[Re:] [bobalazs:] Hány wattot fogyaszt a Intel i5 4570, Amd Ryzen 2600 alapú konfig? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bambano
(titán)
Blog

"A mire elég 300 Watt cikk újra bebizonyítja hogy jelen konfighoz nem kell erősebb táp.": mindaddig nem kell erősebb táp, amíg menedzselni tudod az indításkori áramfelvételt.

de pssszt... ezt még a nagy táptopicban se tudják.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Hogy érted ezt az indításkori menedzselést?


#92006144
(aktív tag)

Régen a hdd-k rántottak egy komolyat induláskor, de ma már ritkaságnak számít 1-nél több hdd egy átlag usernél.


Dilikutya
(félisten)

A nagy átlagnak régen se volt több.


Cucuska2
(őstag)
Blog

Nálam 3 HDD van, de abból kettő külső tápon lóg, cserébe a tápom is 350W. :D


Thrawn
(félisten)
Blog

Találós kérdés. Hol a logikai hiba ebben a pár mondatban?

"Eközben a Hwinfo64 25W CPU Package Powert mutat. Erre szerintem ne is alapozzunk semmit, hiszen ha csak 25W-os lenne a fogyasztás akkor a mérőnek kb 45W-os értéken kellene hogy álljon."


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Hehe. azt hiszem ki javítom, így jobban érthető lesz.


Thrawn
(félisten)
Blog

Még mindig nem jó :)
A 25W CPU Power Package reális lehet, de ugye nem csak a proci van a konnektorba dugva, hanem az alaplap, a RAM, a VGA stb mind onnan veszi fel a kakaót, ezért látsz 76W-ot üresjáratban.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Ne má. a vgat ha kivonom akkor is 30 wattot zabál az alaplap a ramokkal?

[ Szerkesztve ]


Thrawn
(félisten)
Blog

Az a két memóriamodul 3W-ot eszik kb, az alaplapnak is van fogyasztása (10-15W kb), a 2 SSD se levegővel megy ahogyan a HDD sem, a VGA is fogyaszt üresjáratban, ezenkívül a tápegységednek is van egy ún. hatásfoka, azzal is érdemes lenne kalkulálnod.

[ Szerkesztve ]


dugo_
(veterán)

Chipset ~5W
RAM ~6W
SSD ~2x2W
HDD ~6W
CPU ~25W
GPU ~10W

Szumma ~57W

76W*0,85=~65W (saccolt hatásfok, nem találok görbét a PP10-re)

Kijön az a matek.

[ Szerkesztve ]


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Azt látod hogy 40 Wal nagyobb a fogyasztása az asztalon. Namármost ha 25W lenne az a AmD cpu akkor az intel cpu mennyivel megy? Csak a ram, alaplap, meg a cpu lett cserélve, így kizárásos alapon, ha teszem azt az intel cpu fogyasztana 25W-ot a 39W-ból akkor a maradék 14 W a többi hardverelemre. Ami majdnem reális.
Na mármost ha 25W-ot fogyaszt az AMD a 78ból, akkor hova ment el a többi áram, érted.


nemlehet
(őstag)
Blog

Érdekes az eredmény mert jellemzően a Ryzenre jellemző a jó fogyasztás és többynire az intelek alá szokták mérni. Nemlehet hogy az alaplapon van valami autotuning bekapcsolva? Az néha hajlamos az egekbe tolni a feszt mégha egyáltalán nem is indokolt és akkor elszáll a fogyasztás. Mert igen fura hogy alapjáraton a TDP 2/3-án megy a Ryzen. Nekem R5 2600 van és énnel kevesebbet eszi.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Mint látod, a biosban 84 wattot mérve 34 fokos a cpu. Ha magasabb lenne a hőmérséklet, azt mondanám elképzelhető amit mondasz, és megemelte annyira a feszt. De így elképzelésem sincs, csak azt látom hogy, asztalon terheletlenül 40W-al, max terheléssel 50W-al magasabb a fogyasztása az intel konfighoz képest.
Az intel proci TDPja 84w-ra van minősítve, mondjuk az integrált vga ki volt kapcsolva amikor mértem.

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(titán)

Oké, ez engem is kezd érdekelni. Mit ránt akkorát egy mai gépben, amihez konkrétan már igazítani kell a tápot is? Pelyhes állú gyerekként, mikor nagyban mentek a khm. na, szóval voltak dolgok, akkor igen, ott valóban voltak dolgok.
Nem leszólásnak, vettem már tápos topikra alapozva tápot ami halknak volt beállítva, aztán miután egy teljes szállítmányt megsasoltunk 5-en jutottunk arra, hogy ha ez halk, akkor aki ezt ajánlotta tüzérségben szolgált.

vásárlow: Nálam olykor 3 is van, defaultban csak egy. Biztosan van az a WD black server giga brutál hajócsavar edition, ami indításkor a csillárból is kiszedi a delejt, csak ebből kevesen építenek otthon 10 darabos RAID kötetet. Mikor pörgött a gépház tele HDD-vel meg mentek az írók ezerrel... ó igen. Csak azóta 5-el kevesebb CD meg DVD pörkölőm van a házban és fél tucattal kevesebb HDD ;]

[ Szerkesztve ]


bobalazs
(nagyúr)
Blog

A TDP nem azt határozza meg hogy mekkora egy adott cpu fogyasztása hanem egy hűtés specifikáció, ami azt határozza meg hogy mi az a hűtés ami a dobozra írt értéket hűti.

Thermal Design Power


dabadab
(titán)
Blog

"mindaddig nem kell erősebb táp, amíg menedzselni tudod az indításkori áramfelvételt."

Nincs ami több áramot vegyen fel, mint maxra kihajtva, ráadásul induláskor a GPU (ami a fogyasztás kb. felét adja) nyugiban van, pár wattot eszik.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Ebből kiindulva, simán lehet akár dupla a fogyasztása ha a hőtermelése lehet ugyan akkora mint az intel konfigomnak, ergo a fogyasztás nem egyenlő a hőmérséklettel. Ennyit a tdpről.


snecy20
(veterán)

ergo a fogyasztás nem egyenlő a hőmérséklettel.

Hááát, az biztos. :DD


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Jó de érted, azonos hűtő mellett is lehet a hőmérséklet azonos miközben a fogyasztás nagyon eltérő.

üzenetek