TP-LINK routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


mezis
(nagyúr)

Helyes.
Én addig flash-eltem egy WiFi routeremet, hogy már egyetlen u-boot sincs rajta. :o
Így már csak hw-es megoldással lehetne életre kelteni: közvetlen csatlakozás a chip-re és külső felíró program....


cigam
(félisten)
Blog

Egyszer mindenki eljut idáig ;)


modflow
(veterán)

Azt be lehet állítani, hogy ha bedugok egy pendriveot az AX5400-ba, akkor azt távolról weben el tudjam érni?


cigam
(félisten)
Blog

WEB-es felületen nem, legfeljebb ftp-vel.
---
Miért ad a TP-Link és az Asus egyforma nevet a routereiknek?


woodworm
(veterán)

Nem adnak egyforma nevet, max hasonlót. A gyártók sok termék nevében feltüntetik az összesített linksebességet (ax1500, ax1800, ax3000, ax5400 stb.), de ritkán ez a nevük önmagában. A tplinknek pl. tudtommal nincs ax5400 nevű routere, az viszont erősen félrevezető, hogy évek óta ez szerepel legfeltűnőbben a dobozán és több típusuk is van ezzel a sebességgel, ax72, ax73.
Tehát a kérdezőnek kellene pontosítani, ha pontos választ vár.

Az asusnak pedig mindig ott van az RT, ROG, TUF előtag a névben.


mezis
(nagyúr)

Ezen én már rég túl vagyok. Rossz hexedecimális címet írtam be. Eredmény: ha áramot kap a 841ND ver 8.1, akkor egyből folyamatosan vílágit kb 5db LED és semmi más.


modflow
(veterán)

Hardver verzió: Archer AX73 v1.0
De belépve azt mutatja, amit írtam.
Akkor csak FTP lehet?


IzI
(senior tag)

Hi

Kellene egy kis segítség.

TP-Link Archer AX10 AX1500 Router
TP-Link Archer AX1500 Router

2 közt mi a különbség?
Ax1500 van nekem,ha minden igaz. Lehet ezen olyat állítani,hogy a netezős gép,ne zavarjon be annyira,az én gépemen,amikor játszom? Gondolok itt arra,hogy amikor megnyitnak egy honlapot az egyik gépen,akkor felugrik a ping nálam ,és az nem jó.Létezik egyáltalan erre valami megoldás? Olyas mi megoldás kell,hogy a másik gépen is zökkenő mentes legyen a netezés.
Digi 1000mbit-es optikám van.

Van valami monitozoró program,amivel tudok mérni pinget folyamatosan,csak hogy lássam mennyire ingadozó a ping?


barabasb
(tag)

Digi előfizetéssel van egy (tőlük kapott) Huawei routerem, arra csatlakoztatnék egy AX55 routert. A nagykönyv szerint a Huaweit át kell tenni bridge módba. Ha jól értettem, ezzel a Huawei csak egy porton fogja adni a jelet, amit a saját router vesz át. Kérdésem: van valami technikai rációja annak, hogy a digis routert bridge módba kell tenni? Gyengébb jelet kap a saját router, ha a Huaweit meghagyom router módban, és valamelyik portjára dugom?


Borisz76
(veterán)
Blog

Igen....nem célszerű 2 db router egy hálózatban.

1.
Digi ont marad router módban és a másikat AP módon használod.

2.
Digi ONT bridge módban, sajátod router módban üzemel.


barabasb
(tag)

Nem akarok kötekedni, de a "nem célszerű" mit jelent? A wifik zavarják egymást? Mert akkor a digis router wifijét kikapcsolom és csak a vezetékes részét használom. Nekem az kellene, hogy használhassam tovább a Huawei router összes LAN portját és az AX-et is, kvázi switchként. Tudom, akkor miért nem rakok switchet a helyére, azért, mert hasznosabb az AX wifijét használni, mint a Huaweit.


Borisz76
(veterán)
Blog

2.megoldás esetén menni fog a wifi mindkét egységen.

A digi ONT router módban :
Viszont meg kell nézni,hogy a Digi-s ONT portjai átjárhatóak e? Mert lehet szeparáltak...azaz az ONT -ra kötött vezetékes cumók nem látják majd egymást.

Több router azért nem szerencsés mert akkor több router osztogatja az eszközöknek az IP címeket.

[ Szerkesztve ]


pergabb
(senior tag)

Vki nem tudja a routerben mit kell beállítani, hogy a max sebességet hozza?
Egy tp-link ax72 routert vettem, törlöm tableten, iphonon a hálózatot és újra csatlakozom rá, akkor mindig kihozza a 800megabit/s-t, de beáll szépen és utána 300-ra korlátozza. Beállításokban nem találtam semmit, az is lehet ez már a wifi6 sajátossága és magától elosztja a sávszélt az eszközök között, 300 is elég, pusztán érdekel a mikéntje, hogy ha csak 1 eszközt használok, akkor miért tolja le és amúgy ki lehetne e iktatni.


cigam
(félisten)
Blog

Az nem lehet, hogy átkapcsol 2,4GHz-es hálózatra, és ezért csökken le a sávszélesség? Szét van választva a 2,4 és az 5GHz-es hálózat neve? Válaszd szét, és az 5GHz-esre csatlakoztasd azt az eszközt ami nagyobb sebességre is képes.
A másik tippem, hogy egy olyan eszköz is rácsatlakozik ami csak 300mbps-t tud, és a router erre áll rá mint legkisebb közös többszörös.


Manka76
(aktív tag)

Valamint akkor is ha kb 5 méterrel arréb egy szobába vagy tőle. De az amúgy is csak egy érték abban a pillanatban ami attól is változik hogy hol fogod az eszközt. Nekem az AX6000 melett 1,2 Gbps van, egy szobával arréb már csak 450 Mbps. ezek ilyenek. Amíg át megy ami kell neked ne foglakozz vele. Valamint a DFS csatornák is beszoktak zavarni.


pergabb
(senior tag)

Itt odébb megyek akkor is 600 felett van, de nyilván közvetlen mellette mértem :)
A gép kábelen van, igazából az a fontosabb, csak nem értem miért korlátozza le és hasít rendesen maga a wifi is. Amikor adott eszközt leválasztom és törlöm a hálózatot, majd újra csatlakozok rá, akkor pedig ismét megy rendesen. DFS elméletben nem zavar be, ha azt nézem, hogy újbóli jelszó beírás és kapcsolódás után menni szokott. Az már más kérdés, hogy a házban lecsekkolom ki melyik csatornán és sávszélen van, akkor összedob másokkal, gyorsan odébb is tettem. Viszont nem tudom milyen routert használnak, mert van 3-4, ami abban a pillanatban követ és tök 8 hova állítottam, azok is arra a csatornára másznak át, számomra ez is nonszensz :D értelem szerűen az én méréseim alapján itt ez a legerősebb router a házban, de hogy másoké miért követi az enyém.. wtf kategória. Nyilván 300megabit/s mindenre elég, számítógép meg lanon hozza az 1gigabitet, ami lényegtelen, mert úgy is a legtöbb oldal/program külföldi szeróra csatlakozik, ahogyan a jó kis illegális torrent sem engedi a maxot, 20mb/s-el jön, nagyon max 25 a letöltés (torrent esetén), pedig menne annak a többszöröse is.

#7174cigam külön van a 2.4 és az 5ghz is, az intelligens kapcsolódást offoltam, ott lenne egy név alatt a kettő, természetesen 5ghz-es sávot mértem.
Rajta van kábelen a számítógép, wifin egy iphone 13 pro max, egy mi pad 5, ezeken ki is mértem a csúcs sebességet anno, egy macbook pro m1 max, azzal sem lehetne gond, valamint egy apple watch 7, egyéb dolog semmi.
2.4ghz.en egyébként az iphone tetü lassú, legalább is a többi eszközhöz képest.


Imifej
(senior tag)

Nem lehet, hogy rádkapcsolódott pár szomszéd egy-egy repeaterrel? Azoknak mindég ugyan az a csatornájuk, mint kiterjesztett hálózatnak. :)


Manka76
(aktív tag)

A torrentet kipróbáltam, a magyar az megy 980 Mbps, valamint egy orosz oldalt is megnéztem és ott is átlag 600 Mbps volt a sebesség.
Lehet hogy akkor nálad van vlmi gubanc.


pergabb
(senior tag)

saját jelszavam van, router belépési jelszava is meg lett változtatva, nehezen tudnának rámmászni :)

Manka76 sima ncore tapasztalat, utorrentet használok, 3.6-os verzió, 25mb/s volt a max amit eddig láttam, ami 200Mbps-nek felel meg. Mind ez kábelen..

ui.: Digi (sebességet mérek, akkor 942Mbps/328)

[ Szerkesztve ]


Manka76
(aktív tag)

Akkor nincs ötletem, esetleg egy másik gépen is ki lehetne próbálni ezeket.


pergabb
(senior tag)

most húztam újra az egészet :) más ötletem nincs, mint a kliens, lehet régebbi utorrent progi jobban menne, vagy egy másik alkalmazás.


littlemamba
(aktív tag)

Sziasztok!
van egy 6,5 éves Huawei HG8245H routerem, amit a Telekomos nethez kaptam. Egyi ideje van vele némi kis gondom, kicsit köhög, viszont ami jobban zavar, hogy steamen nem tudok játszani, mert szétdobál rossz internetkapcsolat miatt.(Munkához, 2 laptoppal, telefonnal egyébként, videóval nem nagyon van bajom, max ahová nem ér el a jel már eléggé ott szakadozik, de közel a routerhez jól megy)
Ha veszek egy TP-Link Archer C24 akkor simán le tudom váltani a Huawei HG8245H-t? Átkábelezem, beállítgatom és boldog ember leszek?
Semennyire nem értek hozzá, de mielőtt berendelek egy másik routert gondoltam megkérdezem, hogy működőképes-e a koncepcióm...


cigam
(félisten)
Blog

Nem tudod kiváltani, abba az eszközbe (ONT) optika megy bele. Egy mezei routeren, pl. C24, nincs optikai bemenet. A Telekom amúgy sem enged "akármilyen" eszközt rádugni az optikára.
Ha átkapcsolható modem módba, talán működhet. A Telekom topokban jobban hozzá tudnak szólni, én nem ismerem ezt az eszközt (nincs Telekom előfizum)

[ Szerkesztve ]


littlemamba
(aktív tag)

Köszönöm szépen! Egy másik topicban is hasonló tanácsot kaptam! Köszönöm neked is!


crissprivat
(senior tag)

Sziasztok.
Van egy 841n v12 routerem, ami a kertünkben van használva, mint AP. Pár éve egy frissítés során már nem emlékszem mi végett sikerült egy v11 firmwaret rátelepítenem. Most, hogy tél idejére le van szerelve a helyéről, próbáltam rátenni a hozzá passzoló v12 firmwaret, de nem engedi. Rá lehet valahogy szerkeszteni a hozzá passzolót, vagy inkább felejtős? Amúgy ezzel is működik, csak még a régi webes felülete van.
Köszi.


cigam
(félisten)
Blog

Fura hogy engedte. Pontosan hol akad el a visszatöltés?
Esetleg egy kis trükkel
Amúgy meg ha így is működik ...


crissprivat
(senior tag)

Már emlékszem hogy volt, csak nem ugrott be mikor írtam. DDWRT -t tettem fel rá és amikor vissza akartam tenni a gyári FW, akkor láttam, hogy nincs a v12-re, csak a v11-re a gyári visszaállítás. És így történt a csoda ;] A mai napig nincs a DDWRT oldalán gyári visszaállítás a v12-re.
Amúgy köszi, de hagyom a fenébe, nem ér ez ennyit, így is szépen működik.
De van itthon egy vadi új, évek óta nem használt v14 is. Most csomagoltam ki. Hardverileg melyik a jobb cucc, érdemes a v12 -őt lecserélni rá?


mezis
(nagyúr)

dd-wrt -> gyári fw.: lehet hogy u-boot szekciótól mentesnek kell lennie a gyári fw.-nek.
Én sem tennék vissza gyárit. Gyárival a repeater üzemmód ritkán jár együtt.


woodworm
(veterán)

DD-WRT esetén nem elég a vágott fw, speckó header kell a factory fw elé. Ha nincs legyártva, vagy nem veszed a fáradtságot legyártani, akkor csak ssh-n a közvetlen írás megy. Újabb routereken esetleg a tftp recovery.


crissprivat
(senior tag)

Hali.
Szeretnék még valamit kérdezni. Majd ha eljönnek a jobb idők időjárás szempontjából, ki szeretném bővíteni a wifit a kertünkbe. (eddig is ki volt, csak ott nem a saját hálózatommal volt megoldva és úgy már nem akarom)
Van egy tl-wa1201 v3 AP a házamban ami tökéletesen működik, az egész házat ellátja wifi jellel. Azt szeretném elérni, hogy a ház és a kert közti AP-k közt zökkenőmentes legyen a wifi kapcsolat. Ezek az eszközeim vannak itthon hozzá:
1- tl-wa801nd v5
2- tl-wr841n v11
3- tl-wr841n v14
Mindegyik eszközön az utolsó kiadott FW van. A három közül a legmegfelelőbb eszköz vezetékesen lenne a hálózatomra kötve és a kertben lenne, mint AP. Ezek az eszközök támogatják a gyors roaming kapcsolatot egymás közt? Sehol nem találom, hogy támogatják e a 802.11 r/k/v protokolokat. Melyik lenne a legjobb megoldás a 3 eszköz közül van valakinek tapasztalata, megoldható? A célom az lenne, hogy a mobil eszközeim zökkenő mentesen kapcsolódjanak mindig az erősebbik wifi jelhez.
Köszönöm a segítséget.


Patice
(nagyúr)
Blog

Ezekkel az eszközökkel sajnos nem lesz seamless roaming.
Ez az angolul, amit szeretnél.
Olyanokat kell használnod, amik támogatják ezt és össze lehet őket kötni egy nagyobb hálózattá.


crissprivat
(senior tag)

Köszi.
Hát akkor ez van, új cuccokat ez végett nem veszek. Majd működik ahogy működik.

üzenetek