üzenetek

hozzászólások


arelim
(tag)

nekem a képek alapján nem jön át, hogy most akkor melyik az eleje, a hátulja, az alja. csak a teteje van meg, ahol van a zsemlyeszárító rajta.


pzoleex
(újonc)
Blog

Ahol a kólás üveg van a kék usb csatival az az eleje (illetve ugyanez látszódik ott is ahol a mérlegre van rátéve).
Ahol látszik az alaplap, az az oldala (van hozzá egy fedél, de én nem azt tettem rá mert így jobban tetszik)


UnA
(Korrektor)
Blog

Egy dolgot nem értettem csak a listában, az a Windows. Nálam két ugyanolyan laptop közül a windowsos dupla hörgést és lassulást produkál, nem is használom szívesen, csak ugye a céges policy...


Gargouille
(őstag)

Két éve én is pontosan ugyanebben a cipőben jártam, végül egy Zotac ZBOX CI620-at vettem, ebben ugyan i3 CPU van, de van i7 változata is. Teljesen passzív a gép, Windows 10 fut rajta, nekem sem megy 80 fok fölé terhelés alatt sem, normál használatnál 45 fok körül van a CPU. Többet én sem fogok aktív hűtésű gépet venni itthonra, az biztos. :)


asdf_
(veterán)

Vótmá?


arelim
(tag)

azt hittem én buta, hogy termodinamikailag vállalhatóbb, ha alulra teszi a alutömb gyártója a mobót. ezek szerint nem. :/


D1Rect
(félisten)
Blog

Az mITX gépemben van 2db 400-on forgó noctua venti.
Éjjel, teljes csendben sem tudom megmondani a hang alapján, hogy be van-e kapcsolva.
Mindez egy i5-10600 + félpasszív vga + félpasszív táppal.
Idle nincsen hangja, de bármikor elindíthatnék egy játékot.


hcl
(félisten)
Blog

A kis méret, hangtalanság, és a kraft általában egymást kizáró fogalmak (pláne a tartóssággal, mert ha a meleg nincs elvezetve, akkor előbb-utóbb valami megfő)... csend meg addig van, amíg nincs gyereketek :D
Különben nemtom, a home server ventije néha felpörög 2000 köré, aztán ha visszahűlt 41 fokra, akkor megáll. Nem hallani. (Az egy Lenovo T410, levett teljesítménnyel.)
Túl jó a hallásotok :D

Különben szép munka, és tetszik a cucc, csak nekem nem annyira fejlesztőgépnek valónak tűnik, hanem hangtalan homeszerver/htpc/NAS alapnak :) Gari meg... valószínű a gariidőt a saját házában is kihúzta volna.

[ Szerkesztve ]


Dave™
(nagyúr)
Blog

Nekem 4500U van, de sose zavart a hangja, ami csak komolyabb terhelés alatt van, egyébként teljesen csendes. Igaz van két kislányom, akik mellett a 100%-on pörgő ventilátor is csak halk duruzsolás :D


pzoleex
(újonc)
Blog

Itt el van vezetve a meleg, pont a gyári dobozában hevül fel 100 fokra a CPU (itt meg max 85 fok).

Egyébként sok mindenre alkalmas, bár ha mediaszerverben gondolkozik valaki, akkor vszínűleg jobb a kisebb teljesítményűt venni (4300u) és a gyári dobozában hagyni.

A többi pedig nem is hallás, hanem idegrendszer kérdése. Én például csak csendben tudok elaludni. Anyósomék csak és kizárólag bekapcsolt tévé mellet, őket az sem zavarná ha egy porszívó megy amíg nem harsogja túl a tévét.


hcl
(félisten)
Blog

Gratulálok a gyári ház tervezőjének :D

Amúgy teljes csend, a franc tudja, itt városban hangosabbak az autók, mint a T430 itt előttem, és éjjel is van mászkálás. A természetben meg olyan koncert van nyaranta pl., hogy megmaradni nem lehet :D


UnA
(Korrektor)
Blog

Azért én semmiképpen nem tenném egy polcra az ipari és a természetes zajokat, még akkor sem, ha a decibel azonos értéket mutat. Nekem a nyári tücsök / szöcske / kabóca koncert vagy a tenger hullámzása egyáltalán nem tartozik a rossz hangok közé :)


hcl
(félisten)
Blog

Höhö.
Kimentem a Velencei-tó mellé fotózni pár éve. Az egy dolog, hogy a túlpartról hallatszott a koncert, de hogy a tücskök, madarak, halak és békák koncertje hangosabb volt :D :D :D :DOK, hajnalban télen csönd van. :D


quasimidi
(aktív tag)

Sziasztok!

Driver oldalról mennyire kiforrott ez a PN50-es (PN50-BBR747MD-CSM) alaplap?
Nagyon köszönöm!

Q.


Apollyon
(Korrektor)

Jól néz ki.) Az a két csík 1-1 objektum ami elégett a légkörben?


hcl
(félisten)
Blog

Köszi :) Azok repülők, de néha műhold is belekarcol. (Starlink is.)


Goose-T
(veterán)
Blog

Nagyon jó ár volt az a 148 ezer az ASUS PN50-ért. Nekem 4750G procim van, az önmagában 130 ezerbe került az alatt is kis idő alatt, amíg lehetett kapni. :D Még akkor is, ha csak barebone, mert az alaplap még +50 rongy volt.


UnA
(Korrektor)
Blog

Jó kép, nekem is tetszik. De hol vannak a békák? :)


hcl
(félisten)
Blog

Szerintem mindenhol volt, olyan hangzavar volt mint egy kisebb alterkoncerten :D Mellé mindenféle egyéb állathangok (madarak, halak locsogtak a vízben tücskök).
Meg egy mocsári teknős kimászott, körbejárta a táskámat, aztán lenézően ott hagyta :D

[ Szerkesztve ]


Balu972
(aktív tag)

pöpec lett, a hátulja meg kit érdekel :C


korbaiz
(csendes tag)

Köszi a cikket, még a nyáron vettem egy PN50-et (1 év PN61 után), nálam a fejlesztés van a központban, főleg így home office idején. A postod után rögtön meg is rendeltem ezt a házat, már ezen írom a hozzászólást. Nagyon klassz, a beszereléssel el lehet lenni pár órát, de nagyon megérte. Tényleg kicsit még gyorsabb is lett a gép.

[ Szerkesztve ]


Silenzio
(addikt)
Blog

Nem rossz. Én HP Envy 13-at vettem 260-ért egy, garis, egy hónapos kivitelben. Ugyanezen proci, 1 TB SSD, igaz, csak 16 GB ram. Videorenderelés közben sem megy fel annyira a ventilátorzaj, hogy zavaró legyen. Kb. annyira süvít, mint egy modern gamer laptop idle módban. 1.3 kiló, van tolltámogatás és tablet mód. Elégedett vagyok.


ricsi99
(addikt)
Blog

így is el lehet verni sok pénzt...
De nálam is baromi hangos a gép... főleg a vízpumpa ,+a noti hdd-k :R


hcl
(félisten)
Blog

Nemtom, nekem a legjobb, nem zavar a laptop hangja, amikor nincs használva, akkor meg sleep :D


Silenzio
(addikt)
Blog

Szerencsére ma már nem kell kompromisszum, egy picivel mélyebben a zsebbe kell nyúlni, és kapsz egy olyan gépet, ami kb. 30W-ot fogyaszt, és megeszi reggelire a kétéves gamer laptopod. Mivel nekem mindkettő van, tapasztalatból tudom, hogy mindez igaz.


hcl
(félisten)
Blog

De nekem ez nem kompromisszum :D Simán csak nem zavar.
Meg egy Lenovo P52 se hangos úgy igazán, ha engem kérdezel.

De neked évente van egy olyan vasad, ami megeszi reggelire a bármit, de valahogy a franc tudja, a komolyabb gépeket valahogy mégsem cserélik le ilyesmire :) (Viszont userek szoktak throttlingra panaszkodni az ilyen nagyon-vékony-nagyon-halk gépek esetén ;) )

[ Szerkesztve ]


Silenzio
(addikt)
Blog

Hát, ez most már nem igaz, csak tavaly cseréltem le az i7 3770-et, mert már kurv@ lassú volt 4K vágásra, plusz nem támogatta az nVME-t. Amiket csinálok, azokhoz egyszerűen már kevés volt, proxy-t vágásra meg nem mindig szeretek csinálni, csak ha nagyon muszáj.

Valamennyi trotty biztos hogy van, mert elég kaksi lakatos béla a sebesség rendernél, de az újabb vas előnyei is megmutatkoznak, pl. a h265 render vagy négyszer gyorsabb, mint a h264, régi procival pont fordított.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Ennyi. Amikor hosszabban meló van, akkor visszaüt az alultervezett hűtés. Ezek a gépek arra valók, hogy irodai melót csinálj rajta, komolyabbra van workstation, ami nehéz-ronda-hangos, de erős.
Meg én ezért tartok virtuálgépeket egy külön hoston. Nem a laptopot terheli :)


ceia
(őstag)

Nem tetszik ez a ház. Főleg a "zsemle szárító" zavar.. Én inkább maradnék a P50 mellett. Nem baj, ha nem hangtalan, elég, ha jó halk. Akkor a megmaradó 50 ezret ramra és ssd-re lehetne fordítani. Nekem ezek a bench eredmények nem mondanak semmit. Youtube videó 1080p-ben, Amiga emulátoros játék? Használható otthoni netes / filmes / emulátoros gépnek?


nuke7
(veterán)
Blog

igen... ha játszani szeretne az ember a gépén, akkor bonyolódnak a dolgok... :DDD


pzoleex
(újonc)
Blog

"elég, ha jó halk"

Nem jó halk, jó hangos a gyári házban (és még meg is főzi a CPU-t). Szerintem olvasd el még egyszer a cikket, átsiklottál pár részleten.

Más: légyszi ne írjátok be, hogy titeket mennyire (nem) zavar a hang. Ez a cikk azoknak készült, - akik hozzám hasonlóan - teljesen hangtalan gépet akarnak, akár teljes terhelés alatt is.
Ehhez képest az, hogy titeket mennyire nem zavar, meg hogy a Hungária körúton laktok és a porszívó hangát sem halljátok, irreleváns, mondhatni nem ti vagytok a célcsoportja a cikknek. Ha valakit nem zavar a hang, akkor ezer meg egy alternatíva van, de nem is nekik készült ez a cikk.
Ezen felül, ahogy írtam én programozok a gépen, ami ilyenkor a kód folyamatos újra meg újra forgatásával jár -> 100%-on pörög mind a 8 mag. Tehát ez nem az a use-case, mint amikor valaki egész nap csak a logout-ot lapozgatja és persze hogy olyankor bármelyik gép hangtalan.

"Youtube videó 1080p-ben"
"Használható otthoni netes / filmes / emulátoros gépnek"

Ezen most elmosolyodtam, szerintem erre bármelyik új laptop (de használt is az elmúlt 5 évből) alkalmas.
Ez a gép pedig határozottan (mondjuk emulátor kapcsán nincs tapasztalatom, de meglepne ha egy 30 évvel ezelőtti gép emulálása problémát okozna).
Mindenesetre a kérdésed nagyjából olyan mintha egy új BMW bemutatásakor megkérdeznéd, hogy túl tudja-e lépni a 90 km/h-t :)


hcl
(félisten)
Blog

" 100%-on pörög mind a 8 mag. "
Ehhez a T430-amon elég kinyitni egy Facebook-ot :D , meg mondjuk bekapcsolni a virtuálhostot itt az asztal mellett (nekem azon van fejlesztőkörnyezetes gép) -> ha még be is terhelem, akkor hangosodik.
Nem mondta senki, hogy hülyeséget írsz, mert téged zavar a hang, amúgy.

[ Szerkesztve ]


Dave™
(nagyúr)
Blog

4500U-val 100% load (ffmpeg libx264 encode) a gyári házban <78 fok (25 fokos szobában), a ventilátor ekkor ugyan hallható, de nem teljes fordulaton megy, kb. 40-50%. A 4700U ugyan plusz két mag, de a TDP kerete ugyanakkora.


Gargouille
(őstag)

Ezt tökre megértem, én is pont így voltam. Nem azt akartam, hogy halk legyen, vagy akár "nem is hallható" hanem, hogy zéró, nulla, semmilyen hang ne jöjjön ki a gépből.


pzoleex
(újonc)
Blog

Szerintem elérkeztünk arra a pontra, hogy ki mit tekint hangosnak, ezért is kell hangtalannak lenni, és akkor nincs ez a probléma :)

Ha például szétnézel a reddites fórumokon a PN50 kapcsán, ilyeneket találsz:

"I can happily sleep in the same room" (4700u)

"it's surprisingly loud. The sound is higher pitched than in many 15" laptops. It's nowhere near as loud as a Chinese mini-pc I have" (4700u)

"It's whisper quiet when idle, but open up a browser and the fan speed goes up and down like a yoyo." (4500u)

"The fan spins up and down between 3200 and 4000 all day while just browsing. This is with the Qfan profile to quiet mode in bios" (4800u)

"I found my 4700U quite noisy under load, and it got very hot (100C under sustained load)" (4700u)


Dave™
(nagyúr)
Blog

Én nem is a hangra reagáltam, hanem a hőmérsékletre. Nem hiszem, hogy meg tudnád főzni a gyári házában.


pzoleex
(újonc)
Blog

A 4500u-s modellről nem tudok nyilatkozni, de a 4700u esetében a 100C-ra melegedés az álmoskönyv szerint nem jó jel (főleg úgy, hogy tartós terhelés alatt a 100C az maximális hűtés mellet van, tehát nem arról van szó hogy 100 foknál bekapcsol a hűtés és lemegy 78 fokra. Teljes fordulatszámon megy a venti és úgy 100 fok).

Lehet hogy a proci bírni fogja, de az ilyen pici helyre összezsúfolt elektronika esetén ezt a hőhatást és hőingadozást kapni fogja minden a CPU közelében, ami pedig általában egyenes út a mindenféle alaplaphibák felé (elenged a forrasztás stb) hosszabb távon.

De mondjuk úgy, hogy az én tapasztalatom alapján a jó hűtésből még sosem volt baj, ellenben az alulméretezett hűtésből annál több.


nuke7
(veterán)
Blog

Én régi motoros vagyok, igyekszem minden alkatrészt 75fok alatt tartani, de mondjuk ilyen Mini megoldásokkal meg nem volt dolgom…


hcl
(félisten)
Blog

Így is van. Elég nehéz ekkora helyen elvezetni a meleget.


korbaiz
(csendes tag)

A gyári házában nekem 100% CPU terhelés alatt max 88 °C-re ment fel miközben pedig leesett 2.8GHz-re a sebesség. Ebben a passzív házban pedig max 73 °C-ra ment fel, és csak 3.6GHz-re esett le a sebesség. Tehát ha vkit nem zavar a hang még akkor is simán megéri a cucc. (4700U)


Silenzio
(addikt)
Blog

Lehet, megleplek, de ha nem fisfos gyermekjátékokkal forgatok (bocs, de a Sony A7 III is annak számít, mert csak tömörített kodekkel dolgozik), akkor tökéletesen lehet vágni a géppel. Átkonvertálom pl. RAW-ba vagy Proresbe, és megy a 4K, mint kés a vajban. Még akkuról is, mert tegnap elfelejtettem bedugni a töltőt. Igaz, 2 óra alatt 70%-ot merül, de lassulást nem tapasztaltam. Megdöbbentő.


llacee
(őstag)

Egy éve használom a gépet, abból az utóbbi három hónapban ezzel a házzal.
Előtte sem volt zavaró csak úgy böngészni a hangja, de játék közben már igen.
Ezzel a házzal, most épp 6 órája dolgozik 58fok 100% terheltség mellet 0 hanggal.
Egyedül az árral volt bajom, mert reálisan ennek a felére mondanám, hogy rendben, meg azért beleférhetett volna két wifi antenna, de az meg volt itthon szóval összességében a géppel, meg a házzal is elégedett vagyok.

Még annyit a géphez, hogy otthoni dolgózósnak vettem, amin néha a gyerek is játszik, de a NUC-os próbálkozások nem váltak be az igp miatt, a barebone nem fér el az asztalon.
Ezzel viszont full hd-ban normális beállításokkal közel 60fps-el megy minden, amivel játszanak.

[ Szerkesztve ]


moma
(őstag)
Blog

Köszi a cikket nagyon hiánypótló!


morgyi
(nagyúr)
Blog

A Samsung 970 EVO vezérlője most már egy alubordával a tetején, úgy hogy a VGA és a CPU között van egy ATX lapban a procihűtő légáramlatából kap, illetve elöl be a házba 2db 200-as venti szív meshen keresztül, komolyabb igénybevételnél eléri a 65-70 fokot nálam.

Na ebben a házban kurva kicsi helyen 0 légmozgással kíváncsi lennék hogy az a 860 EVO mennyire melegszik és mikor throttlingol.

Szerk.: most vettem észre hogy a 860 EVO M2 SATA, nem pedig NVME...

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

Mondjuk ilyen passzív megoldásba én sem nagyon mernék M.2 /NVME SSD-t tenni. Enyémben egy Samsung EVO 850 SATA van, kíváncsiságból most megnéztem 38 fokos. De ha ez nem sima sata lenne, akkor valószínűleg már vörösen izzana. :)


nuke7
(veterán)
Blog

Milyen a nem sima SATA..? :F


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

NVMe. azok jóval nagyobb írási/olvasási sebességeket tudnak, de cserébe jobban melegszenek. de ez mondjuk nem feltétlenül gond, mert van bennük vezérlés, ami ilyen esetben visszafogja a teljesítményt, hogy megvédje a meghajtót attól hogy megfőzze magát. persze ilyenkor cserébe a teljesítmény is visszaesik.


nuke7
(veterán)
Blog

🤦‍♂️azt értem... de akkor nem az lett volna a helyes, hogy "...de ha ez nem SATA lenne..."
mert most olyan, mintha lenne valami speckó SATA meg a sima SATA nekem :DDD

azért az nvme =/= nem sima sata :U (vagy éppenséggel az nvme =/= speciális sata, igazából ez a lényeg, az nvme nem egy "nem sima sata" szerintem, hanem egy teljesen más bus. bár lehet, h csak korán volt még :D )

[ Szerkesztve ]


morgyi
(nagyúr)
Blog

Attól még a forrasztásokat kinyírod. Másrészt meg mi értelme van az nvne ssd-nek ha sata sebességet tud csak a nonstop throttling miatt?


Gargouille
(őstag)

Igazad van. Szerencsésebb lett volna úgy fogalmaznom, hogy "egyszerű sata". :)

üzenetek