üzenetek

hozzászólások


PistiSan
(addikt)

Szia, köszi az írást érdekes volt, a végén azokra is gondoltál, akik nem feltélnelül rendelkeznek publikus ip-vel, szerverrel, és a tailscale mint használható ingyenes lehetőség remek ajánlás.
Ami engem még érdekelne, írtad hogy saját openwrt-t is lehet fordítani, erről szívesen olvasnék magyar nyelven.


adika4444
(addikt)
Blog

Kiváló cikk, egy kiváló VPN megoldásról. Napi szinten használom kb. 2020 óta, és ha nem kell az l2 funkcionalitás (Openvpn tap), akkor számomra egyeduralkodó. Amióta pedig MikroTik RouterOS7 stabil, azóta a VPS-eimet is így érem el, a tunnel a routeren van kiépítve.


xabolcs
(senior tag)
Blog

Amiről így nyilatkozott, az a Jason A. Donenfeld által létrehozott és fejlesztett WireGuard nevű biztonságos hálózati alagút (vagyis VPN).

A fenti, elso oldalrol kiemelt szovegben levo link mire szeretne mutatni a net-next repo mostani HEAD-je (8720bd951b8e "Merge branch 'net-dsa-microchip-common-spi-probe-for-the-ksz-series-switches-part-1'") helyett? :B

Koszi az irast, nagyon jo kedvcsinalo! :R


DarkByte
(addikt)
Blog

Köszi! :R Ezt elrakom későbbre, tervben van hogy beüzemelem a MikroTik router-emmel majd. Elvileg Android-ra is van korrekt kliense, hogy az itthoni dolgokat elérjem útközben.
Munkában már aktívan használjuk egy ideje, tetszik hogy milyen lightweight és fürge az egész.

Meg se ismertelek elsőre a videón, még 2014 körül üzleteltünk valamit az egyetem alatt, nem is mostanában volt, az is igaz. :)

[ Szerkesztve ]


stopperos
(senior tag)
Blog

Szia, köszönöm. Az openwrt témából is körvonalazódik egy cikk, csak előtte meg kellene futtatni még a helyi nagyobb openwrt-sekkel, hogy szakmailag rendben van-e. Bár ez off téma ide, de ha régi tp-link-re való openwrt kellene valamivel, akkor tudok neked fordítani a sajátom alapján. De erről mindenképpen lesz írás, mert az elmúlt egy hónapban pár hétvégém ráment a témára.

#3 xabolcs Egy space benne maradt, javítottam a cikkben. De helyesen.

#4 DarkByte Az android kliens nekem is fenn van, userspace-ben fut. Nem mintha ez gond lenne. Igen, régen volt. De még mindig Szegeden vagyok, csak már nem egyetemi körökben.


sztanozs
(veterán)
Blog

Köszi az írást, btw iOS kliens is van én az összes almás eszközömmel használom...


Mr Dini
(addikt)
Blog

Fantasztikus cikk! :) Ritkán van hasonló a PH!-n.

Én is ezer éve használom ahol csak lehet, mert gyors és nem igényel robosztus konfigot, illetve valóban nem válaszol akármilyen kérésre, így nem szúrják ki a botok, hogy hol fut a VPN-em és nem foglalkozik az otthoni router üres CPU idejében brute force-szal.

Ugyanakkor számomra a legnagyobb előnye számomra egyben a hátránya is. A megszokott kliens-szerver architektúrával szemben semmiféle megbízható mód nincs arra, hogy az egyik fél tudja, a másik gép éppen elérhető-e. Emiatt teljesen jó arra, hogy úton-útfélen belépjek az otthoni netre, de folyamatos kiépített kapcsolatot nem tudok változó otthoni IP-n kialakítani. Maximum úgy, ha van egy statikus IP címmel rendelkező VPS-em, erre kapcsolódik az otthoni router és a nálam lévő eszköz is. Egyéb esetben, még dinamikus DNS szolgáltatással is kénytelen lennék folyamatosan pingelni a hosztot, hogy tudjam, mikor érdemes újra-csatlakozással próbálkozni.

Illetve a L2 támogatást sajnálom, jó lenne a DLNA megosztás és egyéb ármányok miatt. Van példa arra, hogy valaki a wireguard alapján összehozta, Zerotier a neve (tailscalet nem ismerem), de sajnos ez is commercial termék és nem valami népszerű.

Kis korrekció viszont. Írod, hogy:

Androidra a Play Store-ból elérhető, de ez userspace-ben fut. Csak törekvés van arra, hogy ott is kernelszintű támogatást kapjon.

Már jó ideje elérhető root és megfelelő kerneles támogatás segítségével Android alatt is a dolog, automatikusan fel is ismeri az app. Jó ideje így használom, remekül megy:

Illetve ugye egy ideje már az összes Android kernel tartalmazza: [link] Csak érdekes mód API-t nem írtak hozzá, ezért kell még a mai napig is rootolni a használathoz.

De a userspace teljesítménye sem rossz szerintem hordozható eszközökre.


beef
(őstag)

A Zerotier-nek van free verziója, 25 felhasználóig.
Egyébként elég ismert gamer körökben, mert sok LAN only játék ezzel működésre bírható.
Van MikorTik, Ubiquiti, OpenWrt, Android, NAS-ok támogatása is.


Mr Dini
(addikt)
Blog

Jaja, tisztában vagyok vele. Self hosztolni is lehet. Ki is próbáltam, de pl a mikrotik kliens nem tudta a hardveres gyorsítást, a mobil kliens meg elég egyszerü. Nem rossz kezdeményezés, de ha nem lenne commercial, talán jobban fel lenne kapva.


agent_k
(senior tag)

Nagyon jó írás. Kedvcsinálónál több, szájbarágósnál kevesebb. Szakmabeli vagyok, de az openvpn-nel tett próbálkozásaim mindig egy kicsit olyan "meh" szájízt hagytak maguk után. 15 év után már az egyszerűséget keresem és a wireguard ezt tudja. Pihole-al együtt használva úgy, hogy csak a dns lekérdezéseket kergetem át a vpn-en, sebességcsökkenés nélkül tudok reklámot is blokkolni mobileszközökön.


yodee_
(őstag)

Sziasztok!

Hetek óta próbálok egy openwrt routert beállítani, hogy normálisan csatlakozzon a mikrotik szerveremre. Eljutok odáig hogy a kapcsolat létrejön, de amint feláll a wg kapcsolat a két router között az openwrt routerre kötött eszközök nem érik el az internetet, és azokról a gépekről nem érem el az openwrt routert sem. Nagyon érdekes a felállás. A peer-nél az allowed addresses résznél mindenképp kell a 0.0.0.0/0 és a ::/0, vagy tölthetem úgy is ki ahogy mikrotiknél? Tehát engedélyezem a wg interface tartományt, és a távoli router tartományát? Tűzfal vagy valami egyéb beállítás esetleg?

Ez alapján próbáltam

Köszönöm


stopperos
(senior tag)
Blog

Szia,
A hálózatok összekapcsolása résszel még csak kísérletezek, mert eddig még ilyen kérés nem futott be, hogy meg kellett volna oldanom. Így nem fogok tudni rá válaszolni teljesen. Viszont van pár gondolatom:
1) A 0.0.0.0/0 azt jelenti, hogy egy route jön létre minden forgalomra, ami az openwrt eszközre érkezik és a wireguard interfész felé küldi. Én azt próbálnám meg első körben, hogy csak a wireguard hálózatot veszem fel ide. "AllowedIps" Ez segítené a tesztelést.
1.1) Majd egy az openwrt routerre csatlakoztatott eszközről megpróbálnám pingelni a mikrotik szerver wg ip címét. Ha sikerül akkor az openwrt-n rendben van a routing, ha nem akkor a tűzfalnál kell a forwarding-ot (továbbítást) és masquerade (álcázás) szabályokat létrehozni a zónák között.
1.2) A leírásban az álcázós részt megtaláltam, de a továbbítást nem. Menj rá a lan=>wan sorban a szerkesztésre és az alján a forwarding engedélyezett hálózatoknál a wan mellé vedd fel a vpn hálózatod.
2) Ha 0.0.0.0/0 -van akkor tudod-e pingelni a mikrotik wg IP címét akár kliensről akár az openwrt-ről. Valamint a WAN port IP címét és a google 8.8.8.8-asát kellene megnézni ugyanígy.


stopperos
(senior tag)
Blog

Köszönöm a korrekciót, én nem foglalkozom telefon root-tal, és emiatt nem is mélyedtem el ebben a témában. De ez megér egy frissítést.

#6 sztanozs: Én azt a gyümölcsös világot csak külső szemlélőként figyelem meg. Nem tudom, hogy milyen állapotok vannak és miért kell fizetni. ;]

#10 agent_k: Nem ígérek semmit, de tervben van pár nemmindennapi alkalmazás. Ha elég téma összegyűlik (pl ilyen a dns forgalom is) akkor írok egy folytatást. De ez nem 1 éven belül lesz.


PistiSan
(addikt)

Véletlen válaszra mentem, új hozzászólást akartam. :(

Tailscale-el kapcsolatban, ha már említetted a cikkben, felmerült bennem, hogy más helyi hálózaton lévő eszközt el lehet e érni valahogy.
Rákeresve van leírás a tailscale oldalán, a 3 lépés végrehajtása után, sima local ip címen elérem az összes eszközömet, nagyon durva. A 20 eszközös limitből így csak 1-et használ el. Egyenlőre a szolgáltató megbízhatósága a kérdés számomra, bár ha google fiókkal lépsz be, akkor adott a 2 lépcsős azonosítás. Kicsit félek, hogy rajtuk keresztül, ha meghackelik őket, bejöhet akármi is, bár ha saját magad hostolod a szervert a WireGuard-nak, azt is megnyomhatják.

[ Szerkesztve ]


Mr Dini
(addikt)
Blog

A zerotier ugyanezt tudja és minden komponense selfhostable.


yodee_
(őstag)

Én is routeingra gyanakszom, mivel létre nem hoz semmit, a leírás meg nem említi.


body007
(addikt)
Blog

Köszi a cikket :)
Le is cseréltem a router-en futó openvpn-t tailscale-re :R Nem akartam mókolni a router fw-t , h a wireguard ott fusson

[ Szerkesztve ]


ekkold
(senior tag)

Mikrotik-mikrotik, és mikrotik - windows kliens között is használok wireguardot elég régóta.
Win7 esetében a wireguard minden indításkor új interfészt hoz létre (nem azt használja amit korábban létrehozott. Így egy idő után tele lesz a registry halott interfészekkel. Úgy tudom Win10 esetén is hasonló a helyzet, csak kevésbé látványos. Erre létezik valamilyen megoldás?
A másik amit tapasztaltam, hogy a dinamikus IP-hez rendelt hosztnevek esetében, amikor változik az IP, azt nem követi a Wireguard, azaz megszakad a kapcsolat, és csak a Wireguad kapcsolat ujraindítása után áll össze újból. Magyarul a kapcsolat megszakadásakor nem frissíti a hosztnevekhez tartozó IP-t. A mikrotiken ez megoldható, ha készítünk rá valamilyen szkriptet, de ez nem túl elegáns megoldás. Van erre valami jobb megoldás?

Esetleg elképzelhető, hogy ezek a hibák javítva lesznek, vagy már van is rá megoldás, csak én nem ismerem?


ekkold
(senior tag)

Mikrotik esetén a layer2 megoldható EOIP-vel. Annak idején linuxra is találtam EOIP-t, de nem sikerült működésre bírnom. Más operndszerre sajnos szintén nem találtam működő EOIP megvalósítást, pedig elég ügyes dolog lenne.


yodee_
(őstag)

Jelenleg addig szenvedtem el magam, hogy az openwrtre kötött eszközök elérik a mikrotik hálózatot és a mikrotiról elérem az openwrt-t. Viszont az openwrt eszközökön nincs internet elérés. Mi lehet a gond?

config interface 'wg0'
        option proto 'wireguard'
        option listen_port '13236'
        list addresses '10.13.250.2/30'
      option private_key '***************************'

config wireguard_wg0
        option description 'WG-Yodee'
      option public_key '****************************'
        list allowed_ips '0.0.0.0/0'
        option route_allowed_ips '1'
      option endpoint_host 'host.dyndns.org'
        option endpoint_port '13236'

A wireguard interface-t a WAN tűzfal zónába tettem.

[ Szerkesztve ]


stopperos
(senior tag)
Blog

Szia Windows 7 esetében nekem csak a 32bites rendszeren voltak ilyen problémáim. Windows 10 (64bit) nem tapasztalom. A megoldás nekem az lett, hogy a Windows 7 elé tettem egy OpenWRT-s eszközt, és a VPN címtartományára állítottam tűzfal szabályt, hogy Wireguard-on keresztül menjen.

A másik problémádnál: a DNS által feloldott IP cím milyen gyorsan frissül? Nálam csak addig állnak meg a dolgok, amíg a névfeloldás új beállításai szét nem terjednek. Ha ez sok idő nálad, akkor érdemes tailscale-re váltanod, hogy ne függj a változó IP címektől.


stopperos
(senior tag)
Blog

Még mindig tűzfal gondod van, milyen szabályok vannak benn?


ekkold
(senior tag)

64 bites Win7-ről van szó, több helyen is próbáltam. Külföldi fórumokon is keresgéltem, volt is erről szó, de akkor annyival elintézték, hogy ez a windows hibája. Win10 alatt is hasonló történik, csak nem olyan látványosan, de a registrybe szemetel... de ezek szerint nem sokan ismerik ezt a problémát.

Az IP változást elvileg könnyedén kellene tudni kezelnie a wireguardnak, hiszen ezzel is reklámozzák, hogy mobil eszközön sem szakadnak meg a kapcsolatok, akkor is ha minden változik. A gyakorlat viszont az, hogy ez csak addig működik jól, amíg legalább az egyik oldal fix IP című. Persze az is lehet, hogy csak a mikrotik implementációban van ez a bug. De elég sokan használnak scriptet a wg interfész újraindítására mikrotiken...

Persze a hibái ellenére is tök jó a wg, és talán egyszer kiforrja magát.


Mr Dini
(addikt)
Blog

Nem, ez szándékosan van így és nem csak mikrotiken. A dolog akkor működik jól, ha van pl egy fix IP-s szervered és erre csatlakozol bárhol a világban a mobiloddal. Ekkor akár lépkedhetsz mobilon mobilnet és wifi közt, menni fog, mivel a mobillal a szerver IP-je felé küldessz csomagot, így az megérkezik oda, a wireguardot pedig nem érdekli a forrás IP, hogy honnan jött a csomag, hanem azt nézi, hogy vissza tudja fejteni a kulcsával, s ha igen, akkor válaszol rá a feladónak.

Viszont ha pl egy dinamikus IP szerverhez kapcsolódsz és van hozzá DDNS cím, akkor csak a kapcsolat felépítésekor fogja feloldani az IP-t és végig azon fog próbálkozni. UDP, szóval abszolút stateless a dolog, fogalma sincs, hogy a távoli IP-n már rég nem fut wireguard, lelkesen küldi oda a csomagokat.

Sokan emiatt valóban folyamatosan pingelik szkriptekkel a hosztokat, vagy wg-ben állítanak persistentkeepalive-t és azt nézik, hogy ez megtörténik-e gyakran stb.

Más megoldás nagyon nincs.

Kiforrni meg nem hiszem, hogy kiforrja magát, direkt ilyen egyszerű az egész és szerintem ez nem is baj. Én csak az L2-t hiányolom, de kétlem, hogy valaha is lesz. Már a multicast ötletét is elvetette Jason.

[ Szerkesztve ]


ekkold
(senior tag)

A wg nem kliens-szerver alapú, hanem egyenrangú a két oldal. Ez alapján elvileg bármelyik oldal IP címe változhat. Persze ha az egyik oldalon nincs megadva a másik oldal IP-je vagy domén neve, akkor az nem tudja kezdeményezni a kapcsolatot. Viszont nekem olyan kapcsolat is szokott megszakadni, ahol mindkét oldalon meg van adva a domén név, és persze ugyanúgy megjavul az újraindítástól. A működés filozófiájába nem illik bele ez a megszakadás, szerintem csak egy bug, vagy egy nem jól kidolgozott részlet.


yodee_
(őstag)

Én is erre gondolok, de nem jövök rá hogy hogyan lehet megcsinálni a megfelelő tűzfal és routeing szabályokat. Jelenleg ennyi a tűzfal:

config defaults
    option input 'ACCEPT'
    option output 'ACCEPT'
    option forward 'REJECT'
    option synflood_protect '1'
config zone
    option name 'lan'
    option input 'ACCEPT'
    option output 'ACCEPT'
    option forward 'ACCEPT'
    list network 'lan'
config zone
    option name 'wan'
    option input 'REJECT'
    option output 'ACCEPT'
    option forward 'REJECT'
    option masq '1'
    option mtu_fix '1'
    list network 'wan'
    list network 'wg0'
config forwarding
    option src 'lan'
    option dest 'wan'
config rule
    option name 'Allow-DHCP-Renew'
    option src 'wan'
    option proto 'udp'
    option dest_port '68'
    option target 'ACCEPT'
    option family 'ipv4'
config rule
    option name 'Allow-Ping'
    option src 'wan'
    option proto 'icmp'
    option icmp_type 'echo-request'
    option family 'ipv4'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-IGMP'
    option src 'wan'
    option proto 'igmp'
    option family 'ipv4'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-DHCPv6'
    option src 'wan'
    option proto 'udp'
    option dest_port '546'
    option family 'ipv6'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-MLD'
    option src 'wan'
    option proto 'icmp'
    option src_ip 'fe80::/10'
    list icmp_type '130/0'
    list icmp_type '131/0'
    list icmp_type '132/0'
    list icmp_type '143/0'
    option family 'ipv6'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-ICMPv6-Input'
    option src 'wan'
    option proto 'icmp'
    list icmp_type 'echo-request'
    list icmp_type 'echo-reply'
    list icmp_type 'destination-unreachable'
    list icmp_type 'packet-too-big'
    list icmp_type 'time-exceeded'
    list icmp_type 'bad-header'
    list icmp_type 'unknown-header-type'
    list icmp_type 'router-solicitation'
    list icmp_type 'neighbour-solicitation'
    list icmp_type 'router-advertisement'
    list icmp_type 'neighbour-advertisement'
    option limit '1000/sec'
    option family 'ipv6'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-ICMPv6-Forward'
    option src 'wan'
    option dest '*'
    option proto 'icmp'
    list icmp_type 'echo-request'
    list icmp_type 'echo-reply'
    list icmp_type 'destination-unreachable'
    list icmp_type 'packet-too-big'
    list icmp_type 'time-exceeded'
    list icmp_type 'bad-header'
    list icmp_type 'unknown-header-type'
    option limit '1000/sec'
    option family 'ipv6'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-IPSec-ESP'
    option src 'wan'
    option dest 'lan'
    option proto 'esp'
    option target 'ACCEPT'
config rule
    option name 'Allow-ISAKMP'
    option src 'wan'
    option dest 'lan'
    option dest_port '500'
    option proto 'udp'
    option target 'ACCEPT'
config redirect
    option dest 'lan'
    option target 'DNAT'
    option name 'SSH'
    list proto 'tcp'
    option src 'wan'
    option dest_ip '10.13.6.1'
    option src_dport '4173'
    option dest_port '4173'
config redirect
    option dest 'lan'
    option target 'DNAT'
    option name 'luci'
    list proto 'tcp'
    option src 'wan'
    option src_dport '80'
    option dest_port '80'
    option dest_ip '10.13.6.1'

Semmi extra, egy luci és egy ssh van nyitva. Ezeket Én vettem fel.

üzenetek