OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


janos666
(nagyúr)
Blog

Úgy tűnik, hogy HDR Játék képmódban (csak ebben választható ez a beállítás a felhasználói menüben) a 2019-es új Dinamikus Tónus: HGHI opció gyakorlatilag egy 700 nit hard-clip mód.
Más abból is gyanítottam, hogy egy Frostbite3-as játékban ~700 nit-re (ez így számszerűleg a developer console-al olvasható ki) kellett beállítani a játékmenüs kalibrációs csúszkát (ahol a bal és jobb téglalapok már épp egybeolvadnak). A másik indikátor pedig, hogy nagyon hasonlít a kép így HGIG-vel arra (ezt most nem fényképeztem, csak szemre léptettem a képmódok közt), amit Cinema módban is látok az után, hogy CalMAN-el átállítottam a normál tone mapping paramétereket úgy, hogy soha ne legyen roll-off (1000, 4000 és 10000 nit pontokhoz is feltoltam 100%-ra a roll-off kezdőpontokat).
Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a Technicolor módot választottam ki, mikor a CalMAN-el feltöltöttem a tone map paramétereket, de a Cinema mód is ugyan úgy néz most ki, mint a Technicolor, szóval úgy tűnik ez minden rokon képmódra egyformán alkalmazva lesz (nem lehet képmódonként egyedi), ugyanakkor a Játék mód HGIG nélkül mégis a gyári állapotban maradt. Szóval valószínűleg gyárilag más a Játék mód paraméterezése, mint a Cinema és rokon Szakértő módoké (azt még nem próbáltam, hogy CalMAN-ben a Játék módot választom ki és úgy is alkalmazom az egyedi tone-map paramétereket).
Ez amúgy jó dolog, mert játékoknál szinte mindig fix 10000 nit a metadata, van viszont az a kalibrálás, ahol be lehet állítani, hogy milyen csúcsértékre működjön a játék saját tone mapping feldolgozása. Csak ugye hard-clip mód nélkül az a kalibrálás sohasem lesz igazán helyes, mert eltorzítja a tesztábrát a TV roll-off módú tone mapping-je... Tehát HGIG be, játékcsúszka szemre behúz (vagy developer console-ban pontos 700-at megad az ember) és akkor (elvileg) minden optimális a HDR játékhoz.
Alternatíva valami olyasmi lehetne HGIG nélkül, hogy a játék a TV-re küldött metaadatot is átállítja a csúszkával iterált értékre (valós időben), akkor is meg lehet találni pár ide-oda tologatás után a ~700 nit állást, de ezt valamiért nem csinálja a Frostbite, és szerintem más játékmotor sem (talán azért, mert nem minden HDR10 kompatibilis készülék kezeli jól, ha változik a metaadat, vagy a játékfejlesztők veszik túl komolyan, hogy a HDR10 metadata az konstans és nem dinamikus, szóval nem "szabad" csak úgy változtatni teljesen kijelzőmód újra-inicializálás nélkül - ami LG esetén nem igaz, de más gyártóknál talán igen).

@chros -> Erről jut eszembe, meg kéne kérni madshi-t, hogy csináljon egy "fake HDR10+" módot a madVR-hoz, ahol minden képkocka mellé a madVR által a képkockán mért peak white értéket küldi ki a TV-re. Szerintem ez viszonylag jól működhetne LG-nél, és szinte csak ennél a gyártónál nincs (még, és legalább is hivatalos) HDR10+ támogatás. Na meg sima HDR10 anyagoknál amúgy sincs benne a videóban sem a képkocka/jelent sűrűségű maxCCL, így más gyártóknál is jó lehet (ha tudja kezelni a TV a sűrű változásokat az elvileg statikus paraméterben). Lehet, hogy le kéne ezt butítani képkockák helyett "jelenet" sűrűségűre, mert nem tudom mennyi késéssel reagálja le a TV a változást (és "meghülyül", pl. villódzik-e, ha túl sűrűn változik túl sokat), szóval lehetne benne valami hiszterézis és átlagolás (talán a Dolby-nak van is erre valami javaslata a tartalomkészítők felé, és nem, vagy nem csak a saját algójuk limitálja ezt a CMU chip-ben, ha van egyáltalán erre bármi limitjük).

[ Szerkesztve ]


renatto
(őstag)

SDR-nél nincs külön vezérelve a kép minden része, ergó 100-as OLED fényen, mindenhol ennyit fog (próbál) produkálni, folyamatosan.
HDR-nél vezérelve van, tehát a 100-as OLED fény, azt adja meg, hogy a kép legfényesebb pontja elérheti a maximumot (tévé képességének maximumát), de ez csak nagyon kis területet érint és ritkán (nem folyamatosan, mint SDR-nél). Így ez távolról sem annyira megterhelő a tévére nézve. Tehát egy 100-as HDR film, kevésbé megterhelő, mint egy 50-es EZO TV. :D És az EZO tele van rikító statikus elemekkel is. ;)


daneel_hu
(addikt)

"Megnéztem több modellt, és hajlok a Sony felé. Kinéztem egy Sony kd 65ag8baep tévét, a Media Markt-ban ez most 699e 3 év garanciával.
Kérdéseim a témához értőkhöz: ez jó vétel? Van jobb ebben a kategóriában? A 65 col nem létfontosságú, a 45 után elég lenne az 55 is. Kérdés, hogy érdemes keresnem ebben a méretben és árkategóriában mást, vagy 55 colban keressek jobbat, vagy olcsóbbat."

LG C9 jobb vétel a paramétereit tekintve (HDMI 2.1, G-Sync, VRR, sokkal jobb input lag!, stb...) ráadásul jóval magasabb a fényereje is.
Panasonic GZ950 van még ebben az árkategóriában, annak pedig mindkettőnél jobb a hangja. (ezt mondják) :)

Ha csak a szimpla paramétereket nézed akkor ebben az árfekvésben a C9 a legjobb.
Ha játszol is a tévén akkor szerintem C9, de amúgy olyan nagyon nem tudsz mellélőni ha mást veszel.

Ja és mégvalami, MINDEKÉPPEN 65-öst vegyél.
SEMMI de SEMMI nem tudja helyettesíteni a képátlót!

[ Szerkesztve ]


Pro Koryak
(addikt)

+1 a 65C9-re. Talán végre az LG kinövi a gyermekbetegségeit.
A Sony-nak még mindig megvan az értelmetlen felára. Ha így folytatják, úgy járnak, mint a mobilpiaccal.


rothfb
(veterán)

+1 a 65 colra.


renatto
(őstag)

Tényleg lelőtték a Pana 5 év promóciót. Ez érthetetlen. Nem tudom mi történhetett, illetve mi van azokkal a vásárlókkal, akik mondjuk emiatt választották a Panasonic-ot. :O


powerup2
(addikt)

Azokat átverték majd vesznek az emberek LG-it ennyi.


rothfb
(veterán)

Ha én most Panát vettem volna, nem az 5 év miatt vettem volna... Amikor 1 éve a 2 tv-t vettem, akkor is csak 2 év járt rájuk. Ha az LG-re 5 év járt volna, akkor is Panákat vettem volna. Már sokszor leírtam, miért. És egyelőre lekopogom, jól is tettem.
Ettől függetlenül, igen, ez nem volt valami vevőcsalogató lépés a Panától. A marketingosztályt egy az egyben kipenderíteném onnan úgy ahogy van.


powerup2
(addikt)

Panel csere kérdéses LG-nél cserélik simán pana meg a sony nem hiszem hogy olyan lazán.


rothfb
(veterán)

Semmi sincs velük. Van két év garijuk, utána meg még legalább 3 évig szerintem egy jól működő tv-jük. Persze nem vagyok jövőbe látó, de bízom a Pana minőségben, végülis már 2019-es oledekről beszélünk...


daneel_hu
(addikt)

Miért, mi volt ez az 5 év promóció?
Olyan mint az LG-nél az 5 év gondoskodás?
Vagy csak nálunk nincs?


Freddy76
(addikt)

Köszönöm a válaszokat, a többieknek is. Ahogy nézegettem teszteket, egy olyan terület van, ahol az LG mérföldeket ver a Sony-ra, az a játék. Ez nálunk nem releváns, nem játszunk, nem is fogunk. A Sony-nak valamivel jobban tetszett a hangja a boltban. A kép annyiban nem volt ott mérvadó, hogy az én szememnek mindkettő tökéletes volt...


szuszinho
(őstag)

Melyik jobb megoldás tartalmak lejátszására minőség szempontjából? Van egyáltalán különbség?
Lg Emby alkalmazással, vagy PC-ről madvr + MPC?
Amint időm engedi, kalibrálni fogom a készüléket.


Calogero
(addikt)

Ha regisztráltad a készüléket akkor 5 év garancia járt bizonyos típusú Panasonic tv-kre.


daneel_hu
(addikt)

Szerintem egy ilyet nem lehet utólag visszavonni...
Már úgy értem azoknál az usereknél akik már beregelték a cuccost.


rothfb
(veterán)

Nem tudom pontosan, de ha minden igaz, volt egy 3 hónapos promóció (ami most is tartana), ami alatt, ha vettél tv-t és regisztráltál, 2 év helyett 5 év garanciát kaptál. Volna... Két magyarországi bolt volt benne a promócióban és gondolom páran azért vettek Panát, mert az 5 év hallatán felcsillant a szemük. Aztán hoppon maradtak, amikor regisztrálni kellett volna, mert Magyarországot ki sem lehetett választani.
Érdekes mert most még pár nyelven elérhető a regisztrációs oldal, pl románul, a román zászló is kiválasztható, de hogy valóban működik e ott ez a promóció, nem tudom.


rothfb
(veterán)

Lehet, de én azért vettem Panákat, hogy egyáltalán ne kelljen paneleket cserélgetni.


Fisha
(őstag)

De miért kell 3 oldalanként minden áron indukálni ezt a parttalan "vitát"?


renatto
(őstag)

Persze nincs velük semmi, de ha most lenne 2 OLED, azonos áron és az egyik +3 év GYÁRI garanciát ad, az igen komoly érv... szerintem. Így többen fordulhattak ebbe az irányba. Ami mint kiderült zsákutca. :(((

üzenetek