SörcsaPH! - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


[CsuCsu]
(őstag)

Mivel ezek jol mennek IPA izvilaghoz, nem veletlen. Most a Sabro es az Idaho 7 a trend.


mekker
(őstag)
Blog

Sikerült megkóstolnom az Esthajnalt. A barack határozottan ott van, de sem műíze nem volt, sem gejl nem volt a sör. Kb mintha egy rákóczi túrós szeletet ennél.
A tavalyira nagyon rámászott a füstös íz. Itt nem ez volt szerencsére. Egy kellemes, kávés, barnasörös pörköltpörkölt ízt hozott a barack mellé :)

Kóstoltunk még Mead Scientist Irsai Olivért is.
Fuhh.. hát mit mondjak magának. Most kellett utánaolvassak a mézsör fogalmának, nem tudom mennyire vág a topikba. Ittam már bort, ami jobban emlékeztetett sörre, mint ez.
Az elején még volt egy kis kellemesnek mondható mustos íze, a végére igazából már csak a bubikat és a savanykás ízt éreztem. Úgyhogy nincs meg a koncepció. Ennek ilyennek kell lennie?

Bevásároltam Szentandrási Muttiból is, most épp azt iszom frissen az ebéd után. Ízre elég korrekt, a végére már kicsit sok volt a kesernyés íz, de semmi kellemetlen. Egy sülthúsos ebéd vagy egy grillparti mellé tökre illik ez az ízvilág :)


Nunder
(őstag)
Blog

Vitaindító

Nálam az Irsainál írt véget valahol a Mead íránti újkeletű rajongás. Az a cucc az bor. Pont. Hogy honnan veszem? Mert nem vagyok boros, ez meg nem ízlett :) Ittam már jópár ilyen olyan savat, miegymást barikolt hordóban érlelve, azoknak nem volt ennyire boros íze, mint ennek. De hát istenem, elférne a palettán nem? Nekem mindössze ezzel az egész Mead Scientist dologgal az a bajom, hogy ezek nem lehetnek mead-ek vagy melomel-ek ahogy hívják még.

A mead számomra évekig egy hiú ábránd volt, mert hogy nem voltam hajlandó érte fizetni 8-9k-t egy 0,375-ös üvegért az biztos. A BPBW-n aztán végre sikerült lekóstolni 3 skandináv mead-et amik felforgatták a kis világomat, ott ittam először a Techno Vikinget és elképesztő volt. Aztán a második napon rákérdeztem a skandinávokra, hogy nem lehet-e esetleg venni ezekből. Azt mondták a srácok, hogy 10 nap és lehet majd kapni onilne, dehogy ne nagyon reménykedjek, mert kevés és baromi drága. Nem mondtak konkrét árat, de saccra talán olyan 30 euró környékét lőttünk be.

Namost, kérdem én, hogy lehetne ugyanolyan minőségű vagy stílusú dolognak hívni ezt amit a mieink főznek, mikor annak 1200-1500 forint üvegje. Kiváló magyar méz ide vagy oda, szerintem ezt ennyiből egészen egyszerűen nem lehetne kihozni. Nem hogy ennyiből, 3x ennyiből se, és még keressünk is rajta. Úgyhogy bármennyire is szeretem ezeket a söreiket - azért az újabbak közül érzik egyfajta minőségi romlás - egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogy csinálják ezeket és hívhatják mead-nek. Aztán persze stoutot is annak hívják ha 5 ha 15%-os, de akkor is. Mead fronton keresgéltem, és ott nincsenek ekkora ordító különbségek.

Vélemény?


[CsuCsu]
(őstag)

Van a hagyomanyos, gyumolcs nelkuli skandinav mead 4-8% alkohollal, es letezik az ujrainterpretalt USA mead 10%+ alkohollal es irdatlan mennyisegu gyumolccsel. A magyarok utobbi vonalat szeretnek kovetni, de ahogy te is irod, €30-40 alatt nehez kihozni az alapanyagkoltseg miatt.

En ugy vagyok vele, hogy draga, de annyira tomeny, hogy egy 375ml uveg eleg 4-5 embernek. Egyszer talan probalj ki egy Schramm's mead-et, hogy legyen valami merced, ok az egyik legjobbak az USA-ban es lehet kapni ilyen-olyan EU webshop-ban €30 korul. Nekem van par uveggel, de csak tarsasagban nyitom, baratnommel meg kettonknek is sok.


Dilikutya
(félisten)

Igen, ez az. :) Ittam ilyet, még címkém is van, tavaly Zsófi hozott egy sörestre (amit ő tartott) belőle. Bőség zavara, a sok hozzávaló elveszett benne teljesen.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

ahogy [CsuCsu] is irta ket vonal van, az USA es a skandinav.

Skandinav vonalon utobbi evekben van valami mozgolodas, elotte a sved alkoholmonopoliumban volt osszesen ket-haromfele mead (mjöd). Sved munkatarsak kozul volt olyan, aki sose kostolta, barati kor sorgeek reszeben pedig ismertek de max azok ittak, akik rendszeresen liveozni (hagyomanyorzeses esemeny) jartak mert ott lehetett kapni. Alapvetoen a sved / dan vonal irdatlanul edes es geil kb barmi viszonylatban ami nem torok baklava, az elmebajos skandinav pastry stout vonalat is beleertve. Nagyon jot belole meg nem ittam, igaz parat probaltam csak. Egyebkent boven vannak 10-12+%os darabok is.

USA vonal gyumolcsos es hordos amellett, hogy edes. Testre pl egy Superstition kozelebb van egy (edesebb) borhoz, mint mondjuk egy hasonlo ereju imperial stouthoz vagy belgahoz.

A Schwartz a Mead Scientisttol tenyleg nagyon jo volt egyebkent: Valoszinuleg ugy hoztak ki, hogy olcso a mez es magyarorszagon fillerekert megy az a gyumolcs, amit a svedeknel nagysagrendileg dragabb aron lehet kapni (mert nagyreszt a buza se terem meg, nem hogy a cseresznye). Oke, nem volt akkora teste mint egy Superstition Marionnek, de azert meglepoen jo volt.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

Én a Your Weekend Lovert kóstoltam, nekem az nagyon bejött. Bár abban van maláta is.


Aranypatkány
(tag)

Dehát ezek már nem is sörök, hanem inkább likőrök komolyan, vagy valami átmenet a sör meg a likőr között. Komló sincs már bennük, legalábbis a MS Meadekben nincs.
De ha szigorúak akarunk lenni, akkor a pastry imp. stoutok is neccesek mint sörfogalom. Ember legyen a talpán aki kiveszi, hogy milyen típusú komló van egyik-másik imperial stoutban. Sok esetben ezeknél a stílusoknál már fel sem tüntetik a komló típusát, pedig lehet itt is számítana a maláta mellett, nem csak az ipák esetén.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

Hozzáteszem, a komlót csak a 14. században kezdték szélesebb körben használni. Sőt, az angolok még később. Az ókori sörfőzők sem használták, nyilván így teljesen más karakterű ital volt. Gondolom, a különböző alkoholmentes malátaitalokhoz hasonló íze lehetett.

Ahogy nézem, némelyik Mead Scientist mézsörben még maláta sincs.


[CsuCsu]
(őstag)

A mead nem sor, es Dilikutya is jol mondja, malata sincsen bennuk. A mead az mead.

A sor alapvetoen erjesztett malata, a komlo nem kotelezo. Az imp stout-ok a porkolt malata izt helyezik eloterbe.


Dilikutya
(félisten)

A Your Weekend Lover-ben pont van, bár ennek ellenére semmi sörös jelleget nem fedeztem fel benne, ellenben nagyon ízlett.
Mondjuk komló nélküli sört se láttam még, szerintem nem nagyon készítenek. Max ha valami régi, többszáz éves receptet próbálnak ki.


[CsuCsu]
(őstag)

A gruit / herbed ale komlo nelkul keszul, masfele novenyeket tesznek bele helyette. Egyes sour ale-kben egyaltalan nincsen komlo.

A malatas mead egy hibrid, barley-mead.


Aranypatkány
(tag)

Bruery Melange 3-t be tudok valami európai webshopból szerezni még karácsony előtt szerintetek? A Beergium tartott ilyet, de most jelenleg nincs nekik (18-20 euró körül van). Várható, hogy lesz megint valahol, vagy esélytelen? Illetve ezt a sört hamar elkapkodják, vagy átlagnak számít?


[CsuCsu]
(őstag)

Miert pont az kell neked? Jo sor, de nem kiemelkedo, sok helyen lehet kapni bottle shop-okban.

Ha barleywine kell, eztet vennem inkabb:
https://www.bieresgourmet.be/en/barley-wine/1137-lervig-paragon-2018.html


Aranypatkány
(tag)

Pl. a stílus miatt, nem akarok mindig ipát meg stoutot inni :)


NoLF
(addikt)
Blog

első hozzászólásom:

2005-07-28 08:52:27

bár már régóta csak kvázi read only vagyok ebben a topicban :K


Kergeboci
(tag)
Blog

Kb akkor indulhattam neki az egyetemnek (vagy éppen váltottam át onnan a fősulira). Azt hiszem még a fő szempont az alkoholos vízek közötti választásban, az ára volt. Azt se tudtam, mi az a komló meg maláta :D Később a Sárkány sör meg a Löwen vezetett, de akkoriban ezek szerintem még nem játszottak. Amire emlékszem, hogy mellé ment az olcsó vodka vagy a házi rettenet pálinka (mert ez utóbbi úgye ingyen volt) :DD

Azt hiszem, akkoriban a Tuborg ment nagyon Zegen az egyik "megállóban", mindig azt ittunk (pár éve újra kóstoltam a Tuborg Greent.. öntöttem is ki a francba :D)

[ Szerkesztve ]


Kergeboci
(tag)
Blog

Ha már nosztalgiázunk, ekkoriban (2004-2006) lehetett, hogy barátnőhőz feljárkáltam már Budapestre. A Keletinél volt egy "Salátabár", ahol lehetett házi sört (akkor szerintem még nem kézműves volt) kapni. Na, azt kifejezetten szerettem.

Erre valaki emlékszik? Mi lehetett ez? (Misterre tudnék tippelni, nem tudom az akkor létezett-e már)

[ Szerkesztve ]


NoLF
(addikt)
Blog

furcsa (vagy sem) én is tuborgot vedeltem anno diák koromban, és rettentő módon ízlett a hazai olcsó sörökhöz viszonyítva. valamikor nyáron én is megtaláltam egy tuborg greent és tuborg goldot is valamelyik német bolthálózatnál, és igen nehezemre esett őket legyűrni, a 36 fokos hőség ellenére is...


looser
(addikt)

Mister szerintem már a '90-es évek végén is volt, szóval simán lehetett. Nálunk Kispesten a Kossuth térnél a butiksor helyén, ahol most a LIDL van az Üllőin, ott volt annakidején egy Mister Söröző.

üzenetek