[Re:] [djculture:] A nálunk árult márkás élelmiszerek minősége sokkal rosszabb. - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


nemlehet
(őstag)
Blog

Persze van ilyen is, vannak akik pályáznak, de mégis úgy tűnik, hogy EU-s szinten nem valami versenyképes a magyar mezőgazdaság. Vannak kivételek meg szezonális termékek (pl cseresznye, meggy nagyon megy amikor szezonja van, északra viszik kamionszám)

Az egész problémát jól jelzi, hogy a Michelin csillagos magyar éttermek marokkóból, meg spanyolból hozatják a zöldséget, krumplit. Egyszerűen nincs olyan magyar gazdaság ami garantálni tudná, hogy nah egész évben tudok neked a kívánt minőségben szállítani. Marokkóban meg van. Ez a probléma...

Persze el lehet ütni az egészet azzal, hogy nemzetrontó urizálás az egész, miért nem jó marcsi néni burgonyája, de azért valamitől árulkodik.


mattew
(tag)

Véleményem szerint a probléma a következő:
A boltokban/vendéglátóipari intézményekben kapható áruk minősége folyamatosan csökken, mivel az emberek elsősorban az olcsó termékeket keresik. Ezért lassan egyre kevesebb minőségi termék kapható (illetve csak lényegesen drágábban, mint amennyit a minőség javulása megengedne), annak ellenére hogy van olyan réteg, amely erre tart igényt. Ha ezt a vásárló (mi) nem teszi szóvá, akkor ez a tendencia folytatódik.

A vásárlóknak tudatosítaniuk kell(ene), hogy a minőségibb termékekért hajlandóak ARÁNYOSAN többet fizetni. Ellenkező esetben az olcsó termékek még rosszabbak a jó termékek pedig megfizethetetlenek lesznek. Viszont jelenleg az a tendencia mutatkozik meg, hogy a pék megsüti a legolcsóbb kenyeret a leggyengébb lisztből és adja x összegért, az a kenyér ami pedig a közepes lisztből készül (tételezzük fel másfélszer annyi idő és drágább alapanyag kell az elkészítéséhez) dupla annyiba kerül. Így olcsójános is rosszul jár (ő kénytelen az olcsóbbat megvenni) és tudatostamás mosolya se lehet felhőtlen (ő kénytelen a minőségibb termékért jóval többet fizetni mint amennyi indokolt lenne). Ha nem szeretnénk hogy csak az 500 forintos "hamburger" és a +10000 forintos gourmant menü maradjon akkor időről időre jelezni kell a gyártók felé azt az igényünket, hogy hohó mi itt középen is ennénk valamit mondjuk 2500-ért.

A legnagyobb probléma a csináld magad elmélettel, hogy ha valaki reggel 1 órát utazik a munkahelyére, ott 8 órát dolgozik 1 órát utazik haza, 1 órát sportol, mondjuk másfél órát tölt evéssel és tisztálkodással, mellé még aludna 8 órát annak kb 3 óra szabadideje marad hétköznap (és még nem számoltuk a gyerekeket és a családot). Ha hozzávesszük, hogy az illető nem szeret főzni akkor valószínűleg nem szeretne ebből a viszonylag kevés szabadidejéből arra áldozni, hogy maga főzzön (illetve teremtse elő az ehhez szükséges hozzávalókat, mivel a késztermékek nagy része elérhetetlen/ehetetlen). Mivel én kb fél óra alatt sütöm meg az 1 embernek való bécsi szeletet, ezért nekem jobban megéri ha egy szakácsra bízom azt, aki mondjuk 10-et is elkészít ennyi idő alatt (gyakorlat+eszközök). Namost ha ő csak a leggyengébb húst használja jó vékonyan sok prézlivel, viszont én mondjuk tiszta friss mellehúsából kérném kevés prézlivel akkor mindketten hoppon maradunk (én nem eszek ott, így kénytelen vagyok megsütni magamnak). Ha viszont szólok a szakácsnak, akkor olyan kompromisszum köthető mivel mindketten jól járunk

Ezért tartom szükségesnek, hogy a vásárló jelezze igényét a minőségi termékekre IS.

[ Szerkesztve ]


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Nutellát még csak-csak, de normális csokoládét nem igazán könnyű csinálni otthon. Pl. hogy oldod meg a hűtést-temperálást, a kakaópor és a cukor finomra őrlését, a konsolást, stb.?


Blindmouse
(senior tag)
Blog

Jelezve volt. A Staropramen egy nagyon jól fogyó sör volt MO-n. Mert nem magyar volt, kukoricadarából meg nem oda illő anyagokból. Mi volt a válasz rá? Elkezdték otthon kukoricából gyártani, és olyan moslék lett mint a többi.
És akkor a Straro nem is egy hűde kiemelkedő sör.


mephi666
(nagyúr)
Blog

pedig szerintem a staro egy igen jó sör... volt... vagyis amit cseheknél kapni, az valószínű még mindig jó, de amióta a hazairól eltűnt az "import" felirat és kukoricával megnyomva főzik, azóta nem veszek :( szeretem a sört... viszonylag sokat is ittam, de eljutok lassan oda, hogy inkább kevesebbet/ritkábban, de akkor importat és jót :K esetleg hazaiból kisebb főzdék termékeit, amik ugyan drágábbak, de élvezettel iszom... pár hete pár üveg valami csatosüveges bajor sört is vettem: kb 500huf/üveg volt, de jól is esett... meg most ott a hűtőben hétvégére elegendő schwarz oettinger... az is finom

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

A staroprament tenyleg tonkretettek, pedig regen finom sor volt.


viharhozo
(addikt)

Komolyan az meri a magyar mezogazdasag versenykepesseget, h van-e olyan kerteszet, ami kepes ellatni egy Michelin-csillagos ettermet?


Dilikutya
(félisten)

Bár nekem sem ízlik a hazai Staropramen, de kukorica nincs benne. Sőt, még jobb is, mint az a világos Krusovice, amit a Heineken importál. A régi import világos jobb ízű, de azt azóta a Spar is csak mutatóban forgalmazza.


Apollyon
(Korrektor)

Úgy látszik nem értetted meg amit írtam, vagy csak félreolvastad mert nutella ragadt a szemedbe. Úgy kellett volna érteni, hogy házilag is el lehet készíteni, minden bizonnyal egészségesebben, mintha a boltit vennéd. Ennek mondjuk azért is lenne jelentősége, hogy ne 60 évesen murdelj meg, mert egész életedben csak mocskot ettél.


dabadab
(titán)
Blog

"Úgy kellett volna érteni, hogy házilag is el lehet készíteni, minden bizonnyal egészségesebben, mintha a boltit vennéd."

És minden bizonnyal egészségtelenebbül is, meg pont úgy is, meg a "bolti" (ha nem konkrét termékről van szó) is elég nagy szórást mutat, meg azért akadnak problémák,ha az egészet egyetlen "egészségtelen" mérőszámmá akarnánk redukálni.

Ezt a mondatot olvasva van egy olyan érzése az embernek, hogy úgy képzeled, hogy az élelmiszerüzemekben ott van egy "egészségtelen adalékadak" nevű zsák és sátáni kacaj közepette azt szórnák a készülő élelmiszerbe - ez azért nyilván nem így van.


NOVGAB
(csendes tag)

Hát azért nem csak Németben olcsóbb és jobb minőségűek a termékek 320ft idekint a Knorr fix alap (Lengyelországból behozott termék)


Dilikutya
(félisten)

Kevés "A világ titkai" bejegyzést olvasol a Facebook-on. Onnan megtudnád, hogy az árnyékkormányok és a gyíkemberek pontosan ezt teszik. ;]


Apollyon
(Korrektor)

Akkor rossz érzésed van.

"Ezt a mondatot olvasva van egy olyan érzése az embernek, hogy úgy képzeled, hogy az élelmiszerüzemekben ott van egy "egészségtelen adalékadak" nevű zsák"

Nem én képzelem úgy, hanem a gyártók teszik azt, hogy megpróbálnak mindent a lehető legspórolósabban kihozni úgy, akár a minőség rovására is, hogy még mindig megvegyék a szarjukat a vásárlók.

Mondjuk speciel nem vagyok benne biztos hogy pont a nutellát meg lehet-e egészségesebben oldani otthon, de cukor és cukor között is van ám különbség. Meg mintha édesítőszerek is léteznének. Ettől függetlenül a nutella is egy hulladék, a külföldivel együtt. Szóval majd a jövőben két infarktus vagy inzulininjekció között majd elgondolkodhattok ezen a gyíkemberekkel.

[ Szerkesztve ]


fordfairlane
(veterán)

Az egész problémát jól jelzi, hogy a Michelin csillagos magyar éttermek marokkóból, meg spanyolból hozatják a zöldséget, krumplit. Egyszerűen nincs olyan magyar gazdaság ami garantálni tudná, hogy nah egész évben tudok neked a kívánt minőségben szállítani. Marokkóban meg van. Ez a probléma...

Már miért lenne ez probléma? Ott jóval könnyebb télen nyáron termeszteni, mint nálunk. Nem véletlen, hogy ilyenkor a nem-mislencsillagos Tescoban is spanyol-, meg marokkói paprika és paradicsom kapható. Nálunk is meg lehet valósítani, csak épp nem elég költséghatékony egész télen fűteni hatalmas fóliasátrakat. Ez akkor nem lesz probléma nekünk, meg a többi európai országnak, ha majd mi is a mediterrán övhöz fogunk tartozni.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

Mondjuk friss paradicsom télen is kellhet, a téli fóliás paradicsomnak meg semmi íze nincsen. Nyáron itt sem kapni marokkóit. A lengyel tejet (nem feltétlen minőségbeli szempontok miatt) nagyobb bajnak tartom, szerencsére a saját fogyasztásom nagy része termelői ma már ismét.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem a spórolás a cél önmagában.

Olyan termékeket dobnak piacra, amit a vásárlók meg fognak venni.
A vásárlók még önmaguknak is ellentmondó igényeket támasztanak.

Legyen tartós, félnap után, ne kelljen kidobni. Az állaga maradjon meg. Ne legyen cukros, de azért maradjon édes és zamatos.

Mit tesz a gyártó.
Négyféle cukrot használ. Tele nyomja stabilizátorral az élelmiszert. Ízfokozóból sem spórolhat.
A 0.1% zsírt tartalmazó élelmiszernek kell valami ízt adni. Megy bele só, cukor és a mesterséges ízfokozó.

Az lehet, hogy Magyarországon néhány gyártó helytelenül ismeri fel az érdekeit és spórol, de az hosszútávon piacvesztéshez vezet.

A cukor nem élelmiszer, hanem ízfokozó anyag. Ennek megfelelően kellene használni. És nem nagyon váltható ki édesítő szerekkel, mert az édesítő szerek még kedvezőtlenebb élettani hatásokat produkálnak.
Az, hogy cukrozatlan élelmiszert alig lehet kapni, nem a spórolás jele. Egyszerűen ezt veszik jobban a fogyasztók.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Nutellaban torok mogyoro, kakao, zsiradek es cukor van. Mogyoro es kakaoval nincs baj, ebben szerintem megegyezhetunk. Zsiradek vitathato (foleg ha az eredeti palmazsir), de egyre tobb tanulmany abba az iranyba mutat, hogy csak hamis mitosz a zsirmentes etrend, es palmazsir helyett hasznalhato mas zsiradek is. Cukor tenyleg problemas viszont, de igen, leteznek edesitok (amiknek nincs se mellekhatasa se mellekize). Szoval osszessegeben egy hazi nutellat meg lehet csinalni total egeszsegesre. Nyilvan mertekkel fogyasztas utana is szempont, de ez igaz majdnem minden etelre.

Hieronymus
"És nem nagyon váltható ki édesítő szerekkel, mert az édesítő szerek még kedvezőtlenebb élettani hatásokat produkálnak."
Konkretan melyikre gondolsz? Eleg sok edesito van, kar lenne az osszeset egy kalap ala venni.

[ Szerkesztve ]


Blindmouse
(senior tag)
Blog

Válaszolnék, de el vagyok foglalva a malomépítésel. Ezentúl búzát fogok termeszteni, hogy ne kemtréles lisztes kenyeret egyek. Még nem tudom hogy jut erre időm munkábajárás mellett, de biztos menni fog.
Már tervezem is a kakaóbab ültetvényeket. Nem is veszek több belga csokit, amit otthon csinálok az biztos jobb.


Apollyon
(Korrektor)

Tudom nem bonyolult, már ezer éve nem ettem amúgy nutellát, annyira sosem rajongtam érte. Inkább még kölökkoromban a Milky Way krémet szerettem, az nagyon király volt, de nincs már régóta.

"de egyre tobb tanulmany abba az iranyba mutat, hogy csak hamis mitosz a zsirmentes etrend"

Zsírra egyértelműen szükség van, pláne a ketogén diétán élőknek :D Amúgy zsírokból is van 1000 féle, sajnos a legtöbb esetben csak a rossz zsírokból raknak a kajákba. A pálmaolaj kevésbé rossz mint a napraforgó, de nem annyival hogy ne kellene kerülni. Helyette ott a kókuszzsír, ami bár jóval drágább de lehet benne normálisan sütni úgy hogy nem ég meg. Én már csak ezt használom.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Eleg sok edesito van, kar lenne az osszeset egy kalap ala venni."

Hadd kérdezzek vissza.
Melyiknek nincs mellékhatása?

üzenetek