OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Moby
(addikt)

De ez a CX 120Hz BFI-hez 120Hz -el is kell etetni (RTINGS szerint nem is megy, csak game módban). Amúgy ugyanúgy 60Hz-en megy, csak a kitöltési tényezőt tudod szabályozni, amit viszont nem tudsz a 60Hz-es BFI-nél. Emiatt kevésbé láthatóan villog, jobb lesz a fényerő, de csökken a hatásfoka is, és a villogás frekvenciája ettől még marad.


salapp
(addikt)

Akkor filmezőknek nagyjából annyi haszna, mint egy harmadik fülnek tarkóközépen. Köszi, érdekes infókat adtatok.


Moby
(addikt)

Ez egy lehetőség, a CX-en már lehet szabályozgatni ami jó, de engem a pwm villogás is megcsinál, nem az ilyen 60 meg 120Hz-es villogás, és szerintem ez a bfi amúgy totál tévút, de van, és lehet szabályozni, ha valaki erre vágyik.


Pelican
(őstag)
Blog

"The OLED Motion setting enables the C9's black frame insertion (BFI) feature. Enabling it activates the BFI feature at 60 Hz, which may bother some people. With this enabled, there will always be judder with 24p content."
Nem csinált nagy kedvet hozzá, hogy bekapcsoljam...


salapp
(addikt)

Plazmát nagyon szerettem, de a GZ950-nek sokkal kellemesebb nézni a képét, igazság szerint mindig zavart a neoPDP vibrálása.


BusinessGuy
(senior tag)

Már megint? Game módban sosem volt. Sem a q9 sem a q90r esetében amik a fullfull 4k-k qled vonalon. A local d mindig megbutul hogy elfogadható legyen az input lag. Ezt már kitárgyaltuk, hivatalos nagy fórumokon q9 és q90 tulajok is képekkel mutogatták be, akárcsak a hdtv-sek szakijai youtube-on. Játékra a legdrágább qledek is kategóriás lemaradásban vannak a legolcsóbb 4k oledekhez képest is.


Moby
(addikt)

Nos igen, ez az emberiség egyik megállíthatatlan erő-áthatolhatatlan fal talákozása. A gyártók évtizedek óta küzdenek a villogás megszünetésével, mert zavaró, meg az élettani hatása sem túl vidám, majd amikor már egész jól megy, akkor elkezdik visszacsempészni a villogást, mert a folyamatosan vetített képekben a szemünk nem látja meg a mozgást :)

[ Szerkesztve ]


Pro Koryak
(addikt)

Plazma után első pár nap nem volt kicsit fura az oled úgymond lcd-s digitális képe?


chros
(őstag)
Blog

Miert kene? Muxik az 24Hz-el is.
Itt Vincent LG CX vs Pana HZ1000 osszehasonlitasa, BFI 3:55-tol: [link]
Azt allitja, hogy a Pana-e jobb lett.


Pro Koryak
(addikt)

A HZ1000 tesztjében is említi, hogy nagyon jó lett. Máshogyan csinálták, mint eddig... :F


Moby
(addikt)

És én azt írtam, hogy nem? :) Olvasd el mégegyszer.


salapp
(addikt)

Azért nem - valószínűleg - mert van egy 50W809C VA paneles lcd is. :F


daneel_hu
(addikt)

Engem nem zavart. ;]
Jó volt az is, de ez is jó.
Bár teljesen kikapcsolt interpolációval is jó az oled, nem zavar.
De még a 60-as BFI-t is megszokja az agy. Inkább a fényerőveszteség zavaró.


salapp
(addikt)

Annyira gyönyörűek a színek, annyira nagy a kontraszt, olyan jó, hogy nincs dither (azt is láttam már két méterről is), nincs táp-cicergés. Szóval bőven van a réven az uszály gyomrában. A plazma szuper volt, még két éve is gyárthatták volna a nagyobb VT60-asokat, sokan, ha max 300-ért lett volna egy 55-ös, vették volna még. Az oled is eltűnik a süllyesztőben, egy szempillantás alatt, amint jön egy jobb technológia.
Ráadásul az oled használtan a plazmához képest nagyjából eladhatatlan, be fognak ragadni nálunk, családtagoknál, akárhol. Hiszen nincsenek illúzióim, akármit csinálok, négy év múlva lesz retention, amivel fillérekért lehetne csak eladni annyi idősen.


chros
(őstag)
Blog

En elolvastam, es te? :)
"De ez a CX 120Hz BFI-hez 120Hz -el is kell etetni"


Moby
(addikt)

Tehát azt írtam, hog 24Hz-en nem megy? Húzd már alá, a hozzászólásban... :U
Azt írtam, hogy a 120Hz-en van 120Hz-es BFI. 60-on meg 60, nem tolja fel azt sem 120Hz-es BFI-re (meg nyilván 24-en is, az sincs kitolva 120Hz-re). Itt az RTINGS mérése. 60Hz-en van egy 60Hz-es BFI-d, változtatható duty cycle-el (ha jól emlékszem a másikból, 70-50-30 kitöltési tényezvővel a low-mid-high beállításokra, de erre nem esküdnék meg).
És most leírtam hótugyanazt másodszor is. Éljen.

[ Szerkesztve ]


adamssss
(veterán)
Blog

Az OLED-egy filmnél képkocka váltásnál nem frissíti le az összes pixelt csak 300-400 sort? Erről van valami hivatalos infó?

Véleményem szerint az OLED-nek közel tökéletes a mozgókép megjelenítése arról nem a technológia tehet, hogy a filmeket 24p-ben gyártják... Egy 60 vagy 120hz-es tartalom tökéletes mozgás szempontjából is. Az hogy a plazma jobb volt azt a technológia hibájának köszönhette ami az emberi szem számára jobbnak tüntette fel a mozgókép megjelenítést.


KTTech
(veterán)

Ez nem igaz. A bejövő jel frekvenciájának nem sok köze van a panel valós képfrissítéséhez.
Egy 24p-s bejövő jel általában 96Hz vagy 120Hz-el kerül megjelenítésre, akkor is, ha épp nincs BFI használva. Egyszerűen a képkockákat egymás után ismétli a TV 4-5 alkalommal, interpoláció nélkül (ezért nem lesz szappanopera effektus). A probléma itt a szemünkkel van, mert a lassan változó képet elmosódottan érzékeli (még rosszabb, ha a kontraszt is alacsony).
A BFI-nek a panel maximális képfrissítési frekvenciájához kell igazodni, mivel az fogja megadni, hány képkockát tud megjeleníteni egy egységnyi idő alatt (az egységnyi idő a két képkocka közti időt jelenti). Értelemszerűen minél gyorsabb a panel, annál több black frame tud közé jutni, illetve minél magasabb a bejövő jel frekvenciája, annál kevesebb fekete képkockát lehet beszúrni.

A BFI egyébként kb. az egyetlen módszer, amivel tudják az OLED mozgóképfelbontását növelni. Az LCD-nél volt a scanning backlight, ami 1600Hz felett már egész jó eredményt ad.

A plazmák impulzusüzemmel oldották meg a feladatot, az utolsó szériában 1/3000s alatt jelenítették meg a képkockát. Az OLED számára ez nem járható út (bár elvileg nem lenne lehetetlen, elég gyorsan kapcsolhatók a LED-ek, viszont pontatlanabbá válna a megjelenítés).


Moby
(addikt)

Én tudom, hogy mi a BFI, és miért van, de az "ez nemigaz"-t az RTINGS-el bulizd ne, ne velem. Ők mérték. Én nem, de szerintem te sem. Ott van minden infó, az oldalukon, írd meg nekik.


KTTech
(veterán)

Elmosódott lesz a kép frissítéskor, ezért csökken a mozgóképfelbontás.
A probléma forrása a sample-and-hold működési elv: a képet kint tartja a megjelenítő a következő képkocka érkezéséig. A váltási átmenet okozza a mosódást, hiába sokkal gyorsabb az OLED reakcióideje, mint az LCD-nek.
Ez nem gond állóképnél, de mozgóképnél igen. Sok tesztoldal mérte is régebben. Egyébként ez az adat az első OLED-ekre vonatkozott, mert gyorsan rájöttek, hogy kezdeni kell valamit vele.

Nálam a 60-120Hz sem lenne elég mozgóképnél, annál jóval magasabb frekvencia kellene... olyan 240Hz körül már talán megfelelő lenne (de jelentős problémákat szülne, és a legkisebb gond a sávszélesség lenne, amit igényel). Viszont filmeknél pont az ellenkező hatást vált ki... számomra a HFR filmek sorozatnak se jók, nemhogy élvezetes filmnézésre (pl. a Hobbit-ot kifejezetten gyűlöltem ilyen formátumban).

Ennek az agy alapvető működése az oka. A 24p-nél a hiányzó információt ki kell pótolnia, amivel úgymond "jutalmazó" reakciót vált ki, hiszen megoldja a feladatot. Magasabb frekvencián egyre kevésbé fog ez működni, és elveszti az érdeklődést is az ember hosszabb távon. A 24p egyébként nagyon jól el van találva: már elég gyors a mozgó kép illúziójához, de még elég lassú ahhoz, hogy ne legyen "szappanopera" érzése az embernek. Már 1-2 Hz eltérés is komoly változást okoz ebben az esetben.

üzenetek