Ökölszabály, hogy jó fajta pálinkát csak érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Az én beszerzési forrásom: [link]. 12 hektáron termesztenek kajszit.
Az egyik legjobb fajta az apró szemű un. "magyar" fajta.
2016. évi árak 300kg cefrére vetítve:
gyümölcs ára: 180 Ft/kg
magozás géppel: 20 Ft/kg
szumma: 60.000 Ft
60l-es hordó 4.000 Ft/db (ebből kell minimum 6 db): 24.000 Ft
gyümölcscukor 600Ft/kg (8k 300l cefréhez): 4.800 Ft
pektinbontó enzim: 1.200 Ft/300l
üzemanyag költség: 10.000 Ft
szumma: 40.000 Ft
2015.01.01. bérfőzési szeszadó 835 Ft/1l 50 v/v%
főzési munkadíj: 700 Ft/l kész pálinka
tüzelőanyag: 2.500 Ft / 1 cefrézési + 1 finomítási fázis
50 l kész pálinka költsége: 79.950 Ft
Palackozás:
85 db üveg (0,25l/0,5l/0,75l), műanyag kalapos dugók, zsugorkapszulák, egyedi címkék költsége: 25.000 Ft
Összesen: 204.950 Ft (4000 Ft/l)
Persze egy csomó mindent egyszer kell csak megvenni.... Igazán akkor éri meg, ha a gyümölcs is saját. Akkor olyan 2500-3000 Ft/l az ára a kész terméknek.
Szóval egy 1070 GTX ára. Megéri? Nekem biztosan.
[ Szerkesztve ]