üzenetek

hozzászólások


peby92
(csendes tag)

Gratula az építésért!

Én is csináltam hasonlót a szüleimhez, ott fatüzelésű kazán+puffer tartály van két külön körön. Én ATMega16-al oldottam meg mert az volt a fiókba de ha újra kezdeném biztos vmi ESP-vel csinálnám. Hőmérséklet ugyanúgy 1-wire szenzor, szobatermosztát vmi használt vezetéknélküli cucc aminek a jelét optokapuval illesztettem. Kijelzőnek én 16x2 soros kijelzőt használtam, és mivel nincs bluetooth vagy wifi, így csináltam 3gombos kezelő felelület neki ahol a legtöbb paraméter állítható. A kazán-puffer szivattyút és a puffer-szoba szivattyút egy-egy relével kapcsolom. Hagytam helyet további szenzornak és relének egy későbbi esetleges napkollektoros bővítésre is.

Vezérlés logikája hogy mérem kazán előtt után a hőmérsékletet, különbségéből tudom hogy ég-e a tűz. Ha ég és melegebb a kilépő mint a puffer akkor megy a szivattyú. Pufferből kihordást simán a szobatermosztát jele kapcsolja. Az egészet megfejeltem hisztérizéssel (én idővezérlést nem akartam bár lehet jobb lenne), illetve védelmi funkciókkal (85 fok fellett, 5 fok alatt vagy elveszett szenzor jel esetén minden szivattyú be, illetve egy piezo hangszóró visít). Tanulságos project volt.

Most kiderült hogy nagyon különböző a szobákba a hőmérséklet, a kézi szelepekkel nem tudtuk beállítani, így következő lépés a termofejek a szobákban lesznek. Illetve már egy relé megadta magát (zárlatos lett a szivattyú), köszi az ötletet ezt én is SSR-re fogom cserélni.

üzenetek