapján a nem kevés szám alapján, ami rendelkezésre állt.

Hardvereladásokban is akkor előzött a Sony, amikor a japók még ütötték az exkluzívvasat, jött bőven remaster (Boxra is, de sok PS2-es klasszikus is így lett játszható PS3-on), az UE3 már nem volt kínosan lemaradva a gépükön, volt beetetős ajánlattal PS Plus. Eközben az Xbox 360-at látszólag elengedték, ha volt is egy Halo 4 még a végén meg egy-két más, a még valamennyire futó Kinecten túl könnyen lehetett azt érezni, hogy ezt már elengedték, ideje PS3-at is venni. Aztán jött a következő generációra a tívítívítívíőrület, a Sony által meglovagolt használtjátéktéma (hogy mennyire korrekten, az más kérdés) és a gyengébben sem túl olcsó One a kötelező Kinecttel, és az előző generáció végére visszahozott PS3 mellett ez kevés volt.

Azt is hozzá tenném, hogy a Halo, Gears, Fable a műfajon belüli vezető névből folyamatosan lesüllyedt, még a Halo 3 tudta multiban jól tartani magát, de a CoD 4 már akkor elvette tőlük a "konzolos" FPS címkét Live-on, ami a Halo 1-2 idejében elképzelhetetlen volt. A Fable is elvesztette system seller jellegét, és a Gears sem akkora jelenség már (pedig modern single lövöldéből csak kevesebb van). Emellett ugye a visszajött a PC is, és tarol a mobil. Van külső ok bőven, de szerintem 2010 után nagyon elszúrták, eljátszották az előnyüket, és széles körben rosszfiúkká váltak sokak szemében, akikkel szemben a Sony lehetett a megmentő.


opr
(veterán)

"és letehetnek Sony ex. verő címeket is, attól az emberek nem fognak rohanni Xbox-t venni"

Hat, szerintem meg erre majd terjunk vissza, ha egyszer ez konkretan sikerul is nekik. Mert eddig amit en latok, az par magasabb indie szintet meg par tenyleg letezo legfelsobb kategorias platformert leszamitva a "dragan fejleszteni szart" metodika. Mondjuk abban vilagverok, az teny. Plane AAA kategoriaban.

[ Szerkesztve ]


zozika84
(őstag)

És itt a lényeg a néha...Egyébként meg csak puffogtat vakon, hátha valamelyik bejön majd...



(tag)

A 360-nál erősebben indítottak, eleve volt egy év fórjuk. Akkor ez működött is, elhúztak, de nehéz úgy összevetni, hogy a másiknak gépe sem volt, csak a dzsájentenemikreb és a ridzsréször ígérete.

[ Szerkesztve ]


negyven2
(veterán)

Az európai (bár igazából úgy teljes egészében az USA-n kívüli) jelenlétüket hiányát teljes mértékben adom. Ez amióta Xbox az Xbox, komoly gond. Jó, Európa nyugati részén jobb a helyeztt, de alapvetően az MS-nek mindig is ez volt a legnagyobb hiánya, hogy nagyon USA centrikus volt.

De sajnos azt is látni kell, hogy Európa igazából mindig is PC és PS párti volt. Itt igazából sosem volt nagy esélye az Xbox-nak. Sőt! Vannak olyan helyek Europában, ahol igazából a Sony-nak sincs esélye, mert ott a Nintendo volt mindig is a konzol (Franciaország és Spanyolország).

Sajnos úgy látom, hogy talán te is beleestél abba a hiába, hogy még mindig úgy képzeled el a konzolpiacot, mint ahogy talán legutoljára az X360/PS3 korszak derekán volt utoljára. Nem csak manapság, de szerintem már 10 éve se működött az elv, ami még a klasszikusnak gondolt konzolgenerációkban (vagyis kizárólag az ex. címek számítanak). Ma inkább az számít inkább egy új konzol vásárlásánál, hogy: milyen konzolom volt az előző generációba, min játszanak a barátaim és harmadrészt milyen ex címet is tudok rajta játszani majd, a mindenre is megjelenő multiplatform címek mellett.

Mivel Európában már a PS3, míg a világ többi részén a PS4 korszak óta a Sony a vezető konzol, így értelemszerűen, ha az előző generációban PS-em volt, akkor most is az lesz és valószínűleg a következőben is az lesz. Igen számít az ex. cím még mindig, de manapság már az inkább csak harmadlagos tényező lett. És nem, nem szeretném idehozni a Nintendo-t, mert ők más piacon (a konkurencia nélküli sajátjukon) vannak.


negyven2
(veterán)

Ez viszont az dolog, hogy kinek mi számít jó vagy rossz ex. címnek. Mivel még nincs olyan ENSZ határozat ami megmondja, hogy ez és ez a jó játék, és ha ezekkel játszol, akkor méltó vagy, nem csak a Gamer, de az értelmes ember jelző használatára is, így az, hogy mi a jó és rossz játék az megmarad egy szubjektív dolognak.

Így gyorsan belegondolva. Nekem az elmúlt 10+ évből olyan MS ex. cím amit nagyon jónak tartók abból talán 3-4 van. A Sunset Overdrive, a Sea of Thieves, a Psychonauts 2 és most a Starfield... illetve talán a Forza Horizon-ok, de én alapvetően nem szeretem versenyjátékokat. Az érkező játékaik közül se érdekel szinte egyik sem (ezekben még a pletykáltak is benne vannak).

De amúgy úgy összeségben az Xbox, nem vásárolt ex. címei sosem érdekeltek nagyon.



(tag)

USA-ban és a briteknél a 360 tarolt, és a kontinentális Európában is versenyképesek voltak, innen sikerült leküzdeni magukat sokkal rosszabb pozícióba. Azt persze aláírom, hogy Európát elszúrták, de már akkor is, és ebben is van önhiba.

Azzal maximálisan egyetértek, hogy a PlayStation és a Nintendo számít sok helyen a konzolnak, ezért tudtak mélyről is visszajönni, amikor más hasonló teljesítmény mellett bedobhatta volna törülközőt. Az Xboxnak is kellett volna egynél több sikeres gen, kiépíteni a bázist.


opr
(veterán)

Persze, a 360 idoszakbol le lehetne elvileg vonni tanulsagokat, de igazabol meg megsem.
Azert is, amiket irtal, meg azert is, mert az egy nagyon masik idoszak/piac volt a jatekiparban.

Viszont az teny, hogy amikor tenyleg jo, minosegi jatekok jottek box-ra, akkor ment a box. Aztan ezt okosan elengedtek, es azota se tudtak megismetelni, a vilag osszes penzevel sem. Marmint, bakker, most koltottek 80 milliardot vagy mennyit.

Ebbol a penzbol, plane most, amikor mindenki kuldozgeti el a tehetsegesebbnel tehetsegesebb embereket, ~7 ev alatt akkora jatekipari birodalmat lehetne epiteni egy kis aggyal, hogy arra szo nincs. Konkretan fel tudnak mosni a padlot a sonyval mindenestol.

IP-bol meg van annyi, mint a szemet, amit meg lehetne lovagolni. Csak, ismet, esz meg akarat meg kompetens vezetes kene hozza.


opr
(veterán)

Nem olyan rohadt nehez ez, hogy elkezdjunk ilyen szinten kotekedni, meg ilyen hulyesegeket puffogtatni, hogy ensz-hatarozat meg stb.
Mi a jo ex cim? Egyszeru: Az, amit szeretnek az emberek. Amivel jo jatszani. Amirol jol nyilatkoznak a jatekosok, aminek pozitiv "sajtoja" van.

Gears of War, Halo, Forza, Fable, Ori, meg mittudomen, ezek mind mind kiemelkedo alkotasok. Mert az a celcsoport, akiket celoztak vele, az szerette. Mert jo volt vele jatszani.

Mondjuk egy Redfall-nal 10p alatt kiderult volna, hogy az egesz egy jatszhatatlan szar, ha csak egyszer a kezebe vett volna egy kontrollert egy donteshozo. Az van, hogy olyanoktol varjuk el, hogy jo jatekok jojjenek letre, akik talan meg eletukben nem jatszottak semmilyen videojatekkal. Es ha a donteshozok kedvenc jateka az excel meg az outlook, akkor... Nos, azt pontosan lathatjuk, mi a vege a dolognak. MS es SONY oldalon is ujabban.


zozika84
(őstag)

"Ebbol a penzbol, plane most, amikor mindenki kuldozgeti el a tehetsegesebbnel tehetsegesebb embereket, ~7 ev alatt akkora jatekipari birodalmat lehetne epiteni egy kis aggyal, hogy arra szo nincs. Konkretan fel tudnak mosni a padlot a sonyval mindenestol."

Pontosan.

Most gondolj bele, ha csak az elküldött Sony studiós alkalmazottakat szépen csokorba szedik....
Olyat durranthattak volna a kövi generációban...


negyven2
(veterán)

Szóval akkor egy Palworld is jó játék? Hiszen az általad leírt dolgoknak ez is megfelelt! De akkor mi van ha általad leírt észrevételek alapján nem felel meg mindennek. Vagyis lehet neked egy Crackdown 3 hulladék játék, amikről hulladék kritikák készültek, és a játékosok nagy része is hulladéknak tartja, de mégis az a párezer (lehet túlzok, de most nem ez a lényeg) aki emiatt vett Xbox-ot, az minden idők legjobb játékának tartja... és mi van ha ezen játékosok nagy része pl a Baldurs Gate 3-at is annak tartja.

Vagyis a jó játék fogalma az szerintem maradt szubjektív. Kollektíven persze lehet valamit jónak vagy rossznak tekinteni, de a mai világban, ahol egy nagyon jó megítélésnek tartott játék egyik napról a másikra nagyon rossz lesz, mert azt merte kérni, hogy kapcsoljuk már össze a Steam fiókodat egy PSN fiókkal, szituációk után azért lehetnek fenntartások a nép és a sajtó véleményével.

De ott van az is amikor nagyon bölcs sajtó egy része csak azért húz le egy játékot (és mellett a játékosok egy része is egyből), mert a mai, lassan általánosnak tartott különböző ideológiáknak nem felel meg.

Nekem van egy talán rossz felfogásom, de én úgy vagyok jelen korunk világával, hogy azt nagyon szépen tönkrevágta a modern kori média gyártás és fogyasztás és a social media. Ezt nem csak a játékvilágra értem, hanem úgy kb. mindenre.


hombre[EU]
(veterán)

Letehetik a legjobb hardvert (képletesen értve), és letehetnek Sony ex. verő címeket is, attól az emberek nem fognak rohanni Xbox-t venni.

és ez mégis kinek a hibája? a világé?! :D ha nálam van a legjobb termék, de mégsem tudom eladni...akkor az kinek a hibája?

figyelj én bírom az xboxot. veszek 5ojrós enebas kódot és letolok 1-2darab 80ojrós játékot. a pénztárcám imádja :D
de nem állom neki megmagyarázni,hogy nem ōk a hülyék, hanem az univerzum körülöttük


alratar
(addikt)

A jó játék fogalma egyértelműen szubjektív, hiszen az egész az egyén ízléses múlik.


Wesder
(félisten)

Egyszerű. Jó játék az, ahogy a Sony csinálja. Máshogy nem lehet hisz mindenki ezt várja az MS-től hogy azt csinálja, amit a Sony.


Döglött Róka
(veterán)

Én ki nem állhatom a sony játékait.


alratar
(addikt)

Tessék, @Döglött Róka meg is cáfolt. :P


zozika84
(őstag)

Sajnos ez így van. copypaste cinematic csőjátékok propagandával telenyomva és egy kaptafára készítve.

[ Szerkesztve ]

üzenetek