Soknevű kínai Bluetooth zenedoboz

PIPO, Rosimee, Haynie, Karabale, Juniada, Zipom, Aviox, Superway, EONSMN, Parikaras vagy amit akartok... – írta: Auratech, 6 éve

Használatba vétel és üzemmódok

Telefonra, iPadra csatlakozva azonnal kezdődhet a zene-bona. Könnyen kapcsolódik, RS18 névvel. Droidos, Apple telefonokhoz, iPadhoz próbáltam. A vezeték nélküli kapcsolat a távolságra és árnyékoltságra azért érzékeny. Biztos az, ha elfogadhatóan "rálát" egymásra a két kapcsolódott eszköz 4-6 méteren belül, de nyílt rálátással az iPadtól 10 méterre is döccenések nélkül szólt.

Üzemmódjai:
- Bluetooth mód - zene lejátszás Bluetooth kapcsolaton keresztül.
- Telefon kihangosító Bluetooth kapcsolaton keresztül.
Bejövő híváskor a számot a hölgy be is mondja. Autóban is használható.
- Aux in mód. Analóg 3.5mm sztereó jack (TRS mama) bemenetre csatlakoztatható sztereó forrás vonal/fejhallgató szintű kimenetről.
- USB mód. Normál méretű USB csatlakozója FAT32-re formázott pendrive-ot képes meglátni és megszeretni és a gyökérmappájából WAV, WMA, MP3, FLAC, APE formátumokat játszik le. 24bit/48KHz mintavételig(!), legalább is WAV formátum esetén. Ez elég rugalmas egy ilyen árú eszköztől. Lehet tekerni, léptetni, ha nem is kényelmesen. Lejátszás: pipa.
- TF card mód Micro SD kártyáról szintén fogadja és lejátssza a fent sorolt médiaformátumokat.
- PC mód. Na ez meglepetés volt! Kommentben olvastam, de a gyári leírások, füzet nem is nagyon említi, nem voltam biztos benne, hogy pontosan mit takar az a bizonyos pc mód.
Tehát papa-papa USB csatival, vagy telós töltő USB-vel PC-re dugva " .'C-Mode" hangjelzéssel (sokkal tisztább női hangon bejelentve) PC-USB hangeszközt kapunk. Lejátszó, felvevőeszköz. A Windows 10 hangbeállítás kezelőpaneljén rendesen konfigurálható. Meglepett a magától értetődősége. Laptopot, desktop masinát kényelmesen ki lehet vele digitálisan hangosítani. Jó szolgálatot tesz, ha a desktop masinád mellett, vagy monitorán nincs hangszóró. Skype-hoz meg mikrofont is adhat. Minősége jobb, mint a ventis laptopházban csücsülő zajszűrt mikrofoné. G-talk, Facetime, Facebook Mesengerrel próbáltam. PC-vel, mobileszközökkel. Rendben van a minősége és nem gerjed.
- Power bank mode. Micro USB csatlakozón keresztül tölthető, de tölt ő is, ha kisebb étvágyú telót rátolunk. (mellesleg a micro USB-vel PC-re csatlakozva szintén PC módba kapcsol a kicsike, ha bekapcsolva tolom rá)
Szuper sztereó mód Két ilyen doboz képes egy hangfolyam jobb, bal oldalát lejátszani. Rozi1-bal, Rozi2-jobb. Ekkor akármilyen széles sztereót hallhatunk dupla erővel.

Hangereje önállóan is jelentős. Kisebb szobában túl sok is. Nagyobb helységben is van elegendő tartaléka. Szabadtérben sem veszik el, főleg falhoz háttal közel téve. A 2X10W inkább csak jelzi, hogy tud hangoskodni. Az akkukból felvett pillanatnyi teljesítményre akár igaz is lehet. Alacsony érzékenységű, alsó középkategóriás házimozi szatellitsugárzókra hasonlít a hang, amit kiad. Dinamikája pc- módban a legzeneibb. Hallatszik, hogy a tápnak van teljesítménytartaléka, picit bár, de ütnek a zenei hangsúlyok..

A sugárzó két kis egyutas hangszóróján kívül két ovális passzív membrán van a hátsó falon. Tehát nincs tekercs, mágnes, csak rugalmas gumiperemre rögzített fémlap, amik a valódi hangszóró membránokkal ellen fázisban mocorognak. Ezek segítenek a kis sugárzóknak, hogy membránjaik szabadabban mozoghassanak. Amikor a valódi membránok befelé mozognak, nő a légnyomás a szűk hangszórókabinetben és az fékezi a nagyobb mozgásokat, tehát a mélyebb, erőteljesebb hangok lesugárzását, a passzív membrán kinyomódik hátra. A valódi sugárzómembrán előre mozgásakor meg belappad az ovális lemez. A passzív membrán hangot is ad, mint egy rendes hangsugárzó. Súlya és a levegő rugalmassága miatt mély-közép tartományban.

A Rosimee esetében a csaknem zárt dobozt úgy használják ki, hogy a lesugározhatatlanul mély hangokat azok frekvenciájának megfelelő vibrálással jelzi, ami ugyan nem azonos a 20-30 Hz hangjával, de érzetben közelíti, hallhatóan jelzi, ahogy a gamer fülesek a robbanást. A vibrálás nagyon határozott tud lenni.

Dance of Rosimee - video

Ennek az effektnek negatívuma, hogy sok energiát igényel az erősítőtől és ha nincs tartalék, a magasabb hangokat nyomorítja, valamint beterheli a tápot. Ez itt nem észlelhető de sokáig nem táncoltatom, nehogy összeolvadjon vagy bármi..

Az első benyomás alapján a hangminőség igazán remek. Szép tiszta, élénk, jó sok magassal, de nem hallgathatatlanul. A középtartomány szolidabb, de nem hallható erős "behorpadás" bántó egyenetlenség. Inkább a magas hangok egyenletes túlsúlya hallható, amit a hirtelen összerakott kétmenetes egyszerű mérés is igazolt. Mikor egy átlagos hifin a treble fel van tekerve..Több fajta zenével megkínáltam. Nyilván a szellősebb dolgokat hálálta meg. Zúzós rock, nagyzenekari fortissimo azért határra viszi, ha nem is könnyen. Recsegésre bírni csak készakarva, kivezérelt nagy C (32.7Hz) orgonahang+kitartott elektromos gitár szóló vagy hasonló elegyével lehet, nagy nehezen.. De ez már állatkínzás..

A kis doboz meglepően telt alsó tartománnyal zenél. Hallhatóan jelzi a basszushangszereket, dobokat. Zongorát már egész pofásan megmutat, azok testét is körvonalazva. Klarinétra, oboára, fuvolára kifejezetten jó valamint pengetős hangszerekre, csembalóra. Éneket, beszédet is rendesen leközöl. Nincs hiányérzet, inkább meglepődés a megszólalás hangszóróméretet meghazudtoló teltségén.
Valódi "szubok" azért nincsenek. Fülre a (vibrációs effektet nem hangnak véve) olyan 70-80 Hz környékén van az alsó frekvenciakorlátja, felső korlát nem hallható, PC módban kimegy akusztikusan a 20 kHz is.
A meglepő az volt, hogy semmiféle aliasing effekt nem volt hallható a legfelsőbb tartomány felé mérőjellel csúszva 14kHz-20 kHz-ig, ahogy gyatrább alaplapi konverterek, telefonok esetén hallható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • IKEA Eneby 30

    Már az IKEA is gyárt hangszórót! Minimalista, jó hangszóró, nagy hangerejű, de azért vannak hátrányai is.

  • Bluetooth dongle-k PC / PS4 mellé

    Jó a stack-mentesség, a problémamentes telepítés, a CPU-független használat és a megtartott szinkron, de...

  • SteamLink tapasztalatok

    Egy jó karácsonyi akció és pár nap információgyűjtés után belevágtam a PC-m konzolosításába.

Előzmények