Dirty Bomb - ingyenes multiplayer FPS

Kipróbálás után nem tartottam kiemelkedőnek, de minél több időt töltöttem el vele, annál jobban megkedveltem. – írta: .LnB, 9 éve

Karakterek

A játszható karakterek, avagy Merc-kek

Mit sem érnének a pályák, ha nem lennének karakterek, akik benépesítsék azt. Szerencsére vannak, méghozzá elég szép számmal. A Dirty Bomb karaktereit Merceknek, zsoldosoknak nevezzük. Jelenleg 17 féle zsoldos közül válogathatunk, de számuk folyamatosan bővül (, egyes információk szerint 19-ig). Minden Merc saját egyéni stílussal, erősséggel, gyengeséggel rendelkezik.

Ezen felül öt csoportra vannak osztva feladatkörük szerint: Recon, Engineer, Fire Support, Medic, Assault. Minden csoportnak megvan a maga erőssége. Kezdésnél vannak ingyenesen elérhető karakterek és kéthetente három Merc ingyenes. Majd a későbbiekben, a játékban megszerezhető Credit-ből bármelyik Merc tetszés szerint feloldható.

Felszerelésüket, úgynevezett Loadouts kártyákkal tudjuk testre szabni, de erről később. Minden meccsre három általunk előre kiválasztott zsoldost tudunk magunkkal vinni, ezek helyes, a pályára alkalmas kiválasztása kulcsfontosságú. Amelyik Mercnek van hivatalos bemutató videója, akkor azt linkelem a nevükhöz.

Skyhammer

Ingyenes karakter. Fire Support csapat tagja. Tipikus katona. Speciális képessége az Air Strike, ami borzasztó hasznos. Légicsapást lehet vele kérni, egy jelzőgránát eldobása után. Értelemszerűen a légicsapás a jelzőgránát helyére fog érkezni. Nagyon nagy területen sebez, biztos halál a területen tartózkodóknak. Fontos dolog, hogy az Air Strike képes hatástalanítani az EV-t! Ami után a támadó csapatnak ismét meg kell javítania a haladáshoz.

Air Strike mellett Töltény táskákat tud még szertedobálni a pályán, ami teljes egészében az Enemy Territory és Battlefield játékokból megismert módon működik. Gyengesége, hogy zárt pályák esetén az Air Strike haszontalan. Olyan pályarészeken, amik fedettek ott nem használható képesség. Kezdésnek szerintem a legjobb hős, megismerni a játékot tökéletes, nyílt pályán pedig kötelező. Sajnos sokan túlzásba viszik a használatát mert sokszor teljesen felesleges.

Aura

Ingyenes karakter. Medic csapat tagja. Minden pályán és szituációban rettentő hasznos karakter. Aura egy Healing Station-t tud letenni a földre, ami bizonyos hatótávon belül gyógyít. Másodlagos képessége a Defibrillátor, amivel értelemszerűen földön fekvő bajtársainkat éleszthetjük fel. A játék leggyorsabb mozgású karaktere, amit nagyon jól lehet hasznosítani, de kevés életerővel rendelkező karakter. A csatákban hátulról támogatja a csapatot.

Gyengeségnek az életerején kívül azt említeném meg, hogy a Healing Station egy adott ponthoz van kötve. Igaz, mozgatható, de ha eltávolodunk tőle vagy rossz helyre tesszük, akkor problémát okozhatunk magunknak és a csapatunknak is. Fontos a Healing Station jó pozicionálása, hogy a csapattagok könnyen elérjék, de az ellenfél ne tudja könnyen szétlőni. Egyik kedvenc karakterem.

Egyébként is szeretem a support karaktereket, de minden szituációban hasznos. Gyorsasága nagy előny. Észben kell tartani, hogy a csatát nem te vívod ezzel a zsoldossal, ezért elsődleges a csapattársak felélesztése és támogatása.

Arty

Skyhammer kisöccsének is nevezhetnék. Képességeik nagyon hasonlóak. Arty Artillery Spotter-e nagyon hasonlít a Skyhammer Airstrike-jára. Annyi a különbség, hogy kisebb területre hat, de sűrűbben használható. Másik pedig az Ammo Pack, ami annyiban különbözik a másik zsoldosétól, hogy kevesebb lőszert ad. Arti feloldásához a legtöbb karakterrel ellentétben csak 30.000 Creditre van szükségünk. De én első unlockolt karakternek nem ajánlanám, mivel a Skyhammer már mindenkinek megvan.

Bushwhacker

Engineer csapat tagja. Ezért a mechanikai műveleteket gyorsabban végzi, mint azok a karakterek, amik nem Engineer tagok. Gyorsabban javítja az EV-t, hatástalanítja és telepíti a robbanószereket. Egy egyedi képessége van a Turret. Ez egy hordozható lövegtorony. Miután Bushwhacker leteszi a Turret-tet, az az ellenfelet lövi, ha látótávolságba kerül. Kísérteties a hasonlóság a TF2-ben lévő Engineer-rel. De itt nem lehet javítani, vagy fejleszteni a löveget.

Arrébb vinni viszont igen. Feloldottam ezt a karaktert, mert előzetesen nagyon tetszett. De pár játékóra után rájöttem, hogy annyira nem használható a Turret. Könnyen szétlőhető. Ritkán használom ezt a Mercet, és nem igazán találkoztam még senkivel, aki kiemelkedően jó lett volna vele.

Fletcher

Fletcher szintén Engineer, ő is gyorsabban csinálja a mechanikus dolgokat. Különleges képesség, hogy Sticky Bomb-okat használ. Három darab tapadós robbanótöltetet tud eldobni. Ami hozzátapad a falakhoz, és a karakterekkel is.

A robbanótölteteket a kívánt időben tudjuk magunk felrobbantani. Hasznos képesség területek védésére, és nagyobb csoportok kiiktatására. Néhányan nagyon ügyesen játszanak vele, de nem könnyű jól megtanulni. Gyakorlást igényel, de ha valaki jól elsajátítja a használatát, az sokat tud segíteni a csapatának.

Fragger

Assault csapat tagja, egy katona. Sok életereje és erős fegyverei vannak. Mozgási sebessége lassúnak számít. Egyetlen képessége van a Frag Grenade, ami igen, egy gránát nagy területi sebzéssel. 17 másodpercenként tudunk gránátot dobni, mely robbanásának idejét lerövidíthetjük minél tovább tatjuk kibiztosítva a kezünkben. Tényleg masszív karakter, életereje feltűnően sok a többi karakterhez képest, de semmiben sem tartom kiemelkedőnek.

Kira

Kira, a kis zsoldoshölgy Fire Support tag. Két képessége van. Az egyik, hogy képes Ammo Station letenni, ami egy bizonyos területen muníciót ad a játékosoknak - az ellenfélnek is! Másik képessége az Orbital Laser, ami egy irányítható, műholdról kilőtt lézer nyaláb. Nagyon látványos képesség. Területre sebez, és az útvonalát mi határozzuk meg egy célzókészülékkel.

Ha beleszaladunk, mi is meghalunk. Kira mozgási sebessége gyors. Az ő esetében kiemelném a fegyvereit. Nagyon jó fegyverek közül választhatunk vele. Minden Merc esetében nem fogom kiemelni, de nála érdemes ezt is számításba venni. Kira jó karakter. Nagyon jól használható, de a lézer használatának elsajátítása gyakorlást igényel.

Nader

A Dirty Bomb gránátvetős karaktere két képességgel. Egyik a Gránátvető (Grenade Launcher) használata, ami alapból öt töltény kilövésére ad lehetőséget. Majd töltényenként 6 másodperc az újratöltés ideje. Második képessége a Martyrdom, halála után aktiválható gránát, ami a testére van erősítve. Miután meghalunk, felrobbanthatunk egy gránátot, ha az ellenfél a közelünkbe jön. Nagyon hasznos karakternek találom.

Mivel a gránátokat nem lehet végtelen ideig lövöldözni, így nem kell a nade spamm-től tartanunk a szervereket. Martyrdom pedig nagyon idegesítő képesség: (nekem a Cod4-ből ismerős ez a megoldás) mindig a fejemet fogom, mikor elfelejtem ezt a képességet és próbálok a Nader hullája felé elszaladni és ő felrobbant. Ha valaki a gránátokkal is megtanul jól célozni, akár levegőben ugráló ellenfeleket is, az nagy erőssége lehet a csapatnak.

Phantom

Phantom egy nagyon érdekes karakter. Recon csapat tagja. Speciális képessége a Refractive Armor, ami által láthatatlanná tud válni egy rövid időre. Elsődleges fegyvere egy nagy kard, amivel brutális sebzést tud kiosztani. Gyors mozgású, közepes életerővel rendelkező Merc. Láthatatlansága nem teljes, körvonalai kivehetőek, de nem könnyű észrevenni, főleg a nagy harcok hevében. Ha a Phantom láthatatlan és eltaláljuk, akkor egyből látható lesz. Sok tapasztalatom nincs vele, mivel nem az én stílusom, de sokan nagyon jól játszanak vele, leginkább csak gyilkolásra jó.

Phoenix

Phoenix, már a neve is árulkodó. Képes a földre kerülés után újjáéledni (Self Revive), amennyiben az ellenfél nem végzi ki. Másik képessége, a Healing Pulse, ami a karakter körül kör alakú területen gyógyítja a csapattársakat és saját magát. Mivel a Medic csapat tagja, így defibrillátora is van.

A többi orvos karaktertől eltérően az övét egy kis ideig tölteni kell a használat előtt. Míg a többi Medic esetében elég egy gombnyomás és már éleszt is, addig nála nyomva kell tartani egy kis ideig. Mint minden Medic Merc, ő is nagyon hasznos, és sokan nagyon ügyesen is használják a szervereken

Proxy

Proxy is az Engineer Merc-kek sorát erősíti. Nagyon gyors karakter, csak Aura gyorsabb nála. Életereje kicsi. Felszerelése tartalmaz két darab Proximity Mine-t, ami mozgás érzékelős akna. Ha az ellenfél a közelébe merészkedik, automatikusan felrobban. Az aknák 25 másodpercenként használhatóak újra. Kedvenc zsoldosom a játékban.

Minden pályán hasznos, sokszor kötelező a használata. Gyorsan javít EV-t, telepít C4-et. Bevált szokás, hogy robbantásos feladatoknál a C4 plantolása után a C4-re rádobunk egy aknát, így a hatástalanítani igyekvő ellenfélnek elég rossz meglepetést okozhatunk. Mindenkinek azt ajánlom, hogy ezt a Mercket vegye meg elsőként.

Red Eye

Red Eye is Recon. Neki infra látása van (IR Googles), amelyet kombinálva másik képességével, a füstgránáttal igazán nagy taktikai előnyt alakíthatunk ki csapatunk részére, mivel Red Eye képes megjelölni az ellenfeleket. És ez a jelölés a füstgránáton keresztül is látható a csapattársak számára, így a füst mögül szépen likvidálhatóak az ellenfelek. A füstgránát 30 másodpercenként, az infra látás 18 másodpercenkét használható. Fegyverei nagy hatótávolságúak és nagy sebzéssel rendelkeznek. Nagyon nagy taktikai előnyt jelent a csapatban egy ügyes Red Eye. Sajnos kevéssel találkozni. Remélem idővel ráéreznek az emberek.

Rhino

Heavy ... akarom mondani Rhino. A legmasszívabb és leglassabb karaktere a játéknak. Ő a tank, csak úgy mint Team Fortress 2-es "ikertestvére", ő is Minigun használatával téríti jobb belátásra az ellenfeleket.

Minigunon kívül Shotgunja is van vészhelyzet esetére. Rhino egyedül esetlen, kell neki egy Medic támogató. És figyelni kell a Minigun túlmelegedésére is. De ha megkapja a támogatást, akkor nagyon nehéz vele mit kezdeni. Kiválóan alkalmas előrenyomulásoknál, zárt helyekre való betörésre, és védekezésre is.

Sawbonez

Medic karakter. Természetesen defibrillátorral. Különlegessége a Large Health Pack, ami értelemszerűen nagy elsősegély csomag. Sok életerőt tölt és gyorsan. Aurával ellentétben nagy erőssége, hogy az ő gyógyító képessége nincs helyhez kötve, bármikor eldobhatóak a csomagok. Nem annyira gyors a mozgása, mint Aurának, de több az életereje. Kedvenc healer karakterem. Nagyon hasznos, és mobilis. Nagyon sok XP szerezhető vele, és igazán nagy segítség a csapat számára.

Sparks

Ismét egy medic, de egy igazán figyelemre méltó eszközt használó, ami nem más, mint a Revive Gun, amivel távolról fel tudja éleszteni a szövetségeseket. A defibrillátorral ellentétben nagy távolságból használható. És azok mellett, hogy csapattársainkat feléleszti, az ellenfelet elég komolyan sebzi. Újratöltődési ideje közepes. Két lövés között el kell telnie némi időnek, ezért közelharcban nem túl használható. Ez mellett Small Health Pack-ot is szerte tudunk dobálni a pályán.

Kevesebb életet tölt, mint Sawbonez csomagjai, de így is hasznos. Életereje nagyon kevés, ez elég nagy negatívum, ezért nehezen tanulható Merc, gyorsasága megegyezik Auráéval. Ő is egy olyan karakter, aki nagyon nehezen tanulható, de borzasztó hasznos jó kezekben. Ha megtanulunk vele a háttérből segédkezni, akkor könnyen győzelemre vezethetjük a csapatunkat. Kezdőknek nagyon nem ajánlott a feloldása.

Vassili

A kaszt, ami egyetlen hasonló játékból sem hiányozhat. A mesterlövész. Csak ő tud mesterlövész puskákat használni. Ráadásul képes eldobni egy Heartbeat Sensor-t, ami értelemszerűen jelöli az ellenfeleket a csapat számára a szenzor hatósugarán belül, de könnyen észrevehető a földön, és szét lehet lőni. Nem szeretem. És nem azért, mert nem hasznos. Az, nagyon!

Ha valaki tud játszani. De sajnos az emberek túlzásba viszik. Sokszor egyébként sem jelent előnyt a csapatnak, csak akkor, ha valaki nagyon jól játszik vele. Competitive meccsen, ahol kötött 5 vs. 5 meccsek folynak, sokkal több értelme van bármelyik Medic, Engineer karakternek. Ennek ellenére találkoztam már olyan játékossal, aki olyan jó volt vele, hogy meghajoltam. De nagyon ritka.

Stoker

Stoker a piromániás karaktere a játéknak. Speciális képessége a molotov koktél. Amivel területeket tud lángba borítani. Ezek mellett pedig Ammo Station-t tud még letenni amivel társainak töltényeket tud visszatölteni.

Stoker molotov gránátján nagyon nagy a cd. Szóval nagy időközönként használható csak. Ezért érdemes jól meggondolni, hogy mikor és hova dobjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • A Metal Gear Solid széria és egy korszak vége

    Szeptember 1-én megjelent a Metal Gear széria utolsó része és sorozat atyja, Hideo Kojima befejezettnek tekinti a sorozatot.

  • Watch Dogs PC Dedsec kiadás

    A Karórakutya nagy dobozban érkezik: a 2014-es év legtöbbet hype-olt játékáról néhány gondolat, és a Dedsec-kiadás bemutatása.

  • Gwent

    A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.