TP-LINK routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


CactuS
(Arcképgyáros)
Blog

Sziasztok!

Adott egy kisebb céges hálózat, első körben bekerült egy ER605 és egy EAP615 viszont egy funkciót nem találok Omada alatt. A lényeg az lenne, hogy 2 WAN van, viszont bizonyos munkaállomásoknak fixen az egyik WANon kéne lógnia, a többi mehet akár vegyesen is (banki műveletekhez kell a fix IP). A korábbi asus routernél egyszerűen a dualWANnál megadtam a routingnál az IPket és, hogy melyik WANra kerüljön, de itt ilyet nem találtam. Tudnátok segíteni, hogy hogy is kéne beállítani?

A másik probléma az er605-össel, hogy elég nehezen tudtam adoptálni, végül a router megelégelte, tégla lett. Vész üzemmódban legfrissítettem, utána standalone módban állítottam az ip/subnetet, utána adoptálta a controller. Majd rá egy órára megint adoptálni akarta és azóta is azt csinálja.


zz13zolika
(csendes tag)

Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy érdemes-e TP-LINK Archer AX55 vásárlásán gondolkodni.
A paraméterei szimpatikusak, az ára határeset, lenne dolga bőven, nas, tv, 4 telefon, tablet, laptop, netflix, ai mesh, bírni fogja? stabil ketyere?

Köszi előre is.


cigam
(félisten)
Blog

Ai mesh? Az nem az Asus féle megoldás? Szerintem nem keverhető a one mesh-el. Ha már megvannak az Asus cuccaid, akkor Asus routert vegyél mellé.


zz13zolika
(csendes tag)

Lehet, igen más szabványt használ a TP link, most ment tönkre az asus routerem, ezért is gondolkodom TP linkbe, csak nincs tapasztalatom a drágább - komolyabb modellekkel.


stigma
(addikt)
Blog

Sziasztok.

Ismerősömnek kellene vennem routert + beüzemelmi az alábbi feladatokra:
Szokásos 0. körös routeres topicba kérdeztem, de konkrét választ nem kaptam, ezért inkább tőletek érdeklődöm:

Feladatok, amiket el kell látnia:
- Digis 1000/300-as net
- kb 50-60 nm (panel, beton válaszfalak kb 15cm-ek)
- max 5 eszköz csatlakozna (Laptop, 2 teló, 1 Tv és 1 tablet)
- Streamingre
- max 35k-40k és új legyen

A panellakás pontos paramétereit, illetve hogy hova fogja tenni pl: előszoba, nappali nem tudom, de gondolom ezek a routerek erre az 50-60 nm-re tökéletesen lefedik a lakást.

Ide izom router nem kell, mert a digis gigabitet nem akarja kihasználni, én az alábbi routereket néztem: Tp-Link Archer AX50/55 és most látom van AX53 is.
Összehasonlítás: AX50 vs AX55 vs AX53

Sok különbség nincs köztük, melyiket éri meg ilyen alapfeladatokra venni?
Ahogy nézem se proci, se ram se antennában nincs különbség, max 1-2 szolgáltatásban.

Segítséget előre is köszi. :R


mezis
(nagyúr)

"...ezek a routerek erre az 50-60 nm-re tökéletesen lefedik a lakást..."

Igen. A szomszédokét is. Illetve a szomszédoké is lefedi, tökéletesen! [link]

Amit lehet UTP kábellel, a WiFi pedig 5GHz-es AP minden helyiségbe.

TV: Ha IPTV, akkor az IGMP képesség szükséges.

[ Szerkesztve ]


sysrq
(őstag)

Szia! Én AX53-at vettem, 500-as digim van, ha a lakás közepén lehet elhelyezni az 5GHz is szépen lefedi, a 2.4 simán. Nagyjából az amit leírtál plusz sonoff vezérlők és 0-24 NAS.


stigma
(addikt)
Blog

#7046 mezis: Köszi az infókat, énis mondtam neki, hogy minden olyan eszközt amit tud kábelezzen be.
A mondat 2. felén picit meglepődtem ,,AP minden helyiségbe" ,mert neki csak simán netezni kell, nem kell, hogy minden helységben 100%-os lefedés legyen, habér szerintem ilyen routert lefedi a lakást szerintem. (vagy majd kiderül) :R

#7047 sysrq : Köszi az infót és linket is. Igaz ő nem lesz új digis előfizető, mert a mostanit viszi tovább, de kb 32k körül láttam ilyen routert, szerintem ez lesz a befutó :R
Egyetlen apróság, amit nem említettem és egyenlőre nem fontos nekik, hogy AX53-on nincs USB port, ha jól látom, amire HDD-t lehetne kötni, de ezt ugye nem volt kitétel.

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

RT-AX53U aminek a vége U, azon van USB port.


stigma
(addikt)
Blog

Igen , de az Asus :DDD , én most csak TP-Link márkákat soroltam fel.
Ismerősnek usb nélküli AX53 is jó kesz , mondtam neki bármelyik jó, csak a boltokban nézze a garit , ami változik: 12 vs 36 hónap


woodworm
(veterán)

TP-Link AX53


sysrq
(őstag)

Nem feltétel az új előfizető, én is sok éves vagyok és nemrég vettem.


stigma
(addikt)
Blog

Köszi ezt az infót, továbbítom ismerősömnek.


barabasb
(tag)

Gondolkom egy archer ax72 vásárlásán, de azt látom, hogy dobálja le a 2,4 GHz-en lévő eszközöket. Ezt javitották?


ujtordai
(tag)

Üdv Mindenkinek,

TP-Link Deco X50 nel mik a tapasztalatok?
Lenne pár kérdésem,
- Ethernet backhaul lal, (azaz main egység UTP. kábelen keresztül csatlakozik a másik két "node"/"extender" egységhez) mennyire stabil az eszköz? Mennyi idő lehet a max uptime ill. igényel-e emberi beavatkozást (pl. restartol és nem kapcsolódik vissza, vagy belassul kábelen az egyébként 1gb bejövővel rendelkező net 100mbps re stb.) a folyamatos működéshez?
- Konfigurálható PC-n keresztül weben is, vagy csak mobil appon keresztül?
- Látszik valahol appban vagy a webes config felületen hogy milyen módon csatlakoznak az extenderek, illetve állítható-e konfigból? (UTP, WiFI)
- Mennyire jó a support?
Előre is köszi


Chosen
(addikt)
Blog

Szia!

3db-os Deco X50-et használok néhány hónapja. Válaszok félkövérrel:

- Ethernet backhaul lal, (azaz main egység UTP. kábelen keresztül csatlakozik a másik két "node"/"extender" egységhez) mennyire stabil az eszköz? Teljesen, UTP-vel csatlakozik nálam a 2 extra egység, megy a backhaul. Archer C7-ről váltottam, az is stabil volt nekem, ez is stabil. Mennyi idő lehet a max uptime ill. igényel-e emberi beavatkozást (pl. restartol és nem kapcsolódik vissza, vagy belassul kábelen az egyébként 1gb bejövővel rendelkező net 100mbps re stb.) a folyamatos működéshez? Az első setup óta magától megy. Áramszünet után sem igényelt beavatkozást.
- Konfigurálható PC-n keresztül weben is, vagy csak mobil appon keresztül? PC-ről, weben keresztül is konfigurálható.
- Látszik valahol appban vagy a webes config felületen hogy milyen módon csatlakoznak az extenderek, illetve állítható-e konfigból? (UTP, WiFI). Igen, kicsit el van rejtve, de meg lehet nézni, hogy hogyan csatlakoznak. Manuálisan váltani nem lehet, mindig az elérhető legjobbat választja. (Ha van UTP, akkor az, ha nincs, akkor WiFi).
- Mennyire jó a support?
Eddig még nem kellett keresnem őket.

Amire nem kérdeztél rá, de szerintem fontos szempont lehet: C7-ről érkezve meglepve tapasztaltam, hogy a végletekig le van butítva a felhasználói felület, kb a megszokott funkciók harmada ha elérhető. Pl olyan számomra alap dolog nincs benne, hogy az 5Ghz és 2.4Ghz hálózatot lehessen külön SSID-vel futtatni. Workaroundból oldottam meg, hogy az 5Ghz-es hálózatom a fő hálózat, a vendég hálózatot pedig 2.4Ghz-re állítottam be... Egyéni preferencia, de én nem szeretem, ha kevederik a kettő.

Okosan vannak leválogatva egyébként a funkciók, normál felhasználás esetén teljesen jól elketyeg a gyári beállításokkal. Akkor kezd érződni, hogy "átlag emberre" van tervezve, amikor a fentihez hasonló dolgokat szeretnél konfigurálni. Ezt érdemes vásárlás előtt átgondolni.

[ Szerkesztve ]


barabasb
(tag)

Milyen workarounddal valasztottad szet a 2,4 es 5 ghz-et? M4R deco mesh. Kösz.


Headless
(őstag)

írta is, a 2.4 ghz guest háló az 5 ghz pedig rendes... habár ez nem megfelelő mindenkinek, ugyanis így a 2.4GHZ nem ugyanabban a subnetben van.

Azt se felejtsük el a deco termék családról, hogy tplink online regisztráció kell a használatukhoz. Ha ezt tudom ami előtt megveszem nem is lett volna opció, hogy megvegyem. stabil eszközök, amúgy a deco-k de hogy konfigurálni kb egyáltalán nem lehet őket az biztos.


barabasb
(tag)

En azt kérdeztem, hogy hogyan lehet szetválasztani. A menuben nincs ilyen lehetoseg, az ssid sem jelzi, hogy melyik savon mukodik eppen.


Headless
(őstag)

Ennél jobban nem tudom elmondani fő hálózaton kikapcsolta a 2.4ghz-et 5ghz-et pedig a guest hálózaton.


Chosen
(addikt)
Blog

Headless jól írja, de hátha ez így segít:

Screenshot az appból:


barabasb
(tag)

Ha a router csak 2,4 GHz-en ad wifit és a deco mesh-t access point módban csatlakoztatom (kábellel) hozzá, akkor a mesh sem fog adni 5 GHz-en?


ujtordai
(tag)

Chosen, köszönöm!

Valójában a Deco X50 az egyik opció ami érdekel. (néztem még az Asus XD4-et)

- Internet lassulást esetleg tapasztaltál? Gondolok itt arra, hogy a bejövő pl. 1GB és utp kábelen direktbe rákötve egy switch en keresztül átlagosan 700-800mbps a dl time. lassuláskor pl. lemegy 100mbps-re de a wireless sebesség is.
- Konfiguráció mentés és visszaállítási funkció van benne?
- Előző ezszközöm D-Link M15 (3-pack) ott tapasztaltam a lebutitások eredményét, illetve azelőtt Tp-Link TL-W1043ND, illetve előtte egy Asus router, ami 5 év után felmondta a szolgálatot, dehasználtam az őskorban Linksys WRT-54G-t is nagyon sokáig.
- kb. milyen DL speed et érsz el a rendszerben, milyen a bejövő sávszélességed?
- Kb. így néz ki a konfigurációs felület?
https://emulator.tp-link.com/ax50-eu-v1/index.html

Hezitálok a hagyományos router és a mesh közt, nincs extra igényem, csak stabil és gyors legyen a net. Gondoltam hogy a OneMesh technológiát kihasználva veszek 3 azonos hagyományos routert és azzal építem fel, de nincs szükségem USB slot ra a routerben, ill. nem konfigurálgatnám ha nem muszáj, ebből kifolyólag célszerübb a Deco X50.

(Otthonról dolgozom és fontos a sebesség és a stabilitás)

köszi

[ Szerkesztve ]


Mezga Aladár
(veterán)

Sziasztok!

Van egy c7 routerem és mostanában furcsa dolgokat csinál.
Használom a mac cím alapján történő engedélyezési listát. Ez elmúlt hetekben 3-szor kizárt a rendszerből. Ezek közül egy áramszünethez volt köthető.
A legújabb dilije hogy elfelejti a tp-link cloud regisztrációt.
A regisztrációhoz kötötten van egy ddns cím. Eddig minden héten újra indítottam a routert és tökéletesen működött minden.
Most a reboot után újra meg kell adni a regisztrációt, hogy müködjön a ddns.

Van valakinek ötlete a kidobáson kívül a problémák orvoslására?


Chosen
(addikt)
Blog

Válaszok ismét félkövérrel:

- Internet lassulást esetleg tapasztaltál? Gondolok itt arra, hogy a bejövő pl. 1GB és utp kábelen direktbe rákötve egy switch en keresztül átlagosan 700-800mbps a dl time. lassuláskor pl. lemegy 100mbps-re de a wireless sebesség is. Nem tapasztaltam ilyet.
- Konfiguráció mentés és visszaállítási funkció van benne? Átpörgettem gyorsan, de nem találtam ilyet.
- Előző ezszközöm D-Link M15 (3-pack) ott tapasztaltam a lebutitások eredményét, illetve azelőtt Tp-Link TL-W1043ND, illetve előtte egy Asus router, ami 5 év után felmondta a szolgálatot, dehasználtam az őskorban Linksys WRT-54G-t is nagyon sokáig.
- kb. milyen DL speed et érsz el a rendszerben, milyen a bejövő sávszélességed? Bejövő elvileg 1Gb, speedtesttel mérve ~800 Mbps, de nehéz tesztelni, mert folyamatos a használat a hálózaton.
- Kb. így néz ki a konfigurációs felület?
https://emulator.tp-link.com/ax50-eu-v1/index.html Nem, ennél sokkal jobban meg van vágva. Ennyi az egész desktopon: [Deco X50 desktop felület] (A network fül csak információk, semmi beállítás. A mobil appban van még néhány setting, de nem sokkal több)

Hezitálok a hagyományos router és a mesh közt, nincs extra igényem, csak stabil és gyors legyen a net. Gondoltam hogy a OneMesh technológiát kihasználva veszek 3 azonos hagyományos routert és azzal építem fel, de nincs szükségem USB slot ra a routerben, ill. nem konfigurálgatnám ha nem muszáj, ebből kifolyólag célszerübb a Deco X50. Ha egy router lefedi a területet, akkor felesleges extra költség egy Deco szvsz. OneMesh-ről jövök, na ott aztán voltak sebesség ingadozások. Fontos tudni, hogy abban a rendszerben router-router összeköttetés nem megy. A OneMeshben router-extender összeköttetés megy csak, annak minden hátrányval. Nincs wired backhaul így iszonyatosan ingadozik a sebesség azoknál az eszközöknél, amik az extenderre kapcsolódnak.

[ Szerkesztve ]


bluemirage
(őstag)
Blog

A háztartási routerek tipikus elhalálozási oka a vele szállított dugasztápegység 7/24-es vagy hasonló tartós üzeme. A bizonytalan és gyengébb áramellátás miatt a router fura dolgokat csinál az évek múlásával. Na ekkor szokták kidobni.... és vesznek új routert.

De ekkor segíthet egy új tápegység is (ugyanolyan feszültség és legalább ugyanakkora amper). Ha van labortápegység vagy hasonló amin beállítható a megfelelő feszültség akkor a teszteléshez már jó is vagy.
Ha a friss és stabil áramellátással megszűnnek a gondok, akkor megvolt a hiba.

Havi 1-2 alkalommal az én C7 V2-es routerem is csinál már furi dolgokat... De ez még nálam belefér.... van tartalék routerem és labortápegységem is... ha elfajulnának a dolgok... :)


Mezga Aladár
(veterán)

Van tartalék tápom, megpróbálom azzal.
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]


Mezga Aladár
(veterán)

Másik táppal is tesztelem és a legutolsó firmware újra volt telepítve.
Sajnos az, hogy reboot után elfelejti a tp-link cloud regisztrációt, nem változott.
Régebbi firmware nem telepíthető, érvénytelen fájl hibával elutasítja.
:F
Esetleg akinek van C7 router a birtokában és van tp-link cloud regisztrációja megnézné, hogy reboot után be van jelentkezve a fiókjába?
Köszönöm.


Mezga Aladár
(veterán)

Most nem törlődött. :F
Kicsit hisztis a kicsike. :)


Burki
(aktív tag)

Sziasztok,

DIGI-s optikai netet használókhoz fordulnék elsődlegesen. Sajnos teljesen ismeretlenek számomra a DIGI-s rendszerek, világ életemben Telekomos internetet használtam, de kibéreltem egy irodát, ahol csak DIGI van. Egyelőre az előző bérlő által itthagyott modemet próbálnám használni, amíg a szerződés átkerül a nevemre, így elég korlátozott az ügyintézésre való jogosultságom.

A probléma: adott az említett Huawei Echolife hg8121H eszköz. A WLAN-t egyszer sikerült rajta bekapcsolnom, de mivel rácsatlakozva nem adott internetet, és az eszközbe sem tudtam belépni a 192.168.100.1-es IP-n, így gondoltam resetelem / újraindítom az eszközt. Ezzel annyit értem el, hogy már nem tudom a dedikált gombbal sem bekapcsolni rajta a WLAN-t, így nem tudok rá csatlakozni. (A laptopomon nincs LAN csatlakozó.)

Sebaj, nem is feltétlenül kell nekem elérnem a modemet, úgyis Tp-Link X50-et akarok rá csatlakoztatni AP üzemmódban (hosszú távon szeretném a modemet bridge üzemmódba állítani, és a TP-Link eszközt használni routerként), de nem tudok internetet csiholni így sem. Látja a TP-Link a Huawei modemet, de internetet nem kap.

Lehetséges, hogy már bridge üzemmódban van a modem, és nem is az AP-val kellene próbálkoznom, hanem a router üzemmóddal a TP-Linken? Ha igen, tudnátok abban segíteni, hogy miképpen kell felsetupolni, hogy működésre tudjam bírni? Megvan a végpont azonosító és a jelszó a szerződéshez.

Előre is köszönöm a segítséget!


Borisz76
(veterán)
Blog

2 variáció lehetséges :

1,
A Digi eszköze normál router módban van és a sajátodat AP módban akasztod utána.

2, Digi eszköze BRIDGE módban van és a saját erszközödet használod router módban....ekkor kell a végpont azonosító és a jelszó.

2. megoldás a javasolt inkább....
Ekkor a Digi eszközét el sem lehet érni !
A saját eszközödnek az IP címét kell kideríteni és be lehet lépni a menübe. Ott aztán szépen meg kell adni a PPPoE csatlakozásnnál a már említett végpont azonosítót és a jelszót.

Azt, hogy jelenleg milyen módban van....
Esetleg az előző tulaj tudja megmondani vagy a
[https://ugyfelkapu.digi.hu/login] oldalon bejelentkezve lehet megnézni a " Szolgáltatások " ...." Eszközkezelés " pontjában.

Amely így néz ki :


Burki
(aktív tag)

Köszönöm a segítséget!
Rápróbáltam a 2. opcióra, és mint kiderült, bridge üzemmódban van a modem, azóta tökéletesen működik a hálózat.

üzenetek