üzenetek

hozzászólások


GoodSpeed
(őstag)
Blog

Helló,

"Kicsit - valljuk be - nyögvenyelősen megy ez a dolog."

Nem kicsit, hanem nagyon! Sajnos :(

https://socialblade.com/youtube/channel/UC7SJER9ifY2Mp1l8FRecUcQ

A fentebbi linken van a csatornád eredménye. 4 év és 2 hónap alatt lett 453 feliratkozód, és 55K-s megtekintésed.

Írod, hogy nem ebből akarsz megélni, de azért a névjegyen

Precízen követed, hogy mennyi feliratkozót értél el. Minden célszám után egy pipa. Belenéztem pár videódba.

Akkor most szerinte Pro és kontra:

+ Vizuálisan nem látom rossznak!
+ Ami a tematikát illeti változatos, de ez lehet előny is és hátrány is. Előny ha valaki nem mindig ugyanabban a témakörben keres tartalmakat, hátrány, ha igen.

- Nem adod az arcodat a dologhoz. Ez egy döntés. Magyarország egyik legnagyobb feliratkozóval rendelkező Youtubere pl sokáig egy sál takarásában oszotta a poénokat. Viszont már ő is felvállalja egy ideje. Több tartalomgyártónál látható, hogy még idióta Minecraft tartalomnál is a sarokban látszik ahogyan játszik, az arca.
- Ahogyan előttem is írták: az arcodat ugyan nem adod a dologhoz, de a hangodat igen, és talán azt (sem) kellene. Fura a hangod, a hangképzésed, és bár nem látunk mikor beszélsz, mégis egyértelmű, hogy felolvasod a szöveget. A hangoddal és a stílusoddal igazából szerintem nem tudsz mit kezdeni, a felolvasás helyett meg inkább bemagolni kellene talán, de a legjobb az lenne, ha folyamatosan úgy beszélnél, mint az az ember, aki egy adott témában éli az életét.
Példa: pont ma néztem egy videót az összeroppant tengeralattjáróról. Egy magyar Youtuber csatornáján, több százezer felirakozója van... na a srác az pont úgy beszélt mintha ő lenne a Bob Ballard maga, miközben tudom, hogy halvány lila fingja nincs arról amiről beszél, és azt is, hogy összeollózta nyilván a dolgot, de képes volt úgy magába szívni és azt végül úgy visszaadni, ha nem tudnám, hogy egyébként a videózásból él, azt gondolnám, hogy ez valami mélytengeri expedíció vezető három évtizedes szakmai múlttal.

Tematika. Általában azt szokták mondani, hogy egy csatornba egy témakör. Mert ha valaki a körömgombáról készít videókat, akkor a gombás nézők nem azért irakoznak fel a csatornájára, hogy a következő videóban a Mars meghódításának problémájával találják szembe magukat. De ez sincs kőbe vésve. Mert az iménti példánál maradva, nem kell minden videóban a körömgombáról beszélni, mert rengeteg másik témakör van az EÜ nagytémakörén belül.

A Te csatornádnál mondhatod azt, hogy a témaköröd az animáció, és azon belül választhatszm hogy viszonylag szűk vagy egy széles spektrumú csatornát hozol létre. Az eddigiek alapján a széles. Viszont van egy újabb bökkenő. A magyar piac korlátoltsága.

Nekem is van Youtube csatornám:

Az ami engem érdekel az nem feltétlen Magyarország specifikus. IT témakör. A nézőim kevesebb mint 40%-a tartózkodik Magyarországon, a többség, az külföldi a világ minden pontjáról. Nálam pl elég sok a felirat a videóimnál. A legnézetebb videók feliratosak. Nem mondom, hogy nincs része a tevékenységemnek a monetalizációban, mert még adózóm is utána! De a lényeg, hogy nem ültem fel arra a vonatra, hogy na csak a magyar közönséget szolgáljam ki, mert az itteniek elvárása eltér attól amit én szeretek csinálni. Nem fogok paródiát nyomni, meg különböző beszélgetős, politizálós -, hogy aztán úgy járak mint az akire kiszálltak a sárkányra hivatkozva a TEK-ék - illetve hülyülős contenteket gyártani, hogy a helyi lakosságnak a kedvére tegyek. Helyette azt találtam ki, és azt a döntést hoztam, hogy azt csinálom amit szeretek, és nem fókuszálok a magyar közönségre. Így alakult ki a 40-60 arány.

A Te tartalmaid viszont magyar specifikusak, viszont az tisztán látszik, hogy nem tudod az ittenieknek eladni :( Az meg pont abból, hogy abszolút magyar nyelven van, nincs angol felirat sem ki is zárja, hogy külföldiek feliratkozzanak a csatornádra.

Itt viszont útelágozáshoz érkeztél. Ha többet akarsz a Youtube-on elérni, mint hobbi, akkor váltanod kell, mert ez nem megy, és nem is fog menni, sajnos tisztán látszik. Ha viszont hobbi, akkor csináld, mert ugyan akkor sem lesz "sikeres" a csatornád, de legalább Neked nyújt egy kis szórakozást a készítése.

Abban viszont van egyszerre igazság, és annak velejáró kegyetlens valósága is, hogy a hazai befutott Youtuberek többsége, egészen egyszerűen nem ért semmi máshoz. Ha a Youtube megszűnne, mehetnének képzetlenül közmunkára, mert egyébként vannak nem ilyen autodidakta videósok, hanem eleve ezt a szakmát tanulók is, és élesben a bizonyítványt kérik, az a belépő. Az egyik amelyik paródiában utazik, az nem is nagyon ért a technikai részleghez, arra külön felvett egy csávót. Mások meg menetközben fejlődtek, de civilben elvéreznének.

üzenetek