[Re:] [lezso6:] A húsvásárlás az esetek többségében az emberkínzás támogatása - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


sutszi
(veterán)
Blog

Sajnos ettől jobb leírást nem találtam... Csak túlzásnak éreztem a bejegyzésben idézettet.

Hát mi megpróbáltuk, de tényleg már elegem lett a végére a gyenge minőségből... Na és akkor ez a tojás volt 45-50Ft/db M/L méretben...leírás alapján. És ebben az a szomorú, hogy sokan nem azt mondják, hogy biztos ez a széria rossz, hanem azt hogy 2-es típus mind ilyen, mert durván leáltalánosítja.

Többen is írtátok a színét. Oké, jó nem narancs színűnek lenni, de volt, hogy nagyanyámtól kaptunk egy tálca tojást... Na ott nem volt ilyen gond. Ő meg azt sem tudja, hogy lehet trükközni tojással mert világ életében a hagyományos takarmányt adta nekik, amit gyerekkorában megtanult...

Persze, hogy nem viszik. A magyar társadalom nagyon árérzékeny... Bár sokszor inkább értékrendbeli problémák vannak. Ünnepekkor tolják a kóla akciókat. Egy doboz jobb tojás vagy egy tálca árában többnyire... Aztán valahogy a kóla miatt senki nem panaszkodott még, de a tojásból mindig az olcsóbbat pakolják bőszen a kóla mellé...


nicsefrigyes
(kezdő)

Az emberiség manapság elképesztő morális dilemmákkal szembesül. Soha ennyire...


Apollyon
(Korrektor)

Nem a disznóvágásra gondoltam. Hanem mondjuk ami a Food Inc. című dok.filmben is van.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Nem véletlenül beszéltem szemléletváltásról. Jelenleg elég rossz a Föld élelmiszerellátása és gazdálkodása, ha globális szinten nézem. Nagyon sok helyen termelnek növényeket, ahol teljesen értelmetlen, csak nagymennyiségű trágyával és öntözéssel megoldható. Ezek a helyek eredetileg tipikusan füves, sztyeppés területek voltak, amik ideálisak rideg állattartásra: marha, bárány, kecske. Ezeken a területeken ezeket kéne tartani, növénytermesztést elfelejteni. Növénytermesztést olyan helyeken kéne folytatni, ahol arra ideálisak a körülmények. Sertés / szárnyas tenyésztést nagymennyiségben el kéne felejteni, ezek a növénytermesztés hozadékai (legelő állatokkal ellentétben képesek feldolgozni a növénytermesztés "hulladékait"), tehát csak annyit kéne tartani belőlük, amit a növénytermesztés külön takarmány és táptermesztés nélkül elbír.
Persze mindehhez kellene az, hogy az egyes országok túllássanak a határaikon (nem fognak), meg valamennyire szükséges lenne a szállítmányozás fejlődése (olcsósodása) is.
De abban teljesen igazad van, hogy az nem működik, hogy akkor holnaptól mindenki biót vesz, a teljes iparágnak át kéne álnia. Szemléletváltás :)

(#46) arnyekxxx
"A vörös húsok jelentős hatással vannak a magas hugysavszint kialakulására (magyarul köszvény)"
Akkor pontosítsunk kicsit :) Alapvetően mindegy milyen hús, proteinbevitel a lényeg. Magas proteinbevitel megnöveli a húgysavszintet, viszont a magas húgysavszint nem okoz köszvényt. Magas cukor fogyasztás (egész pontosan fruktóz, de ugye a sima finomított cukor 50%-a is az) és magas húgysavszint együttesen okozza a köszvényt. Szóval cukroszacskóra inkább rá kéne tenni a köszvényes képet, mint a húsokra.

(#59) bitpork
Abból mi is bevásároltunk :K


Hannibhál
(őstag)
Blog

ez jókora nagy álszentség, ugyanis nem választhatunk, csak egészen más okból mondom is, hogy mire gondolok:
- Vagy elkezdünk minőségi húst enni, ami alatt a szabadtartást értem, ami elviekben a legjobb az állatoknak, de ezáltal az emberek egy nagy része nem engedhetné meg magának, s így jóval rosszabbul élne a többség, amit ugyebár semmilyen jóérzésű ember nem akarhat

- Vagy szabadtartásban termeljük a húsokat, ami az állatoknak elv a legjobb(vissza az 1800as évek mezőgazdasági szintjére...) és lecsökkentjük az emberiség lélekszámát arra a szintre amit ez a fajta mezőgazdaság elbír (hmmm azok az 1800as évek...) akár népirtással, akár vegyszerrel stb amivel akarod.

- Vagy szarva az állatokra (egy kicsit) nagyüzemileg termeljük a húst ami maximalizálja az egy négyzetméterre eső húsmennyiséget, így biztosítva olcsó, kicsit rosszabb minőségű húst, amit a legtöbb fejlettebb országban élő ember megengedhet magának, valamint teret hagyunk a szabadtartásnak is, hogy akinek a jobb minőség kell, az is megtalálja a számítását.

Személy szerint ezeket az opciókat látom, s igen, lehet választani, de a kényszerűség nagyúr, és hát az állatok is a könnyebb út felé mennek mindig, így az ember is


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Komplett antibiotikum kúrát lehet csinálni a folyamatos fogyasztásukkal."
Leszámítva, hogy nem vághatsz le állatot emberi fogyasztásra, ha a szervezetében kimutatható antibiotikum. Hasonlóan, mint növényeknél a permetszerekkel.


Argos
(őstag)
Blog

Én már akkor továbbfejleszteném, kiterjeszteném ezt a dolgot.

[sarcasm]
- Legyen az okostelegrácsokon olyan lecserélhetetlen hátlap/háttérkép, amin az "emberhez méltó" körülmények közt dolgozó kiskrapekok pózolnak és minden szelfidre legyen ráfilterzve.
- Legyen a drágaköves ékszerekhez mellékelve egy album, a rabszolgaként tartott bányászok mindennapjairól és kötelező legyen a fácsé profilodon megosztani, amikor viselni szándékozod.
- A kozmetikai szerek csomagolása is tartalmazza legalább három kísérleti állat képét és csak akkor tudd használni, ha előtte kilőtted instára.
- A TV-den, PC-den, mobil gépeden minden bekapcsolás után automatikusan induljon el egy átugorhatatlan - adblockolhatatlan ;] - 17-43 perces kisfilmecske az összes, gyártáshoz köthető sérült élőlény agonizálásáról.
- A kotesz meg szerintem szimplán legyen kívül, belül szöges...
- Etc.
[/sarcasm]

Na, de viccet félretéve, az alapvetéseddel egyet tudok érteni, ám sajnos amíg a nagy többségnek nem lesz miből kifizetnie a jobb minőséget - humánusabb előállítást -, addig ez nem fog változni, képek, akármik ide vagy oda.


woodworm
(veterán)

A fruktóz csak egy további növelőfaktor és nem kiváltó ok. Nem önmagában a magas húgysavszinttel van gond, hanem a köszvényes betegek szervezete nem tudja lebontani, ezért lecsapódik az ízületekben.


arnyekxxx
(veterán)

Akkor megmondom a dokiknak, hogy hülyeségeket beszéltek és ujra nekiállok kétpofára tolni a sülttarját. Cukrot minimális mennyiségben eszek.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

A területarányokat (100x-os csirkénél, mondjuk 300x-os egy tehénnél) ideális környezeti adottságokra mondtam. (=hány km2 sztyeppe kell egy istállónyi szarvasmarha fenntartható legeltetéséhez?) Másik kérdés, hogy ugye a sztyeppéknek megvolna a természetes élővilága, amit nem kéne/kellett volna az utolsó példányig kiirtani - márpedig, ha a bio iránnyal komplett istállógazdaságokat hajtasz ki a mongol sztyeppékre, argentin pampákra, akkor az ott még kismértékben fennmaradt őslakos fajokat pusztítod ki. Ráadásul sokszor 3.világbeli országokról van szó, ahol esély nincs környezetvédelem mellett érvelni, ha 5$ extra hasznot hoz a nyugati "biovásárló". (lásd még a témában az EU-s biodízel kedvéért kiirtott esőerdők ügyét)

Szóval nincs ideális megoldás.:(


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Sztyeppék természetes élővilágának része a legelő állatok. De abban egyetértünk, hogy ez mindenképp utópisztikus, szóval részleteken majd ráérünk vitatkozni ha eljött a világbéke :)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Fruktóz növeli a húgysav termelését, és csökkenti a kiürülését. Nélküle nem tudsz reálisan annyi húst enni, hogy köszvény alakuljon ki ha amúgy egészséges a szervezet. Nyilván ha van valami más szervi problémád, ami ugyancsak növeli a húgysav termelést és/vagy csökkenti a kiürülést, akkor lehet a cukor elhagyása önmagában nem megoldás, de esetek jó részében igen. Lásd még a csomó köszvényes vegetáriánust.

(#69) arnyekxxx
Tehát nem eszel: finomított cukrot (se fehér, se barna, se melasz, se kukoricaszirup, stb.), mézet, szószok nagy részét (ketchup, bbq szósz, kínai szószok, stb), semmilyen csoki / cukor / édes keksz / gyümölcsjoghurt / nutella és társai / nápolyi és származékai (meg úgy kb. bármi édes dolog amit élelmiszeripar előállít), semmilyen süteményt, szinte semmilyen gyümölcsöt? Illetve nem iszol üdítőket, energiaitalokat, teát vagy kávét is csak cukor nélkül iszod? Csak hogy biztosra menjünk :)


Apollyon
(Korrektor)

"Tehát nem eszel: finomított cukrot (se fehér, se barna, se melasz, se kukoricaszirup, stb.), mézet, szószok nagy részét (ketchup, bbq szósz, kínai szószok, stb), semmilyen csoki / cukor / édes keksz / gyümölcsjoghurt / nutella és társai / nápolyi és származékai (meg úgy kb. bármi édes dolog amit élelmiszeripar előállít), semmilyen süteményt, szinte semmilyen gyümölcsöt? Illetve nem iszol üdítőket, energiaitalokat, teát vagy kávét is csak cukor nélkül iszod? Csak hogy biztosra menjünk"

Jelen! :D Bár ennek karácsonykor vége szakad egy rövid időre :D Ja annyi, hogy a teába citromot facsarok.

Egyébként az a sülttarja jó, persze csak akkor ha kókuszzsírban (vagy sajátjában) sült és nem napraforgóban vagy valami egyéb borzalomban.


Huha81
(tag)

Nemreg elkoltoztunk Magyarorszagrol a kis csaladommal. Amikor elkezdtunk albit keregelni fura volt, hogy az ut mellett legeleszo teheneket latni mindenfele. Aztan bementunk egy boltba es nezelodtunk, hogy mit eszik az ember errefele. Megalltunk a husos pultnal es elegge megdobbento volt, hogy a helyi cimkevel ellatott marhahushoz meg hasonlot sem lattunk otthon. A bio es nem-bio cuccok kozotti arres kb 10%, ami megint csak elhanyagolhato az otthonihoz kepest. Mondjuk a legtobb tojas heja feher, ezt eleg nehezen dolgoztuk fel :)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Tojás hélyának színe gyakorlatilag fajtafüggő, nincs semmi köze a tojás beltartalmához. Ugyanez igaz amúgy a vajra is, országonként változik, hogy a sárgásabb vagy a fehérebb verziót preferálják :)


bitpork
(veterán)
Blog

Nem tudom merre az az itt, de ehhez szervesen hozzátartozik hogy a csirkegyári árakat könnyebb megfizetni. Márpedig ahol az ország fele nyomorog, ott az ár elsődleges :(


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Semmi gond nincs a napraforgóolajjal, bár többször nem sütnék már benne (pont erről csináltam nemrég kisérletet, az olíva pl sokkal jobb sütni, egyszeri alkalommal is) - igazából a zsírsavak (telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen) arányára kéne figyelni és nem eltolni az arányokat az egyik irányába.

Cathfaern: Sőt, a vaj színe még attól is függ, hogy téli vagy nyári tejből készítik.

[ Szerkesztve ]


Kasya
(nagyúr)
Blog

Es forintra atszamolva mennyi volt kiloja a husnak, amit neztel?


Huha81
(tag)

Az erre az esetemben Luxemburgot jelenti. Marha, diszno kb, mint otthon. Csirke, pulyka viszont aranyaron van. Errefele nem is nagyon esznek szarnyast, ahogy neztem. Ami nagyon fura, hogy mindent adak a csirkehez, meg a fejet is :)

Steaknek valo marhahusbol kb 40 dkg, ami eleg nekunk egy ebedhez az olyan 6-8 euro kozott van fajtatol fuggoen.

[ Szerkesztve ]


Apollyon
(Korrektor)

De nagyon sok gond van vele, pl. diétába abszolút nem fér bele. Másrészt én már nagyon elszoktam tőle, és amikor hosszú idő után eszek valami olyat, ami napraforgóban sült, határozottan rosszul leszek. Pedig régen nem így volt.
A hús/krumpli stb. ami sül benne, nagyon megszívja magát vele (a minimális is több, mint sok) és eléggé odaterhel a szervezetnek. Kókuszzsír rulez, igaz sokkal drágább, de legalább nem ég meg, illetve nem leszel tőle biológiai roncs hosszútávon.

Most tanulmányt nem tudok linkelni, sorry. Arról pedig még nem is beszéltem, hogy mennyire büdös.

[ Szerkesztve ]

üzenetek