Rajzol, fest, photoshopozik valaki? - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


mpierre
(veterán)
Blog

Akkor részben folyt.:

Rajztábla: kb kell kategóriás. Egészségtelen az asztal fölé görnyedve, a látómeződdel 90° -nál kisebb szöget bezáró papíron dolgozni. Ezért van a rajzbak vagy, a festőállvány. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb látószög miatt máshogy fogod látni a vonalak futását és ami az asztalon rajzolva jól néz ki, falra rakva ferde, csempe, gyalázatos. Illetve még egy adalék a rajztábla mellett. Lehet forgatni. És kell is, mert nem minden és mindig fog kézre állni. (Vannak oktatók, akik ellenzik a tábla forgatását, mert... és nem tudnak értelmes indokot mondani. Nem mindenki tud a két kézével ugyanúgy ceruzát kezelni.)

Cerka: B-től 4B-ig vegyél egy-egy darabot (a bolt minden hétköznap nyitva). Bár kb előre megmondható, hogy kezdetben 2B-nél puhábbat nem fogsz használni. A 4B-t még szét fogod kenni a rajzlapon. Cerkahegyezéshez - idővel - csak a kést fogod használni és a keménység változtatásával fogod elérni a vékonyabb, finomabb vonalak létrejöttét. Ugyanez igaz a csiszpapírra. Nekem is volt még 13 éves koromban a mappában a cerkák mellett. Hamar kiderült, hogy a grafitpor mindent tönkretesz, hacsak nem az a kedvenc technikád, hogy belemasszírozod a papírba és monopollal visszaszeded, hogy megkapd, amit láttatni szeretnél. Ezért külön ne vegyél írószer boltban kapható falapra felaplikált csiszpapírt, mert az akad a szerszámosláda körül... jó esetben. Késsel a grafitbél is formázható, ha kell. Hint: eleinte lehet, hogy kelleni fog, de leszoksz róla. Amúgy valóban a hegy formájának karbantartására használható, meg arra, hogy minden tele legyen grafitporral és azt mindenhova - még a rajzlapra is - felvidd véletlenül. Garantált ordítást és egyéb veszélyes - a rajztáblára nézve - mozdulatokat kiváltva... Használhatsz versatil-t is. Abba csak belet kell venni és a végén lévő hegyezővel tudod karbantartani a hegyet, de az is grafitport eredményez...

Oktató anyag: Ez a legnehezebb. Sok könyv jelent meg. Jók, jobbak vagy, éppen csak megélhetésből készültek. Ami biztos, hogy a jobb agyféltekés trükköt ne magadon akard kikísérletezni. Ne légy rest és nézz szét a könyvesboltban, kukkants bele a könyvekbe, hogy melyiknek tetszik a nyelvezete, a stílusa. Fontos, hogy itt ne az árát a nézd. Szándd rá azt a fél, egy órát, amíg átnézel és bele-bele olvasol egy-egy könyvbe.

üzenetek