[Re:] [djculture:] A nálunk árult márkás élelmiszerek minősége sokkal rosszabb. - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Normal mennyisegben fogyasztva pl. Stevia, eritrit, sucralose amiknek nincs jelenleg ismert mellekhatasa.


Hieronymus
(addikt)
Blog

stevia:
hányingert, fejfájás, anyagcsere zavar, sejtkárosodás, impotencia

eritrit:
hasmenés, gyomorfájás, fejfájás

szukralóz:
Gyomor- és bélproblémák, agyvérzés, szédülés és migrén, homályos látás, allergiás reakciók, megnövekedett vércukorszint, súlynövekedés

Az a baj, hogy a mellékhatások minden embernél mások. Ha későn jelentkező mellékhatások a dominánsak, már beáll az egészségkárosodás.

De a cukorral is hasonló gondok vannak.
Egy ismerősöm/barátom folyamatosan P@psit ivott. Amikor utoljára találkoztam vele, már nem itta. A napi 2-2,5 liter tönkre tette a máját.

DE! Az összes édesítőszer közül, még mindig a cukor a legkevésbé káros, ha visszafogott mennyiségben fogyasztjuk. Az őseink, cukorra különösen érzékeny része már kihullott az évszázadok folyamán.
A pótszerek többsége, nagyon friss találmány.

Aki viszont az édesítőszereket választja, az bevállalja a kockázatot. Ha tudja, hogy van kockázat, akkor az ő döntése, el kell fogadni.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Ezeket a mellekhatasokat mi alapjan listazod? Mert gyakorlatilag az osszes kutatas ami ilyeneket kihozott, azt allatokon vegeztek es emberre atszamitva ilyen napi tobb ezres adag mellett jottek elo. Ugy meg kb. mindennek mellekhatasai vannak, nagy tetelben a sargarepa is halalos.


Apollyon
(Korrektor)

Az összes édesítőszer közül, még mindig a cukor a legkevésbé káros, ha visszafogott mennyiségben fogyasztjuk

Visszafogott mennyiségben az édesítőszer a kevésbé káros, bár én még nem hallottam olyat, hogy valaki megbetegedett a szukralóztól. Ellenben nagyon sok cukorbeteg van világban, úgyhogy ez az elméleted megdőlt.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Ellenben nagyon sok cukorbeteg van világban, úgyhogy ez az elméleted megdőlt."

Ezt gondold át.
A cukorbetegség egy anyagcserezavar betegség.
Az egyes típusú betegség esetén az inzulin termelő sejtek részben vagy egészben károsodtak.
A kettes típusú betegség esetén a sejtek inzulin rezisztensé válnak. Folyamatosan emelkednie kell az inzulin szintnek, a vércukor befogadásához.

A vércukor nem csak az elfogyasztott cukorból keletkezik. Majdnem az összes szénhidrát fajta vércukorrá alakul át. A szénhidrátokon túl a zsírokat is cukorrá tudja bontani a máj.

Ami majdnem bizonyos a betegséggel kapcsolatban, hogy egy kettős szabályzás működik a testben.
Az inzulin a vércukor felszívódást segíti. Egy, a csontvelőben képződő hormon is felelős a felszívódás szabályzásáért.

Ha az inzulin termelés nem elégséges, akkor fogyás tünetmentessé teszi a betegséget. A kevesebb sejthez már elegendő a megtermelhető inzulin mennyisége.
A sovány, kettes típusú betegek esetében nem az inzulin termelés a gond. Számukra az inzulin életmentő, de csak tüneti kezelés.Számukra új fajta gyógyszer kutatása folyik, több országban.

Egy biztos. A túlzott cukor fogyasztás elősegíti a diabétesz kialakulását. Viszont önmagában nem felelős érte.
A D3 vitamin, ami nem is vitamin a szakemberek szerint, illetve a vitamin alacsony szintje és a cukorbetegség között arányosság van. Minél alacsonyabb a D3 szint a vérben, annál erőteljesebb az inzulin rezisztencia.
Egészséges ember esetében, a téli időszakban 2000 IU lenne az ideális vitamin bevitel. A napi maximumot 4000-re határozták meg.


Apollyon
(Korrektor)

Azzal hogy ezt bemásoltad, mit akartál vele mondani? Mert semmiben sem cáfolja a #124-ben írtakat.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Bocsika, mit és honnan másoltam be?
Gondolom be tudod linkelni az eredetit, hogy ilyet írsz.

Mellékesen cáfolja az állításodat, miszerint "Ellenben nagyon sok cukorbeteg van világban" a cukorfogyasztás okán.


Apollyon
(Korrektor)

Ugye te is egyetértesz abban, hogy azért van annyi cukorbeteg a világban mert nem étkeznek rendesen? Az, hogy valaki genetikailag hajlamosabb rá, még nem jelenti azt, hogy nem tehet ellene.
Meg mégis, mitől lesznek cukorbetegek, a víztől? :F Nem, hanem azért, mert a többség még mindig mocskot zabál mindennap. A bevizsgált cuccoknak – amik miatt ugye most megy a sírás – szinte mindegyike tartalmaz cukrot. Persze tudom nehéz elfogadni, hogy nem rajtunk kívülálló okokból is könnyen meg lehet betegedni, de sajnos ez az igazság.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem.
A cukor több betegségért tehető közvetlenül felelőssé. Máj, keringési betegségek. elhízás, ...
A cukorbetegségért viszont nem közvetlenül felelős.
A világ több helyén, például Indiában magas a cukorbetegek aránya.
Pedig hagyományosan étkeznek, sokszor vallási előírások szerint. Kevés nagyipari hulladékot lehet velük megetetni. Részben nem tudják megfizetni, részben nem fér bele az étkezési szokásaikba.
A víztől sem lehetnek cukorbetegek.
Marad a túlzott szénhidrát bevitel. (Természetesen a cukrot beleértve, mert az is szénhidrát.)

A cukorbetegek fejében is nagy a zűrzavar. A szőlőcukorra úgy tekintenek sokan, mint a megengedett cukorra.
Pedig csak a külső inzulin bevitel után segíti gyorsan helyre tenni a vércukor szintet. Gyógyszerként kell tekinteni rá.
Van Pécsett cukrászda ahol tartanak szőlőcukorral készült fagylaltot.
Rengeteg cukormentes termék kapható. A cukorkák közöttük a legveszélyesebbek. közel 99% szénhidrát. a maradék ízesítő vagy köhögés csillapító anyag. Mivel cukormentes, sokan azt hiszik, hogy láncban lehet betolni a testbe. Pedig nem, csak arra jó, hogy ne tudjon csökkenni a vércukor szint.

A magas cukortartalmú élelmiszereket és italokat nem szabad megvenni. Ennyi. Amiben 2-3% van, azt még meg lehet enni. A gyümölcslevek, gyümölcs joghurtok többségét nem szabad levenni a polcról. Ennyi.
A cola és társaiban általában kevesebb van, ezekből évente néhányszor lehet inni.

Édességből a habos torták a legjobbak. Viszonylag alacsony szénhidrát tartalmuk mellett, a zsírok adják az ízt.


snecy20
(veterán)

Az a baj itt, hogy nekünk magyaroknak ha megfelel a vajízű margarin, meg a kukoricázott sör, akkor úgy kell nekünk. A szalámikban, virslikben több az adalék, mint a hús, a csokoládék olyanok mintha viaszt kaptál volna be, mert az életben nem olvad el a szájban kakaó híján. A tejföl valami frissfölnek álcázott híg savó, a boltok polcain lévő borok 80%-a pedig neurotikus hatású, előbb lesz tőle az embernek epilepsziája meg idegrendszeri megbetegedése, minthogy a máj kikészüljön. Egyébként pedig a lista végtelen. A minél olcsóbb előállításra való törekvés már rég átlépett olyan határokat, ahonnan visszaút nincs, a jóvátehetetlen káros élettani hatásokról meg nyilván nem mostanában fogunk tényfeltáró kutatásokat olvasni, lásd daganatos megbetegedések. Leépítették az igényszintünket. Ugyanis mostmár évek óta azt hallom vissza a 40 év felettiektől, hogy a lesajnált szocializmusban legalább az élelmiszerek megütöttek egy nívót. Nem a liberalizált piaccal van itt a gond, hanem a "mindent lehet" szemlélettel. Az állam simán asszisztál, és asszisztált is 26 évig a szarnak a nyakunkba öntéséhez.


mephi666
(nagyúr)
Blog

rajtad múlik a választás: hogy 10 doboz kukoricás "sör" helyett ugyanannyiért veszel 6 doboz minőségi importot... vagy frissföl/farmföl helyet kicsit drágábban tejfölt... növényi "sajtkészítmény" helyett valamivel drágábban normális sajtot... és még lehetne sorolni... mindenkinek ott a lehetőség választani, de amíg a többség igényét kielégíti az olcsó "utánzat", addig a kínálat nagyja ebből fog állni :K kereslet-kínálat, ez mozgat mindent és amíg nem változik meg a vásárlók gondolkodása, addig a boltok pultjain sem lesz változás... pl ha senki nem venne frissfölt/farmfölt, hanem a készlet nagyja folyamatosan ott rohadna meg a boltban, tejfölből pedig hiány lenne, azonnal változna a kínálat is :K

[ Szerkesztve ]


snecy20
(veterán)

Jó, de épp ez a baj, hogy ezek az éles határok már rég összemosódtak. Messze nem tudom mindig előre azt, hogy amit veszek, az egyértelműen egyik kategória-e, vagy a másik.


Csapoati
(nagyúr)
Blog

A csokoldáék biztos nem olyanok, mint a viasz, mert szabályozott, hogy mennyi minimális kakaószárazanyag-tartalom kell legyen bennük (tehát tudsz válogatni ez alapján is). Ami ezt nem ugorja meg, az kakós tejtábla néven fut. A szocializmust meg azért nem érdemes visszasírni, mert akkor sokkal lazábbak voltak a szabályok, ráadásul a konkurencia hiánya miatt nem is voltak rákényszerülve arra, hogy jobbat gyártsanak.

mephi666: Igazad van, ma már szerencsére nem 2-3 féle cucc van a nagyobb boltokban, hanem lehet minőségit is vásárolni. Elég megnézni mondjuk a sajtpultot. Van 100g-os szeletelt sajt 250 Ft-ért meg 900-ért is. Vagy a kedvenceim: vannak már vaj-margarin keverékek, melyek vajízűek, de jobban kenhetőek a vajnál. Sajnos drága (kb 600-700 Ft a 250g), de cserébe viszont jó.

[ Szerkesztve ]


dabadab
(titán)
Blog

"évek óta azt hallom vissza a 40 év felettiektől, hogy a lesajnált szocializmusban legalább az élelmiszerek megütöttek egy nívót."

Első kézből származó infó: lóf@szt.
A szocializmus volt az, amikor lezüllöt a magyar mezőgazdaság, a szakács- meg a cukrászmesterség.
Most legalább lehet igényesen csinálni a dolgokat, de abban a csóró hiánygazdaságban sokszor még csak az esély se volt meg.
Ha a most kapható Milkával gondod van, akkor érdekelne, hogy mit szóltál volna a Katica tortabevonóhoz, vagy a citrompótló tablettához vagy a cikória kávépótlóhoz meg a többi remek találmányhoz.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Cikoria mondjuk egeszseges, de ertem hogy most nem ez a lenyeg :)

Csapoati:
Normalis vaj kenheto hutobol kiveve is, pl. Kerrygold. Illetve huto legfelso polcara kell tenni, ott van a legmelegebb.


Ringman
(nagyúr)
Blog

A szocializmus volt az, amikor lezüllöt a magyar mezőgazdaság, a szakács- meg a cukrászmesterség.

az biztos. csak bele kell olvasni Németh Zsuzsána vagy Czifray István szakácskönyvébe.


sutszi
(veterán)
Blog

A Nutella szálhoz annyit, hogy az összetevők listája alapján mind az Aldiban mind a Lidl-ben van azonos összetételű (arányokban is) mogyorókrém ami olcsóbb mint a Nutella. Évente kb 1-2 ilyen mogyorókrémet vettünk és ez le is fedte az éves fogyasztásunk mert ritkán jól esett betolni reggelire egy ilyen kenyeret egy pohár tejjel...De ennyivel ki is merült az igényünk.
A legutóbb kipróbáltuk a házi megvalósítást... A lényegi részt a párom végezte, de íz alapján elemezve elsőre olyan mogyorókrémet csinált, hogy azt mondtam többet nem veszünk egyáltalán. A receptúra teljesen máshogy épül fel mint a bolti verzióban. A mogyoró aránya pl 21%... Igen az első alkalom melós mindennek a kitalálása. Utána optimalizálva a munkafolyamatot gyorsítható az elkészítés.

A pro érvek:
1. Ismert alapanyagok jobb minőségben.
2. Finomabb, saját ízlésre is jobban formálható.
3. Előállítási költség alacsonyabb mint a bolti.

A kontra érvek:
1. Időt kell rá fordítani. Nyilván 0 időráfordítással nem lesz a semmiből valami... Persze nálunk ez sosem teher, mert kreatív tevékenység és szellemileg is pihentet egy ilyen tevékenység.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Be tudod irni vagy linkelni a receptet? :)


Csapoati
(nagyúr)
Blog

A kenhetőtől azért messze van, legalábbis az én definícióm szerint. :D


Dilikutya
(félisten)

Újabban a vaj megint a barátunk, sőt jobb a margarinnál. Egyébként van, ami jól kenhető. A hófehér teavajak nem, de pl. az ír Kerrygold hűtőből kivéve is hamar kenhető, és nagyon finom, vajízű. Igaz, nem is 200 Ft a 10 dkg.


mephi666
(nagyúr)
Blog

nekem a májkrém a mániám: képes vagyok úgy megkenni a kenyeret, hogy vastagabb rajta a krém, mint a kenyér :DDD ...viszont azt utálom, ha kenhetetlen/kemény az állaga: van hogy kiszedi már a kenyér belét, de nem képes megtapadni rajta... vagy evés közben leugrik egy része...
pont az állaga miatt nem különösebben szeretem a vajat, asszony nálunk a fő margarin/vajfogyasztó... neki ízlik ez a vajas-margarin :K valahol hallottam, hogy van a philadelphia-nak milkás sajtkrémje... ezt vadászom már hetek óta, de sehol nem találtam eddig


Dilikutya
(félisten)

Napi 2-2,5 liter Pepsi nem csoda, hogy tönkretette a máját. Az nem normális mennyiség. Szeretem a Pepsit, de ésszel iszom, havonta max. 1-2 nagy palackot veszek.


Dilikutya
(félisten)

Én nem is kimondottan a kenhetőséget tartom elsődlegesnek a májasnál, hanem a májat. A klasszikus májkrémeket nem is szeretem, nem látom, mi van benne. Amiket szoktam venni, azokon messziről látszik, hogy igazi, bélbe is vannak töltve, nem műanyagba.

A Philadelphia/Milka sajtkrémet meg tudom erősíteni. Én pár éve az Auchanban vettem, annyira nem nyűgözött le, nem érződött, hogy sajtkrém lenne.


mephi666
(nagyúr)
Blog

ja hát van a jóféle házimájas, de a bolti viaszos borjúmájas is nagy kedvenc és a családi kiszerelésű globus májast is képes vagyok magában enni, mint a pudingot :) ...mondjuk állagra ez már a kevésbé kenhető kategória

ui: ha már máj, egyszer főztem májlevest :D kiskoromban mindig az volt a bajom, hogy családi ebédnél a tyúklevesben mindig kevés volt a máj... (főleg, ha más is enni akart belőle) így pár éve amikor tyúklevest főztem, megnyomtam még fél kiló májjal, hogy legyen benne elég :DDD

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

vajból egy kis adagot kiraksz, pár napig semmi baja nincs és puha, kenhető


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Szobahőmérsékleten* a vaj tartóban simán eláll 1-2 hétig is avasodás nélkül.

*értsd: 20-23 fok, szóval nyáron 30 fokban más a helyzet. Mondjuk akkor már úgyis túl olvadt ahhoz, hogy jól használható legyen. Igazából a vaj ideális tárolási helye a kamra / spejz :)


Hieronymus
(addikt)
Blog

A vaj mindig jobb volt a margarinnál.
Régen hidrogénezett növényi olajból készült. (Méreg kategóriába sorolandó be.)
Ma pálmaolajból készül. A finomítás hatására inkább zsír, amit vissza hígítanak valami olcsó étolajjal.

A Kerrygold közönséges vaj, amibe bekevertek némi napraforgó olajat. Ettől lágyabb hidegen.
Nem érdemes megfizetni a magasabb árát. A napraforgó olaj amúgy is túl sokszor van használva és mindenbe belenyomják. Pedig az olajok között, még az átlagos szintet sem éri el.
Sütni nem jó, mert alacsony a füstölési pontja. A salátákhoz nem ideális. Főzőolajnak meg nem ízletes.
Amikor az étkezési zsír használatának leváltására kampányoltak mellette sikeresen, a valóságnál sokkal pozitívabb színben tüntették fel.
Aztán a koleszterin okán nyomták az olajat. Talán még mindig mennek a szívbarát reklámok.
Ma már tudjuk, hogy étkezéssel bevitt koleszterin mennyisége lényegtelen. Az emberi test önmaga állítja elő a szervezetben lévő koleszterin mennyiségének nagyjából 80-85%-át.


djculture
(félisten)
Blog

Frissítés a ma (2017 feb 20) történtekkel:
Az agrárminiszter elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei elkezdték a termékek összehasonlító és érzékszervi analízisét - írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Mint kiderült a botrányt okozó felmérés 2014-es volt. Több mint két éve, 2014 végén készült az a felmérés, amely 24 különböző termék osztrák és magyar piacon kapható változatát hasonlította össze egymással - válaszolta a Napi.hu megkeresésére vasárnap a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"A Kerrygold közönséges vaj, amibe bekevertek némi napraforgó olajat. Ettől lágyabb hidegen."
Ilyeneket honnan veszel? :F A kerrygold vaj vaj, nem árulhatnák vaj néven, ha napraforgó olaj lenne benne.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "A vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú, 'víz a zsírban' típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem, vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet."

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

volt leányzó úgy tatrotta, furcsálltam is, hogy nem savanyodik meg
én 2-3 nap után már nem szívesen ettem belőle, de semeddig nem tart levágni annyit ami 2-3 napig elég
én speciel szeretem hűtő hőmérsékleten is, de lágyan se volt rossz


Hieronymus
(addikt)
Blog

Elnézést ezt benéztem.

Egyébként Kerrygold extra néven forgalmazzák ezt a vajat és nem napraforgó, hanem repceolaj van benne.
Van sózott változata is.

Egyébként Magyarországon is kapható vajkészítmény. Bár az alábbi linken már 20% olajat írnak a német 13% ellenében.
[link]

Szóval, erre az izére emlékeztem.


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Hát akkor tényleg benézted, mert a repceolaj ráadásul jobb is, mint a napraforgó - nyilván annak, aki bírja a jellegzetes ízét. :) Az ilyenekkel szerintem semmi gond, sőt.


Dilikutya
(félisten)

Vajkészítmény, és fel is van tüntetve rajta a repceolaj. Az nem ugyanaz, mint ha a kocka vajban olaj lenne, és vaj néven forgalmaznák.
A sima vajat szoktam tőlük venni, finom vajízű.


Rodi 4.80
(senior tag)

"Nyugati színvonalon" táplálkozni? Akkor inkább keleti módon!


Rodi 4.80
(senior tag)

A gyors éttermek is koncentrátumból hígítják a finom kólát.

üzenetek