Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Batman
(őstag)
Blog

Köszi szépen ezt a kis gyorstalpalót.
Gondolom te egy akkor egy korházban dolgozol, mint onkológus?


Rive
(addikt)
Blog

Megpróbálom én is összefoglalni röviden, minél általánosabban.

Minden emberi sejtben ott van a teljes emberi genetikai anyag. Azaz elvileg elegendő információ egy másik ember felépítéséhez (lásd klónozás). Ugyanakkor egy normális, átlagos sejtben ennek a genetikai anyagnak csak egy része aktív: annyi, amennyire az adott sejtnek ténylegesen szüksége van a feladatai ellátásához. Ezt a korlátozott működést bizonyos szabályozómechanizmusok garantálják: lényegében ezek határozzák meg, hogy az adott sejt mit, hogyan és meddig csinál. Meg, szükség esetén, mikor vágja el a saját torkát.

Ebből következően egy normális emberi sejt tulajdonképpen nagyon 'buta', bár ez a fogalom nem igazán írja le jól a dolgot. A lehetőségeinek csak töredékét használja: kifejezetten azért, hogy a szervezet egésze jól működjön. Azaz ezen önkorlátozásában nagyon is okos. Csakhát a rák nem erről szól.

Ha ezek a mechanizmusok sérülnek, akkor előáll egy rendellenes állapot. A genetikai kódból addig inaktív részek is működésbe jönnek.

Ebből már sejthető, hogy egy rákos sejt miért is nem 'buta'. A genetikai kód által meghatározott lehetőségek nagyobb tárházából válogathat, mint egy normális sejt.
Kevésbé korlátozottak a lehetőségei.
Fontos kérdés ezen a ponton, hogy ezek a mechanizmusok sérülését mi okozhatja. Nos, nagyon sok tényező jöhet szóba. Belülről a mutáció, illetve öröklött hajlam: kívülről pedig tulajdonképpen bármi rendellenesség, ami 'kényelmetlen' az adott sejtnek. Kémiai anyagok, sugárzások, tartós gyulladások, vírusok... Egy valami nem, az eddig említettek közül: a kedélyállapot ezen a ponton nem jön szóba, mint elsődleges ok.
Ezen a ponton már említhető a megelőzés. A mutációval illetve öröklődéssel nem lehet mit tenni, de a külső tényezők súlya értelemszerűen csökkenthető.


Általában ezen a ponton a sejt el is pusztul, vagy mert a sérülés miatt eleve életképtelen, vagy mert a maradék, még működőképes mechanimusok, esetleg a szervezet immunrendszere kinyírják.

Ezen a ponton ugrik be a képbe az immunrendszer. Ha megfelelő az állapota, akkor jó eséllyel megtalálja és kinyiffantja a rendellenes sejteket. Azaz minden, ami az immunrendszert erősíti, segíthet megelőzni a rák kialakulását: minden, ami gyengíti az immunrendszert, egyszersmind növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Igen, az immunrendszer állapotára - nagyon-nagyon sok minden más mellett!!! - a mentális egészség is hatással van: kimért, ellenőrzött, ismert dolog.
Az immunrendszer állapota mind megelőzés, mind a gyógyítás során fontos: mind a rákos sejtek, mind a kezelés ideje alatti fertőzések szempontjából. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint önmagában az immunrendszerre építeni sajnos csak a legritkább esetben elégséges, és semmiképpen sem biztonságos. Ha már rákról van szó, akkor az immunrendszer egyszer már veszített.
Azt is fontos megemlíteni, hogy a rák kialakulása esélyek kérdése. Topra trenírozott immunrendszerrel is lehet valakinek rossz napja. És egy élethosszon át gyengélkedő immunrendszer mellett is meg lehet halni aggkori végelgyengülésben.


Ha a sejt életképesnek bizonyul, és az öngyilkosságához vezető mechanizmusok sem működnek, illetve az immunrendszer is késve reagál vagy eleve nem veszi észre a gondot, akkor ezek a rendellenes sejtek szaporodni kezdhetnek.

Innentől kezdve orosi ügy a dolog: az ide tartozó kategorizálás és szakszavak - jó/rosszindulatú, mikortól rák, daganat, stb. már eddig is előfordult a topikban.

Ettől a ponttól egy újabb tényező is belép: a sejtek szaporodás közben egyfajta evolúción mennek keresztül, azaz kifejezetten az emberi szövetekben való direkt túlélésre, szaporodásra szelektálódnak.

Ezért is korlátozottak az immunrendszer lehetőségei. A rákos sejtek - elég szapora osztódással - eleve úgy szelektálódtak, hogy az immunrendszer ne találja meg őket. Ha pedig nem találja meg őket, akkor fellépni se tud ellenük.
Fontos kutatási iránya a rák gyógyászatának, hogy a rákos sejteket valamilyen módszerrel felismerhetővé tegyék az immunrendszer számára. De ez csak egy kutatási irány a sok közül. És még ez is mesterséges beavatkozás, nem csak happyterápia és vitaminbogyó.


Fontos hozzátenni, hogy ez csak egy - a konkrétumoktól gondosan megfosztott és vulgarizált - összefoglalója a témakör klasszikus ismeretterjesztésbe beleférő kis részének. Ennyit a vonatkozó (orvosi) honlapok és ismeretterjesztő irodalomból bárki össze tud rakni magának: erre mindenkit biztatnék is.
Konkrét ügyekben, mélyebb kérdésekben mindig orvos, illetve erre szakosodott tanácsadó az illetékes. A témáról az egyes orvosok milyenségétől függetlenül hatalmas ismeretanyag áll a tudomány és az orvoslás rendelkezésére: a modern gyógyászatban a túlélési esélyek is egyre jobbak.

Főleg, ha az ember időben orvoshoz jut.

[Szerkesztve]


physicist
(csendes tag)

A feltételezés nagyon hízelgő, de csalódás kell okozzak azt hiszem. Egy mezei fizikus hallgató vagyok a BME-n. Nukleáris szakirányra készülök, és emiatt hallgatok sugárvédelmi tárgyakat. Amit leírtam az mind innen, meg utánaolvasásból származik, úgyhogy a biológiai/orvosi ismereteim ilyen téren (is) erősen korlátozottak, bár szerintem azért sikerül nagyvonalakban megfogalmaznom a dolgot. Az ügyben csatlakoznék az elöttem szólóhoz, hogy az ilyen irányú szakirodalom szinte korlátlan mennyiségben elérhető az interneten, meg a könyvtárakban, úgyhogy érdemes keresgélni.


YouCanCANON
(tag)

huhh... ugy látom kimaradtam pár dologból :B látom van azért itt más is aki érthetően, de megfelelő tudományossággal tud megnyilatkozni... meg persze most is vannak zöldségeket beszélők :)) akkor dobsz majd egy Dg-t?


Batman
(őstag)
Blog

Attol függ mi az a Dg, de ha az amire gondolok, akkor max jövő hét elején tudok, mert akkor tudom bescannelni a cuccot.


GeR6
(újonc)

Oly! 27 éves vagyok! Túl vagyok egy hereRákon...Hát nem egy leány élmény, de sajna bárkivel megtörténhet! Azóta 2X több csajom van...a jelmondatom pedig ''Töketlenek között féltökű a KIRÁLY'' bár én is tudnék mit mesélni :) :)


GeR6
(újonc)

Inább Sugár , mint kemoterápia! Égjen a bőröm, minthogy 7 napig sugárba hánnyak....:S


pussy_cat
(tag)

UP nektek!


zszszs
(tag)

Hali! Csak nem a C-belen kaptad a cis-platiniumot testvér, hány szériát nyomtak?


SLYM
(veterán)

nekem is pár hete halt meg nagypapám májrákba. 84 éves volt...

[link] olvassátok el az 1. postot. nem bonyolult, regelsz, felteszed a progit, és az dolgozik magától úgy, hogy észre se veszed. minnél többen számolunk annál gyorsabban meglesz a rák ellenszere

[Szerkesztve]


Batman
(őstag)
Blog

84 év már szép kor ,bár élhetett volna még többet is.
Remélem én is megélem ezt a kort, bár ha őszinték akarunk lenni nekem kevesebb az esélyem rá mint egy átlag embernek.


GeR6 :
Ha szabad megkérdezni , mind a kettőt elkapta vagy ezekután még lehet gyerked?


SLYM
(veterán)

vegyél valami vitamin-pack-ot, meg 1-2 óránként egyél 1 g C-vitamint. ez napi 10-15 g. az nagy mértékben segíti a helyzeted szvsz. nem árt még valami mega dózis E-vitamin se. ezek mind segítenek. meg persze ilyál sok vizet, nehogy veseköved legyen ezektől. én amióta vitamin pack-ot szedek nincsenek nagy betegségesim. esetleg megfázás. (kop-kop-kop)


Iginotus
(őstag)
Blog

Érdekes mert pont az győzi le legkönnyeben a szervezet...
Igaz azt felejti el leghamarabb is.


YouCanCANON
(tag)

napi 10g C-vitamint szép veseköveket tud okozni, és egyébként enyhén szólva túlzás is...


sztanesz
(tag)

nem tartom szégyelnivalónak hogy rákos vagy, sőt a kitartásod és hogy nem adod fel pédaként kell említeni :R


Batman
(őstag)
Blog

Nem is szegyellem, nem mondom hogy buszke vagyok ra , de en igy fogadtma el magam igy vagyok boldog...


Thrawn
(félisten)
Blog

Ez a legjobb amit tehetsz, én is így tettem! :R


jerry311
(veterán)

Van itt egy majdnem teljes csomag Avemar.
Nekünk, sajnos, nincs már rá szükségünk. Kidobni nem akarom, mert ahhoz kicsit drága, meg talán valaki hasznát veszi még.
Szóval csak el kell jönni érte, vagy ha nem nagyon kieső helyen laksz akár el is vihetem.


lúzer
(veterán)
Blog

Na ne!
csak nem Te is érintett vagy? :(


Thrawn
(félisten)
Blog

Nem, az én nyavalyám más, de hasonló. Van topikja is, de már másfél éve nem szólt hozzá senki.


lúzer
(veterán)
Blog

99%-ban sejtem, hogy melyik topic

[ Szerkesztve ]


Shepard
(tag)
Blog

Az emberek többsége nem is sejti, mennyire erős és mennyi mindent kibír kellő elhatározással. Bár inkább ne így derülne ki..

Egyet biztosan tudok: nekem a legjobban nem az elveszett lehetőségek, a kis sz@r*s életem esetleges elvesztése fájt, hanem hogy láttam a legjobb barátokat, ismerősöket, család tagokat körülöttem. Ahogy aggódnak, féltenek, némelyek szó szerint bele őszülnek, vagy éppen bíztatják egymást a háttérben, hiszen most már egyre többeket sikerül kigyógyítani. Legalább ezért megérte azt mutatni, stramm vagy, kiállod.

Az oda vezető út nem egy leány álom, ebben tökéletesen biztos vagyok, de hinni kell hogy van holnap és a problémával időben orvoshoz fordulni. Ez a minimum, amit magadért tehetsz.

üzenetek