Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

de járműbe építve nem nagyon fogják 2021-nél hamarabb tesztelni.

Nem hiszel te sem a Blue Origin ütemtervének? :DDD

Mivel eladásra is megy a dolog, őket kötik a fix paraméterek, ezen túl nem számolnak olyan kísérleti járművekkel és annyi kísérleti repüléssel, mint a SpaceX.

Ebben biztosak vagyunk? A BO szeret titokzatoskodni....

Csak nézd a Merlin-eket, honnét indultak és mi lett belőlük mára. Sőt, ha külön kiemeled a Merlin 1D-t, az is hatalmas fejlődésen ment keresztül, nem is sok év alatt. Szerintem a Raptor-okal hasonló utat akarnak bejárni.

Lehet, hogy hasonlót akarnak, de a Merlin egy elég speciális eset, akárhogy is nézzük. Gyakorlatilag teljesen kicserélődött menet közben a hajtómű. Mintha az SSME esetét látnánk viszont - szép tervek, de évtizedes fejlesztés szükséges hozzá. Csak itt lépcsőfokokként haladtak...

A Blue Origin egyből leszállásra és újrahasznosításra alkalmas rakétát épített, a SpaceX sok kísérlettel érte el azt. Aztán meg lehet nézni, hogyan száll le egy New Shepard és hogyan egy F9.

A SpaceX-nek nem volt dedikált fejlesztőplatformja, a Falcon 1-el indultak, élből. A BO-nak ott volt a Charon és a Goddard kísérleti jármű széria, amely a DC-X / Delta Clipper hagyatékra épült (Bezos az ezeket fejlesztő McDonnald-Douglas mérnökeire építette a BO-t)...


A Goddard 2007-ben egyik tesztindítása előtt

Aztán meg lehet nézni, hogyan száll le egy New Shepard és hogyan egy F9.

Mi baj van a New Shepard leszállásával? :F

Nekem valamiért ez a kísérletezős, megcélzott eredményt sok lépcsőben elérő megközelítés jobban tetszik, viszont ilyet nem sok cégtől lehet látni. Mindenki más egyből készterméket akar kitolni a hangárból.

Gradatim Ferociter!

Szerintem pont a BO-ra jellemző inkább a sok lépcsőben történő megközelítés...


llax
(senior tag)

"Nem hiszel te sem a Blue Origin ütemtervének?"

Tavaly október óta 2021-es bemutatkozásról írnak a New Glenn esetén, a Vulcan esetén régóta (annál azt várom, mikor lesz a további csúsztatás...). Így repkedő BE-4-et sokkal hamarabb nem fogunk látni.

"Ebben biztosak vagyunk? A BO szeret titokzatoskodni...."

Szerintem az az ULA szerződés és az, hogy egy másik cég is a hajtóművükkel tervez rakétát, a nagyobb dizájnváltások és paraméter változtatások lehetőségét korlátozza.

"Lehet, hogy hasonlót akarnak, de a Merlin egy elég speciális eset, akárhogy is nézzük. Gyakorlatilag teljesen kicserélődött menet közben a hajtómű. Mintha az SSME esetét látnánk viszont - szép tervek, de évtizedes fejlesztés szükséges hozzá. Csak itt lépcsőfokokként haladtak..."

A Merlin sorozatból csak az 1D többet fejlődött kb. 5 év alatt, mint az SSME az első 20 évében... Persze jóval egyszerűbb szerkezet, de akkor is nagy dolog, főleg úgy, hogy ezek a fejlesztések igen gyorsan megjelentek orbitális pályára induló járművön. + vélhetően nem került többe az egész fejlesztési mizéria (itt csak csak az 1D-re gondolok), mint egy garnitúra, már kifejlesztett SSME legyártása.

Ha hasonló utat tudnak bejárni a Raptor-ral, az a versenytársaknak nem sok jót jelent.

"A SpaceX-nek nem volt dedikált fejlesztőplatformja, a Falcon 1-el indultak, élből."

Ugyan az F1 kívülről szemlélve, összességében nem volt egy sikertörténet, de így utólag visszatekintve mégis az, hiszen az kövezte ki az F9 felé vezető utat.

"Mi baj van a New Shepard leszállásával?"

A célnak megfelel a New Shepard leszállása is, de nem szép :)
Hajtómű begyújtása után az billegés ide-oda, szinte nullára megáll a föld felett, további dülöngélés közepette óvatosan leszáll.
Ezt az F9 sokkal szebben csinálja, méghozzá valamivel kevesebb (dedikáltan leszálláshoz való) alkatrésszel, sokkal nagyobb sebességről és mindezt egy sokkal-sokkal nagyobb monstrum teszi.

"Szerintem pont a BO-ra jellemző inkább a sok lépcsőben történő megközelítés..."

Én itt elsősorban egy piacon lévő termék evolúciójára gondolok. Ez az, amit eddig a BO-től nem láttunk. Sőt, az új, "magán űrkorszak" rakétaépítő cégeitől piacképes terméket sem sok mindenkitől.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Tavaly október óta 2021-es bemutatkozásról írnak a New Glenn esetén

És tényleg. Erről lemaradtam...

A Merlin sorozatból csak az 1D többet fejlődött kb. 5 év alatt, mint az SSME az első 20 évében...

Függően attól, mikortól számítjuk azt a 20 évet. ;)

Én tartom, hogy a Merlin inkább kivétel, mint szabály e téren. Roppant mód csodálkoznék, ha sikerülne a Raptorral megismételni a Merlin fejlödési ütemét...

Ugyan az F1 kívülről szemlélve, összességében nem volt egy sikertörténet, de így utólag visszatekintve mégis az, hiszen az kövezte ki az F9 felé vezető utat.

Ettől még a Falcon 1 nem tesztjárműnek készült, hanem fizetős terheket vitt már az első három úton magával...

Hajtómű begyújtása után az billegés ide-oda, szinte nullára megáll a föld felett, további dülöngélés közepette óvatosan leszáll.

Te most az NS-10 landolásáról beszélsz gondolom. No nem mintha azzal komoly gond lett volna, de tény, hogy ott volt valami instabilitás. Nem tudom mi lehetett, de megoldotta a rakéta, tehát nach so, lépjünk tovább eset.

Nézd meg mondjuk a tavaly áprilisi vagy júliusi tesztrepülést... Szerintem semmi probléma vele...

Én itt elsősorban egy piacon lévő termék evolúciójára gondolok. Ez az, amit eddig a BO-től nem láttunk. Sőt, az új, "magán űrkorszak" rakétaépítő cégeitől piacképes terméket sem sok mindenkitől.

Ha az ArianeSpace elemzései helyesek, akkor a SpaceX sem az... :DDD


llax
(senior tag)

"Roppant mód csodálkoznék, ha sikerülne a Raptorral megismételni a Merlin fejlödési ütemét"

Szerintem nem is lesz szükséges. Vehetjük úgy is, hogy ez részben már meg is történt (több dizájnváltás). Elegendő, ha a jelenleg tervezett "fullos" változatig eljutnak. Elsőre ijesztő a 300bar, de nem annyira rendkívüli. Az RD-170 és leszármazottai 250bar körül működnek, az SSME is 200bar körül.

Az NSF fórumán számolgatták a tolóerő/térfogat arányát, persze még csak a rendelkezésre álló, nem túl pontos és megbízható adatokból. Ha ennek fele igaz, akkor is félelmetes... Még nem láttunk képet a CH4 pumpa felőli oldalról. A LOX pumpa gyak. az égéstérbe van integrálva. Közel SSME bonyolultság és tolóerő, jóval kisebb méretben.

"Nézd meg mondjuk a tavaly áprilisi vagy júliusi tesztrepülést..."

Nem annyira csúnyák, mint az NS-10 leszállása, de a hajtómű gyújtása utáni durva instabilitás ott is megvan és az utolsó méterek nagyon óvatos megtétele is.

"Ha az ArianeSpace elemzései helyesek, akkor a SpaceX sem az..."

Szerezzenek ők is néhány zsíros kormányzati megrendelést :) Egyébként most nagyon akciós az Ariane 5 ára.

Nézted az SpaceX idei évre tervezett indításait? Közel fele valamelyik USA kormányzati szerv megrendelése (NASA és USAF). Ilyen körülmények mellett a piaci áraikat vihetik akár még lentebb is, ha szükséges.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Szerezzenek ők is néhány zsíros kormányzati megrendelést Egyébként most nagyon akciós az Ariane 5 ára.

Egen, kénytelenek voltak ezt meglépni, csak közben leépítések, követelések a támogatások terén (pl. a szilárd fokozatok kompozit műanyag elemeinek gyártását németországba költöztetni, aztán egy év után rájönnek, hogy ez hülyeség lenne...), szóval azzal együtt, hogy az is kabaré, amit az ArianeSpace csinál, közben azért a SpaceX felé szórt kritikáik egy része tényleg jogos...

Nézted az SpaceX idei évre tervezett indításait? Közel fele valamelyik USA kormányzati szerv megrendelése (NASA és USAF). Ilyen körülmények mellett a piaci áraikat vihetik akár még lentebb is, ha szükséges.

Néztem.

De szerintem nem is véletlen, hogy a SpaceX ugye kimaradt a tavaly évvégi nagy kormányzati pénzosztásból, ahol a nagy szereplők ugye mind kaptak állami dotációt. A jelek szerint a törvényhozásban kezdik kínosnak érezni a SpaceX nyomását a piacra...


llax
(senior tag)

Most is van bőven megrendelés az Ariane 5-re. Az idei évre tervezett műholdakat min. 7 indítással lehetne felvinni (és Galileo sincs közöttük...). Semmivel nem kevesebb, sőt még több is a szokásosnál. Ami alól az SpaceX komolyabban kirántotta a talajt, az az ArianeSpace Szojuz indításai.
Akik igazán megszívták, azok az oroszok...

"A jelek szerint a törvényhozásban kezdik kínosnak érezni a SpaceX nyomását a piacra..."

Ha a BO is ténylegesen beszáll a játékba, akkor mi lesz a kínos? :)
Ha egyszer végre lesz két RS-25-tel összemérhető, relatíve olcsó methalox hajtómű is a piacon, mi lesz a kínos? :)


apatyas
(Korrektor)
Blog

Csak kicsit tartozik ide..
Xbox egy időjáráslufin
Xbox egy időjáráslufin

Szerk: már 102000 láb és már csak -10 C fok
És a kamera 2 akkuja se sokáig húzza, 10% charge

[ Szerkesztve ]


apatyas
(Korrektor)
Blog

106100 láb, 0 Celsius, 8% camera charge, 2:48
108100 láb, 5 C, 6%, 2:52

kipukkadt vhol efölött, 2:53, zuhan

2:54:12 101000
2:55:36 93000
2:56:40 87000
2:58:04 79000

2:59:08 73000 1%
2:59:39 70000 -31 C
3:00:45 64000
3:01:25 60000 -40 C

[ Szerkesztve ]


llax
(senior tag)

Valamiért nagy divat (elérhetőbb?) lett mostanában ez a ballonos dolog. Mobiltelefon, GoPro és társaik utaznak.

Hajrá laposföldhívők, itt a lehetőség saját eszközzel "szétnézni" :) Max. magasság körül szépen látszik a Föld alakja - feltéve, ha jól áll a kamera és nem durván torzító nagylátószögű.


llax
(senior tag)

Amit korábban emlegettem, ma a NASA is megírta, így a SpaceX DM-1 jelenleg kitűzött startdátuma március 2..

Az aktuális lista, ideollózva:
SpaceX Demo-1 (uncrewed): March 2, 2019
Boeing Orbital Flight Test (uncrewed): NET April 2019
Boeing Pad Abort Test: NET May 2019
SpaceX In-Flight Abort Test: June 2019
SpaceX Demo-2 (crewed): July 2019
Boeing Crew Flight Test (crewed): NET August 2019

SpX DM-1: Elvileg jan. vége óta készen áll az indulásra. Közbeszólt az ISS "menetrend" és a kormány "leállása" is, emiatt nem jöttek az engedélyek, ami addig is megvolt, közben lejárt.
Boeing OFT: A Boeing szerint indulhatna márciusban (készen állnak), orosz források szerint leghamarabb május (ISS "menetrend").
SpX DM-2: Eredetileg legalább 6 hónap távolságot terveztek a DM-1 és DM-2 között, nem is annyira műszaki okokból, hanem elemzés+bürokrácia*, előtte repülés közbeni megszakítás tesztje is. Lesz még ebből "leghamarabb ősz" is...
Boeing CFT: Kb. ugyanaz, mint DM-2.

* Elvileg ezek lesznek az USA első, "human rated" státuszt valóban megkapó űrhajói.


llax
(senior tag)

A most tesztelt Raptor elérte az első körben kitűzött, kezdeti tesztekhez elegendő tolóerőt.


Cifu
(nagyúr)
Blog

20%-al megvan a 200 tonna körüli tolóerő... Az szép...


llax
(senior tag)

Még szebbé teszi a dolgot, hogy ez a világ első "gyártásra kész" állapotig eljutott "full flow" hajtóműve és jelen pillanatban a legnagyobb tolóerőt elért methalox hajtómű. (a BE-4 a teszteken 150-160t körül jár)
Van egy olyan, több helyen emlegetett, Tom Mueller "elszólás", ami szerint jobb lesz a tolóerő/tömeg aránya, mint a Merlin 1D-é. Mindenesetre a méretei nagyon kicsik, a többi hasonló tolóerejű hajtóműhöz képest.
Ha sikerül még valami üzembiztosságféleséget és újrahasználhatóságot is bizonyítani (nem feltétlenül az 1. példánnyal), akkor hajtóműügyileg mindenkit csúnyán elvernek... (A maga kategóriájában a Merlin 1D-re is igaz: ~198 T/W)

Tegnapelőtt szóba került az ArianeSpace. Még a franciák sem bíznak olyan nagyon az Ariane 6 sikereiben. Pedig az árak nem rosszak. Csak addigra talán ott lesz a BO is...
Ezt tovább gondolva: ha ott lesz a BO is, mit kezd az USA kormánya az ULA-val? Mert a Vulcan sem lesz olcsó, legalábbis nem annyira, mint az SpX és a BO rakétái, ha már két olcsóbb alternatíva is lesz a piacon, még nehezebb lesz megmagyarázni, miért a drágábbat választják az USA állami szervei... (kivéve az USAF, az láthatóan sokkal nyitottabb az olcsóbb megoldások irányába: SpX megrendelések, valamiért tetszik nekik az FH is, vaskos BO támogatás)

További érdekes kérdés: Mi lesz az oroszokkal € és $ nélkül???

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ezt tovább gondolva: ha ott lesz a BO is, mit kezd az USA kormánya az ULA-val? Mert a Vulcan sem lesz olcsó, legalábbis nem annyira, mint az SpX és a BO rakétái, ha már két olcsóbb alternatíva is lesz a piacon, még nehezebb lesz megmagyarázni, miért a drágábbat választják az USA állami szervei... (kivéve az USAF, az láthatóan sokkal nyitottabb az olcsóbb megoldások irányába: SpX megrendelések, valamiért tetszik nekik az FH is, vaskos BO támogatás)

Szigorúan szvsz a BO és az ULA nem egyazon feladatra pályázik. A BO üzleti modelljét már felvázolták, lesznek előre kitűzött New Glenn indítások, és akinek készen van a terhe, azt viszik is fel. A nagy teherbírás miatt eleve több műhold egyszerre való indítására készülnek, ahogy pl. az Ariane 5 esetében is általános a két műhold különböző GTO-ra való eljuttatása. Ezzel a BO tarolhat a kereskedelmi piacon.

Az ULA kisebb rakétája inkább megfelelő az állami megrendeléseknek, hogy időről időre igénybe veszik a BO szolgáltatásait, az a verseny kérdése lesz. Szvsz az állami megrendelések terén az ULA inkább a Northrop Grumman (ex Orbital) és a SpaceX ellen megy. A BO pedig inkább a kereskedelmi megrendelések terén igyekszik majd a SpaceX-el versenyezni. Az ügyes húzás volt anno a SpaceX-től, hogy feltörte az USAF/NRO dióját, de azt nem tudja elérni, hogy a katonai megrendeléseknél olcsóbb árakkal alákínálhasson az állami tendereken. Ehhez egyszerűen nincs meg a lobbyereje...

További érdekes kérdés: Mi lesz az oroszokkal € és $ nélkül???

Csőd.

Csak vicceltem. Nehéz helyzetben egy dolgot tehetnek - összebútorozhatnak a Kínaiakkal. Amire nem tudom, a kínaiak mennyire vágynak, mert azért tapasztalatok terén (még) az oroszok azért csak ott vannak az élbolyban, de Kína jön fel, és pl. nehéz hordozórakéták terén könnyen lehet, hogy be is előzik az oroszokat. Ezért érdekes ugyebár a NASA új irányvonala, hogy próbálja puhítani a kínai űrprogram felé felhúzott falat...


apatyas
(Korrektor)
Blog

A legutolsó szakaszra: akkor látszott a legjobban a Föld alakja, amikor már kipukkadt és összevissza pörgött himbálózott, nem csak a sarkában látható horizonttal hanem jóval beljebb a képen.


llax
(senior tag)

Amit eddig láttam, szinte mindnél ugyanez volt.


schawo
(titán)
Blog

269 bar [link]


llax
(senior tag)

Figyeljük. Még több ezer kilométerre is behúzott nyakkal, de figyeljük :) Néhányak az első tesz előtti fotók láttán azt firtatták, miért olyan primitív tesztállásokat használ a SpaceX... Talán nem véletlenül :)

Ez még csak néhány századmásodperc volt, de a kb. 11 sec nagyobb részében 250 bar felett ment. (még mindig "meleg" üzemanyaggal)

Nagynak tűnik ez a nyomásérték is, hasonló tartományban üzemel az orosz RD-170 és leszármazottai, de ez a fő égőtér nyomása, ami semmi a prebuner-ek és szivattyúk nyomásához képest. Valamelyiknél (talán RD-180?) ez a nyomás 600 bar felett van.

Egyes előrejelzések (NSF fórum) szerint a Raptor-nál a 300 bar égőtér nyomáshoz 633 bar-t kell tudnia a LOX pumpának és ennél kicsit többet a CH4 pumpának.
A Raptornál az égőtérre integrált LOX pumpával és az abba beleintegrált preburner-rel legalább a LOX oldalon megspórolták az ilyen extrém nyomásokhoz való csöveket (és elég jelentős tömeget)...
Ha már ennyire kompakt építés: Elejtett olyasmit Musk, mi szerint jobb lesz a T/W aránya, mint a jelenlegi Merlin-eké (ami a legjobb ebben).

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

Musk valami 700 bart emlegetett :DDD

[ Szerkesztve ]


llax
(senior tag)

Meg már 320-at is :)

üzenetek