üzenetek

hozzászólások


BBorg
(tag)

"Továbbra se tudom megérteni...Ha egy munkát el tud végezni egy robot, akkor ott nincs hozzáadott emberi érték és egy ember munkája teljesen értelmetlen és kizárólag azért végzi ember mert jelenleg olcsóbb"

Nekem az a benyomásom - bár nincsenek alapos ismereteim a témában -, hogy vannak olyan munkakörök, amiket annak ellenére fenntartanak, hogy robotok is végezhetnék. Több okot sejtek a dolog mögött: egyrészt a robotok bevezetése fejlesztésigényes, ami kockázattal és költséggel is jár párhuzamosan.
A másik gyanúm, hogy ez veszélyeztetné jó néhány túlfizetett alsó- és középvezetői feladatokat ellátó személy jövedelmét és a beosztottai feletti HATALMÁT, ezért ezek a jóemberek foggal-körömmel küzdenek mindenféle - a humánerőforrás számának csökkentését célzó - próbálkozást. Ha robotok dolgoznak, akkor nincs szükség annyi műszakvezetőkre, személyzetisre, büfésre, titkárnőre. Ha informatikai megoldásokkal elég folyamatot automatizálnának, akkor más állás után nézhet jónéhány osztályvezető, igazgató. A fejlesztésben érdekelt legfelsőbb vezetők ezeknek a középvezetőknek a véleményét hajlamosak figyelembe venni, mivel ők azok, akik kihagyás nélkül üdvözlőlapokat küldenek nekik az ünnepekre, érdeklődnek az anyós aktuális betegségének alakulásáról és gratulálnak az unoka születéséhez, /esetleg a vállalati bulin beajánlják a leitatott legújabb munkatársnőt a nagyfőnöknek egy pásztorórára/. Talán ezek az okok is közrejátszottak abban, hogy egy tucat fővel létrehozott hivatal 10 év múlva többszázfős létszámúra duzzad. Ez persze közpénzből fenntartott intézmények esetében gondolom sokkal inkább igaz, mint magánszférában, ahol azért van egy tulajdonos, aki odafigyel. De magánszférában is ha eléggé távol esik egymástól a tulajdonos (pl részvényes) és az fiókvezető, akkor már érvényesülni tud a mechanizmus.

[ Szerkesztve ]

üzenetek