Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Így hirtelen: Angolul a wikin.

A történet röviden annyi, hogy a harmadik (és utolsó) Skylab misszió alatt a három űrhajós (Gerald P. Carr, Edward G. Gibson és William R. Pogue) súlyosan túl volt terhelve munkával, és egyre nehezebben tűrték a földi irányítás szigorú ütemtervét a feladatok terén. Hat hét után, 1973 december 28-án bejelentették, hogy mára szabadnapot vesznek ki, és kvázi kikapcsolták a rádiót (e téren vannak ellentmondások, a lényeg, hogy nem kommunikáltak a földdel). Mindhárom űrhajós főleg azzal töltötte az idejét, hogy az ablakon kibámulva a Föld látványát élvezték, vagy a napmegfigyelő űrteleszkóp előtt ültek.

Másnap a földi irányítás belement, hogy kevesebb feladatot kapnak az űrhajósok, és több szabadidejük legyen. Végül 84 napnyi világűrben tartózkodás után tértek vissza a Földre, kb. a tervezettek szerint.


Carr és Pogue a Skylab fedélzetén

A kiváltó okokat sokan sokféleképpen értelmezték. Ez volt az addigi ideig leghosszabb űrben tartózkodás, a három űrhajós mind "újonc" volt, még sose jártak a világűrben korábban (az előző két Skylab misszió rövidebb volt és mindegyikük tapasztalt űrhajós volt már). Az is a probléma oka lehetett, hogy az előző Skylab küldetés személyzete szabályosan több feladatot kért a földi irányítástól, mert hamarabb végeztek a kiosztott feladatokkal, mint azt előre számolták. A harmadik Skylab misszió ennek tanulságából fakadóan igen feszített munkatempót írt elő, amit viszont egyre kevésbé tudtak az űrhajósok tartani.... És végül egy lázadás lett a vége...

A NASA számára óriási arcvesztés lett az egészből, az első időkben próbálták elkenni a dolgot, és nem nagy ügyet csinálni belőle, míg a felszín alatt forrtak az indulatok, hiszen korábban a bevett gyakorlat az volt, hogy az űrhajós végrehajtja azt, amire utasítják. Az, hogy egy egész napra sztrájkoljanak, teljesen kifordult helyzet volt, amivel először senki sem tudott semmit tenni. A három űrhajós rövid időn belül távozott a NASA-tól, a pletykák szerint gyakorlatilag minél hamarabb meg akartak szabadulni a "megbízhatatlan" űrhajósoktól, akik szégyent hoztak az űrügynökségre...

Félig-meddig hasonló egyébként történt a szovjeteknél is, ott viszont a részletek nem ismertek (lesz róla bővebben szó, röviden: a személyzetett idő előtt visszahozták, pszichológiai és fizikai problémák miatt).

[ Szerkesztve ]

üzenetek