üzenetek

hozzászólások


Chibass
(tag)

Értem, ez akkor jelentheti egyrészt azt, hogy belül szerencsére nincs gond, de a kinti probléma megelőzésével tudok mit kezdeni? Ne bukóra nyissam az ablakot, hanem tárva? Hogy lehet, hogy kinti házfalon nem szárad fel a lecsapódott víz?


Rick4
(félisten)

A hővisszanyerős szelőztető tudja azt a funkciót, hogy akkor nem szellőztet, amikor a szomszéd begyújt pet palackkal, vagy épp kitrágyáz a tehenek alól?


Tapsi
(addikt)

Nem, és ez egy valós probléma. A betápot olyan helyre kell rakni, ahol a lehető legtisztább levegőt tudja beszívni. Magában a gépben amúgy elég komoly szűrők vannak, de még ezeket is pluszban tanácsos védeni. Én 2 plusz szűrőt rakok a betáp oldalra (egy G4-es, és egy szénszűrőt), az elszívó oldalra pedig egy olajszűrőt.


Rick4
(félisten)

Van bármilyen géppel kapcsolatban gyakorlati tapasztalat?
Most lesz fűtésrendszer korszerűsítés, eddig az álmennyezet fölé szerelt becsövezett levegős- fújós központi klíma a nyerő, mert a légszűrésen túl hűt is meg fűt is, nem szoktunk külön helységekben eltérő hőmérsékletet alkalmazni, a hőszivattyú + padlófűtés + hűtésre klíma pedig végösszegben se nem komfortosabb, se nem árban egyező, hanem jóval drágább megoldás lenne. Ezt kellene integráljam egy légcserélő berendezéssel, mert ekkor még csak a belső levegőt keringeti a rendszer, ezért első körben még 4 db időzítetten kapcsoló falat átfúrós megoldással számoltam, ez nem egy bonyolult dolog, és a feladatát tökéletesen ellátja, értelemszerűen ott fúj ki, ahol pára vagy szag van (fürdő és konyha) és ott szív be, ahol a bejövő levegő nem zavar senkit (előszoba és nappali) majd mindezt a központi klíma szépen megforgatja. A hővisszanyerős rész a kerámiával nagyjából meg van oldva, a szagtalanítás már neccesebb, de nem különösebben bonyolult ott sem. És ha nagyon akarom, lehet integrálni valami olcsó home assistant megoldást, ami akár egy kinti légminőség- mérővel- hőmérővel kombinálva a megfelelő időben kapcsolja be a ventiket.


Tapsi
(addikt)

Jövő héten kapcsoljuk be a hővisszanyerős rendszert, utána tudok első kézből infókat adni. Nem tudom, hogy van-e értelmes áron olyan mérőműszer, ami ténylegesen hasznos. Mármint végtelen számú káros vegyület van, plusz ugye a szálló por. Szerintem nincs realitása az ilyen típusú vezérlésnek háztartási méretben. Egyszerűbb berakni egy szénszűrőt, plusz porszűrőt, és kész.

Arról nem beszélve, hogy maga a levegő egyébként is bekerül a házadba, hiszen azt lélegzed be. :)


Rick4
(félisten)

Én sem tudom, csak egy ötlet volt, de valamivel biztosan lehet mérni, számtalan pálda van rá a 10 ezres árkategóriától felfelé, arduino- rpi háttérrel, szóval nem lehet olyan nagy kaland, és gondolom jelentősen javítja a szellőztetés minőségét, ha a környéken rendelkezésre álló legjobb időpontokban történik meg a szellőztetés maga..
Van amúgy egy viszonylag egyszerű megoldás, ami még a fejemben van, a befújt levegőnek egy kis vizes átmosás, a jobb porszívók is úgy csapatnak ki a levegőből minden oda nem valót, illetve egy csomó beltéri légtisztító is ezen az elven működik, nem tudom, van-e értelme egy papír alapú szűrőnek emellett, talán csak az egyszerűségük miatt van, de autó pollenszűrők 2-3 ezresért vannak, azokat 3-4 havonta cserélni nem különösebben megterhelő. Teslának van pollenszűrője, ami deklaráltan vírusokat, pollent, mindent megfog, szóval nem lehetetlen, hogy ide is létezik hasonló képességű papírszűrő, és annyival megoldottad.

Kíváncsi leszek a tapasztalatokra.


csongi
(veterán)
Blog

Megoldas a higrosztatikus legbevezeto.


Oki67
(újonc)

Szóval tisztázzuk a dolgokat.
Véleményem szerit a penész a párapont alatti felületeken jelenik meg ha a hőmérséklet tartósan 13-15 fok alatt van.
Mert tudja a fizikát.
Sajnos az energia válság miatt már szinte senki nen füt 24-25 fokig.
Mivel minden lakás hidegebb a hőhidas felületeken, a sarkokban ahol a szigetelés vékonyabb vagy nincs is..., megjelenik a pára lecsapódás és idővel a penész is.
Mi a megoldás:
(Költség szerint növekvő lista.)
- napi 2szeri szellőztetés 3-5 percig.
- pára mérő , és ha a pára 60% felett van akkor wxtra szellőztetés.
- szigetelés ahol megjelenik a penész kivülről -felülről.
- parafaló vagy pára elszívó használata.
- hővisszanyerő szellőztető ventillátor.
- hővisszanyerő szellőztető rendszer.
Ezek az egyszer kifizetem majd megtérül... beruházások.
- és végül soha nem térül meg, de a szoba - lakás hőfokának emelése.
Adsig érdwmws ezen a listán haladni lefelé amigi tartósan mwg nem szünik a oenészesedés.

Konkrétan én megcsináltam a követketőket.
- hővisszanyerősre alakítottam át a tűzhely páraelszívóját. Amig főzünk szellőztetünk is.
- 20 centi födémszigetelés a padláson, leg gondosabb figyelemmel a sarkokra!
- naponta 2szer szellőztetek reggel munkába menés elött és este fürdés után.
Kinyitom az ablakokat és körbe járva ugyanolyan sorrendbe be is zárom 5 perc mulva.
- a ruha szarításra átalakitottam a spajzot, aminek van sajat ablaka, és mosás után résnyire nyitva hagyom óránként 10 percre.
- éjszakai áramra kötöttem a párafalót így naponta 3szor bekapcsol magától.
Eredmény:
Megszünt a pára és a penész.

Sok sikert mindenkinek!


t72killer
(titán)
Blog

Annyit adnék hozzá, hogy a (kondenzációs) párátlanító egyáltalán nem biztos, hogy drágább megoldás a szellőztetésnél. Mínuszokban kiszellőzteted a +25fokos fürdőszobát, ahelyett, hogy még a kondenzációs hőt is visszanyerve párátlanítsd, esélyesen többe kerül mint a párátlanítót bedörrenteni.

Mióta emellett fürdünk 4en, kb havi 20£-al emelkedett az áramszámla - a gázt nem tudom most megsaccolni, de egy dolog biztos: a fürdészet után nem jégverem van a fürdőszobában itt-ott lecsapódott makacs vízfoltokkal, hanem a kezdésnél is melegebb kellemes száraz levegő.

[ Szerkesztve ]


Rick4
(félisten)

Na, tidztázzuk a dolgokat, de leginkább a fogalmakat!
Ezt az energiaválságot, meg hogy mennyit fűtenek az emberek, hagyjuk már, akinek most penészedik a háza, annak penészedett két éve is... 1729m3 gáz ugyanannyi, mint amennyi eddig volt, az emberek többsége viszont jóval többet keres, mint 1-2 éve, és jelen helyzetben is az van, hogy 150m2-es normálisan szigetelt régebbi házat fűtesz a rezsicsökkentett mennyiség alatt egész télen, vagy egy 100m2-nyi nem szigetelt régi kádárkockát is megoldasz simán. Kit érdekel, hogy afölött a mennyiség fölött utána mennyibe kerül, ha sosem éred el? Mi nem spóroltunk, ugyanúgy 22 volt minden helyiségben, és eddig az augusztusi leolvasástól mérve 1098 m3 gáz fogyott el, pedig itt a melegvíz készítés is gázról megy, próbából annyit tettem csak, hogy egy 25m2-es helyiségben december 12-ig a klíma fűtött, de az az egy fűtőtest ebben a fogyasztásban nem sok vizet zavart volna, még mindig lazán a rezsivédett határon belül lennénk, ráadásul igazi hideg se volt..
Jön a következő, az harmatpont lesz, pára minden szoba levegőjében van, csak annak a hőmérsékletétől függ, mennyit tud magában tartani, és ha elkezd hűlni, mennyi fog belőle hideg felületen kicsapódni. Következő: 60% páratartalomnak semmi köze sincs a harmatponthoz, ha a szoba falán van egy hideg felület, akkor ott a meleg levegőben lévő BÁRMENNYI nedvesség kicsapódik. Itt ülök a reggelre 19-re lehűlő szobában, mert éjszaka éjfél körül teljesen leveszem a fűtést, nem tudunk 22-ben aludni, a páramérő előttem az asztalon, kerek 60°-on áll, van ugyan szárítós mosógépünk, de idebent, szárítón szárítunk, és csontra száradnak a ruhák másnap reggelre, mégsincs se pára, se penész, még az ablakokon sincs párosodás. Akkor se volt, mikor odakint -10 volt...
Jön a következő: A hővisszanyerő szellőztető ventilátor nem segít semmit sem a szoba levegőjének szárításában, azaz a páratartalom csökkentésében, igaz ha beengeded a kinti hideg levegőt, valóban kevésbé páradús levegővel cserélődik a benti párás, de ha kiteszel egy páramérőt, magad is látni fogod, hogy az max néhány %-nyi eltérés lesz, a penészes részről egy sima kis ventivel is el tudod tüntenti a párát, azaz meg tudod szüntenti a penészesedést, az lényegtelen, hogy a szoba levegőjében ott marad-e.

Nálad más a baj, ha nedves a lakás, fal, és megjelenik a penész. Itt ha nem lenne bent főzve, a fűtőtesteken párologtató, meg külön ultrahangos párásító, akkor 40° lenne a páratartalom, és 2 nap alatt kiszáradna az orr nyálkahártyánk, mint egy éve meg is történt, akkor vettem is egy párásító készüléket ami napi 1.5 liter vizet el is párologtatott szépen, és azzal volt 60°on tartható.....
És ez egy b30-as blokktéglával épült ház a padláson 20 cm polisztirollal végigterítve, igaz normálisan meg van építve, nem ázik be a ház, és nem ázik alulról sem, ezért nincs se penész, se az ablakokon pára...
Ez itt egy jobb nap:


Rive
(veterán)
Blog

Sajnos az energia válság miatt már szinte senki nen füt 24-25 fokig.
Mivel minden lakás hidegebb a hőhidas felületeken, a sarkokban ahol a szigetelés vékonyabb vagy nincs is..., megjelenik a pára lecsapódás és idővel a penész is.

Mótvá, de akkor mégegyszer: túlfűtéssel nem lehet megszüntetni a penészt, és alulfűtés önmagában nem okoz penészt.


Tapsi
(addikt)

Többiek írtak már itt jó dolgokat, de kiegészíteném: a szellőztető rendszer előnye még az, hogy friss (szűrt) levegőt juttat be kintről, így megakadályozza a széndioxid, illetve radon gáz felhalmozódását.

Emellett például nálunk többszintes a ház, és átforgatja a levegőt a szintek között. A tetőtérben általában túl meleg, a földszinten túl hideg van. Ezt nagyon remélem, hogy kiegyenlíti majd. Hétvégén elkészülünk vele, majd hozok tapasztalatokat.


Rick4
(félisten)

Várj, a levegős fűtés rendszer, és a légcserélő rendszer az két külön dolog, az előbbi felmelegíti a levegőt, valamint a hidegebb helyiségekből elszívott levegő ugyan beszívja a készülékbe, és melegebbet nyom ki, de szerintem ha egy helyiségben pótolni kell a hőveszteséget, ami a falak, ablak miatt elszökik, azt nem fogja megoldani teljes mértékben, ahhoz, hogy egyes részeken hidegebb vagy melegebb legyen, termosztátos megoldás kell, hiszen a beltéri egysége egy fémdoboz, a két oldali csőcsatlakozások közöt van egy hőcserélő, és ennyi.
Ez max úgy működhet, hogy ha hideg idő esetén a fűtési meleg fent ragad, mert hogy a meleg levegő felszáll, akkor onnan kiszívva lent szét lehet nyomni, vagy ha a fenti helyiségekben több hő megy el, akkor oda többet nyomva több meleg marad ott, de az alap problémát, azaz a helyiségenkénti külön szabályzást, levegős fűtőrendszerrel sosem fogod tudni maradéktalanul megoldani.
A légcserélő pedig nem melegít levegőt, mindössze a rekuperátoros vagy kerámiás változat segít csökkenteni a légcsere során elengedett melegből, de a friss levegő legalább ugyanannyi szennyeződést tartalmazhat, mint a benti, sőt...
Szóval tökéletes megoldás nincs.


Tapsi
(addikt)

Szó sincs arról, hogy teljes mértékben pótolná, én sem írtam ilyet. Viszont egészen biztosan van kiegyenlítő szerepe.


Rick4
(félisten)

Nincs, pláne nem meleg levegőnél, mivel az ajtók megfogják a levegő áramlását, és a meleg megreked a plafon közelében...

Nem olyat írtál, hogy teljes mértékben pótolná, hanem ezt:

Emellett például nálunk többszintes a ház, és átforgatja a levegőt a szintek között

Ami egyébként ugyanaz, és nem is igaz sajnos... Ha ez működne, elég lenne egy helyen beereszteni a levegőt, egy másikon kiszívni, és mindenhol lehetne kellemes meleg. Azonban mint írtam, ez nem működik.


Tapsi
(addikt)

mivel az ajtók megfogják a levegő áramlását, és a meleg megreked a plafon közelében...

Márpedig a szellőztető rendszer úgy van kitalálva by definition, hogy az ajtókat nyitva kell hagyni. Mármint ha központi a rendszer, nem 1-helyiséges.

Ha ez működne, elég lenne egy helyen beereszteni a levegőt, egy másikon kiszívni, és mindenhol lehetne kellemes meleg.

Passzív házaknál ez működik is a gyakorlatban.


t72killer
(titán)
Blog

"az emberek többsége viszont jóval többet keres, " << - :F
Hány liter tejjel, hány db tojással ment fel nálatok a medián órabér?


csongi
(veterán)
Blog

Továbbra is a higrosztatikus legcserelo egy jó megoldás.


Tapsi
(addikt)

Sok-sok hetes szenvedés után (szoftverprobléma) végre sikerült beüzemelni a szellőztető rendszert. Öcsém szerint már érezni is, hogy sokkal jobb a levegő bent. Az alsó szinten penészedik a hálószoba (északi tájolású), meglátjuk, hogy azon javít-e kicsit.


asbotb
(csendes tag)

tudom, hogy régi poszt, de pontosan milyen szellőztető rendszeretek lett?


Tapsi
(addikt)

Vortice HR 350 AVEL. Jellemzően a legkisebb, 1-es fokozaton üzemel. Továbbra is tartom, hogy a teljes beruházásból ez adja a legmagasabb hozzáadott értéket életminőségben. A tetőtérben 55%-körül alakul a páratartalom jelenleg, korábban 70+ volt. Folyamatosan megy éjjel-nappal. Nemrég kapcsoltuk be, tavasz végétől-ősz közepéig nem volt rá szükség, hiszen amúgy is szellőztettek sokat az ablakokkal.


Szi007
(újonc)

Hello
hol lehet elolvasni az eredeti írást?


Stylewars_kp
(senior tag)

Ezt nem lehetne rögzíteni meistro? :)


weiss
(addikt)
Blog

???


Oldman2
(veterán)
Blog

Jobb oldalt felül, "Témaindító írás"...


Stylewars_kp
(senior tag)

Oh sorry.


Stylewars_kp
(senior tag)

[link] Ha valaki most keresne ilyet.

üzenetek