AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt? – írta: SyMbioTe, 5 éve

Bevezető

Ismételten üdvözlöm a Logout hasábjainak olvasóit, remélem kellemes olvasmány lesz! :)

Utóbbi cikkemben, ami nem is olyan régen volt, egy GT 1030-at vizsgáltam meg, mivel átmeneti kártyaként használtam pár hónapig. Most ismételten egy "VGA-t" vettem górcső alá, egészen pontosan az AMD Athlon 200GE-ben lévő Vega 3 iGPU-t.
Ennek az apropója, hogy karácsonykor új gép került a családba, egészen pontosan szüleimhez. Eddig az én lassan négy éve levedlett Core2 E4400 - 4 GB RAM -HD7730-as gépemet használták, de kezdett egyre lassulni, a Win10-et is nehezen bírta (tudom, nem épp a legjobb döntés volt), így jött a gondolat, hogy ez egy szép családi ajándék lenne.


A gép lelke. :)

Karácsony előtt ~1 hónappal el is kezdtem nézelődni. Nagyjából egyértelmű volt, hogy egy 200GE lesz a gép alapja, mert az Intel árai még viszonylag magasan voltak, szóval választási lehetőség sem volt nagyon (ár-érték arányban főleg AMD volt a nyerő). Árban sem szerettünk volna nagyon elrugaszkodni, a bűvös és egyben lélektani 100.000 Ft-os határt lőttük be célösszegnek, amit végül sikerült is betartani. Egészen pontatlanul 95.000 Ft körül állt meg a teljes gép. Lehetett volna még faragni az árból, de én mindenképpen jobb minőségű alkatrészeket szerettem volna, nem a legolcsóbb, fapados megoldásokat. A gép a rendelés gomb lenyomása előtt így nézett ki:

Alaplap: Asrock B450M-HDV
CPU: AMD Athlon 200GE
Ram: 2*4Gb Patriot Viper 4 3000 MHz
SSD: 120Gb Kingston A400
Ház: Cooler Master MasterBox Lite 3.1
Táp: Chieftec Eco Series 400W


Még összeszerelésre várva

Röviden, hogy mit-miért választottam:

Alaplap: Mindenképp B450 chipsetet néztem, nem sokkal drágább, mint egy A320-as lap, viszont jobban felszerelt, és tuningot is támogatna, ha lenne olyan BIOS amiben a 200GE-nél is fel van oldva, de ehhez a laphoz nincsen :) , és ami még egy fontos szempont volt, hogy van rajta mindenféle kimenet, nomeg akad rajta valamiféle VRM hűtés is. Jelenleg D-Sub monitor van rákötve, de ez bármikor változhat.

CPU: Jelenleg szerintem az egyik legjobb választás egy olcsóbb, otthoni gépbe. 2 mag / 4 szál, 3,2 GHz-en, egy relatíve erős iGPU, ami kereken 1000 MHz-en ketyeg, és jelenleg nagyjából 16 ezer forintért megkapható. A hozzá kapott hűtőnek alapból kicsit morgó hangja van, de BIOS-ból leszabályozva már szinte hangtalan.

RAM: Ryzenek között gyakorlatilag "nép- RAM" jelzővel lehetne illetni. 20.000 Ft környékén megkapható, nagyon jók vele a tapasztalatok, és jól bírja a magasabb órajelet is. IGP miatt mindenképp dual channelt szerettem volna, nem mellesleg majdnem ez volt a legolcsóbb 2*4 GB-os KIT is.

SSD: Tudom, ez speciel nem éppen a legjobb választás, és pár ezressel többért lehetett volna jobb is, de amire használva lesz, arra ez bőven elegendő, nagy fájlok nem fognak rajta mozogni. Lesz rajta egy Windows 10, és netezgetés, nagyon extrém esetben befigyel 1-1 YouTube videó is.

Ház: A Cooler Master MasterBox szériával már van saját tapasztalatom egy Q300L tekintetében, és azzal is nagyon meg vagyok elégedve. Kitétel minimum egy USB3.0 és lehetőleg a felső részen legyenek a gombok. Ami meglepett, hogy a dobozban volt csomagolva még két szettnyi műanyag díszelem (fehér és fekete színekben), amiből gyárilag piros van a gép elején. Külön öröm, hogy ez a ház annyira betalált kinézetben, hogy a gép rögtön fel is került az asztalra látványosságként, a rádió (amit meg viszonylag ritkán használunk) pedig kullogott be a gépnek kialakított részbe, ugyanis annak a helyére került. (enne örömére került bele utólag még egy apróság, de erről később)

Táp: a jó minőség volt az elsődleges szempont, és viszonylag olcsó, de itt az ár semmiképp nem mehetett a minőség rovására. Eleinte FSP Hexa+ 400W volt a kiválasztott, de rendelés napján megtaláltam az Eco 400-as tápot, ami hasonló minőségű, viszont kicsit olcsóbb volt, így lecsaptam rá. Hátránya, hogy PCI-e csatlakozó nincs rajta, de előre láthatólag ez a gép sosem fog dedikált kártyát látni.

Monitor, billentyűzet és az egér maradt a régi. Ezek sorrendben AG Neovo K-A19, Delux K7005, és egy Logitech MX1000 Laser.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények