üzenetek

hozzászólások


ViZion
(félisten)
Blog

" És az a meleg amit egy vegyeskazán csinál, a gázfűtés a lába nyomába nem ér."
Egyetértünk. Voltunk anno albérletbe, gázkonvektoros fűtéssel... mire meleg lett, fájt a fejünk, kiszáradt a levegő, szellőztetni kellett...
Volt villanykonvektoros, azt szerettük... de khmmm... már akkor is luxus volt, a "gázrobbanás" idején dobálták is kifelé a népek. Jó a padlófűtés, meg a 25°C cirkulál a falakban, stb... de azért télen nekidőlni egy baCCott nagy radiátornak, ami 2-3× ilyen meleg... az jó :D A villanykályhára rá lehetett feküdni, az is jó volt. :K

Két délutánt szánj a mikrokontrollerekre, a meglévő tudásoddal ez semmiség lesz, erre komoly sörmennyiségben is mernék fogadni. ESPeasy meg pont azoknak van, akik nem akarnak/tudnak mélyebben a programozásba belevágni. Már ezzel is sokminden megoldható, ami átlag usernek kell (rengeteg szenzor, kijelző, mittudomén már benne van).


MC Pite
(veterán)

Grat a cikkhez, hasznos lett!

Én a szellőzetőhöz várom a lelkienergiát is időt hogy nekiálljak saját vezérlőnek, de egyelőre ez még nem jött össze :DDD . De az egyik fő problémám hogy elég megbízható cuccokat találjak, mert a környezetemben a legtöbb ilyen projektnél cserélgetni kellett valamit hogy jó legyen. Amik meg plc szerű csomagban vannak, azok felérnek a kész vezérlők árának magasságába (amit régen elutasítottam volna, megírom ezt is magamnak alapon, de 1 sp-ra 1 érzékelővel egy ilyen lassú szabályzáshoz még az sem elvetendő).

Halkan jegyezném meg, hogy ez a x meg y fűtésimód mennyivel jobb magyaros vitaféleség full értelmetlen.
Gáz és gáz meg fa és fa, plusz légfűtések között is nagy különbségek vannak.

Nincs jobb meg rosszabb, csak jobban meg rosszabbul kivitelezett.
Pl előző lakásban (3,2m belmagasság, 2,4m magas ablakok) lemez gázkonvektor volt, az eredményt minddenki sejti. Nem tudtunk az emeleten rendesen egyedi központi fűtést kialakítani, így turbós öntvény programozható konvektorok kerültek fel (94 és 95% hatásfokkal) amiken teljes szélességben végigfutó axiális ventillátor volt, azt tolta meleget.
Soha semmi nem fűtött még úgy, mert majdnem teljesen némán tolta a meleget, helyiségenként 15 perces bontásban lehetett programozni. Fele gázzal fűtöttünk utána.

Most padló+radiátorok vannak, meg fűtésre optimalizált klíma pluszban (főként tarcsinak vagy gyors felfűtésre. Van egy kandalónk, de szart se ér, csak atomtámadás esetén áramnélküli tartaléknak jó, a kicsi kandallókályhánk az előző helyen sokkal több meleget adott mint ez.

Apóséknál a sokak szerint legfaszább kandallókályha van, milyen csucsi meleget csinál. Igen, abban a helyiségben 26-27°ot, kajánál elájulok a melegtől, messzebb meg 20at, lábnál 17°van, gyűlölöm azt a rendszert.

Szóval vannak jól meg nem olyan jól kivitelezett fűtések, de hogy központi fűtésen a puffer előtt hogy pellett/vegyes/gáz/hőszivattyú/pfujj villanykazán van, azt senki meg nem mondja (normális vezérlés esetén, szar vezérlés esetén igen, mert megpakolás után meleg van, reggelre meg hideg).

Ha viszont a hőátadásról van szó, az biztos, hogy nálam a padlófűtés az isten - nyilván kell mellé valami pár helyiségbe ami tud gyorsan is meleget adni, de utáljuk mikor a folyosóról belépünk a szemmagasságban lévő hőmérő szerint ugyanannyira temperált szobákba, és érezni lábról hogy jóval hidegebb van (de mivel a hálóba csak aludni járunk, felesleges jobban felfűteni). Saccperkábé 2°-2,5° al kevesebbet elég tartani ugyanahhoz a hőérzethez, ha lentről fel, és nem fentről le fűtjük ki a helyiséget. :) Meg nyilván, hatékonyabb a kisebb vízhő is.

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

+1 a padlófűtésre. :)


Pikari
(addikt)

Mi is gondolkoztunk mindenféle okos csodán, végül aztán letettünk róla. Lett 1 gombbal kapcsolható szivattyú. Télen óránként kimentem, raktam rá 3-4 darab fát, adtam neki levegőt, és bekapcsoltam a szivattyút 10 percre. Aztán utána megint kimegyek, lezárom, lekapcsolom, ennyi. Persze ha senki nincs itthon, akkor szopacs (mondjuk akkor meg minek fűteni?).

[ Szerkesztve ]


turbuczn
(tag)
Blog

Kellene írnom most már tényleg egy fűtési módokat összehasonlító írást. Pár éve ígértem itt, de sosem vettem rá magam, hogy elkezdjem. Persze szakmai oldalról közelíteném meg, mint épületgépész mérnök, szóval lenne egymásnak ugrás a comment-szekcióban: :))


enemi
(senior tag)

Várjuk!


bolvar
(senior tag)

Szép munka, nekem is hasonlóra lenne szükségem, de még kevés vagyok hozzá :D
Egy bosch condes 5000-ből amire egy ct200 van párosítva kellene kinyernem valahogy, hogy amikor a nappalit kapcsolom, csak akkor indítsa el a padófűtés szivattyúját.
A kazán sajna gyárilag ennyit se tud :O Csak akkor kapcsolja a külső szivattyút ha a belsőt is, elég zseni megoldás.


ViZion
(félisten)
Blog

Háát, ismerni kellene alaposabban a rendszered, de sztem oda okoskonnektoros megoldás is jó lehet.


bolvar
(senior tag)

Nem nagy kunszt, emeletes ház, lent padlófűtés, fent radiátorok.
A ct200 termosztát 3 termoszfejjel van összekötve, ami tök jól is műkődik. A gond hogy hiába okostermosztát nem tud 2 körös fűtést kezelni.
Így a kazán kimenete csak annyit tud ha külső szivattyút kötsz rá, akkor megy amikor a belső is.
Nem tudom egy helységhez rendelni ezt.
Hidrováltó se oldja fel ezt, cw400 termosz kellene de az meg nem okos.
Arra kellene rájönnöm, hogy tudnám kinyerni a ct200 kommunikációjából hogy a nappalit kapcsolom és csakis akkor indítsa a külső szivattyút egy okos konnektor mondjuk. Vannak rá projektet, nézegettem, majd próbálkozok vele.


ViZion
(félisten)
Blog

Jól látom, h majd' 100k a termosztát? Na ne viccelj, h nem tudod megadni ennek a helyiséget, vagy hogy mit kapcsoljon... ennyiért mindent IS tudnia kellene.
De akkor HA egy RPi-re, termosztátokat behúzni, a szivattyúknak meg okoskonnektort és a HA vezérli.


bolvar
(senior tag)

Én még szerencsére csak a felét adtam érte, de elég kiábrándító ahogy írod hogy nem lehet megmondani neki a kontakt kimenetet melyik szoba esetében kapcsolja… :W :W

üzenetek