OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


KTTech
(veterán)

Úgy tűnik a CX BFI implementációja még mindig hibás... de még mindig jobb, mint a korábbi szériáké.
Van jobb választás a piacon, ahogy látom...


Moby
(addikt)

Nem elég a 60-120Hz sem. Nagyon nem.
Lehet tesztelgetni.
[link]
[link]
240Hz körül már oké nagyjából, de ott sem crt/plazma, de már jónak mondható. Ez egy állandó komrpomisszum lesz, amit mindenkinek magának kell tudni eldönteni, hogy mi zavaróbb neki. Az optikai csalódás, vagy a vibrálás.


PlanetDada
(csendes tag)

Sziasztok!
Ki mit használ a OLED panel külső tisztítására? Nem merek nekiesni semmivel mert annak idején a plazmát is el tudtam cseszni CIF-el. Szóval felelősségteljes hozzászólásokat várok :) Gondolom itt is van valami fényvisszaverő réteg még ha nem is látszik amit nem mindegy mivel tisztítok le.


blakey
(titán)

Mikroszálas törlőkendő, ha szennyeződés is van akkor néhány csepp vízzel. Cif az mar, olyat nem szabad használni.


daneel_hu
(addikt)

"Ráadásul az oled használtan a plazmához képest nagyjából eladhatatlan, be fognak ragadni nálunk, családtagoknál, akárhol. Hiszen nincsenek illúzióim, akármit csinálok, négy év múlva lesz retention, amivel fillérekért lehetne csak eladni annyi idősen."

Nagyon attól függ hogyan használod.
Ha vigyázol rá, akkor szerintem homogén marad és beégés nélkül.
Azt nem hiszem, hogy komolyabb fényerőveszteség lépne fel 4 év alatt.

Most hagytam el az 5000 üzemórát, olyan mintha új lenne.
Másnak az 5000 üzemóra az 4-5 év. :)
Nem kell statikus elemeket nézni rajta órákig, vagy hirsávokat. Ennyi.


sakal83
(addikt)

Nagy az ertekvesztese 2-3 ev alatt. A led arak kevesbe csokkennek. Jo pelda az eg910v es a b7v. 400-500ks tvk 150-200k kozott mennek 3 evvel kesobb. Havi 10ks amortizacio eleg durva. En anno egy pana ledemet 3 ev hasznalat utan 40kval olcsobban adtam el. Ez havi 1k😀

[ Szerkesztve ]


Celtis
(veterán)

Köszi. Ez megerősíti, hogy jól okoskodtam, és a nagyobb BFI frekvenciának csak ott van értelme, ahol a forrás fps is magasabb. Mondjuk nekem már nem tűnik életszerűnek, hogy 120fps-nél még motion blurt kelljen csökkenteni, de nyilván ilyen szintetikus tesztekkel demonstrálható ott is ez a jelenség.


Celtis
(veterán)

Sokan - még magukat nagy szakértőnek aposztrofálók is - félreértették, félreértik a mozgókép felbontás jelentését. Ezt a felbontást úgy mérik, hogy egy egyre sűrűbb vonalakból álló tesztkép mozog a képernyőn és megállapítják, hogy szabad szemmel nézve mekkora vonalsűrűség, ami még megkülönböztethető.
Természetesen nem arról van szó, hogy a TV csak 3-400 sort tudna befrissíteni. A TV a teljes képet frissíti nagyon gyorsan és tökéletesen élesen. Nem is a képek közti átmenet az elmosódás oka, ahogy KTTech állítja.

Nézd meg a #46322-ben linkelt tesztoldalakat. Attól függően, hogy az álló vagy a mozgó UFÓ-t követed a szemeddel, mást látsz a képen, pedig a monitor ugyanazt jeleníti meg.

A probléma oka nem műszaki hanem fiziológiai. A valóságban egy mozgó tárgy folyamatosan mozog. Minden időpillanatban egy kicsit odébb látod. Ha a szemeddel követed, akkor minden pillanatban a retinán ugyanott lesz a tárgy képe, azaz éles lesz.
Ezzel szemben az OLED egy sample and hold technológiás kijelző. Ugyanaz a képkocka viszonylag hosszan jelenik meg. (24fps esetén kb. 40ms ideig látható). Ennyi idő alatt a mozgást követő szem elmozdul, de a képen lévő tárgy nem. A mozgó szem retináján ez az állókép folyamatosan más helyre vetítődik, azaz elmosódik.
BFI esetén az állóképet rövidebb ideig jeleníti meg a kijelző, és ezalatt a rövidebb idő alatt a szem is kevesebbet mozdul el, azaz kevésbé mosódik el a kép a retinán.
Az rtings-es "motion blur" tesztekben pont ilyen elven tesztelik a TV-ket, egy fényképezőt mozgatnak a képernyőn mozgó felirattal szinkronban és viszonylag hosszabb záridővel lefényképezik.

Amit leírtam az arra az esetre vonatkozik, amikor a szemeddel követed a mozgó tárgyat, de hasonló a jelenség, amikor a szem áll, és a tárgy mozog.


salapp
(addikt)

Én a plazmára is vigyáztam, aki megvette, dobozban, szalon állapotban, örült neki.
Az első - 2011 áprilisban vásárolt - 42X20-at nem volt szívem eladni, kerül ide-oda a családi ingatlanokban.
14ezer üzemóra volt benne, amikor néztem pár éve és tesztképekkel is sehol egy képvisszamaradás vagy folt.
Oled tuti nem így öregszik, pedig tévét, ha egyáltalán, a W8-on nezünk.
De ott a szélessáv fekete csík, a kölcsönzött HBO és egyéb anyagok sarki logói, a hdd-ről nézett tenisz és egyéb mérkőzések fix képelemei, stb.


Fisha
(őstag)

Én még érzek ezen felül némi kavart a fejekben. Így egy kis kiegészítés: az olednél pont az nagyítja fel a samlpe and hold problémát, hogy túl gyors. Ez mérnökileg nézve jó lenne, de fiziológiailag sokkal rosszabbnak éljük meg a hirtelen váltást a két kitartott képkocka között, mint a valamennyire elmosottat. Ezért tűnik az oled mozgása még rosszabbnak, mint az lcd-é, sajnos.
Mondjuk azt nem teljesen értem, hogy erre miért nincs beállítás a mozgásos menüben. Mert ha tudunk hirtelen váltani, akkor tudunk lassabban is. Mindenki lője be, ahogy neki tetszik. :)
Ennek oka valszeg egyszerűen a "jóvanazúgy", illetve a "parasztok úgyse értenék".

[ Szerkesztve ]


Pelican
(őstag)
Blog

Pont ez a baj, hogy a tesztnek szinte semmi köze egy átlag mozifilmhez.


Celtis
(veterán)

Így van. A túl gyors váltás a mozgás akadozásának érzetét kelti.
Természetesen ezt is mérik az rtings-es tesztek "Stutter" címszó alatt. (Nem tévesztendő össze a judderrel, ami az egyenetlen sebességet jelenti) Általában az olcsóbb, lassabb LCD paneleken rövidebb ez az idő, ami azt jelenti, hogy elmosódottab a kép, de kevésbé észrevehető a film darabossága.
Akit zavar ez az akadozás, annak érdemes ilyen lassabb paneles készüléket választani.
Persze OLED_ben ilyen nincs. Nem is tudom műszakilag hogyan lehetne megoldani a lassabb átmenetet.


Fisha
(őstag)

Persze OLED_ben ilyen nincs. Nem is tudom műszakilag hogyan lehetne megoldani a lassabb átmenetet.

Hát én marha kíváncsi lennék egy olyan megoldásra, ahol az amúgy 4-5 ciklusig megtartott frame-ek helyett az utolsó már egy egymásra blurözött átmenet lenne a következő frame-mel (vagy csak oda számolna valami interpolációt).
Aztán lehet, hogy ez se működik, de azért megnézném... :)

[ Szerkesztve ]


Celtis
(veterán)

Ez egy kiváló ötlet. De az is lehet, hogy a de-judder alacsony értékeknél pont ilyesmit csinál.


Moby
(addikt)

A régi, lassabb lcd-k pont ilyenek :) De azon meg a lassú válaszidő fogja elkenni az egészet. A lassú váltás optikailag mossa el, a gyors váltás meg fiziológialiag. Az utóbbit lehet becsapni kitakarással.
Ahogy az elején írtam: a megállíthatatlan erő, és az elmozdíthatatlan fal problémája :) Nem véltelneül megy a kínszarás a témában évek óta. A mozizókat ez annyira nem bántja, de a gémereknél sokat számít. Van is most egy ilyen tendencia, hogy ezek a hárdkór gémerek hajtják fel a régi, de még jó állípotú, annó csúcs CRT-ket, mert még a 240Hz sem elég ehhez.
Egyébként oleden lehet szimulálni a CRT működését, csak a BFI önmagában rohadt aggresszív. Valami szofisztikáltabb eljárás kellene, ami laposab fel és lefutással rendelkezik pl. Pár év, aztán talán találnak valamit, de a villogást alapvetően nem lehet elkerülni, hisz a problémát a villogás megszüntetése idézte elő.

[ Szerkesztve ]


Moby
(addikt)

Mikroszálas törlőkendő, desztillált víz(a csapvíz foltot hagy), és nem árt valami spricni, mert csak egy lehellet víz kell a törlőkendőre. Vizet csak a kendőre, a tévére soha, és csak egy kis permetet, és legyen egy száraz kendő is kéznél.


blakey
(titán)

(a csapvíz foltot hagy) - nem hagy, 20 éves tapasztalat. Spricni sem kell, ujjaddal felhordasz néhány cseppet. Ha gondoljátok, bemutatom, hogy lesz tökéletes a felület. :)


Moby
(addikt)

Nem szeretek ilyen apróságokon huzakodni, de attól, hogy szétkened, és nem látod, foltot hagy. A csapvízben oldott ásványi sók vannak, amik kicsapódnak, ha a víz elpárolog. A desztillált vízben meg nincsenek sók (ionmentes). Van is vagy 50forint egy liter, szóval én biztos nem ezen spórólnék fél kötőjel kettő milliós tévéknél, dehát ki ahogy látja. Ez is olyan, mint a BFI :)


blakey
(titán)

Én sem szeretnék hizakodni, elképesztő módon tökéletes lesz, gyere és megmutatom miként. Nem kell emiatt különleges víz. Semmilyen foltot nem tűrök meg semmilyen felületen, így a TV-ken végképp nem, 10 évesen is olyan tökéletes a kijelző felülete mint kicsomagolás után, egyébként én még elemlámpát is használok a tökéletes tisztítás ellenőrzésére, semmilyen szögből nem látsz semmilyen hajszálvékony eltérést. Szóval semmilyen tudományos megállapítás nem szükséges ahhoz, hogy tudjam mire vagyok képes néhány csepp csapvízzel és egy mikroszálas törlőkendővel, ráadásul az OLED még könnyebben tisztítható, mint az LCD.

[ Szerkesztve ]


chros
(őstag)
Blog

> Azt írtam, hogy a 120Hz-en van 120Hz-es BFI. 60-on meg 60, nem tolja fel azt sem 120Hz-es BFI-re (meg nyilván 24-en is, az sincs kitolva 120Hz-re). Itt az RTINGS mérése. 60Hz-en van egy 60Hz-es BFI-d, változtatható duty cycle-el (ha jól emlékszem a másikból, 70-50-30 kitöltési tényezvővel a low-mid-high beállításokra, de erre nem esküdnék meg).

Ezt nem ertem, mit ertesz "60-on meg 60" es "24-en is, az sincs kitolva 120Hz-re".
A CX panel 240HZ-en duborog.
24p tartalom BFI Off-al: 10x ismetel egy kepkockat.
Mi tortenik pl 24p-vel Medium BFI-vel?

üzenetek