üzenetek

hozzászólások


bambano
(titán)
Blog

3 óra 32 perc alatt megjárom a váci úti teszkót... innen Debrecenből is...


szab.tam
(nagyúr)
Blog

igen, de azalatt nagyon sok kenyér kalóriáját ledolgozod. mert gondolom gyalog , azaz futva számoltad, mert abenzin túl drága... :DDD

[ Szerkesztve ]


partymaci
(aktív tag)
Blog

Mi is vettünk annó kenyérsütő gépet és sok kenyeret meg is sütöttünk, viszont nagyon fontos az alapanyagok minősége és az aránya, sőt még a kelesztésnél a hőmérséklet. Nem mondom hogy minden kenyér jó lett, de általában fehér lisztből könnyű kenyeret sütni. Igazából nekem a nagy visszatartó erőt az jelenti, hogy 3 óráig kell várni egy kenyérre amit egy 4 tagú család egy evésre szinte el is fogyaszt. Persze frissen nagyon jó meg finom, de másnap már nekem nem ízlik. Szóval egy ideje pihentetjük a gépet és átszoktunk a lipóti parasztkenyér nevezetű 3 kilós csodára, ami nem tartalmaz mindenféle vackot és kb 1 hétig esszük, nem penészedik meg, finom marad, nagyon tápláló, az az igazi kenyér.
Aki nem hiszi járjon utána :)


_Oscar
(aktív tag)

Nem akkor kezded készíteni, amikor éhes leszel. Például este lefekvés előtt összerakod, beprogramozod fél órával a reggeli előtt. Reggelire lesz friss, langyos kenyered.


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Ez így van! Illetve ugyan ez ,csak késő délutáni, vagy esti változatokban :)
Szerk: Mármint, hogy vacsorára legyen kész. Pl. délutáni program alatt elkészíti a kenyeret. Hazaérünk már csak el kell fogyasztani.

[ Szerkesztve ]


.bableWes
(őstag)

1 vagy 2 keverö lapátos?
késleltetést nem nagyon ajánlom ha több mint 1 orán át állni hagyod az összetevöket, plusz benne hagyni sem érdemes a kenyeret hosszu idöre mert nekünk, hiába bosch megszivja magát nedvességgel.
gratulálok hozzá, 10-15 sütés után majd ki tapasztalod a receptet és akkor lesz az igazi :)
nagymami titkai vagy mi a halál a neve a lisztnek, 5 deka csodákra képest
joétvágyat :))


ncsicso
(tag)
Blog

Évek óta van egy Moulinex kenyérsütőnk, időnként elővesszük. Anyám kapott három éve egy teszkósat, ő azt használja, de napi egy-két kenyeret is megsüt, pláne ha összefutnak az unokák. Ő tescoban dolgozott, ezért ott is vásárolt be, mihozzánk Spar van közel. Mindegyik árul olcsó lisztet, persze nem egy fajtát. Mi a Budget lisztet vesszük, olcsóbb nem is nagyon van.
Eleinte problémát jelentett, hogy a kenyér alul sűrűbb, felül ritkább volt, nem egyenletesen oszlott el. Némi guglizás után kiderült, hogy a hazai gyengébb minőségű liszt az oka, és nem csak a olcsókra jellemző a probléma.. Állományjavító szükségeltetik. A legegyszerűbb az aszkorbinsav, azaz C-vitamin. Patikában könnyedén beszerezhető, 10 grammonként szoktuk venni valami 100 forint körüli áron, ha jól emlékszem. 3 hónapig eláll, és egy késhegynyi kell egy sütéshez. Használatával a tészta homogén lesz. Többféle liszt és kenyérsütő esetén bizonyítottan bevált.


sutszi
(veterán)
Blog

Érdekes cikk, akárcsak a hozzászólások egy része...

Aki nem akar vesződni ilyesmivel, az vegyen boltba...ne siránkozzon, hogy sokáig tart. Végig kell gondolni, hogy egy kis időt rászánva mennyit nyer vele.

A párom már évek óta süti kenyeret. Nem veszünk boltba, max egyszer egy évben. Sütőpapíron egy tepsiben, egy normál sütőben és a legfinomabb kenyerek amiket életemben ettem. Egy kenyér, 1kg lisztből készül. Elég sok mindent kipróbáltunk már, az alap tésztarecept és a magvak terén is. Kicsit megdarálva lenmag,szezámmag. Egészben napraforgómag...stb. A tésztát próbáltuk krumplival, tejföllel...stb
Egy kis olíva/napraforgó olajjal szokta még lazán megkenni és nagyon finom ízt ad neki.

A bolti kenyereket nem tartom sokra, ami meg tényleg hasonlít egy kenyérre az meg nagyon drága.

Az egészséges dolgokról meg annyit, hogy arra a sok adalékra semmi szükség nincs. A bolti kenyér hamarabb romlik mint amit mi sütünk...
Aki meg a kenyeret és a szénhidrátot fikázza, az inkább nézzen utána, hogy milyen üzemanyaggal megy az ember agya.(Szénhidrát, röviden). Innentől kezdve két dolog:1. Értem miért van egyre több hülye. 2. A Norbi kenje a hajára az Update szénhidrát csökkentett lisztet.. :W
Egyébként talán az lenne a megoldás, ha nem enné magát hülyére az ember és akkor nem lennének meg a negatív élettani hatásai.

A lisztekkel kapcsolatban érdekesnek tartom, hogy senki nem találkozott még(legalábbis nem írta) kis élővilággal. Ilyen szempontból a TESCO egy szemét banda. Ott már nem is veszünk mert egyfolytában tele volt lisztkukaccal, meg egyszer komplett rovargyűjtemény volt benne és nem a gazdaságos cuccokról van ám szó. (Sértetlen csomagolás mellett)
Ilyen szempontból a LIDL-ben nem csalódtunk egyedül.

Az árakról meg annyit, hogy 130FT-ba kerül 1kg BL55-s liszt(sima "hagyományos" liszt) Ha sima fehér kenyeret süt valaki akkor elenyésző többletköltség jön hozzá. Szerintem megéri.
Ezen kívül nyilván lehet keverni más típusú lisztekkel. Az egyéb hozzávalókkal olyan kenyeret lehet összedobni, aminek a bolti cucc a nyomába sem ér.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Tudtam Én, hogy nem egészséges a sok kenyér fogyasztása, de sajnos nagyon megdrágulna a havi kosztolás, ha elhagynánk a kenyeret. Mégiscsak a pékáru az egyik legolcsóbb termék. Persze ezt is túlzásba lehet vinni. Hiába mondom öcsémnek, hogy ne egyen meg napi 6-8 zsömlét. Én beérem 2-3-mal.


domperke
(HARDVERAPRÓD)

+1 Sok igazságot írtál. :R


arty
(veterán)
Blog

de egyszerűbb félresöpörni, meg rámondani, hogy "én ebben nem hiszek" és zabálni tovább kétpofára a szénhidrátokat, az elhízást és a cukorbetegséget pedig ráfogni valami másra ... :)

(ha pedig végül valaki kenyeret vásárol, azzal sem kell foglalkozni, hogy a százforintos kenyér miből készül, hiszen jónagy és puha és ízletes... mit nekünk halálfejes zsákok, mint "belevaló". az otthonsütés lényege nem az ár, hanem hogy tudod mit teszel bele!)

[ Szerkesztve ]


Maestro85
(tag)

Régebben nekünk is volt kenyérsütő gépünk, de viszonylag hamar tönkrement, meg nem is voltunk igazán megelégedve vele.

VISZONT! Azóta kézzel dagasztjuk a kenyeret, és sütőben sütjük, és SOKKAL finomabb, szebb, mint a kenyérsütős. Szerintem gyorsabb is. Főleg, ha esetleg 1kenyér nem elég, egyszerűen le lehet dagasztani kettőt, és egymás után, vagy egyszerre kisütni őket.

Mi is a Limara féle receptet használjuk, kisebb módosításokkal. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki.


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Sziasztok!

.bableWes: A miénk 1 lapátos. Már most is finom, de lesz ez még finomabb is, úgy érzem :D

ncsicso: Igen, ezt mi is hallottuk, elvileg a héját is az határozza meg. Ropogósabb lesz talán? Nem tudom ... KI próbáljuk mi is azzal.

sutszi: "Aki nem akar vesződni ilyesmivel, az vegyen boltba...ne siránkozzon, hogy sokáig tart. Végig kell gondolni, hogy egy kis időt rászánva mennyit nyer vele."
Teljesen egyet értek :R
+ az a tepsis ötlet amúgy jól hangzik, arra is kíváncsi vagyok :)

Egy kenyér elkészítési ára ezzel a géppel, szerintem abszolút nem drága. Időbe telik, de megéri (szerintem). Persze minden vélemény más. :K De ahogy olvasgatok, azért sok mindenkinek tetszik :R


Raucher
(tag)
Blog

..Aki meg a kenyeret és a szénhidrátot fikázza, az inkább nézzen utána, hogy milyen üzemanyaggal megy az ember agya.(Szénhidrát, röviden)..
Ez nem fikázás. A cukorbetegek száma folyamatosan növekszik. Ennek egyik oka a túlzott szénhidrát bevitel, mozgásszegény életmód mellett. (A szükséges szénhidrát mennyiséget amúgy is előállítja a szervezet, a túlzásban bevitt zsírokból.)

1. Értem miért van egyre több hülye.
A másik okot is ismerd fel. A magas vércukorszint károsítja az idegsejteket (is).

2. A Norbi kenje a hajára az Update szénhidrát csökkentett lisztet..
Így igaz!
Mesterséges beavatkozásokkal manipulált élelmiszert, ha van rá lehetőség, kerüljük el messzire. A fitnesz, wellness, ... termékekről ki szokott derülni, nem egészségesek.
A diabetikus termékek többsége is kerülendő. Szénhidrát helyett, zsírral nyomják tele ezeket a termékeket.
(A cukormentes termékek nem szénhidrátmentesek, ezt nem tudják a kezdő cukorbetegek. A cukormentes cukor, 95% fölötti szénhidrát mennyiséget tartalmaz. Legfeljebb a fogak látják előnyét a cukormentességnek.)


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Szintén egyetértek. :)
Cukorbetegeknél fontosabb hogy mit eszik és mennyit, mint az egészséges embereknél. Családban nálunk is van sajnos aki ezzel a betegséggel küszködik. Nekik is megéri ezzel a gépppel, vagy a sütős módszerrel megcsinálni a "házi" kenyeret. Mert abban az van, amit bele tesz, ahogy azt többen is írták már.
+nem egyszerű kenyeret készít, hanem pl. rozsos, magos kenyeret, sokkal egészségesebb és táplálóbb (kevesebb kell belőle, a jóllakáshoz).


JanFe
(aktív tag)

Jo kis cikk, koszi


Reaper04
(aktív tag)
Blog

:R


sutszi
(veterán)
Blog

Reaper04:Az alap tészta: langyos vízbe felfuttatjuk az élesztőt, ezt a lisztel kevert magvakkal és egy kis sóval összegyúrjuk. Formázás és kenés után vágjuk be. Majd megy a sütőpapíros tepsibe egy darab follpack-al letakarjuk és hagyjuk kellni. Amikor megkelt megy be a sütőbe. Hőfokot meg sütési időt nem írnék mert ez sütőnként eltérő lehet.(Ja és ez 1kg liszt, 1 élesztő, kb 6-7 dl víz mennyiségre vonatkozik.) Érdemes ránézni amikor érezni az illatát...

Raucher:
Ez nem fikázás. A cukorbetegek száma folyamatosan növekszik. Ennek egyik oka a túlzott szénhidrát bevitel, mozgásszegény életmód mellett. (A szükséges szénhidrát mennyiséget amúgy is előállítja a szervezet, a túlzásban bevitt zsírokból.)

Kiemeltem a hozzászólásodból a lényeget. Nem a fogyasztással van a baj, hanem a mennyiséggel. Egyszerűen az emberek többet esznek mint kellene, emellett semmit nem mozognak. Ez a komoly probléma. Nem az, hogy egyáltalán eszünk kenyeret...Amivel általában találkozom az a végletes gondolkodás, hogy nyírjuk ki a kenyeret mert az a rossz. Véletlenül sem az a mohó ember a felelős aki hónapok/évek alatt nem veszi észre a jelentős súlygyarapodást, ami a cukorbetegség előszobája.(2-es típusú-ról van szó, és nem számoltam ide az egyedi esetekben kialakult betegséget sem, mert az más téma)
Aki meg gyorsan hízik/fogy menjen orvoshoz mert rosszul működik a pajzsmirigye.

Egyszer megnéztem egy Update rudit. Több szénhidrát meg zsír volt benne, mint bármelyikben a hűtőpultban. :Y

[ Szerkesztve ]


club1
(veterán)

Ezekkel a lassan felfűtős és kis hőfokot produkáló gépekkel nem lehet minőségi kenyeret készíteni, max. csak sok E számmal. A tovább kelesztés sem megoldás, mert főleg a teteje kel, az alja tömör marad. Ezekben a gépekben készült hagyományos alapanyagú (liszt+só+víz+kovász) kenyerek héja nem lesz ropogós, állaguk vacak lesz és morzsálódnak. Olajak/tej/margarin segítenek a dolgon, de sok más szempontból rontanak a kenyér minőségén. Kenyeret a megfelelő pékségből...


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Köszi!
Kíváncsi vagyok! Feltétlen ki fogom próbálni. :R

üzenetek