[RIOS ERROR] OpenMediaVault - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

OpenMediaVault - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

Köszi, azt hittem az összes "zárt doboz", nincs bővítésre mód. Én pont a raspberry 4-et tervezem cserélni, viszont nekem legalább 3 SATA kellene. Ezek szerint maradnak az ITX alaplapok.

Mi most a best buy filmnézés, nextcloud, hálózati meghajtó, torrent, wireguard, szintű felhasználáshoz? Raspberrynél a gyenge pontot ott érzem, mikor letöltök, akkor mellette nem nagyon lehet mást csinálni, illetve a nextcloud nagyon lassan elérhető. 8500T, 8GB RAM-ra gondolkoztam. Jó lenne nem "éppen elég" szintre váltani, hanem maradjon tartalék is. Erre elég lehet? Milyen alaplap és táp az amit érdemes lehet nézni? Pico tápok drágák és ritkák, ezért inkább egy ATX tápnál maradnék, viszont a 400W-osak elég ritkák, pedig még az is bőven sok. Szóval egy teljes ajánlást szívesen fogadnék.

#20200jézusom
Köszi, erre nem gondoltam, mennyire stabil így?


szpeti40
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Sajnos az ITX és integrált procis vonalat annyira nem ismerem, de vannak itt kollégák akiknél ilyen van, majd kiokosítanak. Szerintem az általad kinézett proci bőven elegendő, nekem egy Xeon E3-1240v2 van otthon, ami kb hasonló és azzal látja el ezeket 3-4 másik virtuális gép társával és 30% körüli a kihasználtság.

Ennek a Dell-nek van nem micro, hanem nagyobb társai is, abban szerintem van 3 SATA + 1db M.2. Pont a kinézett 8500T van bennük.

[ Szerkesztve ]


_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

Hardveraprón ezeket nehezebb vadászni attól tartok, de köszi a tippet.


szpeti40
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Ilyen Dell vagy HP gépekből szerintem mindig van fent.


Black&White
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Én két külső USB3-as merevlemezre (MyBook) torrentezek, most épp egy N100-as dobozzal, de sebességre nem érzem kevésnek.


Panthera
(őstag)
[RIOS ERROR]

Ezt csak érdekességként írom. Az én konfigom elég minimalista, de mivel a korábban ezen futó zeneszervert másik vasra tettem, így adta magát hogy tegyek egy próbát.
AMD E350, 2GB RAM, 1-1 SSD és 2.5" HDD picoPSU-val hajtva. :)
Egyelőre csak tucat torrent volt rajta, pár aktív letöltéssel, közben pedig filmet néztem róla (DLNA, nincs HDMI). Időnként felugrott 30%ra, de egyébként minimális volt a terhelés.

[ Szerkesztve ]


_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

A konkrét lassúságot akkor érzem, mikor qbittorrentbe beteszek egy új letöltést, elindul majd megint be akarok még tenni 2-3-at. Na itt már a qbittorrent nem tölt be, csak ha az első letöltődött. Filmet közben lehet nézni, az nem akad be. A másik a nextcloud ami egy az egyben nagyon nagyon lassan tölt. Az a baj nem tudom a raspberry pi4 teljesítményét hova tenni egy x86 CPU-val szemben, mert más architectúra és nem találtam még olyan tesztet, ahol megpróbálják átszámolni, hogy mennyi lehet a teljesítménye egy x86 CPU-ra vetítve. A lényegen mondjuk nem változtat. Egyébként több éve használom már, semmi baj ha valaki ezeket a leírtakat el tudja fogadni, de van az a pont, amikor jön az érzés, hogy kell egye lépcsőt lépni. Nekem most jött el.


stigma
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Hi, időnként még vissza.-visszaköszönök, próbálok neked segíteni.

Qbittorrent támogatja a többszálas letöltést, ezért ha van jobb CPU-d és sok ramod jobban ki tudod használni.Milyen netet akarsz kihajtani? Digi Gigabit?

Én az elmúlt pár évben pár ITX konfogon túl vagyok, N3150, J4105, J5040 integrált CPUS-s Asrock lapok 3 db sata csatlakozóval, és amiket írtál mind ment nekem.
Annyi OFFnak, hogy egy Beelink S905x2-es Coreelec box USB 3.0-s csatival otthon bátyámnak egy WD külső HDD + WD Purple 2-4TB-os merevlemeznél Digi gigabiten 75-85mb/sec-et tudott ami nem rossz szerintem. Neki csak leölteni kellett, ezért neked ez nem opció, plusz ugye 1 db usb 3.0 van így skippelheted.

Aprón sokszor találni olyan konfigot amit szpeti40 fórumtárs már javasolt, de lehet kukázni i5-8500T-t is (6mag/6 szál ~ 25k környékén), amibenbőven maradt kraft, igaz az ára azért húzosabb, vagy lehet újabb 10105/10105T-t is kifogni ami újabb socket, 4mag/8 szál asszem.
NAS-nak ezek a CPU-k még sok is mondhatni, de attól függ mit futtatsz rajta.
Nextcloud-ból mit használsz? Sima linuxserver verziót vagy Nextcloud AIO(All in One)?
Nextcloudnál a gond az, hogy sima fáj szinten tökéletes, ha csak fájlokat tárolsz, ha képeket is mentesz akkor van gond, mert nem generálja le a thumbnail-t (kisképet) így még pár dolgot ott be kell állítani.

Ennél jobb cloud jelenleg a Owncloud Infinity Scale (OCIS), viszont én még csak feltettem , tesztelni nem teszteltem.

VPN-re sokmidnent használhatsz, Wireguard vagy épp Tailscale-t is.

Én annó J4105-ITX/J5040 lapon 1 SSD +2 HDD-vel az alábbiaka használtam:
- Qbittorrent -> 300mbites netet CPU-ban 40-50%-ig maxolt ki (37.5mbit/s volt a letöltés)
- Plex, Nextcloud, Tailscale, Tautulli meg vagy 10 konténer.

Integrált 4 magos lapok most drágábban mint egy régebbi konfigot venni/építeni szerintem. Tápban 300-400W-os használt GOLD-ot ajánlok (Be Quiet) mert szinten gangtalanok, és jók a hatásfoka nagyon még a Silver és Bronze-nak is.
Most sajnos N100-as lapot 1 sata csatlakozókkal árulnak 40-60k-s áron amihez 10-15k-ért tudsz venni PCI sata bővítőt.


Panthera
(őstag)
[RIOS ERROR]

Ja azt elfelejtettem, hogy a netem az elég gáz, szóval nagy terhelést nem okoz a Gb-es hálózati kártyán vagy a CPU-n.


szpeti40
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Jók ezek az integrált procis alaplapok, csak mire összevadássza az ember mindent ami kell hozzá, többe jön ki mint valami irodai (dell, hp..) géppel. És azok sem olyan hangosak.


Istv@n
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

Az integrált processzoros alaplapok fogyasztásban sokkal jobbak az irodaiaknál. És mivel 0-24-ben mennek, éves szinten elég nagy lehet a különbség a villanyszámlában...


stigma
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Hi, igen ez sajnos így van, hogy integrált procis lap normális áron nincs is, vagyis még ha van is de nincs készleten, és egyszerűbb egy Brand gép vagy félkonfig vétele.

#20211Istv@n : Hi, hát ilyen energiakérdésekbe én sosem szoktam belemenni, mert a szerver igaz éjjel -nappal megy, de egy nagyobb TPD-s gép nem biztos hogy jóval annyival többet fogyaszt, mint az emberek gondolják.

HA egy azonos HDD-vel/táppal szerelt szervert számolni kellene, ami egy integrált vs alacsony/nagy fogyasztású proci esetén hogy nézne ki, az éves villanyszámlát annyival nem dobná meg szerintem.
Tegyük fel egy példaképp egy J5040-es lap 6-10-15W-ot fogyaszt full loadban, míg mondjuk egy 8500T max 35W-ot vagy egy 8500-as nem T-s fogaszt teljesen leterhelve 65W-ot, viszont ez full terhelés alatt adja le, de a NAS 70-80%-ban nem jár teljes terhelés alatt. Így az is lehet, hogy egy drága integrált lap pl: N100-as lap 50k-ért igaz kevesebbet fogyaszt mint egy 8500W (35W) de lehet lap + proci-t találsz 30k-ból, így a 25k-s nyereséged lesz, amit villanyszámlára elkölthetsz :DDD


_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

Köszi a részletes hozzászólást. J4105 van, de sose használtam, mert nem vettem tápot hozzá, így csak a szekrényben várta a helyét. Most viszont arra jutottam, hogy igaz kicsit drágábban és kicsit több fogyasztás mellé talán érdemesebb lenne egy modulárisabb NAS-t összerakni az asrock lap helyett, ami később is könnyebben bővíthető. Az bizonytalanított el a T-s procikkal kapcsolatban, hogy a TDP-re hivatkozik a legtöbb cikk, ami elvileg nem a valós fogyasztás, így lehet egy nagyobb számban fellelhető intel vagy ryzen processzor ami ugyan 60W körüli TDP-t ír jobb lenne, mert valójában terheléstől függ a valós fogyasztás Ezt azt is jelentheti, hogy egy T-s intel ~ sima intel/ryzen lenne a végeredmény fogyasztásban.

Nextcloudot még a te leírásod alapján használtam, tehát a linuxserver verziót. Fájlok és képek megosztására volt, a google drive ingyenes 19GB helyett. Már maga a mappa stuktúra is lassabban töltődött be mint egy google drive mappa, ha fájlok is voltak benne akkor ott eltelt még plusz ~10 sec mire betöltött. Idegesítő volt.

VPN-re wireguard tökéletes volt, csak az ultra low cost 1 évig használható namecheap domein lejárt, utána persze nem újítottam meg és nem is vettem másikat. Amikor működött ez rendben volt, persze itt is a mappákon belül a képeket nagyon lassan töltötte be, valószínű amit írsz thumbnail hiánya miatt, akárcsak a nextcloud.

1Gbit digis netet használok egyébként, és kellene mondjuk 3 SATA. Az egészet használt eszközökből raknám össze és számít a fogyasztás. A gold tápok nagyon ritkák a használt piacon, többnyire a consumer bronz ami fellelhető rendszeresen, de ott a fogyasztás, hang is rosszabb.


stigma
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Hi, hát ha új szervert tesz össze az ember, akkor mindig nehéz döntés ez, mert inkább én fölélövök, hogy jobb CPU-t teszek bele, mint amit szeretnék, és ilyenkor később van még lehetőség terhelni más programokkal/konténerekkel is.
Igaz felesleges de én mivel annó olcsó volt a ram, 16GB-ot tettem bele a szervereimbe, mert ramból sosem elég. :DDD

Igaz VM-et nem használok de én építet szervereimben amiket már felsolrotam és mostani Synology DS423+ NAS-ban (J4125 lap) még a határait nem értem el, igaz VM-et nem futtatok.

Én javaslom azt, hogy bontsd ketté a Nextcloud dolgot --> Fájltárolásra Nextcloud, képek/albumokra meg mondjuk Photoprismet használj vagy bármi más Photo managelő konténert.


Shade45
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Adott egy HDD (NAS OMV) aminek a tartalmáról szeretném ha biztonsági mentés készülne. A biztonsági mentés egy Windows PC-ben lévő HDD-re menne, a teljes HDD erre lenne dedikálva.
Tehát lényegében klónozni szeretném a két gép között a meghajtót, és az lenne a cél, hogy amikor a Windows gépet bekapcsolom, frissítse le az OMV-n történt változásokat.

Mivel tudnám ezt megoldani, hogy automatikus legyen, és ne kelljen manuálisan másolgatnom a fájlokat, hogy mind a két gépen meglegyenek?

Köszönöm a tippeket! :R


_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

Köszi a photoprism tippet. Nekem a képek megosztása olyan módon érdekes, hogy a másik fél le tudja tölteni. Nem csak egy képet, de egy egész mappát amit megosztok vele, viszont más mappát ne lásson. Ahogy nézem nem teljesen erre való ellenben a nextclouddal.


stigma
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Okoskodni nem akarok, de valami user management van neki: Admin Web UI - PhotoPrism

Ezenfelül van más sok alternatíva is Képek megosztására dockerben : Lychee, Piwigo, Chevereto, és még sok más.

Pát tippet itt talász: Top 21 Favorite Self-hosted Photo Collection and Web-based Galleries [2023] (medevel.com)


Shade45
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Az működhet, ha a Windows meghajtómat remote mount-tal felcsatolom OMV alá, majd OMV-n Rsync-cel csinálok egy lokális adatszinkronizálást a felcsatolt Windows SMB mappa és az OMV SMB mappa között?

Vagy rossz irányba indultam el? :F

[ Szerkesztve ]


_q
(addikt)
[RIOS ERROR]

:R


agent11
(tag)
[RIOS ERROR]

Én robocopy -val csinálnám meg. Gyakorlatilag rsync windows-ra.

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]