Rajzol, fest, photoshopozik valaki? - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


mpierre
(veterán)
Blog

Ez lehet hosszú lesz... de csak az "analóg" rajzoláshoz:
Papír: Amíg tanulsz, elsajátítod a dolgokat, megtanítod a kezed megfelelően mozogni a papír felett, kb mindegy, mert rengeteget kell gyakorolni. Emiatt valami olcsóbbat vegyél. Mire megszokod a dolgot úgyis kialakul mi lesz a kedvenc papírod. Ami biztos, hogy a cerkarajzhoz - keményebb ceruzákkal - nem javasolt a szálkásabb, látható növényi rostos papír, inkább a félfamentesek. De! Az meg hajlamos maszatolódni, ha nem jó a technikád. Ez pedig gyorsan elveszi a tanulni vágyók kedvét... Ha van lehetőséged egy-egy lapot venni az adott tömbből vagy, ahhoz hasonló papírból, úgy keresd meg a neked elsőre megfelelőnek tűnőt. Nem az lesz a kedvenced az idő műlásával. A papír vastagsága is fontos. Elsőre kerüld a vékonyabbakat, tanuláshoz kell az anyag a grafitcsík alá. A vastagabb, puha papírok még csak felesleges bosszúságot okoznának. Pl ha elakad benne a cerka, mert túl hegyesre vágtad...

Cerka: Ne a legpuhábbal kezd. 6-8B-s cerkát ráérsz később is venni. Elegendő az alap B-től 4 esetleg 5B-ig. A H-s cerkák más kategória, inkább műszaki rajzhoz jók. De! Fantasztikusan lehet velük finoman, formakövetően dolgozni, árnyékolni. Van másféle cerka is, de azt most hagyjuk. Gyártója mindegy a kezdetekben. Olcsó legyen kb ez a lényeg. Idővel megtalálod a kedvenc agyag, grafit, stb összetételű ceruzát.

Radír: Nem radírozunk! Az elején semmiképpen. Minden elrontott rajz, vonal tanulsággal szolgál. Nem azonnal, lehet, hogy később, de meg kell tartani minden "rossz" vagy, annak tűnő vonalat. Így megismered a kezed, a karod és a felsőtested korlátait.

Rajztábla: Erről nem írtál. Kell az is. Sima felületű legyen, ne legyen hajlott, kerüld a vékony könnyen hajlókat, illetve - ezt ma már nehéz megoldani - ne több lécből legyen összetákolva. Legalább A/3 vagy, A/2-es legyen. A rajztáblára nem celluxal rögzítjük a papírt, hanem rajzszeggel. (Régebben voltak jó minőségű rajzszegek, amik simán bírtak 20-25 évet, de a mostaniak kb 5-10 használat után törnek...) Abból is vékony hegyűvel, mert a rajztáblára vigyázni kék. (A tuti egy öreg vonalzómentesített rotring rajztábla lenne, ahhoz nem kell rajzszeg. De az csak aztalon rajzoláshoz jó.)

Cerkahegyező: Felesleges. Van kés is és jelentősen jobban lehet vele csupaszolni a grafit belet. Max 5-8 mm hosszban. B-től 4B-ig bírják a cerkák. A hegyezőtől hülyét fogsz kapni. Egy A/6-os papírt nem fogsz tudni telerajzolni egy eresztéssel.

Gyorsba ennyi.

Szerk.: Majd folyt köv...

[ Szerkesztve ]

üzenetek