üzenetek

hozzászólások


7
(addikt)
Blog

:C
Minden elismerésem! :)


Pukkancs
(tag)
Blog

De király a pizzád :C :R


elit_hun
(őstag)
Blog

mi is szoktunk pizza-t csinálni, a tiéd jobban néz ki :))


kisninja
(őstag)

Nagy szép mi tejjel csináljuk a tésztáját és nagyon finom.
2dl tej (langyos)
1-2 ek étolaj
1 élsztö
csipet só
kis culor
fel kell futatni
majd bele 1kg liszt
szükség esetén még tej és olaj megdagasztani megkeleszteni
3-4 részre szelni kinyujtani és kész a tészta
tetejére kecsap elkenve szalámi hagyma kukorica sajt pizzafüszer.
a feltét amugy bármi lehet.


ABnormal
(őstag)

:R


Drótszamár
(őstag)

Én is hasonló tésztát szoktam csinálni. Néha rakok bele ezeken kívül 2-3 tojást is (esetleg sajtot).
Szalámi nem jó a pizzára. Kiszárad, és olyan lesz mint a cipőtalp.

Ketchup helyett paradicsomszósz bazsalikommal, és oregánóval felfőzve.


tocsa
(senior tag)
Blog

Gratula! Nemreg ettem (pizzat), de ennek ellenere osszefutott a nyal a szamban! Nagyon ugyes vagy!
Picasa galeriahoz:
A legjobban a sutikre lennek most ehes, nagyon jok!
Az egyik pizzahoz azt irod: az elso fenykepen is vllahato pizza. Szerintem mindegyik vallalhato!
Offtopic: vega vagy? Hust nem latni sehol.


kisninja
(őstag)

Háziszalámi a gyerő és saját szeletelés.
Nagyon finom lehet a tied is. Egy a poén hogy én utálom a paradicsmot de a kecsapot szeretem. :DDD


Lenry
(félisten)
Blog

hú de éhes lennék most ha nem épp a vacsorámat fejeztem volna be az olvasás előtt... viszont lehet h haverokkal az albérletben megpróbálunk összehozni vmi ilyesmit...


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Kenyérsütő géppel is dagasztható a pizza, hol veszed a biolisztet, ennyiért, milyen őrlés, melyik malom ?


Drótszamár
(őstag)

Nem érdemes szerintem kenyérsütő géppel szenvedni. Tovább tart.

Lehet kapni kelesztőtálat. Oda bedobod az összetevőket, ha megkel kiszeded, kicsit átgyűród, kinyújtod és kész is a tészta. Ez max 1-1,5 óra, a gép 2-3 órát szenved vele.


Armahun
(addikt)
Blog

Szép kimerítő cikk, gratulálok hozzá!

Én a tésztát picit másképp csinálom "kovászosan" kelesztem.

40 dkg liszt fontos, hogy ne legyen hideg
1 dl tej
1dl víz
1 ek cukor
1/4 kocka élesztő
1 ek olaj
1 kk só

Az élesztöt felfuttatom a langyos cukros tejjel.A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közep készítek egy mélyedést és beleöntöm az élesztös tejet. A környező liszt kis részével összekeverem (kovász) majd a többi lisztel betakarom. Meleg helyen kb negyed órát kell állnihagyni, hogy a kovász szépen behabosodjon. Ezután jöhet bele a víz és a só.
Addig szoktam gyúrni, amíg a tészta szépen ősszáll, és már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Olajat nem teszek bele, azt csak a tepsi kikenésére használom.
A lényeg, hogy pontossan ki kell mérni az alapanyagokat! nem szabad hozzátenni sem vizet, sem lisztet, addig kell gyúrni, amíg jó nem lesz.
Kis cipót formálok belőle, letakarva meleg helyen kb egy órát kelesztem, és mehet a tepsibe.

A sütőn rengeteg múlik, pl a nagyszüleim gázsütőjében sosem sikerült úgy megsütni ahogy szerettem volna.

Drótszamár:Pont ilyet használok :D

[ Szerkesztve ]


DJ.Gróf
(aktív tag)
Blog

Fincsa! Kolbászos rájás pizza. :D


lesaux
(veterán)

Gratula, jól írsz, jól főzöl (bár ez konkrétan sütés volt)! :)
A Horváth Rozi és hasonszőrűek alkotta fűszermaffián, illetve a Parkinson-kór legkülönfélébb tüneteit felvonultatva félmondaton felröhögtem. :D


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

A gépnek kb. 15 perc egyszer meggyúrni, ha kétszer akarod, idő múlva megint annyi.
Sokára ennéd meg azt a kenyérmennyiséget, amit az utóbbi másfél évben megsütöttem, pizzatésztát pedig könnyebb csinálni, mint kenyeret, tapasztalatból tudom.
Amire gondolsz, az a kenyérsütés tisztán a géppel, de az más műfaj, a szenvedés ott is annyi, hogy beleteszed a hozzávalókat. Amúgy jobb gáz/villanysütőben sütni a kenyeret is, csak nyáron nagyon meleget csinál a konyhában. :)


A_Sanyi
(csendes tag)

favorited ;)


varga911
(senior tag)

Én kicsit másképpen szoktam csinálni, de kipróbálom ezt is! :)

A HD-595 még mindig szépen muzsikál! :C :R


tkazmer
(addikt)
Blog

meglehetősen odafigyelsz a deisgn-ra...
annak meg, aki először kostolná a reformkonyha remekeit: sajnos igencsak érezhető már kisebb mennyiségnél is a teljes kiőrlésű liszt egyedi íze.


Xantomas
(őstag)
Blog

Nagyon korrekt írás!
Címlapra, és ajánlóra vele, asszem ezzel elmondtam mindent ;)


Akheron
(senior tag)
Blog

Igen, az vagyok. Szívesen írtam volna tanácsot a húsokkal kapcsolatban is, de így sajnos abszolút nem tudok hozzászólni ehhez. :)


Akheron
(senior tag)
Blog

Teljes őrlésű búzalisztből Biopontot vettem, amíg a Spar ki nem cserélte őket a saját Natur*Pur márkájú liszteire... :) Azóta ezeket veszem. A teljes őrlésű búzaliszt itt 189 Ft, a finomliszt pedig 229 Ft. Szoktam még Piszkei Öko teljes őrlésű lisztet is venni, de azt csak egy drágább boltban találni, 240 forint körül. Sajnos kábé a Spar az egyetlen hely, ahol elfogadható áron lehet még ilyesmit kapni; a bioboltok is nagyon sokat rátesznek.

(Géppel dagasztani ilyen mennyiséget tényleg nem érdemes, azt hiszem, bár sosem használtam még gépet. :) )


Akheron
(senior tag)
Blog

Ja, bocs, most látom; ezt a dagasztásos dolgot nem kérdezted, hanem hozzátetted. :B Amúgy tényleg rendesen meg tudja dagasztani a tésztákat a gép? Annyira el szoktam fáradni néha, hogy nehéz elképzelni, hogy egy ilyen kis gép alaposan át tudja dolgozni. :)


Anubiss
(tag)
Blog

Fantasztikus!!! :R :R
Éhes lettem...


Emosz
(tag)

pizzát a pocakba! a fórumozó is ember :DD

nagyon jól néz ki a pizza, lehet a hétvége folyamán kipróbálom a recepted!


twollah
(nagyúr)

Milyen vizet hasznal a kedves cikkiro szakacs?
Csapvizet, Pi-vizet, esetleg valamilyen forras vizet?

Ha mar annyira bio minden akkor jo lenne ha a vizrol sem feledkeznenk meg.


twollah
(nagyúr)

Az utolso par kep akar a Nok Lapja suto, fozo rovataba is bekerulhetnenek a minoseguk miatt.
Gondolom sokat pepecselt veluk a keszito.


kozmate
(tag)

"Az egyszerű finomított asztali só ipari nyersanyagnak inkább való, mint emberi fogyasztásra."

Mi a probléma vele? :F


Akheron
(senior tag)
Blog

Sima csapvizet. :D Mentségemre szóljon, hogy már szemezgetek a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezésekkel... De az ilyesmi egyelőre még nekem is túlzásnak tűnik.

Annyira nem kellett sokat bíbelődni velük. A fonás, szaggatás, csavarás aránylag hamar megvan. :) Bár végül is embere válogatja; én szeretem ilyesmiben kiélni magam, így nem érzem nyűgnek.


concret_hp
(addikt)
Blog

na ha vizsgaidőszakban lesz időm bepróbálok egy ilyet :R


Akheron
(senior tag)
Blog

Az az alapvető baj vele, hogy a legtöbben túlzottan sokat használunk belőle. :) De ez is főként azért probléma, mert a finomított konyhasó gyakorlatilag vegytiszta (és ha jól tudom, vegyszerrel kezelt) nátrium-klorid, miközben a szervezetnek ugye számtalan egyéb ásványi anyagra is szüksége volna még - illetve általánosságban is lényeges az ásványi anyagok egyensúlya. A "nyers" sókból ezért jóval többet lehet fogyasztani egészségügyi kockázatok nélkül, és úgy általában is egészségesebbek. Ha gondolod, kereshetek valamilyen cikket ezzel kapcsolatban, de lehet, hogy csak angol nyelven találok.

(Amúgy tényleg főként ipari felhasználásra készítik a finomított sót: a fejlett országokban az étkezési felhasználás állítólag csak néhány százalékot tesz ki.)

Szerk.: De egyelőre még én is egyszerű konyhasót használok (csak kis mennyiségben). :)

[ Szerkesztve ]


twollah
(nagyúr)

Szerintem nem tulzas ha bioliszt, szoja akarmi szoja novernek, hogy befostam.
Vagy minden bio vagy semmi sem.

A viz is fontos, ha nem a legfontosabb eleme az etelnek.
Ha a viz nem bio akkor gyakorlatilag a tobbi sem lesz bio.
Egyszerubben levezetve a kepletet bionak alcazott majd ugyan annyi karos anyagot tartalmazo pizzat csinaltal a nem bio viz miatt.

Apropo...

A talca amiben sutotted mibol keszult?
Teflon, vas, hoallo uveg vagy vmi keramia?

Nem kotekedes csak vagy ortodox bio modszerekkel csinalsz vmit vagy megette a fene az egeszet.

Vagy normalisan csinalunk vmit vagy sehogy se.

[ Szerkesztve ]


baguvixww
(csendes tag)

nekem ez a kedvencem! :K


Akheron
(senior tag)
Blog

Igazad van - tényleg úgy lenne a legcélszerűbb, ha minden az lenne. De nem igazán dolgozom már annyit mostanság, mint régen; inkább próbálok egyszerűen és nyugodtan élni, amihez elkél némi kompromisszum. :) Persze, ha a bioboltok nem másfélszeres és kétszeres áron kínálnák a termékeket, lehetne ez másként is... :(

A sütőalkalmatosság egy tapadásgátló bevonattal ellátott tálca. Keresgélek jó ideje pizzasütő követ, de csak sütővel együtt találtam... Kínomban már arra is gondoltam, hogy veszek valamilyen sima aljú, nagyobb méretű agyag járólapot erre a célra.


twollah
(nagyúr)

Allitolag ha buborekmentes asvanyvizbol vagy forrasvizzel csinalod csapviz helyett az etelt akkor az allitolag finomabb.


tkazmer
(addikt)
Blog

ezt meg tudom erősíteni.


rudi
(nagyúr)
Blog

Alapanyagokat és nem utolsó sorban időt figyelembe véve olcsóbb így mint pizzériából rendelni? Nekem rendszerint az a bajom, hogy nincs időm főzni. Ma viszont volt :)


elit_hun
(őstag)
Blog

szerintem ha minőségi cuccokból csinálod és időt is beleszámítva drágább a házi pizza, de finomabb is :)


Akheron
(senior tag)
Blog

Nekem jóval olcsóbban jön ki. Még egy kis Excel-táblát is készítettem korábban, mert érdekelt, hogy mennyi az annyi... Ilyesmi eredményre jutottam:

Bio liszt: 0,250 kg x 200 Ft - 50 Ft
Sajt: 0,075 kg x 2000 Ft - 150 Ft
Par.sür.: 0,060 kg x 553 Ft - 33,2 Ft
Kukorica: 0,050 kg x 329 Ft - 16,5 Ft
Olaj: 0,065 l x 670 Ft - 43,5 Ft
Élesztő: 0,002 kg x 5190 Ft - 10,4 Ft
Fűszerek: ~50 Ft

Ez az egyszerű kukoricás-sajtos összesen 343 Ft lenne. :) Ha még teszek rá 50 gramm friss csiperke gombát, akkor 380 Ft. A legtöbb zöldség is legfeljebb ilyen 30-40 forintokat tesz hozzá az árhoz, szóval 500 forintból én bőven tele tudok pakolni egy 36x25-öst.

A leglényegesebb tényező tényleg a sajt - ha valaki például 150 grammot tesz rá az általam preferált 75 helyett, akkor a fenti 343 forintos összköltség nyomban 500 forintra emelkedik. És ha a 150 grammnyi sajt mellé még 3000 Ft/l-es olívaolajat használ a bio napraforgó helyett (ami egyébként nagyon finom szerintem), akkor tovább emelkedik 640-re. Tehát főként ezeken múlik. (A húsokkal kapcsolatban nem tudok mit mondani - kérem, kapcsolja ki. :) )

Időben szerintem nem olyan vészes, a kezdeti gyakorlatszerzést követően, mikor az ember már optimalizálta a munkafolyamatot. Végül is az egész csak annyi, hogy 1) tésztát gyúrsz, 2) hagyod kelni, 3) kinyújtod, 4) megpakolod, 5) megsütöd. Sietve ezeket mind el lehet végezni néhány perc alatt, bár én szeretek pepecselni.

[ Szerkesztve ]


Akheron
(senior tag)
Blog

Ja igen, porélesztőből én csak 2 grammot szoktam használni - inkább hagyom, hogy hosszabb idő alatt felszaporodjanak az élesztőgombák a felfuttatott lisztes/cukros vízben. De ezzel már végképp nem akartam fárasztani az olvasókat, úgyhogy nem írtam bele a cikkbe. :)


jerry311
(nagyúr)

Nem rossz. Sütöttem hozzá muffin desszertet. Csokival meg aszalt meggyel. :DDD
Jó páros.


Wolverine
(félisten)
Blog

Nagy általánosságban olcsóbb és finomabb; és nem tart több ideig, ha beleveszed, hogy a rendelés után mennyi idő múlva hozzák ki...


germanh
(senior tag)

ez igen :K
I <3 PIZZA :R


Akheron
(senior tag)
Blog

Igaz. :) Meg a meglepetések... sok pizzériával kapcsolatban úgy éreztem, hogy orosz rulettet játszom, főleg amikor valami húsosabb pizzát rendeltem. ;) Igazából összesen kettővel voltam megelégedve: az Avantival és az Unicornis étteremmel. Az Avantival azért akadtak gondok, de az Unicornistól mindig nagyon finom pizzákat kaptam. Persze akkoriban is voltak ilyen "prémium" pizzák, meg jóval drágább éttermek, de annyit már végképp nem ért meg nekem egy pizza.


Leslie_K.
(tag)
Blog

Nagyon klassz lett az írás!


footy
(addikt)
Blog

Uh de megéheztem :R

Majd ha lement az államvizsgám leírom a gyrosom receptjét :))


raczger
(őstag)
Blog

szépeka pizzáid, szívesen megkóstolnám:) huhh meg is éheztem nagyon, nem lesz ez így jó:S
amúgy tesóim szoktak még nagyon finom, jó és szép pizzákat csinálni, rendes cserépkályhában sül az hmmm az az igazi!


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Dagasztáshoz én például tisztított csapvizet használok, sóból tengeri sót, lisztből kenyérhez a teljes őrlésűből kb.negyed rész teljes őrlésű rozslisztet, negyed teljes őrlésű tönkölybúzalisztet, + négyféle magot és még pár dolgot, de most sütöttem a titkos adalékaim nélkül és nem lett az igazi. :)
Pizzatésztát a fiam kedvéért csinálok, de ő nem csipázza a teljes őrlésű lisztet, ezért kenyérlisztből sütöm, a mennyiséggel nincs baj, mert elfogy három-négy pizza is a családban.
A gép nagyon jól megdagasztja, ha jól találom el, nincs egy kis tészta sem a kezemre ragadva, de kicsit ragacsosabbra gyúrva is nagy segítség, mert csak kis átgyúrással kell vesződnöm.
Sütni egyszerűen tepsiben szoktam, nálam a sütő alján, a lemezen van két cserép. Szoktam alá sütőpapírt tenni, úgy könnyen válik el a tepsitől.


Korcsii
(őstag)

ehh... most éheslettem... megyek is enni :)

egyébként jó cikk :R

[ Szerkesztve ]


Akheron
(senior tag)
Blog

Én is betettem egy járólapot, de csak közvetlenül a tepsi alá, hátra, mert ott égetett a gázsütő. :) A kenyerekhez lenmagot és/vagy szezámmagot szoktam adni, viszont korábban idegenkedtem az élesztőtől, így csak kelesztetlen kenyérkéket sütöttem, úgy negyed kilós méretig - mert afelett a sűrű tészta nem igazán sült át és száradt ki rendesen.

Mostanában meg inkább csak amolyan "placcs" fajta kelt lepényeket sütök: rádobom a sütőlapra a tésztát, kicsit megvágdosom, aztán hagyom, hogy teljesen szétkelje magát, amerre csak akarja. Nagyon tetszik az így kapott rusztikus külső. :) Tönkölylisztet én is szívesen használnék, de mindig felmegy a vérnyomásom, mikor meglátom az árcédulát. A mai napig nem értem, hogy mi kerül annyival többe benne...


Sanyi2007
(aktív tag)

Hello Akheron, ha jössz hozzám vásárolni számtech cuccot, és hozol ilyen pizzát, akkor máris egy jó alkupozicióban leszel! :)
Éljenek a reformkaját! :)

üzenetek