Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


erzol
(őstag)

Nálam nem adja be a routert automatizáláshoz.

A router kwzelőfelülete se egy álom:DDD

[ Szerkesztve ]


bzolika10
(aktív tag)
Blog

Az openwrt topikban olvastam, hogy mergelve lett a robimarko féle build. Ez miben hozott változást? Érdemes miatta a kb 1 hónapos openwrt-t lecserélni?


enginev3.0
(félisten)
Blog

Oh sad, köszi


dchard
(veterán)
Blog

"Az openwrt topikban olvastam, hogy mergelve lett a robimarko féle build"

Rosszul olvastad, nincs még mergelve. De még csak PR sem készült még rá.

Robi nagyjából hetente húzza be és rebase-eli a saját repo-ját, alapvetően kernel és wifi driver (ath11k) javítások kerülnek be. A git log-ból kiderül hogy mik, aztán el leht dönteni, hogy ez téged érint-e vagy sem.

Most éppen a 2.6/2.7-es új wifi firmware-en megy a munka, a kismadarak már csicseregétk hogy van rá végre megoldás, tehát ez hamarosan várható. Na nem mintha a mostani 2.5-ös verzió ne lenne fényévekkel újabb annál, ami a gyáriban (vagy bármelyik kínai hekkelésben) benne van... ;)

[ Szerkesztve ]


dchard
(veterán)
Blog

A privátban feltett kérdésedre itt válaszolok:

1. Igen, van az ax3600-ra Openwrt.

2. A MiHome app nyilván nem működik vele.

3. Az "IoT antenna" egy pont ugyanolyan rádió, mint a többi, tehát szerintem működnie kell, bár az ég világon semmi értelme nincs a létének. Marketing bullshit. Kipróbálni nem tudom, mert nekem AX6-om van, amiben nincs "IoT antenna", de ha nem működne, sem veszítenél vele semmit.


enginev3.0
(félisten)
Blog

Köszi :R


KilgoreTrout
(senior tag)
Blog

Owrt-vel vajon lesz majd lehetőség külön használni a az iot rádiót? Nem lenne rossz egy teljesen külön 2.4-es hálózat a smarthome eszközöknek.


Rick4
(félisten)

Miért kell nekik külön hálózat?


dchard
(veterán)
Blog

Nem vagy egyedül ezzel, már ketten nem értjük. Ha valaki vidéken él és üres a 2.4 akkor jobban jár egy 40MHz-es csatornával, ha meg annyira tele van a 2.4, akkor pont lófütyire nem fog menni a külön IoT rádióval, de kapacitás szempontjából sincs értelme, mivel az IoT ugye alapvetően kis sávszél igényű eszközöket jelent...


Rick4
(félisten)

Ő nem a frekikről beszélt, hanem egy teljesen külön hálózat, ami nálam kb annyit jelent, hogy el se éri a másik hálón lévő eszközeiről. Na ezt végképp nem érteni, mire jó...


Kolondrum
(félisten)
Blog

Nagyon úgy néz ki, hogy a router a bibi az okoskonnektornak. Miért fáradhat el pár nap után ha ezen lóg? Nem működik a vezérlés. Ő a huszadik ilyen eszköz, de csak ez a típus ilyen, az összes amir ebből feltanítok a routernek. Hol kéne keresni a bibit?


KilgoreTrout
(senior tag)
Blog

Biztonságosabb, ha nem egy hálózatban van mindenféle kitudja mikor frissített kínai kütyü és a fontos adatokat tartalmazó eszközök. Nem vagyok szakember, de elég sokan ajánlják, hogy legyen külön hálózat (vlan vagy külön router általában). Ha ez menne, akkor egy eszközzel kevesebb kellene


dchard
(veterán)
Blog

Ha ezt szeretnéd akkor egy rádió, két BSSID és AP szeparáció a megoldás, nem egy külön rádió. Bár hogy ettől mitől lesz a hazatelefonálós kínai kütyüd biztonságosabb, azt nem nagyon értem...


pisti222
(csendes tag)

Én értem miért szeretné... Egyszerű stabilitási szempontból szoktunk külön wifi ezközt alkalmazni adott hálózatban, mert az okos kütyükből egyre több van és egy mobilon épp nagy méretű videókat töltögető, vagy kisebb vendégsereg által beterhelt wifi akár stabilitási gondot okozhat az adott hálóban. Ha leválasztjuk az okos eszközöket, nagy darbszám, de kicsi sávszél és zavarmentasség a kimenet. Ez okból lehet jó egy külön wifi ami nem wirtuálisan külön wifi hanem fizikailag.
A hazatelefonálásról olyan sok árnykép van, hogy már mosolyogtató. Ez előző ASUS routerem többet beszélgetett az ASUS szerverrel , mint a gyomlálatlan AX3600. Aki fél, az használjon belső szeparációt, és csak tűzfalon kommunikáljon kifelé és csak VPN használatával :)
Ez mellett igen csak vicces, mikor valakihez elmegyünk aki barkács tolja ezerrel, és kapunk wifi kódot a youtubhoz, és a sok ikeás és egyéb kis tuya cuccokat máris kezelésbe lehet venni.... A külön wifi ezt is megoldja, főként ha valaki már a tartomány kezelésekben is otthon van. Bocs ha OFF volt esetleg... :R :R :R


Rick4
(félisten)

És mindezt google szervereken, mindenféle itthoni eszközökön keresztül beszéljük, és fogalmunk sincs, hogy tudják, mikor mit ettünk, milyen alsógatya meg póló van rajtunk. :D

A sávszél kérdésre ott a QOS, vagy ha nagyon akarod, be kell rakni a 2.4-es eszközöknek egy 5 ezer forintos tp link routert, és kész. Ebből a szempontból érhető a külön háló, viszont szerintem ez itt nem működik.


KilgoreTrout
(senior tag)
Blog

Nem a hazatelefonálástól félek, hanem, hogy a 2000 forintos kínai wifi-s villanykörtén keresztül törik meg a hálózatot és jutnak be a gépre. Tudtommal a legtöbb hálózatba a ritkán frissített IoT eszközökön jutnak be. Meg tisztább is, hogy nincs 50 eszköz a "sima" otthoni wifin. Arra gondoltam, hogy külön hálózatként működne, külön SSID-vel, teljesen elválasztva az otthoni hálózatról. (Pont, mintha lenne egy külön router.)

[ Szerkesztve ]


Rick4
(félisten)

Értem, ezért is írtam, hogy érthető a dolog... Igaz, én nem vagyok félős, mert ha villanykörtén keresztül törnének, az kicsit nehezebb, mint egy sima androidos linken, fertőzött alkalmazáson, amin ugye mindenki érintésmentesen fizet, szóval az a vonal kifizetődőbbnek tűnik.
De biztos van olyan perverz észak- koreai, aki a villanykörtén keresztül próbálkozik, szóval jobb az óvatosság.


Benhill
(senior tag)

Hali! Vettem AX3000-res routereket, rádugtam AX3600-ra, semmit nem csináltam egyből meshbe rakta az AX3000-t.

Ezt akartam én is csinálni, de ez másnál is így működött? Miért van akkor egyáltalán az AX3600-ban mesh kereső funkció, ha most automatikusan megcsinálta.

Még másik jelszó sem kellett, az új AX3000-be be tudtam lépni az AX3600 jelszavával :Y

AX3000-re mi a menete a kinai fw felrakásának? Próbáltam hasonló módon mint az AX3600-t, de a WINSPC már be sem enged, mert azt írja a router visszautasította a kapcsolatot.

Csak simán nem tudom felrakni a kinai fw-t, mert valami OTA...gondolom ehhez kellene a winspc.

[ Szerkesztve ]


Toninho13
(aktív tag)

Sziasztok!
Nemrég költöztünk új helyszínre, ahol Telekomos internet van IPTV-vel. A problémám a következő: Megcsináltam a kínaisítást a routeren kínai IPTV-s firmware-re. Adott a szolgáltatótól kapott modem/router, egy AX3600, egy switch és egy MI4a gigabit verzió. Mivel a Xiaomis eszközökön viszonylag kevés dugó van, így a telekomos eszközt nem iktattam teljesen ki. A switch egy másik szobában van, ami helyből elvisz egy dugót, továbbá a PC-nek, NAS-nak és Telekomos boxnak is kéne vezetékes kapcsolat. Így jelenleg a Telekomos routerre van dugva az AX3600 és a tv box. Ha ki van kapcsolva az AX3600-on az IPTV, akkor a mögötte lévő eszközökön nem megy az IPTV, de mivel az MI4a gigabit csak AP-ként üzemel, így a teljes hálózat az AX3600 mögött van. Ha benyomom az IPTV-t, akkor az AX3600 LAN2 mögött lévő eszközökről nem érem el az AX3600-at, viszont a Telekom routert igen. A kérdés arra irányul, hogy ez az IPTV funkció kvázi a WAN-LAN2 port között hoz létre egy repeater kapcsolatot? Ha így van, akkor van rá mód, hogy a LAN1-3 portot is lássam a LAN2 mögül, vagy barátkozzak meg vele, hogy a Telekom router mögötti eszközök csak AP üzemmódban menjenek (annak érdekében, hogy lássam az egész hálózatot bárhonnan)?

üzenetek