[Re:] [bobalazs:] Hány wattot fogyaszt a Intel i5 4570, Amd Ryzen 2600 alapú konfig? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bambano
(titán)
Blog

"Olyanokról, mint pölö a tápok hatékonysága nyilván nem szeretnél beszélgetni": én erről az egész sztoriról nem szerettem volna beszélni, ami azt jelenti, hogy összerakom, megy. de nem ez történt, tehát lett miről beszélni :)

"Na, most akkor vagy beleraktál ebbe a gépbe 15 darab olyan hálókártyát, amik valamilyen oknál fogva képesek megenni a teljes slot naftáját, ami nyilván hülyeség vagy csak a tápod volt fos.": nem 15-öt, 16-ot... egész pontosan négy kártyán 16 ethernet kontrollert.

hogy a tápom fos-volt-e, nem tudom, új seasonic s12/II-es táp volt, a topicban szokták favorizálni. nem tudom kizárni, hogy az a konkrét példány hibás volt, bár nem hiszem, mert toltam rajta terheléstesztet is és nem volt gond.

azt nem mondom, hogy mindenki tízszeresen tervezze túl a tápját. de azt mondom, hogy ne 10% tartalék maradjon.


Tikakukac
(titán)

én erről az egész sztoriról nem szerettem volna beszélni, ami azt jelenti, hogy összerakom, megy. de nem ez történt, tehát lett miről beszélni :)

Valóban lett miről. Egészen addig nem érdekelne, amíg ezt így otthon zongorázod. Az, hogy erre alapozva teszel javaslatokat, na az inkább érdekes. Mert utána az egyszeri nép gyermeke úgy megy a boltba, hogy sziasztok, van egy alsó-közepes gépem, kérek 1500W-os tápot. Így is sajnos mindenki ezt csinálja. Én meg vazzegh 400W-os full passzívval tolom gyagyára húzott procikkal és középkateges GPU-val.
És ugye mondanom sem kell, hogy mostani esetedben a tápoddal majdnem annyit fűtesz, mint amennyivel a géped eteted, ami ugye megint fűtés :DDD

nem 15-öt, 16-ot... egész pontosan négy kártyán 16 ethernet kontrollert.

Ők hordoznak valamilyen azonosítót is vagy titok? Érdekelne, hogy milyen kártyák ezek. Ha PCI-ok akkor totál mindegy mennyi kontroller van rajtuk, plafon 25W/slot. Kivétel ha valami nagyon magic cuccod van.

hogy a tápom fos-volt-e, nem tudom, új seasonic s12/II-es táp volt, a topicban szokták favorizálni. nem tudom kizárni, hogy az a konkrét példány hibás volt, bár nem hiszem, mert toltam rajta terheléstesztet is és nem volt gond.

Miért ne lehetne hibás a Seasonic? Nekem is volt olyanom ami random lekapcsolt. Egy jó lakatfogót csípjél már fel arra a gépsasra indításnál. Érdekelne most már nagyon mit bír. Mert ami akkorát ránt egy ekkora gépen, hogy behasal egy ilyen jó táp, nos, lehet az egyik ethernet kontroller valójában egy sarokcsiszoló.

azt nem mondom, hogy mindenki tízszeresen tervezze túl a tápját. de azt mondom, hogy ne 10% tartalék maradjon.

Legyen 20. De ne 200.


Chaser
(titán)

most nem azé', de ha 1,5kw-os tápot vettél volna másodjára akkor 1,5kw kell a konfgodnak, és hülyék a tápos topikban?
150w-os deltával úgy kergettem anno c2d k_vadot, h öröm volt nézni, azok pedig tudtak zabálni
amivel indításkori állapotnál számolni kell, az az egyes komponensek max fogyasztása - jenleg cpu és vga szokik' lenni a legnagyobb étvágyú -, bármiféle driver nélkül, ami szabályozná, erre még rá lehet épen számolni x %-ot, de az előbb említett peak terhelhetőség ezt és hasonló eseteket hivatott megoldani
vegyük a zen-s konfigot a gtx 1060-nal, meg egy nvme ssd-vel, egyéb sallang nélkül
vga valós fogyasztása 120w körül, cpu-t nem tudom, de vegyük 120w-nak, ssd 10w, ramok, chipset, integrált csodák 15w, ez 260w, ha cpu és vga is terhelve van, mondjuk 4k v.vágás, szóval az ssd is kapja, konnektorból ránthat ki a gép max 260w-ot, ha vminek mégis megugrik az étvágya, az átmeneti, és nem okoz gondot a tápnak - peak érték -
a tesztben szereplő konfognál ssd fajtájától függően éppen elférhetne kicsivel nagyobb táp is, de ha kommersz sata, azokból kettő eszik loadon 10-ot
meg azért tegyük hozzá, értelmes gyártóknál a 300w 350-et jelent legalább

továbbra is érdekelne, milyen ethernet kártyáid voltak? nem ismerem az új pcie geneket, régieket se ( : de ha 5v-tal is terhelik a tápot a kártyáid, az mai tápoknál már nagyon kis érték ellemzően, ez is lehet egy ok
de az biztos nem igaz, h az 520w nem volt elég a gépednek, az adott táppal volt valami gond, és/vagy alaplap-ethernet-táp trió valamiért nem fért össze

__
jah benéztem, én 400-as bq 10-t vettem ( :


bambano
(titán)
Blog

"És ugye mondanom sem kell, hogy mostani esetedben a tápoddal majdnem annyit fűtesz, mint amennyivel a géped eteted, ami ugye megint fűtés": teszek rá magasról. a gép kiesése sokkal több veszteséget generál, mint amennyit elfűt.

Nem titok, intel i340-t4-es kártyák vannak benne, az lspci szerint 82580-as vezérlővel.

"Miért ne lehetne hibás a Seasonic?": mert több napig teszteltem, és nem sikerült hibát kicsiholni belőle másképp.

két okból nem fogok lakatfogózni:
1. messze van a gép és nem elérhető
2. nincs olyan lakatfogóm, ami egy rövid tüskét képes megmérni. ahhoz valami rendesebb oszcilloszkóp kellene.

"Legyen 20. De ne 200.": nem mondtam senkinek, hogy 200 legyen. De egy 300 wattos csúcsfogyasztású géphez ne 350 wattos tápot vegyen.

(#43) Chaser A tápos topiccal az volt a baj, hogy megkérdeztem, milyen gyártmányú tápot vegyek és erre jött mindenféle válasz, hogy mit csináljak az ethernet kártyáimmal, csak azt nem tudom azóta se, hogy milyen tápot kellett volna vennem.


Chaser
(titán)

nekem is rémlik valami a sztoridból, de még mindig nem tudom annak a csoda ethernetnek a típusát ( :
középterhelés a legjobb egyébként a tápoknak, bár maiaknál max határértékek közelében csökken drasztikusabban a hatásfok, ezért is vettem 400-ast, 200w load körül számoltam a gépet
bár a 2600-nak utánanézek, idle az durva, terhelve 5 maggal elfogadható, bár kevesebbre számítottam - mondjuk az nem derül ki, gyári feszen megy-e, h van turbo, h nincs, v csak átsiklottam fölötte -


Chaser
(titán)

ránéztem néhány tesztre, idle 5x w értékek vannak hasonló vga társaságában, jellemzően egy ssd-vel, a +1ssd és hdd 5.6w.ot eget idle
vagy a gb lap eszik az átlagosnál többet, v valami háttérfolyamat pörgeti a cpu-t - vagy a vga ram órajele mászik fel vmiért -


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Windows 8.1 és 10 alatt is ugyanúgy viselkedik, az értékek egyezőek.
a vga idle órajelen megy ott ahol kell.
a gb lappal meg nem tudom mit kezdjek.

[ Szerkesztve ]


Male
(nagyúr)
Blog

Pedig beírta, ez az a kártya: katt, kemény 4.3W a TDP értéke, tehát ha ebből betett négyet, az 17W... tuti valami más gond volt ott, mert az kizárt, hogy a TDP huszonötszörösét veszi fel.


Tikakukac
(titán)

teszek rá magasról. a gép kiesése sokkal több veszteséget generál, mint amennyit elfűt.

Ha van égetni való pénz, hajrá. Gondolom a táp is került valamennyibe. Na annak egy jelentős része kuka. Bár, ha nem kajára kell, hadd menjen. A miért nem okés, azt majd lentebb.

Nem titok, intel i340-t4-es kártyák vannak benne, az lspci szerint 82580-as vezérlővel.

Akkor ez annyi mint 4*4,5W, legyen 5W, na, tehát 20W. Az köménymag.
150W-ból agyig kivagy. Ergo csúcs-max, atomszéttolva is 15-20% körül van a táp terhelése. Az kiváló. Hogy most mennyit fűtesz hagyján, annál jóval érdekesebb, hogy mennyire tudja vajon sok-sok év után is majd a szabványon belüli feszültségeket ilyen terhelésen.

mert több napig teszteltem, és nem sikerült hibát kicsiholni belőle másképp

Hááát én mindig mindent elhiszek. Okés, villanyos családban nőttem fel, szóval azért a témához jellemzően ifjabb korom óta picit másképp kerülök. Nálad valamilyen nagyon-nagyon spéci dolog lehetett, mert, hogy annak a tápnak 3 ilyen gépet kellene elvinnie 12V-on, az is fix. Az egy igen kretén megoldás, hogy veszek egy tripla akkor PSU-t és akkor után megmondom a tutit.

két okból nem fogok lakatfogózni:
1. messze van a gép és nem elérhető
2. nincs olyan lakatfogóm, ami egy rövid tüskét képes megmérni. ahhoz valami rendesebb oszcilloszkóp kellene.

Persze, meg vigyük be a méréstechnikai laborba. Na ne szórakozz.

nem mondtam senkinek, hogy 200 legyen. De egy 300 wattos csúcsfogyasztású géphez ne 350 wattos tápot vegyen.

Mosogatjuk és kenegetjük itt a szaros pelenkát, amit csináltál az szakmai szempontból, nos. Lekapcsol a FI relé? Kössük ki, nincs a rendszernek semmi baja. Úgy nagyjából ehhez tudnám hasonlítani. Autószerelős példám is van. Cseréljük ki a fél autót, tekerjük fel a harmadik turbót, de az olajkört ne vizsgáljuk meg, hiába ment szét kenési elégtelenség miatt 2 is. Csúcsa a témának a biztosíték patkolás. A gond megoldódik, igaz, hogy a kérdés nyitott marad és sosem tudhatod mi történik majd, de éppen most így jó. Azért ha itt a gép kiesés feljön, mint étel és ezt a megoldást megnézem eléggé nagy a WTF kérdőjel a fejemben, hogy miért így.


bambano
(titán)
Blog

"Gondolom a táp is került valamennyibe.": több eset van:
1. a táp jó. ezt (is) próbáljátok sugallni. ebben az esetben nincs veszteségem, mert a kivett táp megmaradt tartaléknak, bármikor műszaki hiba van más eszközben, van egy tartaléktápom. egyébként is szokott itthon lenni tartalék.
2. a táp nem felel meg ehhez a konfighoz: akkor sincs veszteségem, mert úgyis ki kellett volna venni
3. a táp rossz (most ne firtassuk, hogy általában vagy ez a konkrét): akkor meg nem az a veszteség, hogy vettem bele egy másikat, hanem az, hogy sikerült rossz tápot venni.

szóval az, hogy a táp került valamibe, nem okozott érdemi veszteséget.

"A miért nem okés, azt majd lentebb.": a miért az, hogy összeraktam és nem ment megfelelően.

"Hogy most mennyit fűtesz hagyján": a routerem speckója szerint 2800 watt a max. fogyasztása. Légy szíves saccold meg, hogy ez a gép mennyivel fogyaszt többet, mint a szerinted indokolt, ezt légy szíves állítsd párba azzal, hogy a 3 darab 6 KW-os ups, a max. 2800 W-ra ratingolt router, a négy klíma, meg a másik x darab szerver és egyéb elektromos berendezés mennyit fogyaszt, és akkor légyszíves saccold meg, hogy valójában telibeszarom-e azt a plusz x wattot, amit eredetileg kiszámoltál vagy sem.

"Nálad valamilyen nagyon-nagyon spéci dolog lehetett, mert, hogy annak a tápnak 3 ilyen gépet kellene elvinnie 12V-on, az is fix.": én is így terveztem. de mégse vitt.

"Az egy igen kretén megoldás, hogy veszek egy tripla akkor PSU-t és akkor után megmondom a tutit.": ne terelj. Én nem tripla akkora psu-t vettem, hanem az átlagos fogyasztáshoz képest valószínűleg nyolcszorosat. És nem mondtam olyan tuttit, hogy ekkora túltervezést tegyen mindenki, csak olyat, hogy ne szorosra tervezzen. De nyugodtan linkeld, ha szerinted ez történt. Csak ti fújjátok fel a vélt igazatokat elefánttá.

"Mosogatjuk és kenegetjük itt a szaros pelenkát, amit csináltál az szakmai szempontból, nos": valójában ti csináltátok, amikor nem vagytok hajlandók elfogadni a tényeket. De az az igazság, hogy az, hogy volt egy táp a gépben, azzal nem ment, raktam bele egy másikat, azzal megy, (és nem úgy, hogy egy hét múlva megint leég a turbófeltöltő), az számomra egyértelműen megmutatja, hogy kinek van igaza és kinek a véleményével akarok foglalkozni.

"meg vigyük be a méréstechnikai laborba. Na ne szórakozz": neked van olyan eszközöd, amivel azt a pártizedmásodperces tüskét ki tudod mérni, amit indításkor csinál a kártya? nekem nincs. ha neked se, akkor dolgozz még ezen a fikázáson.

"mennyire tudja vajon sok-sok év után is majd a szabványon belüli feszültségeket ilyen terhelésen.": látod, ez például egy jó kérdés. az első jó kérdésed. na ez pont az, amit hiába kérdeztem a szaktopicban. semmiféle érdemi válasz nem jött ilyen témában. és akkor most már benned is összekapcsolódott az ok meg az okozat, hogy miért szóltam le a szaktopicot. azért szóltam le, mert abban a témában, amiben elvileg jártasak, nekem meg szükségem lett volna tanácsra, nem kaptam semmiféle választ. abban a témában, ami meg nem volt feltéve kérdésnek, jött a sok mellébeszélés.

"Okés, villanyos családban nőttem fel, szóval azért a témához jellemzően ifjabb korom óta picit másképp kerülök.": én meg mezőgazdász családban nőttem fel, akkor ezentúl az agráriummal kapcsolatos témákban írt válaszaimat kritika nélkül elfogadod?


Thrawn
(félisten)
Blog

Na, ez a topik is témánál maradt :D


Dilikutya
(félisten)

Az szép kis router. :)


Tikakukac
(titán)

szóval az, hogy a táp került valamibe, nem okozott érdemi veszteséget.

Ezt te eldöntöd neked mennyire fájt, én csak jeleztem, hogy ez így bukta. Nekem 200Ft is, másnak 2 milla sem tétel.

a miért az, hogy összeraktam és nem ment megfelelően.

Finoman szólva aknás területre merészkedtünk. Menni megy. Éppen földelés nélkül is bátran megcsinálhatod a villanyt a lakásba. Lesz villany, menni fognak a dolgok. Ott van a de. Nem kicsi de.

a routerem speckója szerint 2800 watt a max. fogyasztása. Légy szíves saccold meg, hogy ez a gép mennyivel fogyaszt többet, mint a szerinted indokolt, ezt légy szíves állítsd párba azzal, hogy a 3 darab 6 KW-os ups, a max. 2800 W-ra ratingolt router, a négy klíma, meg a másik x darab szerver és egyéb elektromos berendezés mennyit fogyaszt, és akkor légyszíves saccold meg, hogy valójában telibeszarom-e azt a plusz x wattot, amit eredetileg kiszámoltál vagy sem.

Én meg azt szarom le, hogy neked Paks3 épül fel a ház mögött. Egyszerűen azért méretezünk dolgokat adott helységre, adott gépre, adott áramkörre, mert így optimális. Egy ideje nem néztem tápokat szélsőséges esetekben terhelve, jellemzően nem szeretik.

én is így terveztem. de mégse vitt.

Itt jött volna a miért. Külső betápot a kártyák nem kapnak, csak a 8 pint és a 24-et. Maga az alaplap fogja ezután őket kiszolgálni. Multiméterek becsületére váló X-akta.

ne terelj. Én nem tripla akkora psu-t vettem, hanem az átlagos fogyasztáshoz képest valószínűleg nyolcszorosat. És nem mondtam olyan tuttit, hogy ekkora túltervezést tegyen mindenki, csak olyat, hogy ne szorosra tervezzen. De nyugodtan linkeld, ha szerinted ez történt. Csak ti fújjátok fel a vélt igazatokat elefánttá.

Te se terelj. Most már van átlag fogyink, plafonunk, nem bírta el és még ezer másik kifejezésünk. Még az első hsz.-ben megfogalmazottat sem sikerült kiveséznünk, mert fejjel rohantál a falnak. Ne szorosra. Ezt senki sem vitatta. Azt már annál inkább, ahogyan eljutottál ide. Az meg még mindig kérdés, hogy akkor mennyi az annyi. 150W nagyon plafonra nálad az 500 kevés lett. Felmentél több, mint másfélszer ekkorára még innen is. Kevés logikai érzékem azt mondja, hogy ha állításod szerint a tápod jó volt, de ehhez kevésnek találtad, akkor legalább tripla túltolást javasolsz másoknak is. Mert hiszen a tapasztalatod jelenleg annyi, hogy egy háromszoros teljesítményű táp kevés volt. Mondd, hogy valahol elsiklottam afölött, amire alapozva akkor cselekedtél.

valójában ti csináltátok, amikor nem vagytok hajlandók elfogadni a tényeket. De az az igazság, hogy az, hogy volt egy táp a gépben, azzal nem ment, raktam bele egy másikat, azzal megy, (és nem úgy, hogy egy hét múlva megint leég a turbófeltöltő), az számomra egyértelműen megmutatja, hogy kinek van igaza és kinek a véleményével akarok foglalkozni.

Nem írtam egy hetet. Ezt te költötted hozzá. Ha 1 év akkor 1 év. Ha 2 akkor 2. Nem ez a lényeg. Hogy ebből kinek mit mutat meg a micsoda... max azt, hogy szereted átkölteni azt, amit mások írnak.
Az, hogy alapvetően nem foglalkoztál a gonddal és utána a szőnyeg alá söpröd egy ilyennel a dolgot, az tényleg egy dolgot mutat meg. Tojsz te erre magasról, csak szokáshoz híven addig vered a tamtamot, amíg vagy fel adja a másik fél vagy valahogy valamilyen irgalmatlan nagy ferde ívvel be nem bizonyítod, hogy de, ezt jól csináltam, ez így jó, értek hozzá. Ehhez is.

neked van olyan eszközöd, amivel azt a pártizedmásodperces tüskét ki tudod mérni, amit indításkor csinál a kártya? nekem nincs. ha neked se, akkor dolgozz még ezen a fikázáson.

Kártya? Milyen kártya? Kit érdekel a kártya? Neked csak a kártyákat látja el a táp és külön van egy táp ami minden mást? Bőven lehet mérni a kis tápocskát. Ha ott megjelenik erre a konfigra 2A, vendégem vagy egy bármire.

látod, ez például egy jó kérdés. az első jó kérdésed. na ez pont az, amit hiába kérdeztem a szaktopicban. semmiféle érdemi válasz nem jött ilyen témában. és akkor most már benned is összekapcsolódott az ok meg az okozat, hogy miért szóltam le a szaktopicot. azért szóltam le, mert abban a témában, amiben elvileg jártasak, nekem meg szükségem lett volna tanácsra, nem kaptam semmiféle választ. abban a témában, ami meg nem volt feltéve kérdésnek, jött a sok mellébeszélés.

Ööö, azért nem kaptál választ, mert egyfelől ez qrva sok tényezős egyenlet lesz, másfelől, mert ki az az állat, aki egy tartós és elvben rendelkezésre álló cuccot bíz egy ilyen megoldásra, ahelyett, hogy megkeresné a hibát. Megint az van, hogy van egy hibám, próbálkoztam valamivel, működik, magyarázzátok meg akkor. Meg jósoljatok is. Mert az így megy. Nem így megy.

én meg mezőgazdász családban nőttem fel, akkor ezentúl az agráriummal kapcsolatos témákban írt válaszaimat kritika nélkül elfogadod?

Valószínűleg igen, bár az apa ág volt a villanyos, az anyai földművelés és állattartó... lápos ez is, de az erősen gépesített mezőgazdiban szerintem igen hallgatok rád.
Nem vagy suta gyerek, csak iszonyatosan nehezedre esik elfogadni, ha másnak igaza és felrója neked ha hülyeségeket csinálsz vagy beszélsz.


bambano
(titán)
Blog

"Kevés logikai érzékem azt mondja, hogy ha állításod szerint a tápod jó volt, de ehhez kevésnek találtad, akkor legalább tripla túltolást javasolsz másoknak is": amíg nem mutatod meg, hogy hol írtam olyat, hogy más is triplázzon, addig nem tudom a vitát érdemben folytatni.

konkretizálom a problémát: megkérdeztem, hogy milyen tápot?
lehetséges jó válasz (amit más esetben többször is láttam):
- eladtunk 100 darab x márkájú tápot, a felét visszahozták
- eladtunk 100 darab z márkájú tápot, egyet se láttunk gariban belőle.
- szerintem vegyél (mittomén) fsp-t.
megkapott valódi válaszok:
- csereberéld a hálózati kártyákat
- rakd át másik gépbe
- stb.

arra a kérdésre, hogy milyen tápot, hol válasz már, hogy rakd át másik gépbe?

"Nem írtam egy hetet. Ezt te költötted hozzá.": megint mellébeszélsz. arra a mondatodra, hogy #49 "tekerjük fel a harmadik turbót, de az olajkört ne vizsgáljuk meg, hiába ment szét kenési elégtelenség miatt 2 is" teljesen adekvát úgy hivatkozni, hogy "és nem úgy, hogy egy hét múlva megint leég a turbófeltöltő". próbáld meg követni a vitát, amiben részt veszel.

"150W nagyon plafonra nálad az 500 kevés lett.": nincs bizonyíték rá, hogy 150W a plafon. pontosan erről szól a történet, hogy folyton kevered a normál működés alatti áramfelvételt az indítási árammal, miközben te is elismerted, hogy vinyóknál volt ilyen jellegű probléma. azt nem értem, ha elismered, hogy vinyónál volt, miért nem ismered el, hogy más alkatrészben is lehet?

egyébként meg ne erőlködj, szabványos, legális boltban legálisan engedélyezett alkatrészekből normálisan összerakott gép esetén nem fogom tömeggyilkosnak képzelni magam, akármennyire is tolod az ilyen mellébeszéléseket, hogy "kössük ki a fi relét". nem vétettem olyan hibát, ami a fi relé kikötésével egyenértékű.

"iszonyatosan nehezedre esik elfogadni, ha másnak igaza ": én meg azt látom, hogy nektek esik nehezetekre, hogy nem értettétek meg a problémát, és próbáljátok indokolatlanul védeni a mundér becsületét. szólok, hogy nem jött össze.


Chaser
(titán)

irreális az az érték, lehet a bios-szal van gond, azt nem tudom

Male
akkor nem láttam
elég egyértelmű hogy vagy táp defekt volt, vagy valami inkompatibilitás - it-ben semmi nem lehetetlen -, de h nem a táp volt a kevés az biztos


Tikakukac
(titán)

amíg nem mutatod meg, hogy hol írtam olyat, hogy más is triplázzon, addig nem tudom a vitát érdemben folytatni.

Naaaaaa, tudsz te ennél többet is :B "És nem mondtam olyan tuttit, hogy ekkora túltervezést tegyen mindenki, csak olyat, hogy ne szorosra tervezzen." Ezt írtad le. Igaz? Igaz. Mi a szoros definíciója neked? Erre 50 hsz. óta nem kaptunk még konkrét választ, csak kerülgeted a kását. Így sajnos nekem kell kifundálnom, ezt neked mit is jelent. Mivel a jóindulattal is 150W-os konfigra ráraktál egy elvben hibátlan háromszor nagyobb kakaót is bíró tápot, amivel nem indult el a gép, így azt gondoltad, ez kevés neki, nem indult el vele. Igaz-e? Igaz hát. Vettél egy az eredetinél is jóval nagyobbat és azzal ment. Másoknak pedig azt javaslod ne tervezzenek szorosra, mert az nem jó. Mivel b@sztál bármit is kimérni, így neked most az a példád van meg, hogy a konfig teljes fogyasztásának minimum a triplájára kell méretezni a tápot, de inkább többre, hiszen nálad is kevés volt.
Ennyi infót adtál meg, ebből ez a sztori jön le. Bocsi, ha nem tetszik, de ez sajnos így van.

konkretizálom a problémát: megkérdeztem, hogy milyen tápot?
lehetséges jó válasz (amit más esetben többször is láttam):
- eladtunk 100 darab x márkájú tápot, a felét visszahozták
- eladtunk 100 darab z márkájú tápot, egyet se láttunk gariban belőle.
- szerintem vegyél (mittomén) fsp-t.
megkapott valódi válaszok:
- csereberéld a hálózati kártyákat
- rakd át másik gépbe
- stb.
arra a kérdésre, hogy milyen tápot, hol válasz már, hogy rakd át másik gépbe?

Ez egy baromi jó válasz, sőt, a legjobb válasz. Számodra ez lett volna a legegyszerűbb. Most mondják azt, hogy vidd el egy felszerelt laborba és tölts el felette 2-3-4-20000 órát, hogy megtaláld miért lehetett a hiba? Titkot árulok el: ha pl. nem hajlandó egy desktop képet adni és nem integrálttal fut, első körben átdobáljuk a VGA-t egy másik gépbe. Ez egy 2 perces művelet, hacsak nem monoblockos a kártya és szinte azonnal kiderül, hogy a VGA-e a ludas. CPU és RAM tényleg 1-2 pillanat alatt megvan. Alaplap a végső. 99.999%-ban ez elegendő is. Fél óra alatt megvan az egész. Az, hogy egy kondi vagy ellenállás ment ki vagy random CPU pin görbült-e el, kit érdekel? Majd ráér vele foglalkozni a szerviz vagy a munkaállomáson a srácok.

"Nem írtam egy hetet. Ezt te költötted hozzá.": megint mellébeszélsz. arra a mondatodra, hogy #49 "tekerjük fel a harmadik turbót, de az olajkört ne vizsgáljuk meg, hiába ment szét kenési elégtelenség miatt 2 is" teljesen adekvát úgy hivatkozni, hogy "és nem úgy, hogy egy hét múlva megint leég a turbófeltöltő". próbáld meg követni a vitát, amiben részt veszel.

Ugyanezt javaslom neked is. Na ess akkor neki megint, aztán hivatkozzál a nagy lyukra, amit próbálsz betömni az én példáimmal kiforgatva

"150W nagyon plafonra nálad az 500 kevés lett.": nincs bizonyíték rá, hogy 150W a plafon

Tudom, tudom. Neked pecsétes papír kell komponensekre lebontva mi mennyit fogyaszt minimum 3 laborból. Hagyjál már a pcsába a hülyeségeiddel :DDD Bszod, egy fogyimérőt sem akartál rádugni még arra a foskazalra, aztán még én bizonyítsam neked, mennyit eszik a szutykod. Hagyjál már lógva.

pontosan erről szól a történet, hogy folyton kevered a normál működés alatti áramfelvételt az indítási árammal, miközben te is elismerted, hogy vinyóknál volt ilyen jellegű probléma.

Probléma ezzel sosem volt. Ezek így működnek. Tudod mikor volt gond? Mikor írtam 8 lemezt egyszerre és a gép belsejében levegő nem volt, annyi vinyó pörgött benne, nekem meg éppen elbírta a tápom az egészet. Ha valaki itt valamit kever, az te leszel. Az én példám a sarka volt a mindenségnek. A tied pedig körülbelül onnan 3 fényévnyire lehet, amit még megugrottál pár galaxissal jobbra.
Kedvedért előszedtem egy WD Black 2TB adatait, csak, hogy végre lássunk igazi talpas számokat.
Ez egy eleve jól zabáló régi Black vinyó, majdnem kereken 10 éves korral, 4 darab 500 Gigás tányérral. Szóval fogyasztás szempontjából nagyjából a plafon, amit egy HDD-ből ki bírsz verni. Ez indításnál 13.92W-ot puszikál be. Maximális terhelésen 10.7W a tető. Nincs 4W a diffi. Akkor most ezt átszámolhatod nyugodtan tápra, hogy micsoda ampereket akaszt rá a HDD ilyenkor arra a szutyokra.

azt nem értem, ha elismered, hogy vinyónál volt, miért nem ismered el, hogy más alkatrészben is lehet?

Mert olyan qrva nehéz felfognod, hogy ez nem a fater 2,5Kw-os flexe, ami megrántja a lámpát a konyhában még lágyindítóval is. Hány darab motort találsz a desktopodban? Ezek mekkora teljesítményre képesek és mekkorák? Érted már? Minden másnak az indítási áramfelvétele annyira közel van a használati maximálishoz, hogy wattokban nagyon plafon 1 számjegyet talán ki tudok erőszakolni, de ha hozzádobom a többi eseményt, ami egy prime95 alatt bekövetkezik, én még erre sem adnék sokat.

egyébként meg ne erőlködj, szabványos, legális boltban legálisan engedélyezett alkatrészekből normálisan összerakott gép esetén nem fogom tömeggyilkosnak képzelni magam, akármennyire is tolod az ilyen mellébeszéléseket, hogy "kössük ki a fi relét".
nem vétettem olyan hibát, ami a fi relé kikötésével egyenértékű.

Megnyugodtam. Csupán csak szakbarbárkodsz és hajtod a semmit, utána osztod az észt a szintén nagy semmire. Ez itt a velős egyenes igazság. És aki képes ilyesmire, az sajnos sok más huncutságra is. Ez nem mellébeszéd. Ez a tapasztalat. Sajnos.

én meg azt látom, hogy nektek esik nehezetekre, hogy nem értettétek meg a problémát, és próbáljátok indokolatlanul védeni a mundér becsületét. szólok, hogy nem jött össze.

Én sem ma kezdtem itt az ipart, volt egy régebbi nickem is. Pontosan tudom, hogy ebben a harcban itt ha összeülne a fél villanykar és informatikus gárdája a műszerészekkel karöltve, neked az sem lenne elég. Sosem elég :N


bambano
(titán)
Blog

szerintem te nem figyelsz arra, amit írok, így nem látom értelmét, hogy a valóság helyett az álmaid ellen kardozzak.


Tikakukac
(titán)

Egyem a zúzádat. Nem figyelnek arra, amit írsz? Tőkre szomorú lettem. Majd legközelebb talán ha már házhoz mész a lófütykösért legalább kicsit átgondolod van-e értelme.
Vagy marad a szokásos elsunnyogás. Egy dolgot sajnálok: az első és legegyszerűbb kérdésre még 10000 karakter leütés után sem sikerült választ kapni. Ami rekord esélyes szvsz.
Na, jó éjt!


bambano
(titán)
Blog

majd ha megmutatod, hogy hol írtam 3x-os túltervezést tanácsnak mások számára, akkor folytatjuk. én tudom: álmaidban.


Tikakukac
(titán)

Csacsi öreg medvém. Látod, ha leírtad volna mennyit is kell rászámolni, meg hogyan is kell "menedzselni" egy ilyen brutális gépsas indításkori áramfelvételét akkor konkrétan, ez az egész topik totálisan ki lenne most dögölve. :D De mivel lóhalálos fingod sincs neked sem, mert a témához sincs semmilyen közöd, így mellébeszélsz, terelsz, mindenféle hülyeségeket dobálsz a másikra és elslisszolsz a válaszok elől. Csakis azért, mert akkora az az ego, hogy nem bírod bevallani, hogy igen, egy olyan témában próbáltál belefingani a 0-ás lisztbe, amibe lehet nem kellett volna.
Ehhez képest a 60. hsz.-nél tartunk és még mindig nem tudtad egyetlen konkrét számmal sem alátámasztani vagy érvelni a topiknyitódban leírtak mellett, pedig már prezentáltam neked elég konkrétakat is, amivel tudnál dolgozni.
És még mindig nem érted meg, hogy miért hajtogatja mindenki ezt a tripla túltervezést és honnan jött. Pedig ezt is leírtam szépen pontról pontra. Nem hagytál más opciót.

"de azt mondom, hogy ne 10% tartalék maradjon."

Ennyit bírtál kinyögni. Semmi mást. Semmit. És mivel mondani mondasz dolgokat, sőt, írni is írsz dolgokat, mert hát ugye mit csinálna az ember, ha nem megmondaná a tutit bármilyen szakmai megalapozottság nélkül, a felső plafont csak az alapján lehet megsaccolni, hogy mit csináltál a saját "tesztedben". Ott pedig betoltál egy akkora tápot egy konfigra, amiről elmenne majdnem fél tucat is. Mert a táp volt alulméretezett. Legalábbis szerinted. Ezt, hogy mire vélted, senki sem tudja, ez még mindig titok.

Álmaimban egyszer, csakis egyetlen egyszer látnám végre, hogy beismered, ha tévedtél vagy éppen hajlandó lennél legalább kicsit lejönni a trónról. De nem.
Fentebb ezért írtam, amit. Ha egy előadónyi fizikus és matematikus lenne előtted, akkor sem ismernéd be. Elismerem a tudásodat sok szakterületen, de ezzel most pont nagyon mellé lőttél. Most meg csucsu, OFF end, így is le kell moderálni ezt az egészet basszus.


#90088192
(senior tag)
Blog

Ne haragudjatok, de a hőmérséklet maga nem értelmezhető egy az egyben watt-r ezert nem jön ki a matek sehogy sem a TDP-vel.

Ha ugyan azt a hűtőt használod, ugyan azon a szobahőmérsékleten, és ugyan azon a fordulatszámon akkor lehetne csak összehasonlítani a hőmérsékleteket de akkor is csak sacc per kb mert a processzor maga hőleadást végez minden irányba, es a processzorok tokozása nem egyezik meg :R

Az hogy mi lesz a felhasznált energiával és milyen arányban, azt meg a Villamos energia bemenet és Villamos energia kimenet hányadosának reciproka 100-al megszorozva adja meg adja meg mint %(Hatásfok leánykori nevén) :R

Kerek mindenkit ez ügyben merüljön bele egy kicsit a mérés technikába mert így ez egy kicsit siralmas :R

[ Szerkesztve ]


emvy
(nagyúr)

Milyen állítással vitatkozol?


#90088192
(senior tag)
Blog

A hőmérséklet különbségekkel amit felhoztatok, nem összehasonlítható ebben a formában erre akartam kilyukadni.
Ahogy írták mar, az egyes komponensek közti hóközlestől is függ, meg ezer dologtól, a végső mérhető hőmérséklet(Meg ugye az is kérdés, hogy mar maga a mérési eljárás sem azonos a 2 CPU eseteben, vagyis infra kamerával kellene megvizsgálni a 2 versenyzőt stb)

Es azért hoztam fel a hatásfokot, mert a TDP csak azzal együtt értelmezhető, ha mar az elektromos teljesítményt vizsgáljuk.

Mert anélkül csak tippelni lehet mennyi alakul hővé(mennyi a disszipáció).

Remélem így vége lesz ennek a véget nem erő lózungokkal telített TDP abajgatásnak :K


emvy
(nagyúr)

Oké, szóval nem velem, jó. :) A processzornak egyébként gyakorlatilag nincs kimenő teljesítménye, a teljes felvett teljesítmény hővé alakul.

[ Szerkesztve ]


#90088192
(senior tag)
Blog

"egyébként gyakorlatilag nincs kimenő teljesítménye"

Na ez a része a dolognak ami bizonyítást igényelne, hiszen a DDR memória specifikációt megnézve, az adott típusnak( 1-2-3-4-5 stb) hány ciklusonként kell frissíteni? Akkor meg nem írtuk vagy olvastuk pl. aztán ugye mar a CPU-ba van integrálva a a PCI-e interface is, és hova tovább USB is.

Vagyis VAN kimenő elektromos teljesítmény, is amit jó lenne belekalkulálni mert azért nem elhanyagolható hanem 1-5% biztos van az is(Nem tudom sejtem). :R


Male
(nagyúr)
Blog

Fura a dolog, azóta ránéztem, a 3.3V-os ág is bőven elég kellett, hogy legyen.
Ami lehet: a 12V két ágra osztott ennél a tápnál... lehet, hogy az egyik ág a VGA tápcsatira megy csak ennél, amit ő nyilván nem használt, így igazából máris 240W csak amiből gazdálkodhat 12V-on. Persze vinyók nélkül, az össz 17W-ot evő kártyákkal ennek még mindig simán elégnek kellett volna lennie.


emvy
(nagyúr)

A CPU-ba integrált vezérlő nem jelenti azt, hogy a vezérelt eszközt a CPU látja el táppal.


#90088192
(senior tag)
Blog

Örülök, hogy felhoztad :R

akkor csak az ALU teljesítményét mérjük a Co Processzor nélkül, vagy a Cache is beleszámít vagy sem, a I/O vagy a ringbusz kell-e a számításokba vagy éppen a regiszterek? Időzítő áramkor vagy éppen a számlálok?
Külön számítjuk az instrukciókat a memória vezérlő fele és külön a PCI-E fele?

Mit tekintünk Processzornak jelenleg, és akkor hogyan mérjük egyáltalán a fogyasztását?

Minél többet kérdezünk annál nagyobb lesz a bizonytalanság :K


emvy
(nagyúr)

Szerintem osszevissza beszelsz. Az ALU-hoz a CPU labain keresztul megy a tap. Egy PCIE eszkozhoz meg nem. A DRAM-nal ugyanez a helyzet, a modulok tapja nem a CPU-n keresztul erkezik.

A processzor fogyasztasat ketfelekeppen lehet definialni:
- a ho, amit disszipal
- az energia, amit a labakon keresztul felvesz

A CPU-k eseteben a ketto lenyegeben megegyezik (lehetseges, hogy van 1% kulonbseg a ketto kozott, de inkabb kevesebb).

> hiszen a DDR memória specifikációt megnézve, az adott típusnak( 1-2-3-4-5 stb) hány ciklusonként kell frissíteni

Ezt ugy irod, mintha a refresh-hez szukseges energia nagyresze a CPU felol erkezne.

[ Szerkesztve ]


#90088192
(senior tag)
Blog

Várj egy kicsit, EN a vezérlőről beszelek, vagyis a I/O egység biteket billent át a vezérlőbe ami energiába kerül, ergo villamos munka.

Ugyan ez a cache sem volt mindig szerves része a CPU-nak, vagyis akkor most mi a határ, melyik vezérlő része és melyik nem?

Az hogy a CPU az amit belerakunk a foglalatba, akkor az összes inputot és output játszik ugye?

Vagyis a Memória vezérlő, kiadja az ukaszt(meg az energiát) a Memória fele(Mivel a MEM vezerlo a CPU-ban lakozik, és oda vannak egyenest bekötve a memóriák) hogy valamit tenni kell.

Ezert írom TE mire szeretnél kilyukadni?

Arra hogy nincs villamos úton mérhető kimenet? Ne viccelődjünk mar kérlek, ezert volt felhívás a meréstechnikára.

Először is értsük meg az információ továbbításához is Energiára van szükség(Villamos munkavégzés), vagyis a kimeneten mérhető villamos teljesítménynek kell megjelennie.

Ezek a kimenetek pl PCI-e sávok, Mem vezérlő stb ami bele van integrálva a CPU-ba, ez nem azt jelenti, hogy mi most az 5V leadott teljesítményét vizsgáljuk az USB portnak, hanem azt amit a CPU-ban az ALU-hoz csatlakozó I/O egység kiad magából pl .

Igy mar érted mire gondolok?


emvy
(nagyúr)

> Először is értsük meg az információ továbbításához is Energiára van szükség(Villamos munkavégzés), vagyis a kimeneten mérhető villamos teljesítménynek kell megjelennie

Ez közelít a nullához az óriási bemenő impedanciák miatt. Tehát ha egy CPU felvesz mondjuk. 100 ampert 1 volton, akkor abból esélyesen 99 watt disszipacio lesz, és extrém kevés kimenő elektromos teljesítmény.

Majd keresek egy konkrét doksit, de szerintem nem vagy tisztában a nagyságrendekkel.

Egyébként végig a tokozason belüli disszipaciorol beszéltünk, tok mindegy, h épp mi van a die-on.

[ Szerkesztve ]


bobalazs
(nagyúr)
Blog

+(#45) Chaser

(#13) nemlehet

Na meg van a ludas, a +2 HDD, +ssd, hangkártya, meg 3 ház venti, tette ki a +18-20W-os különbséget.


wwenigma
(Jómunkásember)
Blog

Nekem streamelés és jatek kozbe 320W*. Hupsz. :P

*monitorral

[ Szerkesztve ]


bobalazs
(nagyúr)
Blog

258Watt 1.35Von 4 Ghzen. :DDD vga rákapcsolt, Zsupsz elszállt mint a győzelmi zászló :DDD


#90088192
(senior tag)
Blog

Ez is rendben, akkor viszont a nagyságrendekről, ha van doksid azt mar az elején oda adhattad volna, hiszen ezt kertem :R

Akkor legyen ennyi :)

üzenetek