Az alcimre valaszolva, szerintem egyertelmuen igen
hozzászólások
Grafy12
(aktív tag)
Elméletben igazad van(néhol még gyakorlatban is), de sajnos sokfelé ez már a múlt,de ezt Te is tudod.....
Egy cukrász aki sok pékségben járt és dolgozott már....
Nagyon tetszett az írásod.
Mi már lassan 3 éve sütjük itthon a kenyeret, szintén egy Moulinex géppel. Az első pár alkalommal nem sikerültek túl jól, de pár nap alatt bele lehet jönni. Lehet, hogy nem olyan finom mind az "igazi kemencés" kenyér, de véleményem szerint otthoni körülmények között ez a legjobb megoldás és nekünk ízlik. Minden másnap este kb. 3 percet vesz igénybe amíg belegórom a hozzávalókat és tudom hogy mi van benne (fehér liszt, graham liszt, só, cukor, élesztő és mindenféle magvak), ráadásul nem kell a boltba járkálni. Sokkal egészségesebbnek tartom, mint a bolti kenyereket.
Ha véletlenül sűrűbbre sikerül, akkor vékonyabbra vágom a szeletelőgéppel (ami szintén nagy találmány szerintem). A gumis kenyér problémáját szerintem a sok víz illetve a gagyi élesztő okozza, sokat számít a hozzávalók minősége.
A magvas kenyér program miben különbözik a simától? Én mindig az első programon sütök, még nem próbáltam a többit.
A cikkhez: a "fogyasztást" én átírnám "teljesítményre".
[ Szerkesztve ]
jó kis kedvcsináló cikk.
de azért pár dolog még érdekelt volna. (tudom, van amit ki lehet guglizni, de a cikkben leírva talán szerencsésebb...)
készülék ára.
pár fajta és méretű kenyér előállítási ára.
nem egészen világos: milyen előkészületet és utómunkálatot igányel. az le van írva, hogy az alapanyagokat csak össze kell borogatni. ok. de hová? magába a sütőtálba? mi keveri össze? vagy vannak adagolónyílások? a sütés után mi tkell elmosni?
ezen folyamatokról pár kép is jól jött volna. mint pl. a "süti kockáknak" cikkben, és az utána jövő hsz-okaban lévő fényképekből kiderült, hogy is néz ki a dolog...
Bele a gépbe az egészet egyszerre, utána pedig ő maga keveri össze.
Sütés után elvileg nem kell elmosni semmit, mert ha jól készíted a kenyeret, akkor "nem piszkol" össze semmit.
[ Szerkesztve ]
ok.
de akkor sem értem.
"mert ha jól készíted a kenyeret"
ha mindent a gép csinál, akor hogyan tudom "jól" készíteni?
kellően laza csuklómozdulatokkal öntöm a mérőpohárból a cuccokat?
de értem. nem lesz túl ragacsos, vagy akármilyen a massza. tehát jó az össszetevők aránya.
de van-e valami motoros keverőlapát? amit ki kell szedni, és el kell mosni,
vagy csak maga a tál?
vagy ez csak igényesség és higénia kérdése. (az a "jó lesz az úgy is"...)
[ Szerkesztve ]
Jól készítés alatt a megfelelő összetevők kiválasztása és kimérése, mint írtam például a langyos tej és élesztő összerakása meg ilyenek.
Alul van egy fém keverőlapát, amit kiveszel a kenyérből, ha megsült.
Természetesen kell mosni a sütőt, de nem kell minden sütés után, mert általában nem hagy "foltot".
Mi is sütöttünk kenyérsütő gépben kenyeret.
Nevesincs márkás géppel, némi gyakorlattal finom kenyeret lehet készíteni.
Néhány változtatás a recepten, ami nálunk bevált.
Az élesztőgranulátum helyett rendes élesztőt érdemesebb használni. Bár be kell lőni az élesztő mennyiséget, nem lehet átszámítani a zacskósból egyértelműen.
A könnyű kenyérhez nem élesztőből kell több, hanem vízből. Öt maximum tíz százalékkal több vízzel nagyon lágy állagú kenyeret lehet készíteni, de le kell kalkulálni félkilóra a hozzávalókat, hogy a sütőedényben maradjon a tészta.
Egy maximum 2 evőkanál étolaj ízletesebbé teszi a fehér kenyeret. A külseje ropogós lesz, de nem az kemény - vastag héj.
Felénk lehet kapni zacskós kovászt. Finom kenyeret lehet vele sütni, de nem lehet az automatára hagyni a kelesztési fázist, oda kell rá figyelni. Egyszer nagyon jól sikerült, többször kevésbé jól. Tehát elköszöntem a kovásztól.
A házi kenyérsütésnek hatalmas előnye, hogy az van a kenyérben, amit te teszel bele.
A bolti kenyérben meg az, amit a gyártó bele tesz. Állagjavító, gyors kelesztő adalék. Szerintem a bolti kenyerek többsége élesztőt vagy kovászt, még képen sem látott. Viszont a kutyaszart is beletennék, ha 20 fillért spórolnának kilóján a kenyérnek. Tisztelet a kivételnek, a valódi pékeknek.
A jól elkészítés, a megfelelő arányokat jelenti. Az üst (mert így hívják) belülről teflon bevonatos, a lapát szintén. Ha kész a kenyér, kiveszed az üstöt, fejjel lefele fordítod és egy rázó mozdulatra kicsusszan belőle a kenyér a lapáttal együtt. Nekem a lapát is könnyen kijön és nem maradnak rajta maradványok. (illetve már egy kicsit kopott, szóval egy pici marad rajta, de mivel az is kenyér, így másnapig nem szoktam elmosni)
Egy apróság csak: Milyen kanál élesztő? Evő? Teás? Kávés? Még a sütőgépekhez adott kanálnak is két vége szokott lenni: egy nagy és egy kicsi.
És egyáltalán: Kockaélesztő, vagy szárított?
Edenyke
katona.t
így tök világos.
értem. kell nekem.
általában képes vagyok minőségi kenyereket 5 napra előre bevásárolni. ha éppen kockulós időszakom van, és nincs külső melóm. napokig nem mozdulok ki itthonról. olyan 150 m-re van a közért. nagyon messze.
(akkor inkább sütnék, és akkor nem kéne 4-5 napos kenyeret ennem...)
[ Szerkesztve ]
Sziasztok!
Örülök, hogy tetszett a cikk.
Az árat szándékosan nem írtam le, mert mi vettük ajándékba anyósoméknak és ha véletlenül olvasnák, akkor ... értitek
Media Markt-ban vettük és sokkal olcsóbbért, mint amit itt a neten találhattok. Mondjuk ez nekem is furcsa volt, de hát végül is megérte.
A sütés költségei ... talán egy kicsivel olcsóbb mint ha megvennénk boltban. (pl. sokmagos kenyér... ) De vehetünk valami ultra olcsó lisztet is hozzá, úgy nagyon ócsó házi kenyerünk lesz. DE: Most volt a tescoba sokmagos liszt, amiben már bent van az élesztő meg minden, tehát csak bele kell önteni a sütő edénybe + víz és kész mehet a sütés ... 400 Ft ról 260 ra volt leárazva. Ráadásul csak a fele kell bele, tehát két sütés is ki jön belőle Ha ezt nézitek ... akkor olcsó.
De az ára ingadozik.... 200 ból is lehet kenyeret sütni és 400 ból is. Attól függ milyet szeretnénk. Nyilván a sokmagvas drágább mint a sima fehér kenyér.
joghurt Lidl-s élesztő, kocka. Kérdésedre válaszolva: "adagoló kanál kis részével 1,5 kanál élesztő."
Előtte utána teendők: Előtte ... ő . Kinyitod a fedelét kiveszed a sütő edényt és beleborogatod a dolgokat. Utána: Elmosni
szab.tam: Miután elkészült csak a sütő edényt és a benne lévő keverő lapátot kell elmosni. Hozzá teszem, nem nehéz, könnyen mosható.
[ Szerkesztve ]
ebben lehet igazad van. Nagy családnak lehet nem. Mi 6 an vagyunk. Nekünk elég. Kisebb, vagyis vékonyabb kenyeret vágunk és jó is. De nem napi szinten sütünk. Hetente 1x 2x ...
"élmény kenyér"
Szerintem is
FlekkeN Ettem már kemencés kenyeret is. Az is nagyon finom.
Tényleg eloszlik a vélemény ahogy ezt JetiRulez is írta
Kinek a pék, kinek a pékné
Skodry Sonkadarabok ? Uhhh ... kipróbálom Sima egyszerű kenyérhez ?
zoli03: Valóban Erre nem is gondoltam. De akkor sem néz ki esztétikusan... Nem is passzol hozzá A fogyasztását nem mértem. De van itthon mérő alkalmatosság, úgy hogy lemérem neked szívesen legközelebb hogy alakul a sütés alatt...
Edenyke: Köszi a tippet. Mi még csak pár kenyeret sütöttünk vele. Kísérletezünk még hogy lesz a legjobb. De akkor mi is kipróbáljuk így, ahogy mondtad
fi:zi'k: Hát igen Nekem is van ismerősöm akinek van otthon kemencéje ... Csak nem lehet elpakolni ha épp nem kell Mondjuk ettől függetlenül jó dolog. Meg nem csak kenyérsütéshez jó, pl. pizza
Ezen a képen pl 3 szelet van levágva, de már elfogyott a kenyér fele kb. Egy 6 tagú családban jut mindenkinek 1 szelet, 4 tagúban 1,5. Egy normál vacsoránál is legalább 2 szelet/fő fogy nálunk, ez még csak a vacsora, mi van ha kell mondjuk reggelire és ebédre is? 0-24-ben sütheted a kenyeret, hogy elég legyen. Szóval lehet, hogy finomabb, meg "élmény kenyér"-nek elég, de amíg hasonló méretű gép áll csak rendelkezésre, addig a kenyér vásárlást nem tudja kiváltani 100%-ban, csak erre céloztam.
[ Szerkesztve ]
Alex123
(senior tag)
Nekünk is van egy "ősrégi" kenyérsütőnk de már nem használjuk kenyér készítésére, mert mellettünk valami csodát sütnek...(amíg sütöttünk, addig a krumplis volt a sztár...)
Ellenben a mai napig nyáron a lekvárt a géppel készítjük, már vagy 6-7 éve és nem kell ott állni mellette, mindig finom lesz...