üzenetek

hozzászólások


ViZion
(félisten)
Blog

Nálam sok Tuya eszköz van, nem jellemző viselkedés... Wifisek? Routered bírja?


bteebi
(veterán)

Ejha, nekem (sajnos) kifejezetten hiánypótló írás. :C :R Hirtelen sok minden kitisztult (valamelyest) :DDD . Elsőre talán leginkább a Shelly vonalat lőném be magamnak, aztán majd meglátjuk. Mondjuk ez >1 hónap múlva kezdődő, és talán soha véget nem érő projekt lehet majd. :)


sunavlys
(senior tag)

Persze, wifisek (nem zigbee-sek).

Van egy Tcom-os Huawei router az alsó szinten és egy Tplink 841-es AP a felsőn. 2x100 m2. Szerintem túl nagy a ház ezért gondolom, hogy talán zigbee jobb lenne. Da amikor kezdtem építeni (2020-ban) akkor még nem is hallottam zigbee-ről. Idegen volt nekem a dolog.

[ Szerkesztve ]


sunavlys
(senior tag)

Ja, és ha elcseszed kezdheted az egészet újra egy másik termékpalettával :DD


daninet
(veterán)
Blog

shellyvel nem nagyon lehet mellélőni. Kínai cuccokkal fordulhat elő az, hogy nem tudod őket a borzalmas ökoszisztémájukból kimenteni. De még sonoff termékeket is újra lehet húzni tasmotával vagy esphome-al ha nem jön be az appjuk meg a cloud.


bteebi
(veterán)

Elcseszni nem szeretném, bár mivel nem értek hozzá, ezért nyilván van némi veszély.

Ahogy beszéltem korábban a villanyszerelővel, ő magyarázott nekem valami központosított rendszerről (gondolom valami vezérlő hubos), bár azt mondta, hogy akkor minden kábelt duplán kellene húzni a villanyóráig (vagy a hubig is el kellene húzni mindent?), és hogy a központi egysége is baromi drága lenne. Nem tudom, hogy ennyiből érthető-e. :DDD


daninet
(veterán)
Blog

Igen vannak ilyenek. Aztán jön egy "szakember" aki 800+áfáért "programozza fel" (bármit is jelent ez) a 20 relédet meg a 2 termosztátodat.
Erről írtam a cikk első bekezdésében, hogy ezekről a rendszerekről nem lesz szó. Biztos tök jó, ha van pénzed, illetve bármi gondod van odajön valaki és megcsinálja.
Kapcsolatban vagyok egy villanyszerelővel aki jutalékot kap ha elad ilyen rendszereket és vannak ügyfelei néha akiknek mindegy a pénz. Amikor építkeznek megkérdezik tőlük legyen-e okos otthon, azt kérdezik mennyi lesz kb, válasz az, hogy max 5m forint. Rábólint, csináljátok.
Volt egy 1000m2 körüli háza nemrég ahol csak a beállításért 3m forintot számlázott ki az okosotthonos cég. A többlet kábelezést ami sok km volt már ne is említsük.
Ilyen árak vannak :)

[ Szerkesztve ]


kpityu2
(őstag)

Úgy látom az okosotthonos FB csoportban már meg is reklamálták, hogy a fizetős rendszerekkel mostohán bánsz a cikkben. :D Mondjuk nem értem, mert valakinek fussa, hogy kulcsrakészen vegyen egy ilyen rendszert, az nem Logout cikket fog olvasni.
Igazából én azt látom, hogy ez még nem kiforrott dolog. Vagy veszel egy fizetős rendszert és reménykedsz, hogy 5 év múlva nem tűnik el a cég és ott állsz egy senki által nem ismert valamivel, vagy nekiállsz magad barkácsolni.


sunavlys
(senior tag)

elcseszeheted, ahogy én is, wifivel kezdtem, de ha most kezdenék zigbee-vel kezdenék


dom1n0
(senior tag)

nekem vegyesen van zigbee wifi, de lekopogom semmi gond egyikkel sem.


bteebi
(veterán)

És miért lett szar a wifis? Ledobálódnak az eszközök?


daninet
(veterán)
Blog

Nem tudnám bemutatni ezeket a kész rendszereket több okból, illetve ugyan ezen okokból soha nem is vennék ilyet:
Nagyon drágák és a legtöbb ember max 1 félét épít be ilyenből. Ha tele vagy és többször építkezel max kettőt de ha már van egy házad az újba miért építenél be más rendszert, hogy más appod legyen?
Mivel mindenki aki ezekkel rendelkezik egy félével találkozik nincs objektivitás, teljesen 1 dimenziós az ezekről alkotott vélemény
A gyártó csak a saját szekerét fogja tolni, tőlük objektív véleményt nem kapsz, övék a legjobb (persze :) )
Szinte biztosra veszem, hogy az összes ilyen rendszer valami meglévő dologra épít (pl zigbee vagy zwave, vezetékes megoldásnál modbus) így mégjobban megkérdőjelezhető, hogy pontosan mi kerül rajtuk ennyibe.

Van létjogosultságuk, nem mindenki akar ezzel foglalkozni. De ha már annyi energiát beleraksz, hogy elolvasd ez mi és megmondod a villanyszerelődnek, hogy rakjon má' minden kapcsoló mögé egy shelly relét kb ugyanott vagy. Mondjuk tized árból.
Ignorancia adónak hívom az ilyet. Én is fizetek ilyen adót, például az autómban az olajat nem én cserélem. Pedig biztos vagyok benne, hogy baromi egyszerű dolog és legalább 30 videó van youtubon ami elmondja pontosan hogy kell. De egyszerűen nem akarom és kész. Inkább fizetek.
Nincs ezzel gond. Ez a cikk nem ezeknek az embereknek szól :)


bteebi
(veterán)

De amúgy a Zigbee is vezetéknélküli, csak nem wifi, ha jól értem. Akkor abban mi a fícsör azon kívül, hogy nem terheli a routereket?


ViZion
(félisten)
Blog

másként épül fel a hálózat is, ami komoly előny lehet a wifivel szemben.


daninet
(veterán)
Blog

két dolog leginkább:
Az egyik, hogy mesh hálózatot csinálnak a zigbee eszközök így ha pl a kert végében már nincs wifi térerőd zigbee simán lehet ha elég eszközöd van. Minden zigbee eszköz ami nem elemről megy csatlakozik és továbbosztja a mesh hálózatot
A másik, hogy sokkal energiatakarékosabb. Ha elemes dolgokat veszel (hőmérő, gomb stb) azok 1-2 évig is ellesznek gombelemmel.


radio11
(tag)

Röviden: kisebb rádiós teljesítmény és csak akkor ad/vesz ha kell. Ez a kettő a fogyasztást nagyban lecsökkenti, így lehetőség van elemes táplálásra is.


bteebi
(veterán)

És #55 és #56: köszi.

A kommentjeitek alapján még nem igazán nyűgöz le a zigbee, bár nyilván értem, hogy vannak előnyei. A mesh az egy jó dolog benne, de ahová okosbármit tennék, ott gyakorlatilag fixen lesz majd mesh wifi (kivéve talán a kert).

A rendszer fogyasztása... nyilván szempont, de nem nagyon. Persze jó lenne tudni a különbségeket, mert nem mindegy. Ha itt havi szinten pár száz forintról, esetleg egy-két ezresről beszélünk (bár inkább egy), akkor az nem tervezési szempont. Inkább a megbízhatóság ÉS a kényelem érdekel. Vagyis ha beüzemelem, akkor biztosan működjön, ne kelljen vele sokat szarakodni, vagy ha valamiért mókolni kell vele, akkor lehetőleg az is legyen viszonylag egyszerű.

Az elemes cuccokat amúgy alapvetően kerülném, persze nem feltétlenül ördögtől való.


daninet
(veterán)
Blog

A fixen hálózatról táplált eszközök fogyasztása között nem sok különbséget találsz majd, ezek a relék 1W körül fogyasztanak, olyan 40Ft körüli áramdíjjal kell számolnod relénként. Szóval nem nagyofogyasztók. Zigbee fogyasztása az elemes dolgoknál érdekes inkább, olyan helyeken ahova nem tudsz drótot húzni.


bteebi
(veterán)

Most még pár napig - max. némi felárért :DDD - "büntetlenül" tudunk kanócot vinni, mert most újítunk fel. Egyelőre csak annyi még, hogy mindenhol mélyített dobozok vannak. Konnektorok pl. majdnem minden falon lesznek, többnyire több is.


hcl
(félisten)
Blog

Köszi! Pont megfelelő konyhanyelvi összefoglaló.

Külön pont a végén a biztonságra és a B-tervre vonatkozó részért :) (És pont ezek miatt, kínaiakat kerülném, mert ha valami felhőből gyűjti valaki az adatokat, akkor abból :D )

Ami szemet szúrt, az inkább a HA erőforrásigénye, hogy MENNYI? Linux+Pythonban írt cucc+webszerver gondolom.
Gondolom van valami Docker okosság, az zabálja ennyire a RAM-ot :D Ennek 1-2GB RAM + max 16GB helyen el kéne férnie.

Illetve Raspberry : Rá lehet akasztani arra is +1 drive-ot, akár winyót, vagy pendrive-ot, és oda tenni a loggolást (ha a HA tudja), de a Pi-k újabb verzióin USB3 van, és lehet is róla bootolni (kellhet némi hackelés, de tud). Innentől tényleg USB-s SSD, gyors is, mehet rá minden.

[ Szerkesztve ]

üzenetek