Videós, mozgóképes topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


EkSYS
(senior tag)

Sziasztok!

Gondoltam hasznos lehetne egy fórumtémát nyitni arról hogy kinek milyen tapasztalata van a tükörreflexes gépekkel való videózással.

Nem márkafüggő a topic, viszont én érdemben csak Canon 7D-vel kapcsolatban tudok majd nyilatkozni.

Érdekes hogy külföldi oldalakon mennyivel több anyagot lehet találni mint nálunk.
Néhány hasznos link:

LearningDSLR

Vimea

Esetleg valaki aki videózik 5D mk2-vel vagy 7D-vel?


EkSYS
(senior tag)

és egy kis 5d mk3 info


runner 125
(nagyúr)

Nem akarok kötözködni, de legalább a topikcím legyen már helyesen írva, modival javíttasd ki.
"DSLR-rel".


EkSYS
(senior tag)

ja..kösz..észrevettem :O ..meg azt is hogy nem tudom kijavítani egymagam, de addigra már mind késő volt :R

- Kijavítottam.

[ Módosította: Ndruu ]


Cancer
(senior tag)

Én 550D-vel videózok, és sokkal jobbak a tapasztalataim, mint amennyire (még a gépvásárlás előtt) a jejveszékelésből gondoltam.
Mondjuk amolyan "handy-cam"-ként használom, pl.: otthoni videók kirándulások, semmi komoly, bár azért néha egy lcdvf jól jönne...


EkSYS
(senior tag)

használsz külső mikrofont?


t72killer
(titán)
Blog

nekem eddig 2 dslr-rel van tapasztalatom, régebben egy nikon d90-em volt, most egy d7000 húzza az igát nálam.
A D90-ben nagyon nem szerettem, hogy nem fókuszált videózás közben, kb 3-4x használtam csak erre azalatt a 2 év alatt, amíg birtokoltam. A végeredmények elég gyenguszok lettek a hibás fókusz miatt.

A D7000 ennél mérföldekkel jobb, igaz még messze nem dedikált camcorder kategória. Ami tetszik benne: nagyobb felbontás, a fókusz miatt sokkal élesebb leképezés. Hangot nemigen szoktam rögzíteni, inkább tájvideókat csinálok. Hangra mindenképp kellene egy külső mikrofon, mert még a lencse motorja is behallatszik:D

A kánaán SzVSz majd a pixelösszevonós, 1080p60 formátumban is felvevő, perfektül és gyorsan fókuszáló gépekkel jön el, akkor kidobhatjuk a camcordereket...

[ Szerkesztve ]


rumos14
(nagyúr)
Blog

én egy Sony A55-öt használok, ebben van folyamatos AF videó közben, de szó ami szó, nem mindig érdemes használni, mert irritáló tud lenni ahogy egy statikus témánál is hajlamos keresgélni. szóval csak közeledő-távolodó témánál használom, ott viszont pótolhatatlan.
terveztem megosztani egy nemrég készült "mozit" a Digitális fényképeim topikban egy balatoni fotóstúrán készült snittekból, de akkor most itt lesz a permier :) az első ilyen jellegű próbálkozásom.


[link]


EkSYS
(senior tag)

Igen, az AF nem egyszerű. Én 7D-vel dolgozgatok, de régebben volt egy Sony VX2000-em, azzal kicsit "egyszerűbb" volt.
Itt én is azzal küzdök sokszor hogy statikus témáknál is keresgeti az AF-et, tökmindegy milyen módban van (ugye a 7D-nél van Quick, Live és arcfelismerő), az hogy milyen fókuszmeghatározási módszert adok neki azt még gyakorolnom kell.
Úgy vélem ez lesz az a pont amikor az ember túlléphet a "kényelmes" AF-en és jön a manual fókusz kora :)

Példának okáért ha mondjuk egy embert veszek fel egy világos ablak előtt, hát nem könnyen talál fókusz, pedig nyomogatom az AF-et.

(pedig olyan marha jó videókat csinálnak egyesek a neten akár kisgépekkel is.)

nem tudom Sony-nál lehet állítani hogy az AF drive-ot? (AI focus, AI servo stb.?


EkSYS
(senior tag)

jaa..én pl. most tapasztaltam nemrég hogy a videózás közben a képstabilizátor nagyon csúnyán belehallatszik a felvételbe, pedig állt a gép és nem volt zoom.

--> várom azt a korszakot :)


EkSYS
(senior tag)

egyébként egész jó kis munka :R


rumos14
(nagyúr)
Blog

nem tudom, mennyire ismered a Sony A55-öt, igenis használható AF van videó közben is. folyamatosan megy a fázis detektálós AF, a félig áteresztő tükör miatt. nem kell nyomkodni az expo gombot, ha élesre akarom hozni, és nem hosszú másodpercekig tart, mire élessre állít. érdemes utánaolvasni, ha érdekel a működési elve. próbáltam 550D-vel videó közbeni AF-et, az teljesen használhatatlan.
amiről írtam, hogy statikus témánál zavaró lehet az AF keresgélés, az azt jelenti, hogy ahogy mozgást érzékel, álítja az AF-et, néha túlbuzgó. persze ha átkapcsolom a vázat MF-ra, ez a gond megszűnik...
nem tudom, a Canon-nál ezek az AF elnevezések mit takarnak... a servo az a folyamatos AF, ha jól sejtem, természetesen Sony-nál is van ilyen. állóképnél és videónál is.


EkSYS
(senior tag)

rekeszlsz videózás közben?


rumos14
(nagyúr)
Blog

felvétel közben nem lehet rekeszértéket állítani.


máyköl
(veterán)

Melyik az a Dr. House rész amit 5D MII-vel forgattak?
:)


EkSYS
(senior tag)

azt hiszem a 7.évad, de állítólag kamu.


EkSYS
(senior tag)

"M" módban sem?
anno nekem a VX2000-en progresszív scan-em volt. Az Alpha-kon is van?


rumos14
(nagyúr)
Blog

tök mindegy, milyen módban van a tárcsa. a zárdőt, iso-t a gép állítja. a reekszt is csak akkro tudod állítani, felvétel előtt, ha MF-t használsz. ha AF-et, akkor f3.5-öt használ, ha az obi nem tud annyit, akkor a legfényerősebb értékét.
progressive scan az mi is? az x éves DVD lejátszómon láttam vmi ilyesmit.


EkSYS
(senior tag)

a 7D-nél tudod állítani a rekeszt és az időt és az ISO-t is menet közben
a PS elvileg ha jól tévedek azt jelentené hogy a páros és páratlan sorokat tartalmazó képkockák itt nem léteznek mert mindent egyben jelenít meg, (vagyis egy állókép nem lesz soha recés) de hogy éppen adott szövegkörnyezetben ki minek érti, szvsz az két esélyes.

Engem inkább annak a kényelmes AF-nek a hiánya zavar még ami megvan a handycam-eknél.


rumos14
(nagyúr)
Blog

értem. nos, nekem, az én felhasználásomhoz erre nincs szükségem.
így már értem, ezt simán "p" jelöléssel szokták illetni, pl. 720p = 1280x720 felbontás, 30/60 darab "telejs" kékocka (nem interlaced).
az AF akkor jön jól, ha közeledik/távolodik a tárgy. nézd meg pl. ezt: [link] nem csak az AF a különbség, hanem ahogy reagálnak a fényviszonyok változására.


EkSYS
(senior tag)

nem rossz.
Néztem több videót is is bízom benne hogy a Canon nem ilyen gagyi hogy ilyen banális hibát ejtsen. Azt láttam lehet több helyen(re) állítani a fókuszálási területeket, meg szerintem az 550D-n is van arckövetés amit a Sony szépen be is mutatott a tesztvideón.
Szerintem nem volt jól beállítva az 550D.
Bár ez mondja hogy videónál is jó lenne: link
itt meg vannak jó videók


Degeczi
(nagyúr)

ez nem "hiba", vagy beállítás kérdése hanem a teljesen eltérő technikai lehetőségekből adódik!

a Sony fényerőveszteség fejében azt vállalta be, h folyamatosan aktív marad a gyors, fáziskülönbség alapú AF rendszer, ezért tud jól dolgozni ilyenkor is

a Canon (és az összes többi márka) esetén csak a kontrasztmaximalizáló eljárás marad, ami nem tud mást, mint próbálkozni - ami lassú és ronda (mert szükségszerűen túlmegy a legélesebb ponton, h rájöjjön: hol is volt a maximum. Ez viszont folyamatos videófelvételen nagyon zavaró, inkább kézzel érdemes használni)

amit belinkeltél az teljesen másról, csak az állóképekről szól: ott persze, h fejlett és gyors a 7D rendszere - de annak a videóhoz semmi köze, fölcsapott tükörrel nem tud aktív maradni...


Cancer
(senior tag)

Nem, sajnos nincs külső mikrofonom. Viszont sokan "aggódtak", hogy a rekeszállítás videó közben nem átmenetes, hanem ugrik! Ez bizony így van, viszont autómata módban az iso-val és záridővel együtt állítja a gép, így teremtve meg az "átmenetet". Viszont a belső mikrofonon még az is dúrván hallatszik, ha nincs elég környezeti zaj.


EkSYS
(senior tag)

mert a külső mic-nél az a baj hogy a gép AGC-jét nem lehet állítani, semmit. Viszont 550D-nél már működik a Magiclantern nevű firmware hack, ami egy sor hasznos opciót integrál. Szinte profi kamera lesz belőle.
Sajna 7D-nél nem működik.


rumos14
(nagyúr)
Blog

én a videóm linkelésével az AF különbségek mellett arra akartam rámutatni, hogy a Sony mennyivel kultúráltabban alkalmazkodik a fényviszonyokhoz is, nincs az az idegesítő ugrálás, villódzás. Degeczi, ennek mi a tudományos magyarázata?
arckövetés (pontosabban: arc detektálás) videó módban amúgy pont nincs a Sony-n.


rumos14
(nagyúr)
Blog

Sony-nál nagyon érdemes külső mikit használni. a beépített miki dobozhangot vesz fel, behallatszik a váz stabijának halk ciripelése és a legkisebb szél is begerjeszti.


Degeczi
(nagyúr)

látatlanban (nem ismerve, h mire képesek a vázak ebből a szempontból), okozhatja pl. a rekeszállítás
(bár látom, Cancer kolléga írta, h az 550D ellensúlyozza azt - de talán obitól is függ, fene tudja)


EkSYS
(senior tag)

én most bajlódok egy Rode NTG2-vel meg a 7D-vel.
Nem szeretik egymást


rumos14
(nagyúr)
Blog

megnéztem a pixinfo EOS 60D tesztvideóját: [link] itt is csúnyán látszik ahogy alkalmazkodni próbál a fényviszonyokhoz, nagyon darabosan teszi, és a felvétel közbeni rekeszállítás sem valami szép.
az AF pedig egyenesen katasztrófa.

[ Szerkesztve ]


EkSYS
(senior tag)

7D se jobb.
Kíváncsi leszek az 5D mkIII jobb-e lesz majd valamivel.

A minap írt egyébként vissza a Canon - megemlítettem nekik a mic. AGC problémámat, idézem:

"A funkció a készüléken nem kapcsolható ki. A bejövő hang erejének beállítása minden esetben automatikus marad."

Szóval, ha hangot akarok felvenni akkor külső vevővel kell megoldani (Sony, Sennh. vagy ilyesmi)
és inkább csak statikus videózásra jó! :U


rumos14
(nagyúr)
Blog

akkor mi a megoldás? M mód?


EkSYS
(senior tag)

:B

alighanem

Ahogy korábban írtam, egy kamerával kényelmesebb videózni mint egy DSLR-rel. Csak én nem akarom elveszíteni azt a kivételesen jó képminőséget amit az érzékelő és a drága objektívek nyújtanak.
Fókuszálni meg tanulni kell. Beszéltem néhány TV-s kollégával meg profibb operatőrrel. Képzelheted hányan mondták hogy kizárólag AF-et használnak. Sajnos a fényviszonyok változása/észlelése már más tészta. De ahogy korábban írták vagy a pap vagy a paplan, de a a kettő együtt nem megy.
Persze az "M" módban lehet egy csomó mindent állítgatni (i.e belinkelt videók korábbról), de most már egyre jobban érdekelne hogy hogy a francba vették fel a House /7.évadot 5Dmk2-vel. Mert hogy nem hiszem hogy sokkal másképp kezelné.


majkel
(tag)

Nem kamu. Csak egyetlen epizódot forgattak így. Arról a részről van szó, mikor egy nagy rakás törmelék között forgattak. Látszik is amúgy rajta a DSLR videókra jellemző "zselé hatás" a mozgásoknál. Amúgy ügyesen összehozták, csak a szakavatott szem veszi észre a különbséget (na meg alapból jóval szűkebb mélységélességet alkalmaztak, mind a többi résznél, ez is feltűnő).


EkSYS
(senior tag)

..pedig ismerek olyat aki 5D mk2-vel vesz fel esküvői videókat.


Cancer
(senior tag)

Teljesen jogos. nagyon szép felvételek készíthetőek DSLR-rel. Ráadásul ezen videók alá úgysem a násznép "zaja", hanem zene kerül. Közben pedig az expó gombra még fotó is készülhet. :D


EkSYS
(senior tag)

kigen. És erre találta ki a kanon hogy lehet állítani mikor legyen meg a "KATT", úgyanis eléggé zajos és belehallatszana a felvételbe, de arra nem gondoltak ezek a jopánok hogy esetleg valaki külső mikit szeretne használni hozzá. És ezek meg azé aggódnak hogy valaki évente 1x fényképez videózás közben és az belehallatszik a felvételbe. Na erre varrjon valaki gombot!


Cancer
(senior tag)

Tegnap este csináltam egy "Hold átvonulós" videót. (Holnap tudok linket adni majd youtube-hoz).

Érdekes dologra jöttem rá. Mármint, lehet, ogy ez másnak természetes, csak nekem új...

A videó manuális beállításokkal készült álványról. Fókusz is manuális. 640x480-as Crop-pal. Az 55-250 mm IS-objektív tele állásában ez kb ~2840 mm-nek felel meg. Így a Holdsarló szépen kitölti a képet. :)

Szóval lényeg, amire rájöttem, hogy ilyen felvételt nem szabad képstabilizátorral rögzíteni. A Hold kb 1-1,5 perc alatt vonul át a képernyőn, viszont ezt a lassú mozgást a stabilizátor "remegésnek" tekinti és folyamatosan pakolgatja a képet. Korrigál! Namérmost ettől olyan, mintha kézből remegő kézzel készítenénk a felvételt...
Kikapcsolt stabival a Hold szépen átúszik a képen, az űrhajósok integetnek a zászló mellől, és szépen látszik a légköri remegés. :D


EkSYS
(senior tag)

Szia!

Majd megnézem a videód. De sajna csak 7végén tudom.
A képstabival egyetértek. A Learningdslrvideo.com -rol elbarangoltam valamelyik oldalra ahol mutatták hogy a képstabi mennyire összegányolja a videót, (JA és belehallatszik a felvételbe)


Cancer
(senior tag)

Én meg csak holnap tudom "prezentálni". Tegnap későn értem haza. ;)

Mondjuk a kézből kitartott, mozgó felvételeknél (mármint amikor a kamera is mozog) szerintem hasznos. (Az 550D topicban van egy próbafelvételem IS tesztre) Tavaly nyáron csináltam videókat a Kloppeiner see-nél úszkáló vizimadarakról. Hihetetlen béke és nyugalom volt ott. Csak a madarak "gágogása" és a stabilizáló motorr kerregése hallatszik a felvételen. :D


Cancer
(senior tag)

Noh, megszületett a videó.

Error? Ennél nem értem, hogy miért életlenedik el. Állványról készült 250-es állásban 640x480-as crop-pal, ahogy EZ is. Alig 1 perc volt a két videó között. Az első olyan, mintha folyamatosan keresné a fókuszt.. :F


EkSYS
(senior tag)

Hi! Megnéztem, igaz, tényleg keresgeti a fókuszt, majd megpróbálom a 70-200-al, kíváncsi leszek.
Hozzáteszem, tapasztaltam már hasonlót hogy az obi, nem nagyon akarta megtalálni a fókuszt, bár az AF-en volt.


Cancer
(senior tag)

Másnap napközben ugyanezt tapasztaltam. Beállítom fixre a fókuszt, manuálisan, aztán ugyanezt az eléletlenedés-élesedés-t tapasztaltam. Még az IS sem lehet, mert az is ki volt kapcsolva...


EkSYS
(senior tag)

az már szerintem lehet az obi problémája is :( . Pedig ezek nem olcsó kütyük.
Nekem még néha fotózásnál is van hogy 1-2 másodpercig gondolkodik/keresgél. (Na persze AF-nél)


Cancer
(senior tag)

Lehet, nem kellett volna leejteni... :P


EkSYS
(senior tag)

Halkan megjegyzem hogy a korábbi mikrofon problémám megoldódott. Kicseréltem egy Rode SVM-re (Thnx, MediaDot), az már stereo, igy a gép nem erőlteti az erősítést, és a mikrofonon meg amúgy is van egy erősítés kapcsoló.
:C :C :C


Cancer
(senior tag)

Canon 550D Monochrome(Sepia+Yellow szűrő) + Helios 44-2 58mm obi + ISO 12800 és kész a retrohangulat. :D


EkSYS
(senior tag)

nyomod még a videózást dslr-rel? :)


Cancer
(senior tag)

Előfordul.


Cancer
(senior tag)

Eddig HDSLR videóhoz kinek melyik obi jött be leginkább?


rumos14
(nagyúr)
Blog

lakásban 30/1.4, kültéren 50/1.4, fiamat videózom.

üzenetek