üzenetek

hozzászólások


WD40
(aktív tag)
Blog

Ez nem cikk, ez már tanulmány! :R


<NewL>
(addikt)
Blog

huu ezt annyira jól tettétek,pont egy ilyen olvasmányra vártam már tőletek. mindig lett volna kérdésem ,hogy mint ,hogy mi merre meddig,de remélem ha majd kész lesz az összes elmúlnak nagyjából a ködös részek.
köszi:R

kezdem olvasni:D


Karma
(félisten)
Blog

Év cikke (eddig) :R

A SIM kártya sokkal okosabb eszköz, mint sokan gondolnák. Azok a "szolgáltatói funkciók" gyakorlatban teljes programok (pl. Java Card VM-re írva). A SIM Application Toolkit-en keresztül szabályosan ugráltathatják a telefont :D

Egy kis kötekedés: a preferált hálózati lista (EFplmnsel) nem azt mondja meg, hogy a Pannonhoz csatlakozzon a kártya, arra a hazai hálózat (ez nem tudom melyik file-ban van :P) szolgál. Ez a lista roaming esetén mondja meg, hogy az adott idegen hálózatok közül melyekhez próbáljon csatlakozni, és milyen sorrendben. A Vodafone/T-hez pedig egy tiltólista (EFfplmn) miatt nem is próbál csatlakozni.

[ Szerkesztve ]


hemaka
(nagyúr)

Ez szép volt. :) Egy mobilos oldalra azt hiszem kötelező volt. :)


Ndruu
(MODERÁTOR)
Blog

Leadtatok egy féléves tananyagot Rádiótechnikából, most már a laikusok is megérhetik a rendszer működését.
Szépen összeszedett anyag! :C


DarkByte
(addikt)
Blog

Atya ég. :Y Ha lenne a Mobilarena -nak/Prohardver -nek Wiki szekciója ezt most mindenképpen oda tenném. Egyelőre csak átfutottam de így is eltartott vagy 2 percig :DDD Amint lesz időm el fogom olvasni. :K :R

[ Szerkesztve ]


N-vidi-A
(őstag)

Nagyon jó lett, gratula, tényleg nagyon érdekes a téma!
:R


WhiteWalker
(veterán)
Blog

Tök jó cikk lett,egyszerű és értheő! :C :R


Dudikoff
(csendes tag)

Remek cikk.

Van róla szó, hogy egy telített cellában a 112-es segélyhívó előnyt élvez és a rendszer bont egy hívást ilyenkor. Tehát, ha telefonálni akarsz, meg kell csörgetni a 112-t, majd gyorsan tárcsázni kell a kívánt, mezei számot.

[ Szerkesztve ]


bosstom
(csendes tag)

Szép :)


rudymester
(senior tag)

Nagyon jó cikk, ezer köszönet érte. Kinyomtattam és így lesz mit olvasnom az ebédszünetemben. :K


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

Ilyen kéréssel csak a rendőrság fordulhat az operátorhoz, akiknek viszont ilyenkor kutya kötelességük maximálisan segíteni. - 11. oldalon.

:C :R remek cikk! csak átfutottam, később elolvasom teljesen, de nagyon jónak tűnik!

#11: thx, asszem én is kinyomtatom :DDD

[ Szerkesztve ]


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, ez így van, de ha sokat hívogatod ok nélkül a 112-t, akkor elkapják a tököd. Van valami ilyen, hogy közfeladatot ellátó szervezet munkájának akadályozása, vagy mi, arra ezt ráhúzzák, aztán csak pisloghatsz.

Persze nyilván az van, hogy a hívás felépülése (BTS-BSC-MSC) nem azonnal megy végbe, ha még időben bontod a vonalat, addigra már a torony eldobott egy hívást és van egy szabad időrés, de én nem ajánlom senkinek sem, hogy ezzel szórakozzon. Küldjön SMS-t, a TRX 8 csatornájából egy mindig szabad a signalling és az SMS miatt.


polonic
(félisten)

Még nem olvastam el, csak belenéztem, de már látom, hogy hasznos és számomra nagyon érdekes cikk! Köszönjük!
----------
A szervizes cikkel hogy álltok?


guppy_83
(tag)

Ez igen! Szép téma! És nagyon szép összefoglaló. Sok kérdésemre kaptam választ! Gratulálok! Irjatok be egy piros pontot!!

:R :R :R :R :R :R :R :R :R


Bocha
(HÁZIGAZDA)
Blog

Rosszul... minisztériumokhoz nem fogunk eljutni, senki nem érzi úgy, hogy a szóban forgó kérdéskör a hatáskörébe tartozna. Egyébként az NHH és a Fogyasztóvédelem van hátra, mindkettővel felvettük már rég a kapcsolatot csak az időpont egyeztetése nem jött össze, mi bénáztunk. Hozzájuk tehát elvileg eljutunk pár héten belül, utána már "csak" meg kell írni - az szerintem egy hét, visszahallgatni a több órás videókról/hangfelvételekről az összes interjút -, plusz közben videóvágás, azt Bog fogja csinálni, szóval nem tudok róla nyilatkozni. Lényeg, hogy szeretném, ha egy hónapon belül kint lenne.


hans87
(tag)

Nagyon szépen köszi!

Nagyon jó ötlet volt ez a cikk, érdekes volt.
Jó kis összefoglalás. Szép munka.


Stiky
(senior tag)
Blog

Hú bakker velős írás lett. :C
Még fel kell dolgoznom.
De így most már a hozzám hasonló, témában laikus user is kaphatott egy átfogó leírást a mobilkommunikáció felépítéséről. :R
Várom a folytatást a 3G -ről.

Az arsenalra megy ki angolul?! Szép baleset lesz. Szegény Szaszati. :DDD


Konflikt
(addikt)
Blog

Nekem anno ez egy az egyben mobil halozatokbol volt anyag az egyetemen: )

Bog, Bocha: jo otlet volt h osszeszedtetek az anyagot, kellett mar egy ilyen iras az arenara. amugy is ez olyan tema, amirol ahol az embereknek csak a SIM-rol, meg esetleg a BTS-ig van fogalma.

[ Szerkesztve ]


slowly
(csendes tag)

az 5.oldalon egy HLR van a képen, nem MSC :)


sTERNI
(senior tag)

Az 5. oldalon az egy HLRi nem pedig egy MSC. Amúgy elég hasonló, egy méterrel távolabbról én se mondanám meg :-)


Atlantis
(veterán)

Jó cikk lett. Eszerint ha jól értem, a TAC számból ki lehet deríteni, hogy egy adott készülék hol készült?


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Hm, a forrás szerint ez egy MSC, de mivel én is kábé 10 percig láttam MSC-t élőben és az is csak egy nagy szekrény volt, ezért hiszek nektek. Este keresek másik képet róla, de nem meglepő módon elég kevés kép kering a neten MSC-kről, nyilván nemigen lehet az NSS területén fotózgatni :D


gabó
(tag)

jajj, megláttam pár ismerős képet.... :)


Goose-T
(veterán)
Blog

A feliratán kívül nincs lényeges különbség a Nokia (NSN) HLR és az MSC külseje között. Én már csak tudom, évekig aktív használója voltam az NSN tesztlabornak. :D


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Oké, akkor fogjuk rá, hogy ez egy MSC, csak rossz feliratot tettek rá :D

Ha viszont NSN-es voltál (vagy?), akkor szakmai szempontokból is megköpdösheted a cikket, hátha te máshogy tudsz dolgokat, mint mi.


joey04
(titán)
Blog

az eddigi legjobb cikk ami valaha megjelent a mobilarénán!
nagyon érdekes, egyszer rágtam még csak végig magam rajta, az is több mint egy óra volt. tuti ki fogom nyomtatni és ebből meg fogom tanulni. tényleg iszonyat jó lett.
az oss-ben zajló munka különösen érdekes lehet

[ Szerkesztve ]


LonGleY
(veterán)

Ez ugye az egyetlen része a GSM hálózatnak, emivel a felhasználó valaha is közvetlen kapcsolatba kerül.

A mobilállomásoknak kéz üzemállapota van.

[ Szerkesztve ]


copin
(őstag)

egy adott frekvencián az adott időben csak egy beszélgetés folyhat

Analóg hálózatnál lehet.
-

Szintén a DVB-H szabvány része a "time-slicing", azaz az időszeletes sugárzás, amely azt jelenti, hogy igazából nem folyamatos az adattovábbítás, hanem bizonyos időközönként kap a vevő készülék egy nagyobb csomag tartalmat.

[link]

Mintha a gsm is hasonlóan, időosztással működne, különben nem lenne értelme a minőség rontásának nagyobb rendezvényeken, hogy elbírja a hálózat a terhelést.


Horbal
(őstag)
Blog

Jó az írás, két apró észrevételem lenne, az a min 3 MSC az picit sovány még magyar viszonyokat nézve is én pl T-Mobile esetében több mint 10-ről tudok. A BSC-ket pedig igen gyakran nagy házakban találjuk amik zúgnak :DD , persze lehetnek torony alatt is shovel-ben, de ugyan úgy épületben, sokszor egy teremben az MSC-vel, MGw-el, SGSN/GGSN-nel stb berendezéssel.

Még valami ha már szakmázunk, akkor legyen inkább keret a szekrény (tudom hogy angolul cabinet), mert az az elterjedt elnevezése.

joey20: OSS-ben a munka kb dögunalom-ágymenés keveréke, legnagyobb része a várakozás ill. készenlét.


Karma
(félisten)
Blog

A GSM digitális, időosztásos (TDMA), és attól még egyszerre csak egy beszélgetés folyhat egy adott időpillanatban, egy frekvencián. Semmi gond nincs a cikkel... :F

[ Szerkesztve ]


Goose-T
(veterán)
Blog

Csak voltam. :) Most csak átfutottam a cikket, de ahogy olvasgattam, korrektül, az átlagember számára is viszonylag érthetően leírtátok a dolgokat. Kicsit furcsa volt szembesülni a hálózati elemek magyar fordításával (MSC, HLR stb.), ilyet még sosem láttam. :D Én odaírtam volna az angol megfelelőjüket is, aki ismeri, az mind így ismeri. A cikk szép nagy lett, persze így is lehetne még bővíteni a végtelenségig, de az már biztosan az élvezhetőség rovására menne. Egyedül a kapcsolóközpontok (és media gatewayek, de ez már más tészta) közötti gerinchálózat ismertetését hiányoltam, bár ez 2G esetén nem is annyira izgalmas. Magyarországon egyébként az összes szolgáltató hibrid hálózatot használ (2G-3G, 3GPP Release 99 és Release 4 architektúra), itt már a media gatewayek miatt izgalmasabb a gerinchálózat is - nem csak a hagyományos, rugalmatlan, szűk és elavult TDM-en mehetnek a bitek, hanem IPv4, IPv6 és ATM hálózatokon is. Release 4 esetén pedig képbe kerül a user plane és a control plane szeparálása is, bár ez már nem kicsit mélyvíz. :D

Horbal: a Pannonnak tényleg három MSC-je van csak (Budapest, Győr, Miskolc), bár azok igazából hatalmas kapacitású NSN MSS-ek (MSC Server), szemben a T-Mobile "hagyományos" Ericsson MSC-ivel.

[ Szerkesztve ]


Bocha
(HÁZIGAZDA)
Blog

Dehogynem, a minőségrontással simán lehet "sávszélességet" spórolni, de ehhez nem kell time-slicing. A DVB-H-t egyébként kár a GSM-hez hasonlítani, egész más jellegű dolog a kettő. Nem vagyok tisztában a DVB-H pontos felépítésével, de ott szinte egyoldalú a kommunikáció, legalábbis a júzerek sokkal több adatot kapnak, mint küldenek, visszafelé csak a csatornaváltó/műsortartalmat lekérő parancsok mennek, meg persze azok a csomagok, melyek jelzik, hogy rendben átjött az adat.


copin
(őstag)

Lehet hogy en vagyok a digitalis tv rabja, de az idoosztas megengedi hogy egyszerre menjen tobb adas egy csatornan. Vagy hallod a multiplexer/demultiplexer vltogatasat telefonalas, tevezes kozben? Erosen ketlem.


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Hát én más szolgáltatónál 4 MSC-ről tudok (szintén hazai), ha a T 10-et üzemeltet, akkor elég jól megkíméli az MSC1-et :D

Szintén saját infóim alapján a magyarországi network 40-45 BSC-re osztható fel, nyilván ahol van MSC, oda beköltözik a BSC is, ez evidens.

A szekrényt mindenki érti. :D

Az OSS-ben eltöltöttem egyszer egy fél napot, annyi időre tök érdekes, de hosszútávon én is unnám.


Karma
(félisten)
Blog

Miért, a Te szemed 24 képkocka per másodpercnél többet érzékel? :Y
Arra ne hagyatkozz, hogy mit érzékelsz. Az érzékszervek nagyon sokat elfednek.


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

A DVB-H tudtommal - nagyon egyszerűsítve - úgy szuperál, hogy az adótorony kinyom az éterbe egy jó nagy szelet infót, s azt minden készülék veszi. Ugyanazt. Ezen (asszem) 10 másodpercig elcsámcsognak, aztán kapják a következő dózist. Tehát tök más a szitu.


copin
(őstag)

Ez nem zarja ki az egynel tobb csatornat 1 frekvenciarol. Azt sejtem hogy ezt te sem rzed hogy ez nem teljesen egyszerre zajlik, de azt ki erzekeli? azt latom hogy 90 csatorna van a tv szolgaltatotol s hogy nem szakad meg a vonal, ha egy egesz vodas osztaly elkezd egyszerre hazatelefonalni. Bog: Ezertirtam hogy hasonlo, idoosztasos es nem teljesen ugyanaz.

[ Szerkesztve ]


Horbal
(őstag)
Blog

A T is használ MSC szervereket (valóban Ericsson) pl Huszti u. De igazad van nyilván azért van több MSC-ja mert ezek kisebb kapacitásúak, Pannont én nem ismerem, ők Nokia-n nyomulnak főleg.


DarkByte
(addikt)
Blog

Most tudtam elolvasni. Nagyon jó írás, kicsit az NSS része a dolgoknak homályos, de ez is a legbonyolultabb része a hálózatnak. Várom a 3G -s cikket, ilyen színvonalon bármi mobilkommunikációs dologról szívesen olvasnék tőletek. :K


copin
(őstag)

Lehet azzal energiat sporolni, hogy a telefon nem keres egy ido utan cellat, hanem tartja a legutobb mert legjobbat? Azt hiszem ilyesmi egy telefonban az alvo mod, legalabbis ezt irtak.


AMD ehog
(aktív tag)
Blog

Ez a cikk rettentő érdekes. Egyszer megtaláltam a lengyel határon, a Magas-Tátrában a magyar Vodafone hálózatát , de nem tudtam rá menni, a telefon vagy 10 percig kérést jelzett, tovább nem hagytam kérni. Ez tehát azért van, mert nem látott elég cellát?


Goose-T
(veterán)
Blog

Ez inkább azért lehetett, mert a kedvező földrajzi és időjárási viszonyoknak köszönhetően eljutott a Voda BTS jele a telefonodig, viszont a telód nem tudott elég erős jelet küldeni vissza a több száz kilométerre lévő toronynak, ezért nem történt meg a location update.


AMD ehog
(aktív tag)
Blog

Már a keresés is 5 percig tartott. 4 ország 13 szolgáltatója jött be.


BalanceR
(addikt)

Remek, részletes kis cikk ez... :R
Most emésztem egy kicsit... :DD


joey04
(titán)
Blog

olyan jelenség mitől lehet, hogy: a térerő maximumon van, hívni bárhonnan lehet a házból, de a mobilnettel érdekes gondok vannak: teljesen változó módon ugrál edge és 3g között full térerő mellett, és nem gyenge jel az oka szerintem, mert néha a 3G is max sebességet hoz szobában is, néha meg kint is az edge ami maximum elérhető. és a net akkor sem stabil, ha a 3G-t letiltom. van úgy, hogy a telefon jelzi a full a térerőt és kint van az "E" (vagy a"3G") mégse megy a net. nem a készülék a hibás. Ez helyileg Balatonfűzfő és Balatonalmádi között van, Tobruk. szolgáltató: T

[ Szerkesztve ]


Horbal
(őstag)
Blog

Akkor nagyon jó helyen lehettél :D


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ez most pongyola válasz lesz, de a lényeg, hogy a 3G hálózat "lélegzik". A tornyokon úgy biztosítják a felhasználók számára a megfelelő sebességet, hogy ha nagyon sokan lépnek fel, akkor az átjátszó "összehúzza" a hatósugarát és csak a közelebbi júzerek látják a jelet.


Horbal
(őstag)
Blog

Valszeg túlterhelt a 3G túl sok a júzer, és korlátoz a BTS...


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Elvileg két óránként akkor is van egy "hello-belló" kommunikáció a telefon és a torony között, ha nem mozogsz sehová, csak megerősítésképpen.
A hálózatot kereső telefonnál én sosem tapasztaltam olyat, hogy bealudna, voltam bortúrán és a Fritz pincében legalább másfél órát voltunk lent, de amint kijöttem, egyből lett térerő. Lehet, hogy hosszabb idő után a kütyü feladja a harcot.

üzenetek