Nem vagyunk egyformán szénhidrát toleránsak, az biztos. Sőt, korral is változik, illetve hosszú évtizedek állhatatos munkájával teljesen el is lehet veszíteni a toleranciát, lásd T2 cukorbetegek.
Éppen a minap olvastam egy érdekes cikket az őssejtek – leptint nem termelő – új zsírsejtekké alakulásának útjairól, és elég durva, ahogy és amilyen számban felszaporodnak ezek a kis rohadékok az elhízás során. Ezért nagyon nehéz leadni az utolsó pár (tíz...) kilót, illetve részben ezért kúszik vissza annyira könnyen. Sajnos nem a meglévő fehér zsírsejtek telítődése váltja ki az átalakulást, és 7-8 hetet (!) vesz igénybe, hogy teljesen átváltozzanak. Magyarul ha valami nagyban beindítja a folyamatot, esetleg csak hetekkel később lesz belőle komolyabb hízásnak indulás...
Nagy fogyás után talán mégis van értelme a lötyögő bőr sebészeti eltávolításával együtt leszippantani a maradék zsír, és ezzel a túltengő fehér zsírsejtek nagyját?
[ Szerkesztve ]